18 Haziran 2014 Çarşamba

Çilekli Galette




çilekli galette pie pay yapımı tarifi

Bu aralar yine tarifler birikti, hala yaz gelmeden yapıp fotoğrafladığım ama yazamadığım tarifler var. En kısa zamanda umuyorum ki hepsini ekleyeceğim bloga. Leopar kekten tutun da ombre pastalara kadar değişik tarifler bekliyor sırada. Ama çilekler iyice geçmeden bu çilekli tariflere öncelik vermek istedim. Daha sorada çilekli milföyler, çilekli ve pembe biberli cupcakeler, çilekli başka cupcakelere var . Bana şans dileyin :)

çilekli galette pie pay yapımı tarifi

Benim bildiğim kadarıyla Fransızların galette dedikleri bu güzide tatlının paydan farkı hamurun elle şekillendiriliyor olması, kısaca serbest bir şekli var. Tabi fransızlar bunu sadece meyvelerle değil, peynir ve etlerle, sebzelerle de yapıyorlar. Bu tuzlu olanlar genelde kapalı olarak yapılıyor. Ben çileği tercih ettim hazır bol bol varken ve pek güzel, pek sevilesi bir çilekli galettem oldu.





İlk kez deneyeceğim içinaraştırdım önce bir, çoğunlukla yabancı bloglardan. Fark ettim ki çoğunlukla basit pie/pay hamuru kullanılıyor hamur kısmında. Hamura buttermilk ekleyenler, mısırunu ekleyenler olmuş. Kısaca size kalmış bu kısmı da, en azından basit bir pay hamuru işinizi görecek. Dolgu kısmı ise yine tercihe göre şekillenebilir. Sadece meyve kullanabileceğiniz gibi, tabana krema veya reçel, marmelat da kullanabilirsiniz. Hepsi sizin elinizde!


Ben kendime göre bir şeyler uydurdum yine, güzel de oldu. Biz çok sevdik!

Krema kısmını direkt geçebilirsiniz, ben sevdiğim için kullandım. Genelde kremasız yapılıyor.
Uğraşmak istemezseniz Dr. Oetker marka pişebilen dolgu kremasını tavsiye ederim. Kremaya peynir ekleyebilirsiniz.

Tabi ki illa çilekle değil istediğiniz meyve ile yapabilirsiniz. Erik, kayısı, şeftali, vişne...

ÇİLEKLİ GALETTE


MALZEMELER

Hamur için

  • 2.5 su bardağı un
  • 225 gr soğuk tereyağ 
  • 1 tutam tuz
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1/3 bardak çok soğuk su


Kreması için

  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1.5 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • vanilya
  • severseniz labne peyniri (100 gr kadar)


Meyveli dolgu için


  • yarım kilo yıkanıp ayıklanmış çilek
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
Üzerine

Pudra şekeri


HAZIRLANIŞI:

Önce hamurla başlayın, en az yarım saat dolapta dinlenmesi gerek çünkü. Daha sonra kremayı yapıp ılıyana kadar da çilekleri hazırlarsanız zamanlaması güzel olur.

Hamur:

Unu, şeker ve tuzu bir rondonun içine yerleştirin. Üzerlerine küp küp doğradığınız soğuk tereyağını ekleyin. Rondoyu kesik kesik, aralıklarla çalıştırın. Pürüzsüz bir hamur değil irili ufaklı, taneli bir hamur elde edeceksiniz muhtemelen. Daha sonra suyu az az ekleyerek yine kesik kesik çalıştırıp kıvamlı bir hamur elde edin. Hamuru en az yarım saat dolapta dinlendirin.

Krema:

Bir kasede yumurta sarısını çırpın.

Küçük bir tencere sütü koyup, üzerine şeker, mısır nişastası ve vanilyayı ekleyin. Mümkünse bir tel çırpıcı ile nişasta topaklarından kurtulana kadar karıştırın/çırpın.
Topaklar gittikten sonra, ocağın altını orta derece yakın ve karıştırarak koyu bir muhallebi kıvamı almasını sağlayın. Kıvamlanınca ocağın altını kısın.
Yumurtaları çırptığınız kaseye iki kaşık pudingten ekleyin ve iyice karıştırın. Sonra 2 kaşık daha ekleyin ve tekrar karıştırın. Daha sonra bu karışımı tenceredeki karışım aekleyip vakit kaybetmeden karıştırmaya devam edin. Tereyağını ekleyip, 1 dakika kadar daha eriyene kadar pişirip ocaktan alın. Labne peyniri ekleyecekseniz, ocakta aldıktan sonra ekleyebilir veya ekleyip 2-3 dakika daha karıştırarak pişirebilirsiniz.

 Çilekli Harç:

Çilekleri yıkayın ve saplarını temizleyin. Çilekleri dilimleyin veya benim fotoğraflardaki gibi yapmak isterseniz yarısını dilimleyin ve yarısı tam kalsın. Bir kapta 1 yemek kaşığı mısır nişastası ve 2 yemek kaşığı toz şeker ile çilekleri biririne karıştırın ve çilekleri ezmeden karışımı yedirin. (çilekler ıslak değilse 1-2 yemek kaşığı su da ekleyebilirsiniz)


Galettenin yapılışı

Dolapta dinlendirdiğiniz hamuru düz bir yüzeyde varsa oklava ile yaklaşık 25 cm çapında açın ve içine kremayı sürün. Daha sonra çilekleri üzerine yayın. Tüm çilek kullanacaksanız en son tüm çilekleri dizin. Hamuru kenarlardan 2 cm kadar katlayın ve kenarlara toz şeker serpiştirin. 175C önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Ilıyan Galettenin üzerine dilerseniz pudra şekeri serpebilirsiniz.











tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...