pesto sos tarifi |
Pesto sos tarifi için araştırma yaparken bir kaç tüyo da gördüm ama
hiçbirini uygulamadım :) (limon sıkıp rengini korumak gibi) Bir sürü pesto tarifi okuduktan sonra en güvendiğim yemek bloglarınan biri olan Cafe Fernando'nunkinden yola çıkarak başladım işe. Aslında hemen hemen her yerde aynı zaten ama olsun, kendimi güvende hissetmem gerekliydi, ilk kez olacaktı sonuçta. O tarifte ceviz vardı, ben kullanmadım sevmediğim için.
Önümde zor bir süreç vardı, temizleme, yıkama, ayıklama...
pesto sos tarifi |
Burda mesela ilaç öncesi ufacık bir ara öğün örneğim var sizler için:
pesto sos tarifi |
İmkanınız varsa fesleğenleri pazardan edinin, inanın yarı yarıya maliyet düşer. Ben süpermarketten aldım pazarı beklememek için ama mevsiminde olduğundan yine de aşırı pahalı değildi. Büyükçe bir süzgeçe fesleğenleri saplarından ayırarak doldurun. Bunun için nane ayıklama yöntemini kullanabilirsiniz, bende işe yaradı. ( 2-3 dal fesleğeni alıp, baştan köke doğru fesleğenleri geriye doğru çekmeniz gerekli, hemen ayrılıp avucunuza geliyor hepsi ama anlatamamış olabilirim, üzgünüm:/ )
Kurutmak için salata kurutma "makinesi"ni kullandım ama ne kadar kuruttu tartışılır bu yüzden bir de fesleğen yapraklarını masanın üzerine yaydığım kağıt havluların üzerine serip üstlerini yine havluyla kaplayıp biraz kuruladım.
Parmesana gelince, yine büyük süpermarketlerde bulunuyor ama belki bazı gurme şarküterilerde falan da vardır, bilemiyorum ama sakın toz olanlardan almayın. Kalıp halinde alıp rendelemeniz gerekli. 4 kalıp parmesan rendeledim ama neyse ki sert de çok zor olmuyor. Parmesan bulamazsanız Grana Padano peyniri de idare edebilir.
Fıstıkları da hazır paketlerden değil, açık olarak istediğiniz miktarda almanız yine fiyatta epey farkedecek.
Siz benim kadar zorlanmazsınız hem, ben çok çok fazla yaptığım için de biraz zorladı. :) aşağıdaki gibi 5 tane çıktı benim malzemelerle. Ama size malzemeleri yarılayıp veriyorum pesto tarifini, rahat olun :)
pesto sos tarifi |
- İster sadece haşlanmış makarnaya katın, isterseniz biraz kremayla pişirip, tavukla sunun.
- Pizzanın üstüne dökebilirsiniz.
- Bruschetta yapabilirsiniz.
- Mozarella, domatesle çok uyumlu.
- Hamburgerlerin içine, sandviçlere konulduğunda lezzet veriyor.
- Güzel bol yeşillikli peynirli bir salata için mükemmel bir sos.
- En kötü ihtimalle sadece ekmeğe sürüp yeseniz bile kurtarıyor :)
- Kahvaltı için de uygun
Kısaca sevin pesto sosu ve pesto sos tarifinden korkmayın, aslında kolay çok falza yapmadıkça.
PESTO SOS TARİFİ
Malzemeler
- 2 paket 200 grlık parmesan (toplamda 400)
- 100 gram çam fıstığı
- 5 büyük demet fesleğen
- 3.5 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 12-13 diş sarımsak
Yapılışı
- Çam fıstıklarını yağsız, mümkünse yapışmayan bir tavada biraz kavrulana kadar kavurun.
- Sarımsakları rendeleyin (Sarımsak ezeceği kullanmayın, ya sarımsak rendelerinden veya rendenin küçük kısmını kullanın ya da küçük küçük doğrayıp çatalla ezin)
- Sarımsak ve temizlenip kurutulmuş fesleğen yapraklarını mutfak robotunda macunsu bir kıvam alana kadar çekin. 2 bardak zeytinyağını ekleyip tekrar çalıştırın robotu, ama bu sefer orta devirde olmasına özen gösterin.
- sonra rendelediğiniz parmesanları, tuzu ve fıstıkları ekleyip kalan zeytinyağını da ekledikten sonra tamamen karışıp gerekli kıvama gelinceye kadar robotta çekmeye devam edin.
- Hazır hale gelen pestoyu ister buz dolabı poşetlerine kullanacağınız kadar (mesela 3 tane 1 su bardağı, 3-4 tane yarım su bardağı olacak şekilde gibi) koyup dondurabilirsiniz.
- Hemen kullanmak istediğiniz kısımları , kapalı kavanoz veya reçel kaplarına koyup dolapta 2-3 gün kadar saklayabilirsiniz.
- Kremalı sos yapmak için, 1 paket (200ml) kremayı bir tavada 1 dakika kadar ısıtıp, içine 3-4 kaşık pesto koymanız yeterli olacak. Daha sonra hafif koyulaşana kadar pişirin, yani yaklaşık 3-4 dakika. Sosunuz hazır, tavuk veya makarna ile karıştırabilirsiniz. :)