Sokağa çıkmaya korkar olduk sevgili okur. Öylesine bir laf değil bu, gerçekten artık evden dışarı çıkmaya korkuyorum. Bu konudaki düşüncelerimi söylemeye kalksam sanırım blogger'a erişim de engellenir. Tek isteğim bu olanlar unutulmasın, alışmayalım teröre veya ölüme. Biz korumalarla, özel güvenliklerle gezemiyoruz. Hiçbirimizin en ufak bi tehlike anında kaçabileceği başka ülkeler, nereden geldiği belli olmayan milyonlarımız yok. Her an bir patlama olacak korkusuyla atıyoruz adımımızı artık. Dilerim buna da alışıp kendi sonumuzu kendimiz getirmeyiz. O yüzden bu olaylarda parmağı olan, bu güzel ülkeyi bu hale getirmekte en ufak payı olan herkesin hak ettiğini bulması dileği ile bu konuyu burda kapatıyorum. İçini biraz da ben kararttıysam üzgünüm, ama lütfen alışma bunlara.
Bu pastayı 3-4 ay önce yaptım ve ancak paylaşabiliyorum. Aslında post hazırdı ama nedense buna bi türlü sıra gelmedi. Çok da acele etmedim zaten frambuaz da portakal da artık hemen her mevsim elimizin altında. Ben seveceğine eminim bu pastayı, yedirdiğin herkesi seveceğine de eminim.
Kek pişmeye başlarken daha mis gibi canlı bi portakal kokusu alıyor insanı kendinden zaten. Keki kesince içinin pofudukluğu, tereyağ ve portakalın kekin içindeki uyumu... Aman dikkat çok kaptırıp pastayı yapmadan keki bitirmeyin.
Krema olarak bu aralar sevdiğim, ama çok yağlı olduğunu bile bile yediğim benim favori yağlı kremam var. Biliyorum, çoğu blogda bu krema tarifine rastlamıyorsunuz. Açıkçası ben Çikolatalı frambuazlı pasta tarifini verirken türkçe bütün blog ve siteleri araştırdım desem yeri, kimse unlu kremadan bahsetmemiş ve yapmamış sanırım. Herhangi bir buttercreamdan daha fazla yağlı değil ama eğer isterseniz her zaman daha az yağ ile yapabilirsiniz ya da kendi sevdiğiniz krema ile devam edebilirsiniz yola.
Keki sıklıkla yaptığım tereyağlı sarı kek, sadece portakal kabuğu ekledim. İyi ki de eklemişim, o kek özellikle sıcakken öyle güzel ki... Frambuaz ve portakalı çok yakıştırıyorum ben. Yapmadan önce de ne zamandır aklımda bu ikisi ile bir pasta yapmak vardı çünkü daha önce frambuaz ve portakallı cupcakeler yaptığımda kapış kapış gitmişti hepsi. Sonra yabancı bir blogda kan portakallı versiyonunu görüp bayıldım ama ben yıllardır kan portakalı bulamıyorum, şans mı dersiniz ne derseniz artık bir türlü denk gelemedim. Ben de kendi portakallı kekikimi normal portakalla yaptım :D Bahsettiğim pastanın kreması da swiss buttercream ile yapılmıştı ama ben o kremayı bi türlü sevemediğimden hiiç bulaşmadım, kendi sevdiğim krema ile gittim.
Instagramda tarifleri deneyenlerden beni etiketleyenler bazen bir ekleme yapıyor, tarif bulutagacindan ama kendimce şöyle değiştirdim böyle yaptım diye. Bunlar çok hoşuma giden şeyler çünkü evet aslında belirli tarifleri olduğu gibi uygulamak en risksiz yöntem olsa da kendimizden eklediğimiz şeylerle her zaman yeni tatlar elde ediyoruz. O yüzden evet ben bugün frambuaz ve portakallı pasta tarifi vereceğim size ama siz isterseniz bunu böğürtlenli veya çilekli, hatta vişneli yapın. Kremasını farklı yapın, diyin ki bak ben böyle yaptım böyle daha güzel oldu. Ben de bir dahaki sefere öyle deneyeyim. Paylaşın benle de lütfen, çok seviyorum ben geri bildirimler almayı ve yeni fikirleri.
Bu aradaaaa, bu tarifin videolu halini çok yakında sizlerle paylaşacağım. Videoyu ben çekmedim. Nursel'in Mutfağına konuk oldum, orda ben yaptım, Nurselin Mutfağı ekibi çekti. Bir süre önce benimle iletişime geçip programa davet etmişlerdi ama ben Istanbul'da olmadığım için katılamamıştım. Kardeşimin düğünü için dönünce katıldım ve hem 3 başka tarif hem de bu pastayı yapıp Nursel ile beraber süsledik pastamızı, hem de çiçeklerle. Gerçi ben ilk kez kamera önüne geçmenin etkisi ile genel olarak pek bir gergindim ve kardeşimin düğünü, hazırlıklar, sonraki gün yani patlama günü Ankara'da olmak, yolculuklar, Istanbul'a geldiğimden beri saçma sapan devam eden uyku düzenimin de etkisi ile aşırı yorgundum. Zaten pek konuşan bir insan da değilim, bir de bunlar eklenince pek bir durgun bir haldeydim. Yine de ekibin enerjisi ve canayakınlığı ile ara ara topladım. Okuyorsanız burdan hepinize sevgiler :)
O program yayınlanınca videoyu da paylaşırım zaten sizinle. Bu pastanın naked cake olarak yapılışını izlersiniz :)
FRAMBUAZLI PORTAKALLI PASTA TARIFI
Portakallı Kek
Tessa Huff tarifinden adapte edildi.
4 büyük yumurta
115 gr (1 bardak) tereyağ
2 portakalın kabuğu
1/4 bardak portakal suyu
2 bardak (400gr) toz şeker
3 1/4 bardak (480-50 gr ) un
1 1/4 bardak süt
1 yemek kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
vanilya
Fırını 175 C'ye ayarlayıp 2 tane 16 cm çapında kalıbı hafif yağlayıp unlayın.
Un ve kabartma tozunu iyice karıştırın.
Portakal suyu ve sütü karıştırın.
Portakal kabuklarını 2-3 yemek kaşığı şekerle bir kaseye alıp ovuşturarak portakalın aromasının şekere iyice geçmesini sağlayın.
Bir çırpma kabında tereyağını kremamsı olana dek, yaklaşık 1-2 dakika çırpın ve portakallı toz şeker ile kalan toz şekeri, tuzu ve vanilyayı ekleyip 2-3 dakika pofuduk bir karışım elde edene kadar çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyin ve her eklemeden sonra 30 saniye kadar orta devirde hamuru iyice karıştırın. Tüm yumurtalar eklendikten sonra un ve sütü aşamalı olarak ekleyerek yumurtalı karışıma yedirin. Tüm un ve sütü ekledikten sonra 1 dakika kadar yüksek devirde hamuru çırpın.
Kalıplara paylaştırıp yaklaşık 40-50 dakika, üzerleri kızarıp içi tamamen pişene kadar pişirin.
Kek piştikten sonra mutlaka tamamen soğutun.
Vanilyalı Krema
60 gr un (yaklaşık 5-6 yemek kaşığı) (kıvamı sıvı gelirse eklemek için biraz daha gerekebilir)
350 ml süt
250 gr şeker (1 1/4 bardak)
1 tatlı kaşığı vanilya
275 gr tereyağ (yumuşak)
Şeker ve unu tencereye alıp iyice karıştırın. Daha sonra sütü ve vanilyayı ekleyip koyu kıvamlı muhallebi elde edene kadar karıştırın. Puding gibi olmayacak, lütfen dikkat edin daha da koyu bir kıvamı olması gerek. Bu yüzden eğer kıvamı size cıvık gelirse birazcık sütün içine 1 yemek kaşığı un ekleyip iyice karıştırın ve bu yaptığınız unlu muhallebinin içine ekleyip iyice yedirin ve koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarka pişirin. Pişen un muhallebisini bir kaseye alın ve üzerini streç film veya poşetle sarıp dolaba alın, arada karıştırarak soğutun. Yüzeyinin kaymak tutmaması önemli.
Un muhallebisi soğuyunca dolaptan alın. Oda sıcaklığına gelmiş yumuşak tereyağı bir çırpma kabına alıp 1-1.5 dakika kremamsı bir kıvam alıp, rengi açılana kadar çırpın. Daha sonra soğuk pudingi ekleyip, pürüzsüz ve kıvamlı bir krema elde edene kadar çıprın, kremanız hazır.
Pastanın Yapılışı
Keklerin her birini iki kata ayırın. Üstte çok kabaran kısımlarını keserek katları eşitleyebilirsiniz.
Kremayı mümkünse krema sıkma torbasına alın. (Bu şekilde sıkarsanız daha eşit seviyede krema elde edersiniz hem de işiniz kolaylaşır.)
- Pastayı yapacağınız tabağa veya servisin ortasına bir tatlı kaşığı kadar krema sürüp üzerine kekin taban katını yerleştirin. (Bu kekinizin oraya daha iyi tutunmasını ve kaymamasını sağlayacak.)
- İlk katın üzerine krema sıkarak kaplayın ve frambuazları hafif bastırarak dizin. Üzerine bir tatlı kaşığı kadar krema sıkıp bir spatula veya kaşık ile yayın.
- 2. kat keki ekleyin ve aynı işlemleri kek katlarınız bitene kadar tekrarlayın.
- Kalan krema ile pastanızın etrafını kaplayın ve bir spatula veya bıcak yardımı ile sıvayın.
- Üzerine taze frambuaz ve yenebilir boncuklarla dekor yapabilirsiniz.
Ben kaplama yaparken kremama biraz ezilmiş frambuaz ekledim ve rengi pembe oldu.