19 Haziran 2013 Çarşamba

Çilekli Pembe Pasta








Son günlerde olan olaylardan dolayı pek tadım yok, her ne kadar Gezi eylemleri, direnişçilerin orantısız zekaları yüzümü güldürse de devletten aldığımız haksız ve aşırı tepki, yaralanan ölen kardeşlerimiz, atılan iftiralar oldukça canımı sıktı herkes gibi. Üstüne de halkın önyargısı, orda neler olduğun bilmeden yaptıkları yorumlar ve yargısız infazlarsa tuzu biberi oldu.

Neyse... Haziranın 16'sı kardeşimin doğum günüydü. Ben de ona bir pasta yapayım, hem biraz keyfim yerine gelir dedim. Pembe bir pasta yamaya karar verdim. Bu pembe kekten daha önce de yapmıştım, bu 2. oldu. Geçen seferkinin kreması daha farklıydı. Süzme yoğurtluydu ara kreması. Hafif tam yaza göre bir pastaydı. Buysa ondan farklı, vanilyalı ve fıstıklı 2 ayrı krema ile yapıldı ve üzerine beyaz çikolatalı ganaj kullanıldı. Süslemeleri ise peynirli krema ile yaptım.

Bu ilk pembeli deneme:




Çilek ve fıstık ne alaka diyebilirsiniz ama ben seviyorum ve bence yakışıyorlar. Önce daha fazla katı olan bir pasta yapmayı düşündüm ama bu görüntü de hoşuma gittiği için bu seferlik kalın 2 kek katı ve kalınca bir ara krema oldu. Çilek mevsimi tamamen bitmeden denemenizi tavsiye ederim.

Keke gelince, kek için normal beyaz bir kek hamuruna çilekli bitkisel jel tozu ekledim siz isterseniz çilek püresi de kullanabilirsiniz.

Ben kalın katlar istediğim için hamuru 2'ye bölüp 2 ayrı kek pişirdim ve kesmeden kullandım.

Benim işim biraz acele olduğu için arası için hazır krema kullandım. Çünkü sıvı krema almayı unutmuşum 1 paket vardı evde. Bende hazır toz kremalarla yaptım ama siz kullanmak zorunda değilsiniz. Krema tariflerini verirken alternatiflerini de yazacağım.

Ya da sevdiğiniz herhangi başka kremalar da kullanabilirsiniz. Ben o an evde olanlarla uydurduğum bir şey yaptım. Araya peynirli krema, üste normal yollarla yapılmış ganaj kullanabilirsiniz. Size kalmış tamamen. Ben sadece fikir olsun diye ekliyorum aslında.

Çilekli Pembe Kek



Pembe Kek Malzemeleri:


  • 4 yumurta
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı un (450 gr)
  • 1.5 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket çilekli tercihen bitkisel jöle
  • 1.5 çay kaşığı kabartma tozu
  • vanilya
  • varsa kırmızı veya pembe gıda boyası



Yumurta sarılarına şekeri ekleyip hızlı devirde 3 dakika çırpın.
Üzerine yağı, sütü ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpın ve toz jöleyi ekleyip unu ve kabartma tozunu eleyip 4-5 dakika tamamen karışana kadar önce düşük sonra hızlı devirde çırpın. Rengini daha pembe yapmak isterseniz çok az kırmızı veya pembe gıda boyası ekleyebilirsiniz.

Yumurta beyazlarını 1 tutam tuzla iyice katılaşana kadar çırpın ve üzerine unlu karışımı ekleyip bir spatula ile sürekli aynı yöne yavaşça alt üst ederek karıştırın.

Yağlanmış ve mümkünse altına pişirme kağıdı serilmiş 16 cmlik kelepçeli kalıplara paylaştırın. 2 tane kalıbınız varsa aynı anda pişirebilirsiniz, yoksa hamuru ikiye bölüp yarısını pişirin. Daha sonra da kalan yarısını pişirip soğumaya bırakın.

Ben de iki kez pişirdim, hamurun yarısı beklediği için kabarmaz diye korkmuştum ama sorun çıkmadı.

Bir de herkesin fırını ayrı olduğu için tam ayar vermek ne kadar doğru olur bilmiyorum ama ben ortası birden fırlamasın diye önce 150 derecede pişirip, 15 dakika sonra 175 C'ye getiriyorum. Normalde Pandispanyayı nasıl pişiriyorsanız öyle pişirin ki eşit olsun her yanı. Eğer eşit kabarmazsa yüksek kısımları kesip eşitleyebilirsiniz.



Vanilyalı Krema ve Fıstıklı Krema




Krema tozlarına sütü ekleyip çırpın ve daha sonra 1/3 ünü başka kaseye alıp içine fıstığı ekleyip karıştırın.

Veya kendiniz yapmak isterseniz:

1 paket sıvı süt kreması + 1 çay bardağı pudra şekeri+ vanilya

Sıvı krema ile yapacaksanız, süt kremasının soğuk olmasına özen gösterin ve 3-4 dakika hızlı devirde krema kabarana kadar çırpıp içine pudra şekeri ve vanilyayı ekleyin. Bu biraz cıvık oluyor, ben bazen 1 tatlı kaşığı tart jölesi ekliyorum. Kremayı katılaştırmak için normalde ne yapıyorsanız onu yapın çünkü kremanın yüksek durması için biraz katı olması gerek.


Fıstıklı Krema

300 ml (3.5 çay bardağı) süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası
4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı terayağ
30 gr çekilmiş antep fıstığı

350 ml soğuk sütü tencereye alıp, kuru malzemeleri ekleyin ve iyice karıştırın. Daha sonra altını yakıp muhallebiden hafif koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Ocaktan alıp tereyağını ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Soğumaya bırakın.

Pembe Kaplama Kreması 


  • 200ml sıvı krema
  • 150 gr beyaz çikolata
  • 100 gr tereyağ
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Pembe renk verecek kadar gıda boyası


50 ml sıvı kremayı ısıtın ve kaynatmadan ocaktan alın. İçine minik parçalara ayırdığınız beyaz çikolatayı ekleyip karıştırın. Pembe boyayı ekleyip pürüzsüz olana kadar karıştırın ve oda ısısında soğumaya bırakın.

100 gr yumuşak tereyağını kremamsı kıvam alana kadar çırpın ve içine soğumuş beyaz çikolatalı karışımı ekleyip tekrar çırpın. Kremanın kalanını ayrı bir kapta2-3 dakika katılaşana kadar çırpıp içine ODA SICAKLIĞINDAKİ tereyağlı karışımı ekleyip tekrar 1 DAKİKA kadar karışana kadar çırpın.

Süsleme Kreması


  • 50 gr oda ısısında tereyağ
  • 2 yemek kaşığı pusra şekeri
  • 100 gr labne peyniri


Tereyağını pudra şekeri ile krema kıvamına gelene kadar çırpın. Peyniri ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpın.


PASTANIN YAPILIŞI


  • Pembe kek katlarından birini alt kat olarak düz bir tabağa veya tepsiye alın ve süt ile ıslatın. 
  • Kalın bir kat vanilyalı krema sürün, üzerine dilimlenmiş çilekleri ve fıstıklaı ekleyin. 
  • Çilek katmanının üstünü fıstıklı krema ile kaplayın. 
  • 2. katı yerleştirip beyaz kremanın kalanı ile pastayı çok ince bir şekilde ama katlar arasındaki boşlukları doldurarak kaplayın.
  • Pembe krema ile pastayı kaplayıp, süsleme kreması ile süsleyin. 







tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...