Gaziantep'te semizotuna pirpirim derler, semizotu yemeğine de pirpirim aşı. Genelde içine bulgur veya pirinç de eklenerek güzelim sebzenin tadı bozuluyor, ben kendi sevdiğim gibi yaptım tarifi de öyle veriyorum. Hem çok hafif, hem çok lezzetli, hem çok sağlıklı hem de yapması çok kolay bir yemek. Yanında bol yoğurtla yiyin :)
Semizotu Yemeği (2 porsiyon)
Malzemeler:
- 1 demet semizotu
- 1 küçük boy soğan
- 1 orta boy havuç
- 1 orta boy kırmızı biber
- 2 orta boy domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı sıcak su
- 1.5 çay kaşığı toz şeker
- tuz
Hazırlanışı:
- Semizotunu köklerinden ayırıp, iyice yıkayın ve temizleyin. Semizotlarının saplarını kullanacaksanız 2'ye bölün, kullanmayacaksanız saplarından ayırın.
- Soğanları küçük doğrayıp 3 yemek kaşığı ısınmış zeytinyağına bırakın. Soğanlar diriliğini hafif yitirince, yine kücük doğranmış havuç ve kırmızı biberi ekleyin sebzeler diriliğini yitirene kadar orta ateşte arada karıştırarak pişirin.
- Sebzeler ölünce, semizotunu içine bırakın ve bir iki kez karıştırıp alt üst edip tencerenin kapağını kapatın. 5-6 dakika sonra, semizotları da yavaştan yumuşayıp sularını salmaya başlayınca bir iki kez daha karıştırıp küp küp ve küçük doğranmış domatesi ekleyip tekrar alt üst edip tencerenin kapağını kapatın ve 5-6 dakika da böyle pişirin.
- 1 tatlı kaşığı domates salçasını 1/2 çay bardağı suda çözün yemeğe ekleyip üzerine şekeri serpip karıştırın ve kapağı kapatıp yemeği 15-20 dakika kısık ateşte pişmeye bırakın.