1 Nisan 2013 Pazartesi

Çikolatalı Tart

çikolatalı kolay tart tarifi

Çok kolay ve çok da lezzetli bir çikolatalı tart tarifi var bugün. Hamuru yoğurmuyorsunuz bile, o kadar kolay ve hayır, hazır bisküviyle de yapılmıyor. Hamurunda badem kullanılıyor ama zorunlu değil. Fındık, ceviz kullanılabileceği gibi hiçbir kuru yemiş kullanılmadan da yapılabilr. 

2 aşamadan oluşuyor çikolatalı tart tarifi. Önce Çikolatalı ganajı hazırlayıp, o iyice soğuyana kadar da tabanı hazırlayıp soğutmak en mantıklısı.

Çikolatalı Tart

Tart hamuru:

  • 4 yemek kaşığı toz badem (veya fındık, ceviz, fıstık ne isterseniz)
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1.5 subardağı + 2 yemek kaşığı un (badem kullanmayacaksanız toplam un miktarı 2 su bardağı)
  • 100 gr tereyağı
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam tarçın

Çikolatalı Ganaj Kreması:

  • 250 gr %70 kakao oranına sahip bitter çikolata (isterseniz 100 gr kadarı sütlü kullanabilirsiniz ama krema da olacağından ağır olabilir)
  • 200 ml sıvı süt kreması
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 


Çikolatalı Ganajı yapmak için, çikolataları mümkün olduğunca küçük parçalara ayırın. Kremayı ufak bir tencerede kaynatmadan ısıtın ve içine çikolata ve tereyağını ekleyip çikolatalar ve tereyağı tamamen eriyene kadar karıştırın. Bu karışımı ılıması için bir kenarda bekletin.

Tart Hamurunu yapmak için, Un, şeker, badem, tuz ve tarçını mutfak robotunda iyice karıştırıp içerisine küçük parçalara ayırdığınız tereyağını ekleyip iyice karıştırın. Karışım yoğrulacak bir hamur gibi olmayacak, telaşlanmayın. Minik minik topaklar halinde olacak, bu karışımı tart kalıbına dökün ve hamuru kalıba yayın. Her tarafın eşit olması için elleriniz yerine altı düz bir bardak veya kalıbın içine girebilecek kadar boyutlarda bir borcamla hamurun üzerine bastıra her tarafı eşitlemeye çalışın. Hamuru önceden ısıtılmış 190C fırında yaklaşık 20 dakika üstü kızarana kadar pişirin ve iyice soğumasını bekleyin.

Soğuyan tart tabanına kremayı dökün ve dolapta dinlendirin. Krema katılaşıp kesilecek kıvama gelince servise hazırdır. Süsleme yapacaksanız soğuduktan sonra yaparsanız daha iyi olur.

(Ben bu hamuru rondoda yapıyorum, topak topak olmuyor, içine yağ girmesine rağmen toz halinde bir karışım oluyor ve tart hamuru piştikten sonra sanki ilk yönteme göre daha ağızda dağılır bir kıvamda oluyor, tabi tercih sizin. Kelepçeli yuvarlak kalıbın tabanına pişirme kağıdı serip hamuru kalıba yayıyorum ve cheesecake tabanı yapar gibi kenarları yükseltiyorum.) 

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...