ISPANAKLI KİŞ NASIL YAPILIR?
ISPANAKLI KİŞ TARİFİ
ISPANAKLI MANTARLI KİŞ
ISPANAKLI KREMALI KİŞ
Ispanağı sevdirmenin bir yolu...Herkesi hoşnut edecek sebzeli bir lezzet...Arzu ederseniz iç harcında pastırma kullanabilirsiniz...Genelde kiş hamurları tereyağ ile yapılır ve nefis olur...Ama ben bu defa sıvı yağ kullandım...Gayet başarılı bir hamur oldu :)
- HAMURU İÇİN:
- 3 su bardağı un
- 2 adet yumurta
- 2 çorba kaşığı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- yarım paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- İÇ HARCI İÇİN:
- yarım kilo ıspanak
- 1 adet kuru soğan
- 10 adet mantar
- 1 adet kırmızı biber
- tuz- karabiber- pul biber
- zeytinyağı
- HAMURUN ÜSTÜ İÇİN:
- Beyaz peynir
- KREMASI İÇİN:
- 1 kutu krema (200 ml)
- 2 adet yumurta
- ÜZERİ İÇİN :
- kaşar peyniri rendesi
- YAPILIŞI:
- Ön hazırlık olarak ıspanakları sirkeli suda bekletip güzelce yıkayın. Yapraklarını ince ince doğrayıp suyunun süzülmesi için süzgeçe alın.
- Bir tencereye yeteri kadar zeytinyağı koyun ve üzerine yemeklik doğranmış soğanı ilave edip soteleyin.
- Mantarları dilimler halinde doğrayın ve soğana ekleyip bir kaç dakika soteleyin.
- Kırmızı biberi küçük küçük doğrayın ve tencereye ilave edip bir dakika kadar soteleyin.
- Üzerine doğranmış ıspanakları ilave edin. Sebzelerin sularını salmaması için yüksek ateşte kavurun.(Fırında da pişeceği için sebzeleri çok pişirmiyoruz).
- Tuz, karabiber ve pul biber ile tatlandırıp ocaktan alın, soğumaya bırakın.Tadını tuzunu kontrol edin.
- Hamuru için:
- Yoğurma kabına unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Unun üzerine kabartma tozunu serpin.
- Ortasına yumurta, sıvı yağ, yoğurt ve tuzu koyup ortadan başlayarak yanlardan unu içeridoğru alarak hamuru yoğurun.
- Hamuru hafif unlu zeminde merdane yardımıyla tart kalıbınızın ölçüsünde açın.
- Tart kalıbının her yanını güzelce tereyağ ile yağlayın.( Benim tart kalıbım 30 cm)
- Hamuru merdaneye sarıp tart kalıbına alın..Ortadan başlayarak hamuru kalıba serin. 2 cm kadar hamurun kalıptan dışarı sarkmasına izin verin.
- Elinizle hamurun tart kalıbın şeklini almasını sağlayın. Yan duvarları iyice bastırın. Kalıbın kenarlarındaki fazla hamuru düzgünce kesin.
- Hamurun tabanının pişerken kabarmaması için bolca çatalca delikler açın.( Veya hamurun tabanı ölçüsünde yağlı kağıt koyup üzerine kuru bakliyat koyabilirsiniz).
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında tart hamurunu 10- 15 dakika pişirin.
- Fırından alır almaz ortasına beyaz peyniri küçük parçalar halinde serpin.
- İç harcı üzerine yayın.
- KREMA VE YUMURTALARI çırpın, harcın üzerine dökün.
- 180 derecelik fırında krema hafif renk değiştirene kadar pişmeye bırakın.
- Yarı pişmiş kıvamda fırından çıkarıp, üzerine kaşar peyniri rendesi serpip tekrar fırına verin.
- Kaşarlar eriyip pembeleşene kadar pişirin. 7
- AFİYET OLSUN