Beşamel sosa ekstra olarak eklediğimiz kaşar hem güzel bir kıvam hem de fazladan lezzet katıyor.
Fırında Beşamel Soslu Tavuk
Malzemeler:
- 750 gr tavuk göğsü (kuşbaşı veya ince uzun doğranmış)
- 3 kırmızı biber
- 2 küçük veya 1 büyük boy kabak
- 2 havuç
- 2 patates
- 2 orta boy domates
- 1 orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- baharat, tuz
Hazırlanışı:
- Tavukları ve sebzeleri yakın boyutlarda küp küp doğrayın.
- Derin bir tava veya tencereye yağı koyup ısıttıktan sonra patatesleri ekleyin. Patatesler hafif kızarmaya başlayınca soğan, havuç, kabak ve biberi ekleyip biraz karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp sebzeler yumuşayıncaya kadar pişmesini sağlayın.
- Daha sonra tavuk ve baharatları ekleyip tavuklar hafif pembeleşinceye kadar pişirin ve en son domates ve salçayı ekleyip, bir kere daha karıştırıp ocağın altını kısıp 10-15 dakika pişirin.
Beşamel sos
Malzemeler:
- 4 yemek kaşığı un
- 4 yemek kaşığı tereyağ
- 3.5 su bardağı süt
- 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 çay kaşığı hindistancevizi (zorunlu değil)
- tuz
- Üzeri için rendelenmiş kaşar veya parmesan peyniri
Hazırlanışı:
- 4 yemek kaşığı tereyağını sos tenceresine alın ve orta ateşte yağ erimeye başlayıncaya kadar bekletin.
- yağ erimeye başlayınca ocağın altını kısın, unu ilave edin ve un rengini hafif değiştirene kadar kavurun.
- Kavrulan una sütü bitene kadar yavaş yavaş ilave edin ve bu işlem boyunca karışımı çırpmaya özen gösterin.
- Tüm sütü ekledikten sonra karıştırmaya devam ederek tuz, hindistancevizi ve 1 çay bardağı rendelenmiş kararı ilave edin ve kısık ateşte 3-4 dakika daha karıştırarak pişirin.
Sotelediğiniz tavuğu bir borcama veya fırın tepsisine yayıp üzerine beşamel sosu eşit şekilde dökün. Parmesan kullanacaksanız önce parmesanı beşamel sosun üstüne serpip sonra üzerine rendelenmiş kaşarı serpin ve fırında 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
10-15 dk dinlendiridkten sonra servis yapabilirsiniz.