19 Mart 2013 Salı

Karamelize Muzlu Rulo Pasta


Karamelize muzlu rulo pasta yapımı tarifi

Geçen gün birisi "muzlu rulo tarifi" koysan demişti bloga, ben de dolaptaki kilolarca muzla ne yapacağımı düşünüyordum o sıra. Babam eve gelince resmen sanki 5 çocuklu bi aile dolabı gibi dolduruyor dolabımı ve ben bitiremeden yarısından çoğu bozulup gidiyor aldıklarının. Bu muzlara da aynısı olsun istemedim, aslında aklıma başka bir şey daha vardı hem onu denedim hem de tarifini yazdığım karamelize muzlu rulo pastayı. Böylece hayatımın ilk rulo pastasını da yapmış oldum.

Tahminimden çok daha kolay bir işmiş rulo pasta olayı ama ilk olunca illa ki hatalar oldu ve şöyle yapsam daha iyi lurmuş dediğim noktalar da var. Hepsini yzacağım benim gibi tecrübesizler için, merak etmeyin :)


Öncelikle keki yapması ve hazırlaması ve tabi ki sarması tahminimden çok kolay oldu. Bir kaç püf noktası var onlara dikkat edince yumuşacık nemli bir kekiniz oluyor.

Krema konusunda ben hata yaptım, iç dolgusu için tartlarda kullandığım bir kremayı kullandım ama sanırım daha koyu kıvamlı ve çırpılmış kremalarla daha iyi sonuç elde edilir. Yine de bunu da deneyebilirsiniz, kesinlikle tatmin edici. Denemeden size başka krema tavsiye edemem şu an.

Karamelize muz kısmında ise yine hatalarımdan biri muzu enlemesine ikiye ayırmak oldu, bir dahakine bütün halde karamelize edeceğim.

En zorlandığım konu içinde kullandığım toblerone'u rendelemek oldu, çünkü dondurucuya atmayı unutttuğumdan elimin sıcaklığı ile yumuşadı.

Daha detaylı fotoğraflamak isterdim ama 2. bir kişi daha olmadan ne yazık ki mümkün olmadı. Bir dahaki sefere her aşamayı fotoğraflayacağım daha kolay anlaşılsın diye.

Karamelize Muzlu Rulo Pasta


Malzemeler:

Rulo kek için:

  • 4 yumurta 
  • 4 yemek kaşığı sade kekunu veya un+ kabartmatozu
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Vanilya


İç Dolgu Kreması için


  • 3 büyük boy yumurtanın sarısı
  • 2 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı vanilyalı puding tozu ya da 3 yemek kaşığı mısır nişastası +2 yemek kaşığı şeker 
  • 3 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
  • Vanilya


Karamelize Muz için:

Karamelize muzlu rulo pasta yapımı tarifi


  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı yumuşak tereyağı
  • 3 adet muz


Kaplama Kreması için:


  • 1 kutudan(200 ml) süt kreması 
  • 2 yemek kaşığı labne peyniri (suyunun gelmemesine dikkat edin)
  • Krema sertleştirici + 3 yemek kaşığı pudra şekeri ya da 2 yemek kaşığı vanilyalı puding tozu


İçine rendelemek için Toblerone veya sevdiğiniz herhangi bir çikolata (önceden 1 saat kadar dondurucuda bekletilmiş)

Hazırlanışı:

Rulo kek: 

  1. Yumurta ve şekeri iyice kabarana kadar en az 5 dakika mikserin hızlı devrinde çırpın. İçine unu, vanilya ve yağı ekleyip çok yavaş devirde veya bir kaşıkla aynı yönde karıştırmaya özen göstereretk homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. 
  2. Kullanacağınız dikdörtgen tepsiye pişirme kağıdı serin ve üzerine kek hamurunu dökün. Gözünüze az görünse de merak etmeyin, yetiyor. Kaşıkla iyice yayın ve yüzeyi aynı yüksekliğe getirmeye calışın. (bir tarafta fazla hamur bir tarafta az olmasın)
  3. Bu hamuru 20-30 dakika üzeri kızarana kadar 175C önceden ısıtılmış fırında pişirin. Pişerken kontrol edin çünkü hamur ince olduğundan çabuk pişecek fazla kalırsa kurur ve yanar.
  4. Keki fırından çıkarıp sıcakken tepsiden kağıtla beraber alın ve yine sıcakken kağıdı çıakrmadan gevşek bir rulo olacak şekilde sarıp nemli ve temiz bir mutfak havlusu ile üzerini kaplayın. 

Karamelize muzlu rulo pasta yapımı tarifi

Dolgu Kreması:

  1. Sütü kaynayana kadar bir cezvede veya sütlükte ısıtın.
  2. Süt ısınırken yumurta sarılarını ve vanilyalı puding karışımını bir tencerede ocağa koymadan iyice çırpın. 
  3. İyice çırptığınız yumurta sarılarına sütün en fazla 1/4 ünü ekleyin ve ekleme sırasında da çırpmaya devam edin yoksa sarılar hemen pişer ve içinde topaklanır. Daha sonra sütün kalanını yavaş yavaş eklemeye devam edin ve aynı zamanda çırpıyor olduğunuzdan emin olun. :) Çırpma işleminiz bitince tencereyi ocağa alın ve orta ateşte 3-4 dakika daha pişirin. (kıvamının iyice koyu olması gerek)
  4. Ocaktan aldığınız kremaya tereyağını ekleyin ve eriyip karışana kadar karıştırın.


Karamelize muz:

  1. Muzları soyun ve kekinize yetecek kadar olanını bütün ayırıp (1.5-2 tane kekin enine göre) kalanını küçük küçük dilimleyip bir çatal yardımı ile ezin. 
  2. Kuru bir tavaya 3 kaşık toz şekeri koyun ve orta ateşte yanan ocağa bırakıp şekerin erimesini bekleyin. Altını çok açmayın yoksa sertleşir.  Şeker eriyip rengi koyulaşınca tereyağını ekleyin biraz karıştırın. Köpük köpük olan karışıma tuz ve tarçını atıp karıştırın ve içine muzları dikkatlice bırakın. Muzların rengi altın sarısı olana kadar ve yumuşayana kadar karışımın içinde kızarmaları gerek. Muzlar kızarınca ayrı bir tabağa alın ve soğumaya bırakın.

Karamelize muzlu rulo pasta yapımı tarifi


Karamelize muzlu rulo pasta yapımı tarifi


Karamelize muzlu rulo pasta yapımı tarifi


Karamelize muzlu rulo pasta yapımı tarifi


Karamelize muzlu rulo pasta yapımı tarifi


Kaplama Kreması:
Kremayı hızlı devirde koyulaşana kadar iyice çırpın ve içine diğer malzemeleri ekleyip sürülebilir bir kıvama gelene kadar çırpın ve soğuması için buzdolabına kaldırın.


Rulo Pasta yapımı:

Islak havluyla sardığınız kekiniz siz kremaları hazırlayana kadar çoktan soğumuş olacak. Dikkatlice kağıdı yüzeyinden çıkarın ve keki düz bir zemine altına alüminyum folyo yerleştirerek serin.
Karamelize muzlu rulo pasta yapımı tarifi


Karamelize muzlu rulo pasta yapımı tarifi


serdiğiniz kekin üzerine dolgu kremasını yayın ve kekin üçte birine gelecek şekilde bütün muzları yerleştirin. Daha sonra kalan kısma da ezilmiş karamelize muzu yayın. Üzerine rendelediğiniz çikolatadan serpin ve keki muz yakın olan taraftan muzun üzerini kaplayacak şekilde sarın ve sonra kalan kısmını sarın.
Karamelize muzlu rulo pasta yapımı tarifi

Karamelize muzlu rulo pasta yapımı tarifi


 Kremalar taşacaktır, merak etmeyin. taşan kısımları bir kaşık yardımıyla alın. Alttaki alüminyum folyoyu da rulo haline getirdiğiniz kekin üzerine sarın ve varsa bir lastik geçirip keki 1 saat saat buzdolaında dinlendirin.

Dinlendirdiğiniz kekin üzerini kaplama kreması ile kaplayın ve dilediğiniz gibi süsleyin.



tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...