13 Mart 2013 Çarşamba

Unsuz Çikolatalı Chili Turta


Unsuz Çikolatalı Pasta Kek

Ne zamandır unsuz çikolatalı pasta tarifini denemek istiyordum en sonunda bugün can sıkıntısından yaptım. Orijinal tariften biraz farklılıklar var yine kendi zevkime göre değiştirdiğim. Bir de ben yarım boy yaptım, ondan fotoğraflarda ince, zaten çok kabaran bir şey değil. Zenginleştirmeye açık bir tarif olduğu için daha sonra da deneyeceğim, birazdan okuyacağınız tarif sanırım en basit hali. Gerçekten italyan usülü olanları falan da var araştırdığım kadarıyla, onlar da zamanla denenecek. Ben bu tariftekini biberli yaptım. Yani "chili chocolate cake" Siz elbette bibersiz yapabilirsiniz. Benim biber eklememin sebebi ise biberli çikolatayı çok sevmem. Denediniz mi bilmiyorum ama Lindt'in ve adını şu an hatırlamadığım organik bir çikolata markasının var Migros ve Macrocenter'larda. Aynı zamanda Divan Pastanesi'nde de denemiştim, ilginizi çekerse siz de deneyebilirsiniz.

Unsuz Çikolatalı Pasta Kek

Öncelikle Unsuz çikolatalı kek yapmaya başlamadan önce bilmeniz gerekenler:



-Kullandığınız çikolata önemli, mümkün olduğunca yüksek kakao oranlı bir çikolata tercih edin.
-Ben şekeri yarıdan bile aza indirdim ve %80 ile %70 kakao oranlı çikolata kullandım, haliyle biraz bitter oldu, tarifi aynen uygularsanız sizin öyle olmaz gibime geliyor ama olursa da çözümü çok basit, üzerine pudra şekeri serpin. :)
-Badem veya fındık gibi malzemeler koymaya elverişli mi bilemiyorum, bir dahaki sefere bademli deneyeceğim bakalım nasıl olacak.

-Burdaki unsuz çikolatalı kek tarifi ile dışı hafif çıtır içi yumuşacık bir çikolata bombası elde ediyorsunuz. Çikolata hastalarını tatmin edecek düzeyde.

-Ne bu tarifini verdiğim unsuz çikolatalı kekte, ne de biberli çikolatalarda biber tadı almıyorsunuz tabi ki ama hafif bir yanma söz konusu olabilir, işin güzel kısmı da o zaten.

Biberli çikolata sevmiyrosanız veya denemediyseniz, biberli yapmayın.

Unsuz Çikolatalı Kek:


Unsuz Çikolatalı Pasta Kek

Malzemeler:

  • 200 gr tuzsuz tereyağı
  • 250 gr bitter çikolata
  • 4 yumurta 
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • yarım çay kaşığı deniz tuzu
  • tercih ederseniz acı biber özü (acı sos kesinlikle değil) veya kırmızı toz acı biber


Hazırlanışı:

1. Fırını 160Cye ayarlayın. Kelepçeli 16 cm çapındaki kalıbınızın tabanına varsa yağlı kağıt yerleştirin ve kenarları yağlayın.


2. Çikolataları ve terayağını küçük parçalara ayırıp benmari usülü eritin.





3. Erimiş çikolata-yağ karışımına tarçını ve tercih ederseniz acı biber özünü(veya toz kırmızı acı biberi) ekleyin ve iyice karıştırın.

4. Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını birbirinden dikkatlice ayırın ve sarı ve beyazlar ayrı olacak şekilde 2 kuru kaba boşaltın.

5. Yumurta sarılarını bir çatal yardımı ile çırpın.

6. Yumurta sarılarına pudra şekerini ilave edip topaklar oluşmasını engelleyerek iyice çırpın.


7. Çikolatalı karışımdan 1 yemek kaşığı yumurta sarılarına ekleyip homojen görünene kadar karıştırın. 



8. Daha sonra kalan çikolatanın yarısını ekleyin yine homojen olana kadar karıştırın. En son kalan çikolatayı da ekleyip sarılarla tamamen çırptıktan sonra bu karışımı yumurta beyazlarıyla karıştıracağız. (Çikolatalı kısmı yavaş yavaş ekledik çünkü yumurtalar çikolatanın sıcaklığından pişmemeli)

9. Beyazların üzerine yarım çay kaşığı tuzu serpip mikserle kar gibi olana kadar çırpın.




10. Çırpılmış ve sertleşmiş yumurta beyazlarına yumurta sarısı-çikolata karışımını ekleyip tahta kaşık veya çırpacak ile yavaşça ve aynı yönde karıştırmaya özen göstererek homojen bir karışım olana kadar karıştırın.



11. Elde ettiğiniz hamuru dikkatlice kelepçeli kalıba dökün ve eşit şekilde yayın.

12. 160C fırında 40-45 dakika kadar pişirmeniz yeterli olacaktır. Üzerinin kızardığını fark ederseniz alüminyum folyo ile kapatıp pişirmeye devam edebilirsiniz, böylece çok kızarmaz. Kekiniz pişerken önce kabaracak, sonra ortası çökecek, panik yapmayın.

13.Kekiniz ılıdıktan sonra dikkatlice kelepçeli kalıbın kenarlarını açın. (Yapışmışsa bir bıcak yardımıyla o bölgeleri ayırın) Kağıtla birlikte alarak bir servis tabağına yerleştirebilirsiniz.

14. Ilıyan keki istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. (Pudra şekeri, toz badem...)




Unsuz Çikolatalı Pasta Kek


tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...