Sanırım Financier'in bizdeki ismi mekik kek. Ben en çok orijinal halini ve vişnelisini seviyorum. Fıstıklısı da fena değil ama fıstıktan pek hoşlanmadığım için nadirdir yediğim. En güzeli o kadar uğraşıp kahverengileştirdiğiniz tereyağın tadını bastırmayacak tercihler sanırım. Vanilya da eklenebilir.
Financier'in yanına benim yakıştırdığım başka bir şeyse çikolatalı karamel sos, ayrı bir lezzet veriyor.
Financier tarifine geçmeden önce dikkat etmeniz gerekenler:
-Yumurtalar oda sıcaklığında olmalı.
-Bademleri mümkünse toz halinde alın, bulamazsanız robotta olabildiğince ince cekin.
-Kahverengi tereyağı kullanılacak bunu önceden hazırlamanız gerek.
-Financier kalıbınız varsa ne ala, yoksa küçük muffin kalıpları işinizi görür. Ben kağıt kalıplarda yaptım, herhangi bir sorun olmadı.
-Hamuru en az 30 dakika dinlendirmenizde fayda var. 2 saat dinlenmiş hamur en ideali deniyor.
-Tarife altenatif olarak, kabuğu daha sert financierler için 190C fırında 15 dakika kadar pişirebilirsiniz.
Malzemeler:
- 4 orta boy yumurta beyazı
- 1.5 çay bardağı pudra şekeri
- 1 çay bardağı un
- 1.5 çay bardağı badem tozu
- 150 gr kahverengi tereyağ
Hazırlanışı:
- Önce kahverengi tereyağını hazırlamanız gerekli. Bunun için tereyağını yüksek ateşte eritip sonra ocağın altını kısın orta ateste sade yağın içindeki katı süt parçaları kahverengileşene kadar pişirin. Şurada detaylı fotoğraflarla anlatmış, ben akşamdan yaptığım için fotoğraf çekmedim.
- Badem, pudra şekeri ve unu ayrı bir kapta karıştırın veyumurta beyazlarını ekleyip 3 dakika boyunca en yüksek hızda çırpın.
- Sonra yumurtalı karışıma oda sıcaklığına gelmiş kahverengi tereyağı ekleyip 3 dakika daha yüksek hızda çırpın.
- Vaktiniz varsa 1 gün beklerseniz hamur iyice oturacaktır ama 2 saatle-30 dakika arası beklemeniz de yeterli. Ben bu sefer hiç beklemeden yaptım mesela yine çok güzel oldu :)
- Hamuru financier kalıplarınız varsa yağlanmış financier kalıplarına, yoksa muffin kalıplarına eşit şekilde paylaştırdıktan sonra önceden 175C ısıtılmış fırında keklerin üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Üzeri daha sert bir kek isterseniz 190Clik fırında 10-15 dakika arası kontrollü pişirebilirsiniz.
ÇİKOLATALI KARAMEL
Malzemeler:
- 100ml sıvı krema
- 180 gr toz şeker (12 yemek kaşığı)
- 80 gr sütlü çikolata
- 50 gr tereyağ
Hazırlanışı:
- Önce, şekeri karamelize edin (David Lebovitz çok güzel anlatmış burada).
- Başka bir kapta kremayı ısıtın ve içine çikolataları ekleyip karıştırın. Daha sonra bu kremalı karışıma karamelize eidlmiş şeker ve tereyağı ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar karıştırın.
- Karameli Financierlerin yanında, ayrı bir kapta veya üzerlerine dökerek sunabileceğiniz gibi sıkma torbası ile keklerin içine de enjekte edebilirsiniz.