24 Eylül 2013 Salı

Çikolatalı Pasta





Böyle bol çikolatalı pastayı havalar ısındığından beri yemedim diyebilirim. Bana ağır geliyor çok sevsem de. Sanki bol çikolatalı pastalar tam bu havalar belki de biraz daha soğuk zamanlar için gibi. Kışın ise sıcacık sufleler, browniler seviyorum. Hava biraz serinlemişken ve evde de pasta kalmamışken :D boool çikolatalı bir pasta yapayım dedim bizimkilere. Bu pastanın bitmesi 1 saat sürmedi. 5 kişi önce birer dilim yedik, sonra hadi bi daha dedi herkes ve bitti :( Aaa tabi bir de mecburen benim fotoğraf çekmemi beklediler ve söylendiler :D

Bol çikolatalı pasta dedim de neresi bol derseniz, keki de çikolatalı, kreması da. Üzeri de rendelenmiş sütlü çikolata kaplı. Hem de kalınca bir katman. Ağır olur derseniz, keke çikolata eklemeyebilirsiniz.



Ben büyük dikdörtgen bir borcamda yaptım. Kekin yarısını ortadan kestim ve onu dilimleyip çayla yedik öyle sade. Diğer yarısını ise ertesi gün bu pastayı yaparken kullandım. 1 tane baton pastam oldu ama o borcamdan 2 baton pasta çıkardı. Ben hemen bitsin de ertesi gün yeni bir şey yapayım diye hiç 2 boy yapmayı düşünmedim. Borcamın yarısında kalan keki yine ikiye böldüm ve her parçayı da enlemesine 2 kata ayırdım. Bence bu tarz baton pasta yapmak için ideal bir yöntem. Ne iki kere kek pişiriyorsunuz ne de kabarmadı diye 4 kata bölünmediği için üzülüyorsunuz. Siz vereceğim ölçülerde yaparsanız benimki gibi küçük 2 baton veya 1 büyük baton pastanız olur.

Çikolatayı rendelemek bence doğramaktan çok daha zor, ben tırtıklı bir bıçakla doğradım ince ince. Rahat doğranması için de 15 dakika buzlukta beklettim doğramadan önce.

Kreması ise en basit haliyle çikolatalı mus. Onu da anlatacağım aşağıda.

Pastayı ıslatmak için ben sıcak suda erittiğim çikolata ile hazırlanmış karışımı kullandım. Severseniz badem likörü, vişne likörü, vişne suyu kullanabilirsiniz. Sadece süt bile işinizi görür.

Kenarlarına ise bir bisküvi markasının çikolatalı stik piskevitlerinden yapıştırdım.

Kekle uğraşmak istemezseniz Dr. Oetker'in çikolatalı Wolke kek karışımı oldukça işinize yarar. Tavsiye ederim.

Kalıp için de 3 litre hacminde bir kalıp işinizi görür. Kullandığım borcamın ölçülerini hatırlamıyorum ama 6-7 cm derinliğinde ve yaklaşık 15 inçlik bi laptop boyu ve genişliğindeydi. dikdörtgen bi borcam işte. (ne kadar güzel tarif ettim di mi :/ )



Ben bu pastayı dediğim gibi sıcak çikolata ile ıslattım, peki siz böyle bol çikolatalı bir pastaya ne yakıştırırsınız? Yorumlarınızı gerçekten merakla bekliyorum.

BOL ÇİKOLATALI PASTA



Kek:
3 yumurta
2.5 su bardağı un
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1.5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı toz badem (kullanmayacaksanız un miktarını 1 çay bardağı artırın)
140 gr %70 kakao oranına sahip bitter çikolata(kullanmak istemezseniz kakao miktarını 2 kaşık artırın)
3 yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı kefir veya sıcak süt
150 gr yumuşak tereyağ
vanilya

Krema:
200 ml (1 paket) süt kreması (soğuk)
100 gr %70 kakaolu bitter çikolata
100 gr sütlü çikolata

Islatmak için:
1 çay bardağı sıcak su
40 gr çikolata


Üzeri için: Rendelenmiş veya bıçakla ufak parçalara ayrılmış sütlü çikolata

Hazırlanışı

Kek:
Fırını 175 dereceye ayarlayın.
Pişireceğiniz kalıba yağlı kağıt serin veya yağlayın.
Çikolatayı benmari usülü eritin

Yumuşak tereyağıyla şekeri, tereyağı krema kıvamına gelene dek çırpın. (3-4 dakika)
Yumurta sarılarını teker teker ilave edip çırpın. Çikolatayı ekleyin, karıştırın.
Kefiri ekleyin ve karıştırın.
Un, kabartma tozu, kakao, badem ve vanilyayı ekleyin, tamamen karışana dek çırpın.

Yumurta beyazlarını ayrı bir kapta bir tutam tuzla yumurtalar kabarana ve sertleşene dek 5-6 dakika yüksek devirde çırpın. Daha sonra kakaolu karışımı, yumurta beyazlarına ekleyin ve tahta kaşık veya spatula ile alt üst ederek, karıştırın. Malzemelerin iyice karışması yeterli.

Fırın tepsisine döküp, 40-45 dakika pişirin. (Fırından almadan kürdan testi yapmayı unutmayın.)

Krema:
Çikolataları benmari usülü eritin. (aynı kapta eritin ve karıştırın)
50 ml kremayı(yarım çay bardağı) benmari usülü erittiğiniz çikolata ile iyice karıştırın ve 3 dakika çırpın.

Kalan 150ml kremayı soğukken 3-4 dakika hızlı devirde krema katılaşana dek çırpın. Daha sonra çikolatalı karışımı bir yandan eklerken bir yandan da çırpın. Tamamen karışınca hazır.

Islatma şurubu:
Suyu kaynatın ve içine çikolataları ekleyip çikolata eriyene dek karıştırın.

Pastanın yapımı:


Ilıyan keki enlemesine 4 parçaya ayırın. Kenar kısımlara gelen parçaların kenarlarını bıçakla keserek kekleri eşitleyin.
Her parçayı 2 kata ayırın.
1. baton pasta için:
1 kat kek koyup, hazırladığınız şurup ile ıslatın ve ince bir kat krema sürün. Daha sonra 4. parçayı koyana kadar bu işlemi tekrarlayın ve 4. katı ekledikten sonra keki krema ile kaplayın. Rendelenmiş çikolata ile süsleyin.
2. baton için aynı işlemi tekrarlayın.

Aynı hamuru yuvarlak ve kelepçeli kalıba dökerek de yapabilirsiniz. 20-24 cmlik kalıplar yeterli olacaktır ama en fazla 3 kat yapabilirsiniz.

NOT: Bu perspektif yoksunu illustrasyon vari görseli 3 kişiden pastanın ilk etapta nasıl kesileceğini anlamadıklarını duymam üzerine hazırladım. Grafik tabletim yanımda olmadığından touchpad ile yaptım idare edin :D Umarım daha açıklayıcı olmuştur artık :) Görsele tıklayıp tam boya yakın görebilirsiniz. 







tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...