16 Mart 2013 Cumartesi

Brownie Cheesecake Tarifi


brownie cheesecake tarifi recipe

Baştan belirteyim, bu brownie tabanlı bir "cheesecake tarifi" değil. Klasik brownie hamuru üzerine dökülmüş cheesecake kreması ile pişirilmiş pek lezetli bir brownie aslında.  Ben peynirle çikolatayı çok yakıştırdığım için buna da bayılıyorum. Ne cheesecake kadar yoğun bir peynir ne de sadece brownie gibi tamamen çikolata tadı var. Bence gayet dengeli. *Daha sonra bizi çikolataya boğan, yoğun, tam anlamıyla gerçek bir brownie tarifi eklemeyi düşünüyorum tabi ki fotoğraflarıyla beraber.*

brownie cheesecake tarifi recipe

Aynı zamanda benim gibi dışarıda yediği, "çikolatalı cheesecake" diye önüne gelen incecik kakaolu tabanlı ve 5-6 cm kalınlığında yapay ve yağlı beyaz cheesecake kremasından oluşan bayık ve lezzetsiz şeyi sevmeyenler için de ideal.  


Cheesecake Brownie Tarifi

brownie cheesecake tarifi recipe
Brownie Hamuru

Bu malzemelerle orta büyüklükte dikdörtgen bir borcamı doldurabilirsiniz. (yaklaşık 25x35 cm gibi)

250 gr bitter çikolata (ben %80 kakaolu kullandım, ama %70 en iyisi olur)
150 gr tuzsuz tereyağı
5 yumurta
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı+ 2 yemek kaşığı toz şeker
Vanilya
1 tutam tuz
1 tutam tarçın (tercihen)

Hazırlanışı:

1. Fırını 175 dereceye ayarlayıp ısıtıyoruz. Kalıbın tabanına pişirme kağıdı serip, kalan kısımları yağlayın.

2. Bitter Çikolata ve tereyağını benmari usülü eritin.

3. Yumurta, şeker ve tuzu 3-4 dakika kabarana kadar hızlı devirde çırpın. Erimiş çikolata ve tereyağı karışımının yarısını ve vanilyayı ekleyin, ve yavaş devirde 1 dakika kadar çırpıp kalan yarısını da ekleyip yine yavaş devirde tamamen karışana kadar çırpın.

4. Çırptığımız karışıma, un, tarçın kakao karışımını mümkünse eleyerek ve bir yandan da çırparak yavaşça ekleyin. Mikser yine yavaş devirde olmalı, çok hızlı çırpmamaya özen gösterin. 

5. Bu karışımı kalıba boşaltın ve üzerine cheesecake kremasını (tarifi aşağıda) kaşıkla çok yüksekten dökmemeye özen göstererek boşaltın. Daha sonra fotoğraftaki görüntüye benzer bir görüntü elde edebilmek için çatalla hafifçe karıştırın. (Ebru deseni gibi olacak) 

6. Karışımı 40-45 dakika kadar pişirin. Pişirirken kremanın üstünün yanmaması için arada bakmanızda fayda var. (klasik kürdan testini uygulayabilirsiniz, eğer üst kısım iyice kızarıp brownie hamuru pişmemişse hala kalıbın üstüne alüminyum folyo ile kaplayarak 5-10 dakika daha pişirebilirsiniz. Ama kekin biraz nemli olmasında fayda var.)

brownie cheesecake tarifi recipe

Cheesecake Kreması
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 paket (200 gr) tuzsuz labne peyniri
  • 1.5 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı kaşığı mısır nişastası (kullanmasanız da olur)
  • vanilya ve dilerseniz 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
Hazırlanışı

Yumurta sarıları ve labne peynirini 1-2 dakika kadar orta devirde çırpın, üzerine pudra şekeri, nişasta, vanilya ve kullanacaksanız limon kabuğunu ekleyip 3 dakika kadar karışım tamamen homojen ve topaksız olana kadar çırpın. 

brownie cheesecake tarifi recipe

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...