21 Mart 2013 Perşembe

Beyaz Çikolatalı Çilekli Rulo Pasta

çilekli beyaz çikolatalı rulo pasta tarifi

Karamelize Muzlu Rulo Pasta deneyiminden sonra iyice alıştım bu rulolama olayına. Normalde katlı pastaları daha çok seven biriyim, ne kadar çok kat o kadar iyi benim için ama çok sevdim rulo pastayı da. Eskiden yediğim tek kişilik üstü kaplamasız ruloları hatırlatıyorlar bana. Bir de yakın zamanda tanıştığım bir arkadaşımın deyimiyle annelerimizin küçükken yaptığı, kakaolu-beyaz rulo kurabiyeleri.

Bu pasta da yine pişen bir krema kullandım kıvamının istediğim gibi olmayacağını bile bile, ama lezzeti istediğim gibi oldu:) Bir dahakine içine ganaj gibi daha kıvamlı bir krema kullanacağım ve muhtemelen çikolatalı olacak, nasıl olduğunu hep beraber görürüz o zaman. Daha rahat sarılacağına ve daha şekilli duracağına inanıyorum. Tabi ki bu pişen kremalarla da sert kıvamlı bir krema elde etmek mümkün, ama o zaman da bana az sütle pişirlmiş ve katılaşmış pudingi hatırlatıyorlar, nişasta yiyorum gibi hissediyorum. 


Çilekli Rulo Pastamıza gelince, ben en fazla yarım boy yaptığım için bazen boyutlarda sorun yaşayabiliyorum, kek tahminimden daha az çıkabiliyor mesela, ama siz tarife uyduğunuz zaman böyle bir sorun yaşamazsını. Mesela bunda hamur az olduğu için küçük bir borcamda pişirdim ve çok sarmal bir şey çıkmadı ortaya bu yüzden. Sizi böyle olmaz merak etmeyin.

Pastanın içi için peynirli pastacı kreması benzeri bir krema kullandım. Kaplaması için de ganaj benzeri ama daha farklı bir yöntemle yaptığım çilekli-beyaz çikolatalı bir krema. Kekiyse sade rulo pasta keki. Hala fotoğraf çekecek 2. bir kişi bulamadığım için çok detaylı ekleyemiyorum tarifleri. 

Çilekli Beyaz Çikolatalı Rulo Pasta

Malzemeler:

Rulo Kek İçin:

  • 4 yumurta 
  • 4 yemek kaşığı sade kekunu veya un+ kabartmatozu
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Vanilya

Peynirli Dolgu Kreması için:




  • 4 büyük boy yumurtanın sarısı
  • 2 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı vanilyalı puding tozu ya da 3-4 yemek kaşığı mısır nişastası +3 yemek kaşığı şeker 
  • 3 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
  • 4 yemek kaşığı labne peyniri
  • Vanilya

Kaplama kreması için:

  • 200 ml süt kreması
  • 180 gr beyaz çikolata
  • 75 gr tereyağ
  • 4-5 tane çilek(rendenin ince tarafından rendelenmiş veya püre haline getirilmiş)


çilekli beyaz çikolatalı rulo pasta tarifi





Rulo Kek Yapımı:

  1. Yumurta ve şekeri iyice kabarana kadar en az 5 dakika mikserin hızlı devrinde çırpın. İçine unu, vanilya ve yağı ekleyip çok yavaş devirde veya bir kaşıkla aynı yönde karıştırmaya özen göstereretk homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. 
  2. Kullanacağınız dikdörtgen tepsiye pişirme kağıdı serin ve üzerine kek hamurunu dökün. Gözünüze az görünse de merak etmeyin, yetiyor. Kaşıkla iyice yayın ve yüzeyi aynı yüksekliğe getirmeye calışın. (bir tarafta fazla hamur bir tarafta az olmasın)
  3. Bu hamuru 20-30 dakika üzeri kızarana kadar 175C önceden ısıtılmış fırında pişirin. Pişerken kontrol edin çünkü hamur ince olduğundan çabuk pişecek fazla kalırsa kurur ve yanar.
  4. Keki fırından çıkarıp sıcakken tepsiden kağıtla beraber alın ve yine sıcakken kağıdı çıakrmadan gevşek bir rulo olacak şekilde sarıp nemli ve temiz bir mutfak havlusu ile üzerini kaplayın. 
Peynirli Dolgu Kreması Yapımı:
  1. Sütü kaynayana kadar bir cezvede veya sütlükte ısıtın. Süt ısınırken yumurta sarılarını ve vanilyalı puding karışımını bir tencerede ocağa koymadan iyice çırpın. 
  2. İyice çırptığınız yumurta sarılarına sütün en fazla 1/4 ünü ekleyin ve ekleme sırasında da çırpmaya devam edin yoksa sarılar hemen pişer ve içinde topaklanır. Daha sonra sütün kalanını yavaş yavaş eklemeye devam edin ve aynı zamanda çırpıyor olduğunuzdan emin olun. :) Çırpma işleminiz bitince tencereyi ocağa alın ve içine labne peynirini koyup karıştırarak orta ateşte 3-4 dakika daha pişirin. (kıvamının iyice koyu olması gerek)
  3. Ocaktan aldığınız kremaya tereyağını ekleyin ve eriyip karışana kadar karıştırın.
Beyaz Çikolatalı Çilekli Kaplama Kreması Yapımı:

  1. Çilekleri rendenin ince tarafında rendeleyerek veya rondoda çekerek püre haline getirin.
  2. Beyaz çikolataları küçük parçalara bölün. Küçük bir tencere veya sütlükte, kremanın yarım çay bardağı kadarını ısıtıp, içine çikolata ve tereyağını atıp, katı malzemeler eriyene ve homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Bu karışımı buzdolabına alıp, arada bir karıştırarak soğutun. Çok soğuk olmasına gerek yok, ılısa yeterli.
  3. Kremanın kalan kısmını derin bir kaba alın ve mikserle çok yüksek devirde krema koyulaşana kadar çırpın. Koyulaşan kremaya beyaz çikolatalı karışımı yavaş yavaş ekleyerek yavaş devirde çırpmaya devam edin. Karışım homojenleşince içerisine çilek püresini de ekleyip kıvamı koyulaşana kadar çırpmaya devam edin.  Sürülecek ve çok akmayacak kıvamda olması yeterli, zaten soğudukça kendisi koyulaşıyor. Fazla çırparsanız krema kesilip yağa dönüşür.

Rulo Pastanın Hazırlanışı:

  1. Islak havluyla sardığınız kekiniz siz kremaları hazırlayana kadar çoktan soğumuş olacak. Dikkatlice kağıdı yüzeyinden çıkarın ve keki düz bir zemine altına alüminyum folyo yerleştirerek serin. 
  2. Serdiğiniz kekin üzerine dolgu kremasını yayın ve kekin üçte birine gelecek şekilde temizlenmiş çilekleri yerleştirin
  3.  Krema biraz taşacaktır, merak etmeyin. taşan kısımları bir kaşık yardımıyla alın. Alttaki alüminyum folyoyu da rulo haline getirdiğiniz kekin üzerine sarın ve varsa bir lastik geçirip keki 1 saat saat buzdolaında dinlendirin.
  4. Dinlendirdiğiniz kekin üzerini kaplama kreması ile kaplayın ve dilediğiniz gibi süsleyin.

**Buraya tıklayarak daha önce vermiş olduğum bir tariften daha detaylı fotoğraflarla rulolamayı görebilirsiniz. 

çilekli beyaz çikolatalı rulo pasta tarifi

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...