21 Nisan 2013 Pazar

Çilekli Naneli Frozen




Yaz daha tam gelmedi ama çilekler her yerde. Sıcak günlerde çokça tercih edilen içeceklerden biri de frozenlar. İçeriği aslında epey az olmasına rağmen kendiniz yapmayıp dışardan tükettiğiniz sürece hep yapay maddelerle dolduruyorlar içini. Meyve şurubu, aromalar, boyalar, kıvam vericiler... Çilek, nane, portakal suyu, portakal kabuğu, buz, isterseniz biraz bal... Evde yapacak olursanız tarifin içeriği bunlardan ibaret ama hem ferahlatacı hem çok lezzetli hem de tamamen doğal. Eğer bir rondonuz veya hazneli blendırınız varsa ne ala, yoksa yine yakın bir sonuç elde edebileceğiniz şekilde anlatacağım.





ÇİLEKLİ NANELİ FROZEN

Malzemeler
2 kişilik

  • 15 tane çilek (dondurulmuş veya taze ama soğuk olabilir)
  • 6-7 yaprak nane (ben 3-5 tane de fesleğen yaprağı ekliyorum)
  • yarım portakalın suyu veya tatlandırmak isterseniz elma suyu (soğuk)
  • 1 yemek kaşığı portakal kabuğu (tercih ederseniz) 
  • tat vermek isterseniz de damak tadınıza göre bal
  • buz küpleri veya kırıkları 


Rondonuz varsa:





  1. Ayıklanıp temizlenmiş çilekleri, nane yapraklarını ve koyacaksanız portakal kabuğunu rondoya atın ve çilekler püre olup nane yaprakları iyice ufalana kadar çekin.
  2. Portakal veya elma suyunu ilave ettikten sonra bir kez daha karıştırın ve buzları ekleyin. 
  3. Buzların tamamen erimemesi için çok parçalamamanız gerekli. Buz küpleri iyice ufalanıp karışıma kıvam verecek ama tamamen de yok olmamalılar bu yüzden muhtemelen yüksek devirde 30 saniye çekmeniz yeterli olacaktır. Yine de kontrol ederek devam edebilirsiniz, her manika aynı olmuyor çünkü. 


Karışımı bardaklara boşaltıp nane veya fesleğen yapraklarıyla süsleyin.


Rondonuz yoksa:

Çilekleri rendeleyin ve bir kapta portakal suyu ve kabuğu ile karıştırın. Nane yapraklarını bıçakla mümkün olduğu kadar ince ve küçük kesin ve çilekli karışımla karıştırın.

Buzları bir torbaya alıp tezgaha, yer gibi sert bir yüzeye iyece ufalana kadar vurun. Daha sonra çilekli karışıma ekleyin ve karıştırın. El blenderınız varsa el blenderı ile de çekebilirsiniz biraz.


tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...