4 Nisan 2013 Perşembe

Çilekli Pasta


Bahar geldi, çilekler güzelleşmeye başladı. Hal böyleyken şöyle güzel bir çilekli pasta yiyelim dedik. Çilek ve çikolata istediği kadar uyumlu olsun, benim için çilekli pasta beyaz kremalı olmalı. Biraz limon tadı fena olmuyor gerçi ama çilekli çikolatalı pasta 2. tercihim olur beyazın yanında.

Pastanın güzelliği kremasından ve içeriğin bolluğundan gelir. Bu da bol çilekli, nefis kremalı bir bir pasta oldu. Beyaz temel pandispanya, bolca çilek, peynirli beyaz çikolatalı krema ve çilekli beyaz çikolatalı ganaj kaplamalı bir çilekli pasta tarifimiz var bugün.


Çilekli pasta tarifinde dikkat etmeniz gereken pandispanyanın nemli olması, kremaların kıvamlarının yeterince yoğun olması. Bir de eritilecek beyaz çikolatanın mümkünse market çikolatalarından değil de küvertir tercih edilmesi. Yine de market çikolataları da işinizi görür.

Ben tek yaşadığım için evde biri yoksa kendime göre yaparım, yani 1 kişilik. Bu aralar annem de burda olduğundan yarım boy yaptım pastayı. Siz bu tarifteki ölçülerle yapınca 6-8 kişilik bir pasta elde edersiniz.

Daire şeklinde bir pasta yapmaktansa bu sefer küçük dikdörtgenler yaptım hamuru dikdörtgen kalıba döküp. Ben kendi yaptığım biçimde anlatacağım, ama siz çember kalıp kullanırsanız bildiğimiz katlı pasta tekniğiyle yaparsınız yine. Benimkinden de hiçbri farkı yok zaten.

Pasta üstündeki beyaz çikolata incilerini Eminönü'nden almıştım, soranlar oldu.


Çilekli Pasta Tarifi



Pandispanya Malzemeleri ve Hazırlanışı:
Buradaki pandispanya tarifini bu pasta için hazırlamıştım. Sonuçsa bende ve deneyen birkaç arkadaşımda sorunsuzdu fakat Başka bir arkadaşım 2 kere pandispanyayı denemiş ama ortası kabarmamış bu yüzden bu tarifi kaldırıyorum. Onun yerine denediğiniz ve memnun kaldığınız sade bir pandispanya keki kullanabilirsiniz.

Beyaz Çikolatalı Ara kreması Malzemeleri:

  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 4 yemek kaşığı tozşeker
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 500 ml süt
  • 1 poşet kremşanti veya vanilyalı pasta kreması (kullanmasanız da olur, hiç sevmiyor olsam da hazır kremaları kesinlikle bu tarife yakışıyor
  • 100 gr küçük parçalara ayrılmış beyaz çikolata veya peynirli yapmak isterseniz 1 paket labne peyniri
  • 2 su bardağı doğranmış çilek

Hazırlanışı

  1. 2 yumurta sarısını bir kasede iyice çırpın. 
  2. Süt ılıkken içine nişasta ve şekeri ekleyip topak kalmayana kadar çırpın. Daha sonra ocağa alıp kıvam alana kadar iyice karıştırın. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve içinden 2 kaşık alıp kasedeki yumurta sarılarıyla hızlı bir şekilde karıştırın, biraz çabuk yapmanız gerek bunu ki yumurta sarıları pişmesin. Bu karışım homojen olunca tencereye tamamını boşaltın çırpacak yardımı ile iyice karıştırdıktan sonra ocağa alın ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bu sırada beyaz çikolataları ve tereyağını ekleyin ve çikolatalar eriyinceye kadar karıştırıp tamamen pürüzsüz olunca ocaktan alıp arada mikserle çırparak soğutun. 
  3. Soğuyan kremaya 1 paket (içinde 2 poşet olan kutulardaki poşetlerden 1 tanesini) boşaltıp önce yavaş sonra hızlı devirde krema torbasından sıkılabilir bir sertlik alana kadar çırpın. Kıvamlı olması gerek kremanın. bu karışımın 1/3'ünü ayırıp kalan kısma doğranmış çilekleri ekleyin ve biraz karıştırın.

Çilekli beyaz Çikolatalı Ganaj Kaplama Kreması Malzemeleri

  • 4-5 tane mümkünse koyu kırmızılarından çilek
  • 1 paket sıvı süt kreması
  • 200 gr beyaz çikolata
  • 50 gr tereyağ

Hazırlanışı

  1. Çilekleri rendenin ince tarafında rendeleyin veya rondoda püre haline getirin.
  2. 200 ml sıvı kremayı kaynatmadan iyice ısıtın ve içine çikolata ve tereyağını ekleyin. çikolatalar tamamen eridikten sonra çilek püresini ekleyip ocakta 30 saniye kadar daha ısıtıp soğumaya bırakın.
Pastanın Yapılışı

Ilıyan pandispanyayı gerekirse kalıbın kenarlarından bir bıcak yardımı ile ayırıp kelepçeyi çözün. 
Keki 2 veya 3 eşit parçaya bölün.


İlk katın üzerine çilekli kremadan sürüp kenarlara taşırmadan üzerini 2. kat ile kapatıp 2. katın üzerine de çilekli krema sürün. 




3. katı da kapatıp beyaz kremadan ayırdığınız kadarı ile pastanızı sıvayın. Daha sonra ganaj ile pastayı kaplayıp süsleyin. Dolapta 1 saat kadar dinlendikten sonra tüketebilirsiniz.


tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...