29 Mart 2016 Salı

PORTAKALLI İRMİK HELVASI


PORTAKALLI İRMİK HELVASI NASI YAPILIR
PORTAKALLI İRMİK HELVASI 
Ben portakalı tatlılara çok yakıştırıyorum...Portakal kabuğu rendesini bir çok kek ve kurabiye tariflerinde kullanırım..İrmik helvasında da hoş bir aroma oldu...




  • MALZEMELER:
  • 2,5 su bardağı irmik
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 kahve fincanı çam fıstık veya 1 su bardağı ceviz
  • ŞERBETİ İÇİN:
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 3 adet orta boy portakal
  • YAPILIŞI:
  • Şerbeti için:
  • Şeker ve sıcak suyu bir tencereye alın şeker eriyinceye  karıştırın.
  • Rendelenmiş portakalların kabuğu ve portakalların suyunu  şerbete ilave edip karıştırın.
  • Bir tencereye yağları, irmiği ve çam fıstığını alın.
  • Kısık ateşte sürekli karıştırarak çam fıstıklarının ve irmiğin rengi açık kahverengi oluncaya kadar kavurun.
  • Üzerine şerbeti ekleyip karıştırın. ( Bu esnada etrafa sıçrayabilir).
  • Kısık ateşte 2-3 dakika demlendirin.
  • Ocağın altını kapatın ve tencerenin üzerine havlu kağıt veya temiz bir bez örtüp kapağı kapatıp bir süre dinlendirin.
  • Dilediğiniz bir şekilde sunum yapabilirsiniz.Ben cam kek kalıbını ıslatıp helvayı koyup  iyice bastırdım ve ters çevirdim. Diğer sunumu ise portakal dilimleri üzerine yaptım.Rendelenmiş portakal kabuğu serpip süsledim.
  • AFİYET OLSUN



19 Mart 2016 Cumartesi

Frambuaz ve Portakallı Pembe Pasta

Frambuaz ve Portakallı Pembe Pasta

Frambuaz ve Portakallı Pembe Pasta

Sokağa çıkmaya korkar olduk sevgili okur. Öylesine bir laf değil bu, gerçekten artık evden dışarı çıkmaya korkuyorum. Bu konudaki düşüncelerimi söylemeye kalksam sanırım blogger'a erişim de engellenir. Tek isteğim bu olanlar unutulmasın, alışmayalım teröre veya ölüme. Biz korumalarla, özel güvenliklerle gezemiyoruz. Hiçbirimizin en ufak bi tehlike anında kaçabileceği başka ülkeler, nereden geldiği belli olmayan milyonlarımız yok. Her an bir patlama olacak korkusuyla atıyoruz adımımızı artık. Dilerim buna da alışıp kendi sonumuzu kendimiz getirmeyiz. O yüzden bu olaylarda parmağı olan, bu güzel ülkeyi bu hale getirmekte en ufak payı olan herkesin hak ettiğini bulması dileği ile bu konuyu burda kapatıyorum. İçini biraz da ben kararttıysam üzgünüm, ama lütfen alışma bunlara.

Frambuaz ve Portakallı Pembe Pasta

Bu pastayı 3-4 ay önce yaptım ve ancak paylaşabiliyorum. Aslında post hazırdı ama nedense buna bi türlü sıra gelmedi. Çok da acele etmedim zaten frambuaz da portakal da artık hemen her mevsim elimizin altında. Ben seveceğine eminim bu pastayı, yedirdiğin herkesi seveceğine de eminim.

Kek pişmeye başlarken daha mis gibi canlı bi portakal kokusu alıyor insanı kendinden zaten. Keki kesince içinin pofudukluğu, tereyağ ve portakalın kekin içindeki uyumu... Aman dikkat çok kaptırıp pastayı yapmadan keki bitirmeyin.

 


Krema olarak bu aralar sevdiğim, ama çok yağlı olduğunu bile bile yediğim benim favori yağlı kremam var. Biliyorum, çoğu blogda bu krema tarifine rastlamıyorsunuz. Açıkçası ben Çikolatalı frambuazlı pasta tarifini verirken türkçe bütün blog ve siteleri araştırdım desem yeri, kimse unlu kremadan bahsetmemiş ve yapmamış sanırım. Herhangi bir buttercreamdan daha fazla yağlı değil ama eğer isterseniz her zaman daha az yağ ile yapabilirsiniz ya da kendi sevdiğiniz krema ile devam edebilirsiniz yola.
 

Keki sıklıkla yaptığım tereyağlı sarı kek, sadece portakal kabuğu ekledim. İyi ki de eklemişim, o kek özellikle sıcakken öyle güzel ki... Frambuaz ve portakalı çok yakıştırıyorum ben. Yapmadan önce de ne zamandır aklımda bu ikisi ile bir pasta yapmak vardı çünkü daha önce frambuaz ve portakallı cupcakeler yaptığımda kapış kapış gitmişti hepsi. Sonra yabancı bir blogda kan portakallı versiyonunu görüp bayıldım ama ben yıllardır kan portakalı bulamıyorum, şans mı dersiniz ne derseniz artık bir türlü denk gelemedim. Ben de kendi portakallı kekikimi normal portakalla yaptım :D Bahsettiğim pastanın kreması da swiss buttercream ile yapılmıştı ama ben o kremayı bi türlü sevemediğimden hiiç bulaşmadım, kendi sevdiğim krema ile gittim.

Frambuaz ve Portakallı Pembe Pasta

Instagramda tarifleri deneyenlerden beni etiketleyenler bazen bir ekleme yapıyor, tarif bulutagacindan ama kendimce şöyle değiştirdim böyle yaptım diye. Bunlar çok hoşuma giden şeyler çünkü evet aslında belirli tarifleri olduğu gibi uygulamak en risksiz yöntem olsa da kendimizden eklediğimiz şeylerle her zaman yeni tatlar elde ediyoruz. O yüzden evet ben bugün frambuaz ve portakallı pasta tarifi vereceğim size ama siz isterseniz bunu böğürtlenli veya çilekli, hatta vişneli yapın. Kremasını farklı yapın, diyin ki bak ben böyle yaptım böyle daha güzel oldu. Ben de bir dahaki sefere öyle deneyeyim. Paylaşın benle de lütfen, çok seviyorum ben geri bildirimler almayı ve yeni fikirleri.

Frambuaz ve Portakallı Pembe Pasta

Bu aradaaaa, bu tarifin videolu halini çok yakında sizlerle paylaşacağım. Videoyu ben çekmedim. Nursel'in Mutfağına konuk oldum, orda ben yaptım, Nurselin Mutfağı ekibi çekti. Bir süre önce benimle iletişime geçip programa davet etmişlerdi ama ben Istanbul'da olmadığım için katılamamıştım. Kardeşimin düğünü için dönünce katıldım ve hem 3 başka tarif hem de bu pastayı yapıp Nursel ile beraber süsledik pastamızı, hem de çiçeklerle. Gerçi ben ilk kez kamera önüne geçmenin etkisi ile genel olarak pek bir gergindim ve kardeşimin düğünü, hazırlıklar, sonraki gün yani patlama günü Ankara'da olmak, yolculuklar, Istanbul'a geldiğimden beri saçma sapan devam eden uyku düzenimin de etkisi ile aşırı yorgundum. Zaten pek konuşan bir insan da değilim, bir de bunlar eklenince pek bir durgun bir haldeydim. Yine de ekibin enerjisi ve canayakınlığı ile ara ara topladım. Okuyorsanız burdan hepinize sevgiler :)

O program yayınlanınca videoyu da paylaşırım zaten sizinle. Bu pastanın naked cake olarak yapılışını izlersiniz :)


Frambuaz ve Portakallı Pembe Pasta

FRAMBUAZLI PORTAKALLI PASTA TARIFI


Portakallı Kek

Tessa Huff tarifinden adapte edildi.

4 büyük yumurta
115 gr (1 bardak) tereyağ
2 portakalın kabuğu
1/4 bardak portakal suyu
2 bardak (400gr) toz şeker
3 1/4 bardak (480-50 gr ) un
1 1/4 bardak süt
1 yemek kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
vanilya

Fırını 175 C'ye ayarlayıp 2 tane 16 cm çapında kalıbı hafif yağlayıp unlayın.
Un ve kabartma tozunu iyice karıştırın.
Portakal suyu ve sütü karıştırın.

Portakal kabuklarını 2-3 yemek kaşığı şekerle bir kaseye alıp ovuşturarak portakalın aromasının şekere iyice geçmesini sağlayın.

Bir çırpma kabında tereyağını kremamsı olana dek, yaklaşık 1-2 dakika çırpın ve portakallı toz şeker ile kalan toz şekeri, tuzu ve vanilyayı ekleyip 2-3 dakika pofuduk bir karışım elde edene kadar çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyin ve her eklemeden sonra 30 saniye kadar orta devirde hamuru iyice karıştırın. Tüm yumurtalar eklendikten sonra un ve sütü aşamalı olarak ekleyerek yumurtalı karışıma yedirin. Tüm un ve sütü ekledikten sonra 1 dakika kadar yüksek devirde hamuru çırpın.

Kalıplara paylaştırıp yaklaşık 40-50 dakika, üzerleri kızarıp içi tamamen pişene kadar pişirin.

Kek piştikten sonra mutlaka tamamen soğutun.





Vanilyalı Krema

60 gr un (yaklaşık 5-6 yemek kaşığı) (kıvamı sıvı gelirse eklemek için biraz daha gerekebilir)
350 ml süt
250 gr şeker (1 1/4 bardak)
1 tatlı kaşığı vanilya
275 gr tereyağ (yumuşak)

Şeker ve unu tencereye alıp iyice karıştırın. Daha sonra sütü ve vanilyayı ekleyip koyu kıvamlı muhallebi elde edene kadar karıştırın. Puding gibi olmayacak, lütfen dikkat edin daha da koyu bir kıvamı olması gerek. Bu yüzden eğer kıvamı size cıvık gelirse birazcık sütün içine 1 yemek kaşığı un ekleyip iyice karıştırın ve bu yaptığınız unlu muhallebinin içine ekleyip iyice yedirin ve koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarka pişirin. Pişen un muhallebisini bir kaseye alın ve üzerini streç film veya poşetle sarıp dolaba alın, arada karıştırarak soğutun. Yüzeyinin kaymak tutmaması önemli.

Un muhallebisi soğuyunca dolaptan alın. Oda sıcaklığına gelmiş yumuşak tereyağı bir çırpma kabına alıp 1-1.5 dakika kremamsı bir kıvam alıp, rengi açılana kadar çırpın. Daha sonra soğuk pudingi ekleyip, pürüzsüz ve kıvamlı bir krema elde edene kadar çıprın, kremanız hazır.

Pastanın Yapılışı

Keklerin her birini iki kata ayırın. Üstte çok kabaran kısımlarını keserek katları eşitleyebilirsiniz.
Kremayı mümkünse krema sıkma torbasına alın. (Bu şekilde sıkarsanız daha eşit seviyede krema elde edersiniz hem de işiniz kolaylaşır.)

  1. Pastayı yapacağınız tabağa veya servisin ortasına bir tatlı kaşığı kadar krema sürüp üzerine kekin taban katını yerleştirin. (Bu kekinizin oraya daha iyi tutunmasını ve kaymamasını sağlayacak.)
  2. İlk katın üzerine krema sıkarak kaplayın ve frambuazları hafif bastırarak dizin. Üzerine bir tatlı kaşığı kadar krema sıkıp bir spatula veya kaşık ile yayın. 
  3. 2. kat keki ekleyin ve aynı işlemleri kek katlarınız bitene kadar tekrarlayın. 
  4. Kalan krema ile pastanızın etrafını kaplayın ve bir spatula veya bıcak yardımı ile sıvayın. 
  5. Üzerine taze frambuaz ve yenebilir boncuklarla dekor yapabilirsiniz. 

Ben kaplama yaparken kremama biraz ezilmiş frambuaz ekledim ve rengi pembe oldu. 




18 Mart 2016 Cuma

ARTVİN GEZİMİZ

                                                     HAYDE ARTVİN' E


ARTVİN
ARTVİN KIŞ TURİZMİ
Artvin'e girerken bu tabelaile karşılanıyorsunuz. "HİÇ GİTMEMEK ÜZERE YİNE BEKLERİZ!" Biz Artvin' den mutlu anılarla ayrıldık...

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe'nin daveti ve sevgili arkadaşım Şef Nazmiye Özdemir Meriç'in organizasyonu ile,blogger dostlarımızla birlikte 5-7 Şubat tarihleri arasında, "KIŞ TURİZMİ" için Doğu Karadeniz'in  büyüleyici şehri  Artvin'deydik.....

İstanbul'dan 1.5 saatlik bir uçak yolculuğu ile Trabzon'a vardık.Oradan da otobüsle, yaklaşık 3.5 saatlik kıyı şeridinde yaptığımız keyifli ve bol sohbetli bir yolculukla,Artvin'e ulaştık...Yolda acıktık ve Hopa'da bir ekmek fırınında mola  verdik..Sıcacık Trabzon ekmeği ve tereyağı ile açlığımızı yatıştırdık..


İlk gece konaklayacağımız Marina tesislerine geldiğimizde Artvin halk oyunları ve tulum ile karşılandık....Karadeniz insanı sıcacık, içten...

Artvin Marina Tatil Köyü içinde yer alan Artvin Sofrası'nda,Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Yazan ve ekibi,Artvin'in en özel lezzetleriyle donatılmış bir masa ile bizleri karşıladılar..
Artvin Belediye Başkanı Sayın Mehmet Kocatepe,geçirdiği kaza sebebiyle bizlerle olamadı. Kendisine tekrar geçmiş olsun diyoruz.
Turşu kavurma, lokumlu lor çorbası, sinor, mısır ekmeği, ( cadi) üzüm papası, karalahana, asma yaprağı, beyaz lahana sarma, puçiko kuzu etli  güveç, burma, hasuta, bulgurlu kara lahana yemeği, laz böreği, ısra, bükme, köme, dut ve üzüm  pestili...Hangisini yiyeceğimizi, şaşırdık...Karadeniz' in çok sevdiğim yöresel yemekleri yorgunluğumuzu unutturdu..


Artvin Belediyesi bünyesinde bulunan, baraj gölü manzaralı, Marina konaklama tesisleri yüksek ahşap ayaklar üzerinde yapılanan bungalovlardan oluşuyor. Marina Sosyal Tesisleri Artvin Sofrası, ise 120 kişilik kahvaltı salonu ve 80 kişilik şark bölümleriyle son derece estetik bir çizgide dekore edilmiş, zengin kahvaltı çeşitleri, yemek menüsü ve balık çeşitleriyle her kesime hitap ediyor.
Bahçesinde mangal keyfi yapabileceğiniz gibi,belediyeye ait olan bot,tekne,jet skileri kullanarak baraj gölünde su sporları yapabiliyorsunuz.


Gezimizin ilk gecesini Artvin-Borçka karayolu Ormanlı köyü mevkiindeki Çorun Nehri kıyısında ki Marina Tatil Köyü  SERENDER EVLER' de geçirdik...
Odamızdan bir kare...Nasıl şirin...görmeniz lazım...


Çoruh Nehri,Zambezi ve Biobıo nehirlerinden sonra,dünyadaki en iyi akarsu sporları parkurlarından biridir.
Aynı zamanda nehrin yan kollarında da,çeşitli zorluklarda birçok parkur bulunmaktadır.
Nehirde Mayıs ayı sonlarından,Eylül sonlarına kadar rafting,katamaran ve kano sporları yapılabilmektedir.
Tur şirketleri bölgeye,isteğe bağlı olarak,4 ve 8 günlük turlar düzenliyor.
Bağımsız olarak rafting yapmak isterseniz,Yusufeli Kayak-Rafting Dağcılık İhtisas Spor Kulubünden yardım alabilirsiniz..

Serender Evleri

Marina Artvin Sofrası ' n da ki yöresel kahvaltımız...Gözümüz ve miğdemiz şenlendi...
Marina Tatil Köyü
Tel: 0 466 284 2090
Artvin Sofrası 0466 284 2114


İlk durağımız " Mühendislik Harikası" olarak değerlendirilen DERİNER BARAJI

Deriner Barajı, Artvin ' de Çoruh nehri üzerinde 249 metre gövde yüksekliği ile kemer barajı sınıfında Türkiye’nin birinci, dünyanın altıncı barajı olma özelliği taşıyor.... 


Deriner Barajını gezerken...


Selfiesiz olur mu? :)


Deriner barajında toplu fotoğraf..




Artvin gezimizin ikinci durağı ise CEHENNEM DERESİ KANYONU
Çoruh Nehrinin kollarından olan Ardanuç suyunun açtığı dar ve derin vadi olan Ardanuç Cehennem Deresinin yamaç eğimi 90 dereceyi bulur. Dik bir duvarı andıran ve 200 metreyi aşan yükseltisiyle oldukça dikkat çeker ve birkaç kilometre boyunca özelliğini korur. Ardanuç Cehennem deresi içerisinde bulunan ve Artvin-Ardanuç karayolunun 25. km. sinde yer alan Kanyon, ilgi çekici doğal yapısı ile ilimizdeki görülmeye değer yerlerdendir.
Artvin-Ardanuç karayolunun 25 nci km. sinde yer almaktadır...Konaklama ve cafe yerleri, bulunmuyor....Arzu ederseniz çadır kurabilirsiniz...Gelirken yanınıza mutlaka fotoğraf makinanızı getirmenizi öneririm...Hava kararmaya yakın olduğundan kanyonun içini dolaşma  imkanı bulamadık...


Üçüncü durağımız  CAM SEYİR TEPESİ


Artvin'deki Hatila Vadisi Milli Parkı'nda 490 metre rakımda yapılan, Hatila Deresi'nden 220 metre yükseklikte olan cam seyir terası sarp kayalara monte edildi.

Cam seyir terası 7 metre uzunlukta ve 7,5 metre genişlikte, toplamda 50 metrekare alana sahip.

İşte benim cesur arkadaşlarım :) Yükseklik korkum olduğundan ben uca kadar gitmedim..Arkadaşlarımın fotoğraflarını çekmeyi tercih ettim :)


Seyir Tepesinde çay keyfi...


 Artvin Kadın Girişimciler Turizm Geliştirme Ve İşletme Kooperatifi, Artvin’in yemek kültürünü yaşatmak, Artvin Kadını’na istihdam sağlamak ve Artvin Halkı’nın damak lezzetini yaşatarak, kültürüne ve turizme katkı sunmak amacıyla kurulmuş
Kooperatifin Kurucu Başkanı Hatice Nur Ersöz  Artvin’in tek kadın kooperatifinde bizleri ağırlayarak  Kadın Girişimciler Kooperatifi adı ve tadı unutulmaya yüz tutmuş, yemeklerini tanıttı ve tattırdı...Emine Kartal  bizzat kendisi önlüğünü takarak yemekleri sundu..Ayvalı Yahni denedşniz mi hiç bilmiyorum; muhteşemdi...



Menüde neler mi vardı?

AYVALI YAHNİ, CADI SARMASI, GENDİME ÇORBASI, ŞEKERLİ SÜTLÜ KARA KABAK ÇORBASI, ERİŞTELİ PİLAV, SALATALARDA; ŞEKERPANCARINDAN YAPILMIŞ CEVİZLİ SİRKELİ MACARE, YOĞURTLU HAVUÇ MEZESİ, TATLILARDAN MEKİK TATLISI, LAZ BÖREĞİ, ELMALI TUFAHİYE, KAYSEFİ (ERİK AÇMASI) KURU YUFKADAN AĞDALI BÖREK VE EKMEK OLARAK CADI İKRAM EDİLİRKEN ARTVİNİN MEŞHUR ÇEŞUR KIZARTMASI...

  Artvin Kadın Girişimciler Turizm Geliştirme Ve İşletme Kooperatifi konukseverlikleri için çok teşekkür ederiz...

Artvin Kafkasör Dağ Evleri nefes kesen bir manzaraya sahip... Tesis, ahşap konaklama birimlerinin yanı sıra çok sayıda yerel yemek servis eden bir alakart restorana sahiptir. Ortak alanlarda ücretsiz Wi-Fi erişimi sağlanmaktadır.
Artvin Kafkasör Dağ Evleri'nin dağ manzarası sunan evcil hayvan dostu dağ evlerinde kasa, çamaşır makinesi ve ütü olanakları vardır. Özel banyolarda terlik ve ücretsiz banyo malzemeleri temin edilmektedir.

Konuklar, yemek pişirme gereçleri ile donatılmış kendi mutfaklarının mahremiyetinde yemek hazırlayabilirler. Barbekü olanakları mevcuttur. Her sabah yerel ürünlerle hazırlanan bir kahvaltı tabağı servis edilmektedir. Oda servisi de mevcuttur.

Kafkasör Yaylası' n da  kışın  kayak yapabilir,...  Haziran ayında ise  Boğa Güreşleri Festivali'ne katılabilirsiniz....

Bizler için hazırlanan Çağ Kebabı nefisti...


Atabarı Belediye Sosyal Tesisleri Konukevi' n deki akşamımızda Sevgili arkadaşım Sibel Yalçın' ın doğum gününü kutladık...İyi doğdun Sibelcim...


Kafkasör Yaylası' n da ki son gecemizde  Başkan Yardımcısı Sayın Erkan Yazan bizlere hediyelerini sunuyor. Başkan Yard. Erkan Yazan ve eşine konukseverlikleri için çok teşekkür ederiz...Artvin' de bizleri evimizde hissettirdiler...


Son gün,Artvin'in kış turizmine hizmet eden ATABARI KAYAK MERKEZİ' n deydik...

Şehir merkezine 17 km uzaklıkta olan Atabarı Kayak Eğitim Merkezi ,2013 yılında yapılan pist düzenleme çalışmaları sonucunda,1480 metrelik  kayak pisti ile hizmet veriyor.
Tesiste 530 metre uzunluğunda iki kişilik,43 koltuklu,tek halatlı,sabit klemensli telesiyej ve 400 metre uzunluğunda Telesky mekanik tesis bulunmaktadır.
Atabarı Kayak Merkezi'nde,sporcu soyunma odaları kafeterya ve otopark bulunuyor.
Aynı zamanda kar motorları ve snowtrack da bulabilirsiniz..
Konaklama olarak,Artvin Belediyesi'nin Kafkasör 'de bulunan,Atabarı Arena Otel ve Sosyal Tesislerinde konaklayabilirsiniz.. Mersivan Atabarı Kayak tesis alanına hayran kalmamak elde değil. Biraz yatırım ve tanıtımla Mersivan Türkiye’nin 1 numaralı kayak merkezi olabilir.


Atabarı Kayak Merkezinde tablo gibi bir manzara...


Çocukluğumuza geri döndük...


Eşim kızakta çok başarılıydı..gurur duydum :) :) :)


Patatesin lezzetini anlatmak için kelimeler kifayetsiz kalır...Yok böyle bir tat...


Atabarı Kayak Merkezinde kuzine başında keyif...


Fotoğrafa baktıkça nasıl eğlendiğimiz tekrar tekrar gözümün önüne geliyor özlemle...


Atabarı Kayak Merkezinde ambulans her an hazır bekliyor...


Türkiye’nin en büyük doğa davası CERATTEPE

Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii’nde Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş.’nin madencilik faaliyetlerine verilen ‘ÇED Olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi istemiyle açılan Türkiye’nin en büyük doğa davası...
Türkiye'nin ve dünyanın en zengin bitki örtüsüne sahip noktalarından ve kuşların göç güzergahlarından biri...
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin raporuna göre (TMOBB) projenin hayata geçirilmek istendiği bölgenin tamamına yakını orman arazisi niteliğinde.
Ladin, sarıçam, göknar ve kayın ağaç cinsleri ağırlıklı olarak yer alıyor.
Yine aynı rapora göre bu alanda madencilik faaliyeti yapılması halinde 50 bin ağaç kesilecek...

Dava sürüyor...


Artvin'e gelinir de yöresel lezzetleri alınmaz mı? Bizde tereyağı, pekmez, pestil, hurma ve çeşitli  peynirler satın aldık...

İstanbul' a dönüş vakti...Trabzon havaalanına doğru alış veriş sonrası yola çıkıyoruz..

Artvin biz sizi çok sevdik...

Arif Selma Mollaoğlu

BASINDA ARTVİN GEZİMİZ 



17 Mart 2016 Perşembe

DEREOTLU POĞAÇA


DEREOTLU POĞAÇA NASIL YAPILIR? 
DEROTLU POĞAÇA TARİFİ
DEREOTLU POĞAÇA
Hani ev yapımı poğaça deriz ya tadı, kokusu işte o tarz bir poğaça..Pişerken evi mis gibi poğaça kokusu sarıyor...Fırından çıkardığınızda ise o tadına doyamayacaksınız...Lütfen deneyiniz..


  • MALZEMELER:
  • 100 gr tereyağı veya margarin
  • 2 adet yumurta ( 1 sarısı üzeri için)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • yarım demet dereotu
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un
  • İçi için:
  •  peynir
  • Üzeri için:
  • yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı sıvı yağ
  • susam- çörekotu- mavi haşhaş
  • YAPILIŞI:
  • Dereotunu yıkayıp kurulayın ve saplarını kesip yapraklarını ince kıyım doğrayın.
  • Unu yoğurma kabına alın üzerine kabartma tozunu serpin.
  • Unun ortasını havuz gibi açın.
  • Ortasına oda sıcaklığındaki tereyağını, yoğurt, sıvı yağ, sirke, mahlep , tuz ve kıyılmış dereotunu ekleyip yoğurmaya başlayın.
  • Gerekirse çok az un ekleyebilirsiniz.Yumuşak bir hamur oluyor.
  • Hamurdan cevizden büyük parçalar koparın. (12- 14 adet)Ben oval şekilde açıp içine yeteri kadar peynir koydum ve açık uçları pide şeklinde kapadım. Arzu ettiğiniz şekli verebilirsiniz.
  • Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla sıralayın.
  • Üzerine sıvı yağ ile çırpılmış yumurta sarısı sürün.
  • Üstlerine susam, çörek otu veya mavi haşhaş serpebilirsiniz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.








  • AFİYET OLSUN

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...