21 Nisan 2013 Pazar

Fesleğenli Karnabahar Yemeği


Bu mis gibi karnabahar yemeğini karnabahar sevmeyenler bile sevecek çünkü çoğu insanın sevmeme nedeni olan kokusunu bastıran ve karnabahara çok hafif ama çok güzel bir aroma katan fesleğen kullandık taze taze. Çook hafif ve çok lezzetli bir yemek oldu. Ben böyle yemeklerin yanına cacık veya yoğurt sevdiğim için öyle tükettim ama sanırım sade pirinç pilavıyla da güzel olur.

Bu fesleğenli karnabahar yemeğini yapmadan önce karnabaharla denemeyi düşündüğüm başka tarifler de vardı. Beşamel soslu karnabahar, fırında karnabahar gibi ama iyi ki de bu tarifi denemişim. Malzemeleriniz varsa siz de deneyin mutlaka yalnız sanırım bu tarifi güzel yapan şey taze fesleğen. Fesleğensiz çok sıradan olur.


Bir de karnabahar yemeğinizi yaparken çiçeklerini dağıtmamaya özen gösterin. Bu yüzden pişirirken kökleri alta çiçekleri üste gelecek şekilde dizin tencereye ve tencereyi bir servis tabağına ters çevirip öyle yemek tabaklarına paylaştırın.

FESLEĞENLİ KARNABAHAR YEMEĞİ 
Malzemeler

  • Ortaboy karnabahar
  • 2 havuç
  • 3 orta boy domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 ortaboy soğan
  • 10-12 yaprak taze fesleğen
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • tuz


Hazırlanışı:

  1. Karnabaharları köklerinden kesin çiçeklerini dağıtmadan bol su ile yıkayın ve süzgeçe alın. 
  2. Soğanları küp küp doğrayın, 2 havucu ince ince dilimleyin. Domates kabuklarını soyup domatesleri küp küp doğrayın. 
  3. Soğanları 2-3 kaşık yağda orta ateşte kavurmaya başlayın. Soğanlar pembeleşirken havuçları ekleyin ve havucun rengi sarıya dönene kadar kavurun. Doğranmamış 2 diş sarımsağı ve 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyip 1-2 dakika kadar kavurduktan sonra doğranmış domatesi ekleyip 2-3 dakika alt üst ederek pişirin.
  4. Karnabaharın kökleri alta çiçekleri üste gelecek şekilde tencereye dizin fesleğen yapraklarını doğramadan karnabaharların üzerine koyup tencere kapağını kapatın, ateşi kısıp kendi suyunda pişmeye bırakın. Tuz ekleyecekseniz kapağı kapamadan tuzu da ekleyin. 10-15 dakika kadar arada kontrol edip suyu bittiğinde 1 bardak kaynamış su ekleyin ve 15 dakika kadar daha pişirin. 
  5. Servis yapmadan önce tencerenin üzerine büyük bir servis tabağı kapatın ve tencereyi tabağa ters çevirip içini boşaltın. Bu sayede çiçekler dağılmamış olacak.


tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...