30 Temmuz 2015 Perşembe

Gateau Fondant Au Chocolate / Çikolatalı Fondan Kek Tarifi ve Gökçe Ile Buluşmak


Birkaç gün önce, yaklaşık 1-1.5 yıldır instagram üzerinden tanıştığım ama daha öncesinde de blogunu hayranlıkla takip ettiğim Çikolata Kavanozum adlı blogun sahibi Gökçe ile görüştüm. Sonunda. Hani bazı insanlar olur ya, daha tanışır tanışmaz sanki 40 yıllık arkadaşmışsınız gibi hissedersiniz, hah Gökçe ile de tam öyle oldu. Zaten benim kendisini instagramdan bulup yapışmam sonucu mecbur benle konuşmak zorunda kalıp, sonra da facedeki muhabbetlerimizden sonra anlaşacağımızı biliyordum ama sanki ezelden beri ahbabımmış gibi rahat olacağımı tahmin etmedim.


Hayır siz bilmezsiniz ben aslında en başta çok soğuk görünen biriyim. İlk zamanlar pek cana yakın gelmem kimseye. Ortaokuldan beri o kadar çok insandan benden önceleri sinir olduklarını, gıcık olduklarını ama sonra sevdiklerini duydum ki. Nefret eden de olmuş, burnu havada bulan da, ukala bulan da. Aslında çok iyiyim ya, tanısanız seversiniz. Valla bak. Sadece alışmam lazım karşımdaki kişiye ama çok nadir böyle anında kaynaştığım insanlar da olabiliyor. Aşağıda fotoğraftaki güzeller güzeli kadın bunun en somut örneklerinden biri. Üstelik bir de ayakkabım ayağımı parçaladığı için inanılmaz bir huzursuzluğum olmasına rağmen çokgzel vakit geçirdim. (Gökçe için yorum yapmayayım, ben mızmızlandım biraz :D)

Ne güzel yerlere gittim sayesinde, gezdirdi resmen beni. Mabel'den baton çikolata aldık, Gökçe'nin önerisi ile Forneria'da pizza yiyip limonata içtik. Aç gözlülük edip sürahi limonata sipariş verdiğimiz için limonatanın yarısı kaldı. Aklınızda olsun, sürahi limonata 4 kişiye yetesi ve çok şekerli. Pizza olarak İsli pizzayı tercih ettik, pek pizza insanı olmasam da sevdim. Restoran da güzel, çalışanları da pek kibar ve ilgili. Hayır, Arda Türkmen'le akraba değilim ama olsam güzel olurdu ya :)

Sonra, tatlı için yine benim Instagram'dan takip ettiğim pasta şefi Berrin Dal'ın yaptığı tatlılardan yemek için Pim Karaköy'e attık kendimizi. Ben tiramisu aldım, Gökçe makaronlardan. Tiramisu oldukça güzeldi. Tavsiye ediyorum. Labneli değil (şükürler olsun) ve klasik şekilde yapılmıştı. Üstünde lezzetli bir çikolata diski ile servis ediliyor.

Ben ve Gökçe
Bıkmadan bana ayakkabı aradık, Gülhane Parkı'nda çay içtik. Ayakkabı bulamayınca ben çareyi kendi ayakkabılarımı terliğe çevirmekte buldum. Mekandan bir makas istedim ve ayağımı acıtan her yeri kestim. Bu arada aklınızda olsun, Mudo'dan ayakkabı almayın. Güya deri. Nefret ettim hayattan sayelerinde. Ya da alın, siz bilirsiniz.

Tüm bu gezme merasimi sonrasında tabi ki eve geldiğimde ölü gibiydim ve iki günde toparladım. Bu arada gerçekten "esmiyor". Hava böyle olunca da insanın ne bi lokma bir şey yiyesi geliyor ne de kımıldayası. Şimdi bu sıcakta bu çikolatalı tatlı ne, ağır değil mi diyeceksiniz belki ama demeden öne bi dinleyin. Evet, çikolatalı, içi sufle gibi akışkan ve evet sıcakken kış için oldukça ideal bir kek. Kekimizin orijinal adı Gateau Fondant Au Chocolat, yani çikolatalı fondan pasta. Sufle, lava kek, safıl, ağlayan kek gibi çeşitli isimleri de var. Bana kalırsa minik tek kişilik olanları sufle, büyük olanları fondan kek.


Sıcaklar demiştik, esmiyor demiştik. Çikolatalı tatlı olur mu demiştik. Olur. Siz bu çikolatalı fondan keki bir de soğuk yiyin. Adeta bir dondurma, adeta dışı kek içi soğuk soğuk krema dolgusu. Ekleyin vişneyi frambuazı, meyveli de olsun iyice serinletsin. Ben frambuaz çok sevmediğimden vişneli çok yaptım daha önce, aayip bir şey oluyor soğuk soğuk. Bu fotoğraftakilerde portakal kabuğu var çünkü canım öyle istedi bu sefer.

Bu arada böyle bir kek yapmanın çeşitli yolları var, bu benim yaptığım en basit olanı. Souffle yöntemiyle, yani sarısı ve beyazı ayrılmış yumurta ile de yapılıyor ve sanıyorum orijinal hali o ama bu hali bence daha güzel ve tabi bir de kolay.


Adının süslü püslü olduğuna bakmayın. Aslında bu keklerin hepsinin mantığı keki tam pişirmemek, Haliyle ortası akışkan oluyor. Herhangi bir kek hamuru ile yapmaya kalkarsanız da aynı görüntüyü yakalarsınız ama tadı muhtemelen kötü olur. Bunun içi pişmese de bu kadar güzel olmasının sebebi yüksek miktarda çikolata ve tereyağ içermesi. Zaten tereyağ ve çikolata olan bir şey illa ki güzel olur yahu.

Öncelikle bir çember kalıba, pişirme kağıdına ihtiyacınız var ekipman olarak. Tereyağ ve çikolatayı eritmek için benmari veya mikrodalgaya, ve bir de miksere ihtiyaç var ama el çırpıcısı da işinizi görür.

Kek fırındayken kabarıyor, ılımaya başladığında ise kabuğu çatlıyor ve çöküyor. Asıl güzel ve yok yapan kısmı da bu keki. Noldu benim kekime diye üzülmeyin sonra, normali o.

Biraz vişne, frambuaz gibi meyveler ekleyebileceğiniz gibi, portakal kabuğu ve baharat da ekleyebilirsiniz keke. alternatifleri yapılabilecek bir tarif. Sadece kıvamı ve yapıyı etkileyecek şeyler eklememenizde fayda var.

Benim gibi büyük bir çember kalıpta pişirip dilimleyerek servis edebilir veya ufak sufle kaplarında tek tek de pişirebilirsiniz. Keki ters çevirmek isterseniz, kalıbın tamamanı tereyağ ile yaplayıp iyice unlayın.

Sıcakken üzerine dondurma, meyve, süt kreması ekleyebilirsiniz. Dolapta iyice soğutup da yiyebilirsiniz. Dediğim gibi, sanki içi bol çikolata kremalı çikolatalı bir kek yer gibi oluyorsunuz ama bu daha orgazmik bir şey kesinlikle. Ertesi gün çok daha iyi bir hale geliyor bence.

Bu arada fırında tutma süreniz çok önemli, fazla tutarsanız akışkanlığını kaybeder. Çok az tutarsanız da pişmez. Bu yüzden, 20 dakikadan sonra bi kontrol edin. Üzeri kabuk tutup pişmiş ama hala yumuşak ve kürdana hamuru bolca bulaşan bir kekiniz olmalı. Bu kıvamı aldıysa fırında tutmayın, çıkarın hemen.

Hadi tarife geçelim.


Chocolat Au Fondant / Çikolatalı Fondan Kek Tarifi 


225 gr iyi kalitede, en az %60 kakao oranına sahip bitter çikolata (doğranmış veya damla)
200 gr tuzsuz tereyağ (küp küp doğranmış)
50 gr iyi kalitede bitter çikolata (küçük doğranmış)
5 büyük boy yumurta
1 1/3 bardak toz şeker (260 gr)
1.5 yemek kaşığı un veya glutensiz un
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı incecik rendelenmiş portakal kabuğu (tercihen)

Fırını 200C'ye ayarlayın. 22 cm'lik çeber kabın tabanına yağlı kağıt serip, kenarlarını tereyağ ile yağlayın ve un serpin.

200 gr çikolata ve tereyağını bir kaba alıp mikrodalga veya benmaride eritin ve iyice karıştırın. Şekeri ekleyin ve karıştırıp 2-3 dakika ılıması için bekleyin.

Yumurtaları teker teker ekleyip, her seferinde 30 sn kadar orta devirde çırpın. Unu ve tuzu ekleyin ve homojen ve pürüzsüz bir karışım olana kadar karıştırın. 50 gr ince ince doğranmış çikolatayı ve portakal kabuğunu (tercihen) ekleyin ve tekrar karıştırın.

Karışımı önceden hazırladığınız çember kek kalıbına boşaltıp 1-2 kere sert bir zemine vurarak içindeki fazla havayı alın. Fırında yaklaşık 22-25 dk pişirin.

Pişirme aşamasında kek kabarıyor biraz ama fırından aldıktan sonra çökecek. Kekin üstü kabuklu olacak ama kürdan batırdığınızda kürdana bulaşması gerek, yoksa içi akışkan olmaz.

Keki fırından aldıktan 10 dakika sonra sıcak olarak dondurma, krema veya meyvelerse servis edebileceğiniz gibi soğukken de servis edebilirsiniz.




24 Temmuz 2015 Cuma

Keçi Peyniri ve Biberiyeli Yabanmersinli Galette

Keçi Peyniri ve Biberiyeli Yabanmersinli Galette Tarifi


Daha önce birkaç kez galette yaptık sanırım. Gerçi siz yaptınız mı bilmiyorum, ben yazıyorum ama :D Efendim bu galettemiz, biberiyeli ve yaban mersinli; bu ikisine çok yakışan süt kokulu keçi peynirli. Ahah, keçi peynirini sevin, çok güzel keçi peyniri. Her öğün yiyebilirim. Biberiye dediğin şey zaten neye koysan yakışıyor, yabanmersinine mi yakışmasın? Hem de öyle güzel oluyor ki beraber. 

Bu arada tereyağ ne güzel şey değil mi? Her şeyi çok lezzetli yapıyor. Lütfen siz de hangi tarif olursa olsun, margarin yerine tereyağ kullanın. Margarine göre hem daha sağlıklı hem de çok çok daha lezzetli. 

Aklıma gelmişken, facebook sayfamı aktifleştirdim. Buraya tıklayarak takip edebilirsiniz :)


Neyse bugün lafı çok uzatmaya niyetim yok, direkt konuya gireyim. Yabanmersini almak isterseniz en son Migros'ta indirimdeydi. Kışın biraz pahalı oluyor ama bu mevsimde paketi 4 lira civarı. Bu yabanmersinli galette tarifi için de 3 paket civarı yeterli olur, tabi daha çok alırsanız ne ala :) Bolca alıp dondurabilirsiniz de ama çıkarınca biraz formu bozluyor, bu yüzden pişirilen tariflerde kullanmanız daha iyi olur. 

Tereyağını kullanmadan önce küp küp dilimleyim 20 dakika kadar dondurucuda tutmanızı tavsiye ederim. Aynı şekilde suyu da iyice soğuk kullanın olabildiği kadar. 


Keçi peyniri diye keçi sütünden yapılmış ezine peyniri, tulum peyniri kullanırsanız aşırı tuzlu veya sevmeyeceğiniz bir şey çıkabilir. Daha yumuşak, hatta neredeyse sürülebilen keçi peynirleri oluyor onları deneyebilirsiniz. Ben Baltalı'nın keçi peynirini kullandım. yine Baltalı'nın Büş peyniri, belki Kecheese'in yörük peyniri de olabilir. Kısaca çok tuzlu ezine peyniri gibi bir şey olmasın işte :)  

Bu arada ben bu galetteyi kahvaltıda yemeyi çok seviyorum, çayla harika bir uyumları var bence :) 

Keçi Peyniri ve Biberiyeli Yabanmersinli Galette Tarifi



Galette Hamuru için

115 gr küp küp dilimlenmiş ve soğutulmuş tuzsuz tereyağ
1 1/4 bardak un
1/8 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker/esmer toz şeker
1/4 bardak soğuk su 

Hamurun kenarlarına sürmek için
1yemek kaşığu süt kreması (veya 1 yumurtanın sarısı+1 yemek kaşığı zeytinyağı)
1 yemek kaşığı şeker

Unu, şeker ve tuzu bir rondonun içine yerleştirin. Üzerlerine küp küp doğradığınız soğuk tereyağını ekleyin. Rondoyu kesik kesik, aralıklarla çalıştırın. Pürüzsüz bir hamur değil irili ufaklı, taneli bir hamur elde edeceksiniz. Daha sonra suyu az az ekleyerek yine kesik kesik çalıştırıp kıvamlı bir hamur elde edin. Hamuru elinizde 30 sn kadar toparlayıp, streç filme sarın, en az yarım saat dolapta dinlendirin.

Yabanmersini, Biberiye ve Keçi peynirli dolgu için


400 gr yaban mersini (3 paket veya daha fazla)
1 dal taze biberiye
3 yemek kaşığı esmer toz şeker/beyaz toz şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
100 gr keçi peyniri
50 gr tereyağ, minik minik doğranmış

Biberiye yapraklarını daldan ayırın ve minik minik doğrayın. 
Bir kaseye yabanmersini ve biberiye yapraklarını alıp, üzerine 2 yemek kaşığı mısır nişastası ve 2 yemek kaşığı esmer toz şekeri serpin ve iyice karıştırın. 

Galettenin Yapılışı

Fırını 175Cye ayarlayın.
Hamuru dolaptan alıp, yağlı kağıt serilmiş bir yüzeyde 0.5 cm kalınlığında açın. (Veya unlu yüzeyde açıp, daha sonra kağıda alabilirsiniz.)

Kenarlarını kesip, düzelterek veya büyükçe bir tabağı yerleştirip, tabağın çevresinden keserek mümkün olduğunca düzgün daire şeklinde bir hamur elde edin. 


Üzerine 1 tatlı kaşığı nişastayı her tarafına gelecek şekilde eleyin. Kenarlardan 4-5 cm boşluk kalacak şekilde yaban mersinini hamurun ortasına yayın. 

Hamuru kenarlarından fotoğraftaki gibi katlayın.


Üzerine keçi peyniri parçaları ve minik minik doğradığınız tereyağ parçalarını serpiştirin. 
Kenarlarına bir fırça yardımı ile kremayı (veya yumurta-zeytinyağı karışımını) sürün. Kenarlara şekeri serpiştirin. 

40-45 dakika kadar pişirin ve fırından alın. 


22 Temmuz 2015 Çarşamba

Hindistancevizi ve Nektarinli Kek



Hindistancevizi ve Nektarinli Kek


Ben bu postu hazırlayalı 2 haftayı geçiyor, araya başka şeyler girdi yayınlamadım. Sonra da Suruç'ta yaşanan acı olayla beraber biraz daha ara vermek istedim. Böyle olaylar beni çok üzüyor, derinden hem de.  Bu konuda söyleyecek çok şeyim var ama yeri burası mı emin değilim, bu yüzden çok kısa kesiyorum. Hepimizin başı sağ olsun. O güzel kalpli, yürekli gençler nurlar içinde uyusunlar.

Konuya geleyim, yine benim küçüklük hatıralarımdan bir kekten bahsedeyim. Hindistancevizli baton kek. Nasıl severdim tarifi yok. Annem yapardı ama bu Dr Oetker'in hazır kek unuyla, nasıl pofuduk nasıl güzel bir kekti anlatamam. Keşke yine o kekunundan olsa da hala yapsak ama uzun süredir piyasada yok ne yazık ki.

Ben ne zaman taze hindistancevizi alsam aklıma hep kek yapmak gelir ama ben yapmaya başlamadan kızkardeşim Melek'le önce suyunu içer sonra da kırakıra yeriz güzelim meyveyi ya da o an aklıma başka bir şey gelir, onda kullanırım. Düzelteyim, kullanırdım. Bu sefer yaptım! Hem de nektarinli yaptım. Az önce bahsettiğim Dr Oetker kekunu baton kek şeklinde ve epey yüksek oluyordu ama ben tam tersini yaptım diyebilirim. Alcak, ince bir kek, içinde nektarin var. Üzerine de nektarin pişirdim biraz değmeyin keyfime. Ben fotoğraflarda göreceğiniz kalıp için 1 yumurta kullandım ve yine de arttı hamur. Size de 1 yumurtalı tarifi vereceğim, daha geniş ve büyük kalıpta yapmak isterseniz malzemeyi 2-3 katına çıkarın.

Bu yaptığım kaçıncı kek bilmiyorum fakat hala dalgınlıkla yanlış şeyler yapabiliyorum. Keke sızma zeytinyağı ekledim ve karıştırdıktan sonra fark ettim bunu. Korkuyla hamurun tadına baktım ama şaşırtıcı şekilde zeytinyağı tadı neredeyse hiç yoktu ve hamur o kadar lezzetliydi ki dayanamayıp bir kaşık hüplettim orda. Demek istediğim sıvıyağ olarak isterseniz sızma zeytinyağı da kullanabilirsiniz ama riske atmayın daha kokusuz bir yağ kullanın varsa :D

Nektarin yerine şeftali, kayısı falan da kullanabilirsiniz.



Ben keke toz puding koydum biraz, bunun sebbei de bastırılmış bir şekilde de olsa aklımın hala o kekun ile yapılan kekte olması sanırım. Sanki Dr Oetker'in hindistancevizli pudinginden eklersem tadı o kek gibi olur diye düşündüm ve ekledim. İlk kez bir keke puding tozu ekledim ve güzel oldu, varsa siz de ekleyin. Yoksa sadece nişasta ekleyin, dokusunu puf puf yapıyor.

Ben keki muffin yöntemi ile yaptım, yani yumurtaları kabartmadım, bütün malzemeleri beraber karıştırdım.

Kekin dokusu zaten nemli, nektarinler de ayrıca yumuşacık ve ıslak bir yapı veriyor keke. Bu yüzden isterseniz sadece biraz pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz ama ben tam bir nektarin delisi olduğumdan taze nektarin kompostosu pişirdim.

Hindistancevizli ve Nektarinli Kek

Hindistancevizi ve Nektarinli Kek


Kek için:
1 organik, serbest gezen tavuk yumurtası
1/2 bardak toz şeker
1/2 bardak zeytinyağı
1/2 bardak süt +1 yemek kaşığı elma sirkesi
6 yemek kaşığı hindistancevizi
2 yemek kaşığı hindistancevizli puding
1.5 bardak un (veya biraz daha fazla)
1 tutam tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 nektarin
1 tatlı kaşığı ereyağ veya sıvıyağ (kalıbı yağlamak için)

Fırını 175C'ye ayarlayın.
Dikdörtgen bir tart kalıbının dibine pişirme kağıdı serip kenarlarını tereyağ ile yağlayıp un serpin.

Nektarini ikiye bölüp her parçayı 1 cm kalınlığında dilimlere ayırın.

Süt ve sirkeyi bir bardakta karıştırıp 5-10 dakika kesilmesi için bekleyin.
Tüm malzemeleri bir çırpma kabına alın ve kesilmiş ve ayranımsı olmuş sütü üzerine ekleyip un topağı kalmayana dek mikserle yavaş devirde veya el çırpıcısı ile karıştırın. (Kekinizin hamuru çok çok katı olmayacak ama çok çok cıvık gelirse biraz daha un ekleyin.)
Keki kalıba boşaltıp üzerine nektarinleri dizin. Nektarinler dibe çökecektir, bunda sıkıntı yok.

Keki üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin ve fırından alın.


Taze Nektarin Sosu

2 nektarin
4 yemek kaşığı esmer toz şeker
1/2 çay kaşığı muskat
1/4 çay kaşığı tarçın


Nektarinleri dilimleyip küçük bir tencereye alın. Şekeri ve muskatı serpip önce orta ateşte, suyu kıvam almaya başlayınca da kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.





11 Temmuz 2015 Cumartesi

Frambuaz Soslu Güllü Sütlaç / Rose Water Rice Pudding (Sutlac) with Raspberry Sauce

Frambuaz Soslu Güllü Sütlaç Rose water raspberry rice pudding


*For English, please scroll down.*

Sütlaç küçüklüğümden beri en sevdiğim sütlü tatlılardan biri. Babamdan geçen bir alışkanlık sanırım, soğuk değil de ılık veya sıcakken yemeyi seviyorum ben daha çok.

-Baba sütlaç yaptım yer misin?
-Şimdi çok tokum, sonra yiyeyim (veya siz buraya başka bahaneler bulun)
-Tamam.
-Sıcak mı? (Burda bir ümitle sorar)
-Evet
-E tamam getir bi kase o zaman.

Ama bazen O'nun bu hevesinin sonu hüsranla biter sütlaç sade değilse. Ya lavanta çıkar adamcağızın bahtına, ya gül, ya karanfil... Dünkünde de meyve vardı ki hiç babama göre değil, "Ekşitiyor bu meyveler pastayı tatlıyı." (Bahsettiği meyveler çilek, frambuaz, nektarin gibi pişince şekerini kaybeden meyveler) Ama dün karar verdim, bundan sonra onunkini ayırıp sonra katacağım aroma mı meyve mi ne koyacaksam içine tatlıların :) Adamcağız çilekli pasta bile sevmiyor ben her tatlıya acayip şeyler katıyorum.

Bizde oruç tutan olmadığından o iftar, sahur ritüelleri yok yıllardır. Kalkıp bi güllaç yapayım, sahurda da şunu pişirelim durumları olmuyor. Haliyle klasikleşmiş ramazan ritüellerinden uzak şeyler pişiyor. Sıcak pideyle avunuyoruz. Ne alaka şimdi ramazan ve bu tatlı diyecekseniz durun, kendimce ramazana uygun bir şeyler yapmak istedim, sebebi bu. Buraya bağlayacağım. Evet, güllaç da güzel tabi ama değişik bir şey olsun dedim. Klasik olsun ama biraz yorum katayım derken tamamen aroma eşleştirmesi olarak Pierre Herme'den esinlenilen "gül-frambuaz" ikilisine kilitlendim. Ben ikisinin bir arada güzel gittiğini o deli adamın makaronlarından biliyorum. Ilk yediğim andan beri de frambuaz normalde pek sevmesem de gülle bir arada bayılıyorum. Ne güzel adam Pierre...  (Ya bu arada, taze frambuaz bulmak ne zor iş arkadaş. Yok resmen hiçbir yerde, bulamadım.) Pavlova yapacaktım ama hava o kadar nemli ki burda, son zamanlarda yaptığım merengler hep hüsran, 1 saat sonra yumuşamış bir hale geliyorlar. Sonra acaba panna cotta mı yapsam diye düşünürken sütlaç nerden aklıma geldi bilmiyorum. Yataktan fırlayıp anneme "hadi sütaç yapalım!" dedim bir hevesle.

Frambuaz Soslu Güllü Sütlaç Rose water raspberry rice pudding


Inanır mısınız fellik fellik taze frambuaz aradım, artık internetten sipariş verecektim ama orda da kalmayınca mecbur dondurulmuş frambuaz aldım. Bu arada, dikkatimi çeken bir şey oldu markette. A101'den 4 küsür liraya aldığım dondurulmuş meyveler Migros'ta 9 küsürdü. 2 katı resmen, yani bu kadar fiyat farkı olması çok saçma. sinir oluyorum ben böyle şeylere. Hadi 1-2 lira fark oluyor ama 2 katı ne yahu? Neyse el mahkum aldım geldim. O sırada baktım ki yabanmersini ve frenk üzümü de var, doldurdum onları da tazesinden. Bu aralar fiyatları uygun, 5 liraydı paketi yabanmersinin. Bolca alıp, dondurabilirsiniz kışın kek veya sos yapmak için.

Bu gereksiz önyazıdan sonra tarife geliyorum sonunda. Sütlaç bizim evlerde yaptığımız klasik tariften birazcık farklı ama zorlayacak en ufak yanı yok. Sadece içeriğinde fazladan malzemeler var. Krema ekliyorum, kremsi ipeksi bir kıvam veriyor pirinç dışında kalan kısma. Birazcık da nişasta tutması için.

Bu arada, gülsuyu olarak ben saf gül suyu kullanıyorum. Marketlerde güllaçlarla satılanlar aromalı olanlar ve bence yapay gül aroması gül tadını sevdirmekten çok insanları tiksindirmeye yönelik bir şey. Çok basit ve rahatsız edici bi yapaylığı var, eğer gül tadını sevmiyorsanız bundan olabilir. Sanki dedenizin hacıyağını yalıyor gibi bi his varsa ağzınızda, bu o kötü gülsularının suçu bence. Gidin, iyisinden ufak da olsa bir şişe gül suyu alın, o zaman seveceksiniz muhtemelen.

Frambuaz yerine meyve olarak çilek kullanabilirsiniz bu arada, çilek ve gül de güzel olur. Ayrıca, 1 çay bardağı kadar frambuaz (ahududu) reçelini 2-3 yemek kaşığı suyla seyreltip de kullanabilirsiniz sos yerine.

Tam sıcaklar iyice bastırmışken iftardan sonra tüketmelik serin bir tatlı tarifi oldu. Gül içinize zaten taze bir his veriyor, frambuazlı sosla beraber de son derece lezzetli ve uyumlu bir tat bırakıyor damağınızda bu sütlaç tarifi.

Frambuaz Soslu Gül Sulu Sütlaç

Gül Sulu Sütlaç 

4-6 porsiyon

1 çay bardağı +1 yemek kaşığı pirinç
600 ml süt
200 ml süt kreması
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1/3 su bardağı şeker ( miktarı artırıp azaltabilrisiniz damak tadına göre)
2 su bardağı kaynar su
1 yemek kaşığı doğal gül suyu

Pirinci 2 bardak kaynar su ile orta boy bir tencereye alıp, kapağı yarı şekilde kapatıp 15 dakika kadar kaynatın. (Pirinçlerin yumuşaması gerek)

Sütün bir bardağına nişastayı ekleyip iyice, topaksız bir hale gelene kadar karıştırın.
Daha sonra, nişastalı sütü, sade sütü ve şekeri tencereye ekleyip iyice karıştırın.
Ocağın altını orta hararette açın ve kaynayana kadar sık sık karıştırın.
Kaynamaya başlayınca altını iyice kısıp 20-25 dakika daha arada karıştırarak pişirin. İstediğiniz kıvamı alınca, kremayı ve gül suyunu ekleyip sık sık karıştırarak 5 dakika daha pişirin.

Frambuazlı sos

1 su bardağı frambuaz
4 yemek kaşığı şeker


Frambuaz ve şekeri küçük bir sos tavasına alıp, karıştırın.
Kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin.
Frambuazlar püre gibi dağılacak ve hafif kıvamlı bir sosunuz olacak.

Fotoğraftaki gibi bir görüntü için:

Servis edeceğiniz kaselerin dibine frambuazlu sostan 2-3 yemek kaşığı dökün ve üzerine güllü sütlaçla doldurun. Bir çay kaşığı ile kasesnin kenarlarından güllaç ve sosu hafif alt üst edin. En üste frambuaz, badem veya antep fıstığı ile dekor yapın. Ben biraz da frenk üzümü kondurdum üste.


Rose Water Rice Pudding (Sutlac) with Raspberry Sauce


Frambuaz Soslu Güllü Sütlaç Rose water raspberry rice puddingRose Water Sütlaç (Rice Pudding) with Raspberry Sauce

Rice pudding is a traditional and very delicious milk based dessert in Turkey. It actually comes from Ottoman palaces. It's a palace dessert guys!

Mostly we cook it plain like using just vanilla and it is common baking it after cooking process to have browned top layer. However, I wanted to make something for Ramadan dinners so I wanted to add rose water to give it a taste like another traditional dessert Güllaç. I also serve it with raspberry sauce because raspberry and rose water together tastes... perfect.   Oh, I am not sure if Ottoman Sultans ate it raspberries haha.

Baldo or arborio rice is both ok for this dessert.

Also, if you are not get used to rose water, go slow with it. First add a teaspoon or two, and if you want more then add more. I strongly recommend using natural rose water in desserts.

If you are ready for feeling some palace luxury, here is the recipe

Rose Water Sütlaç (Rice Pudding) with Raspberry Sauce



For The Rose Water Rice Pudding

1/2 cup rice + 1 tablesoons rice
2 1/2 cups milk
7 oz dairy cream (200 ml)
1/3 cup granulated sugar
2 tablespoons corns starch
1 table spoon natural rose water
2 cups boiling hot water

Put the rice together with boiling water in a small pot and close the lid half. Cook on medium heat around 15 minutes, until the water absorbed by the rice.

Separate a 1 cup of the milk and add the corns starch in it, mix well until it becomes homogenous.

Pour both of the milk over the rice, add the sugar and combine well before start to heat it. On medium heat, stirring occasionally cook it for 20 minutes and add the cream and rose water. Stirring constantly, cook it for 5 more minutes.

For the Raspberry Sauce

1 cup raspberries (fresh or frozen)
4 tablespoons granulated sugar

Put raspberries on a small sauce pot and sprinkle the granulated sugar on them. On low heat, cook it Sstirring occasionally until it becomes thicker.

Transfer 2 or 3 table spoons of raspberry sauce into your cups and pour rice pudding as the second layer.





7 Temmuz 2015 Salı

YABANMERSiNi SEFTALi VE ANTEPFISTIKLI ÇiKOLATALI NEMESiS PASTA



blueberry, peach, nectarine  pistachio flourless nemesis cake


Inanır mısınız hala pastacılık okuluna gidemedim. Istediğim okul çok pahalı ama bu işte en iyi okullardan biri. 1 yıldır bunun için uğraşıyorum ama gerekli parayı bir türlü ayarlayamadım. Nasıl olacak bilmiyorum hiç, gidip 1 yılımı verdiğime değecek bir okul olsun istiyorum sadece. Ne kadar stresli olduğumu anlatabilir miyim bilmiyorum. 1 yıldır bekliyorum ama bir gelişme yok. Daha sadece bir yere başvurdum, Kanada'da. Kabul de aldım ama işin kötüsü şehir aşırı soğuk. -40 derecelerde kışın ve soğuk çok uzun süre kalıyormuş.

Birçoğunuz bilmez ama benim başımda 6 tane çatlak var. Bu çatlaklar azıcık soğuk görünce nasıl sızılıyor anlatamam size, kışın genelde yoğun bir baş ağrım oluyor bu yüzden. Burdaki okul da iyi ama dediğim gibi, aşırı soğuk bir yer, son çare olarak düşünüyorum burayı. Asıl gitmek istediğim okul New York'ta. Orası da soğuk ama Kanada kadar değil. Bu okul beni çok iyi yerlere getirebilecek, çok iyi bir okul ama işte okul fiyatının üçte biri kadar bir eksiğim var, onu nasıl tamamlarım ben de hiç bilmiyorum.

blueberry, nectarine, peach psitachio flourless chocolate nemesis cake

Etrafımda "Okula ne gerek var? Kendine bir yer aç, yapıyorsun işte." diyen o kadar çok insan var ki... Ama benim amacım bi pastane açıp, orayı çalıştırmak değil. Daha farklı bir şey istiyorum, iyi şeflerin yanında çalışmak daha fazla öğrenmek istiyorum. Zamanı geldiğinde de imkanım olursa tabi ki açmak isterim bir yer ama önceliğim bu işi iyi öğrenmek. Bunun için de eğitim gerekli. Okula gitmeyi beklediğim bu boş geçen 1 yılda kendimi biraz geliştirdim diyebilirim. Sanırım daha iyi fotoğraflar çekmeye başladım, daha değişik belki biraz daha karışık tariflere denemeye başladım. Bir ara kendime çikolata öğrettim ve çikolata ile de çalışmaya başladım. Aslında biraz da bakış açım değişti. Bir yandan iyi oldu diyebilirim ama bunları zaten okula gidince de öğrenip yapabilirdim, aslında hala bu geçen yıl zaman kaybı.

nectarine, peach pistachio flourless chocolate nemesis cake
Kekin dokusunu burdan rahatlıkla seçebilirsiniz. Nemli, yumuşak, insanın ağzında eriyor. 
Bu arada eğer herhangi bir okula gidebilirsem planım öğrendiğim konuları burda da sizlerle paylaşmak. Zaten orda ekstra ne zamanım olacak kendi kendime denemeler yapmak için sanırım ne de ona ayırabilecek bütçem. En azından hem blog boş kalmamış olur, hem de öğrendiğim temel bilgileri sizlere de anlatırım.

Yeni taşındığımız evde bize yaptığım ilk pastam. Öncesinde birkaç sipariş vardı ama bunu biz yiyelim diye yaptım. Çikolata ve şeftali sever misiniz beraber bilmem, benşm çok hoşuma gidiyor kayısı veya çikolata ile şeftali. Yine ben bunlara yabanmersini ve antepfıstığını da yakıştırıyorum. Bu yüzden bu seferlik böyle bir şey denedim. Taban kısmına unsuz bir kek olan nemesis kekten yaptım. Şeftalileri biraz şekerle pişirdim. Yabanmersini ile ile mus yaptım, antepfıtığı ile de kremşanti ama biraz daha dayanıklı olsun diye şantiye tereyağ da ekledim.

Nerden aklına geldi bu karmaşık şey derseniz, asıl aklımda olan şeftali ve yabanmersinli bi galette yapmaktı. Sonra canım çikolatalı bir şey çekince, kızkardeşimin "biraz normal, herkesin yiyebileceği bir şey yap bir kere de" lafını hatırladım ve aslında sadece bir kat kek ve bir kat krema yapacaktım. Sonra içine şeftalileri yedirip, bir kat da fıstık kreması ekleyebileceğimi düşünüp böyle bir işe giriştim. Sonuçta herkesin bayıldığı bir şey çıktı ortaya. Hem tatlı ve bol çikolatalı hem de çok hafif bir mayhoşluk var.



Nemesis kek, unsuz ve bol çikolatalı bir kek. Haliyle oldukça yumuşak ve ıslak bir yapısı var. E haliyle de çok lezzetli. Kendi başına bir çikolata bombası olan nemesis keki sade tüketebileceğiniz gibi benim gibi üzerini krema ile kaplayarak, meyvelerle veya soslarla da yiyebilirsiniz. Kekte iyi kalitede ve yüksek kakao oranlı çikolata kullanmanızı tavsiye ederim, lezzeti etkiliyor çünkü. Bu arada yapılışı da çok basit. Normalde unsuz çikolatalı keklerdeki gibi mereng hazırlamıyoruz. Çikolata, tereyağ, yumurta ve şeker dışında malzemesi yok. Brownie gibi ama çok daha lezzetli ve nemli. Yumuşacık, ağzınızda eriyip gidiyor. (Tamam, tarifin orijinalinde mereng hazırlanıyor ama bu yaptığımda yok.) (Kekin dokusunu üstteki ve yazının sonundaki fotoğraflardan görebilirsiniz.)

Krem Şanti  (Creme Chantilly) pudra şekeri ile çırpılmış süt kreması aslında. Isterseniz toz kremşanti kullanabilirsiniz fıstıklı krem şanti yaparken. Krem şantiyi paketinde anlatıldığı gibi yapıp, fıstık ekleyip karıştırın; tereyağ eklemenize gerek yok hazır şantiye.


Mousse (mus) yiyimi çok hafif olan bir tatlı/katman aslında. Ben de bu aralar muslu keklere biraz taktım açıkçası, normal krema yapmak yerine mus yapmayı tercih ediyorum. Yerken böyle pofuduk bir his oluyor insanın damağında, çok hoşuma gidiyor. Sanki aslında yediğim pasta çok hafifmiş gibi hissediyorum. Değil tabi ki :D  Musu sabitlemek için jelatin kullanıyoruz ve yumurta beyazına hiç bulaşmıyoruz. Böyle çok güzel.

Şeftali kompostosuna çoook az zencefil, tarçın ve muskat ekledim. Tarife yazmadım çünkü ayar kaçarsa pastada çok baskın baharat tadı olur. Buraya not düşeyim. İsterseniz siz de bu baharatlardan birini veya hepsini çooooooook azcık ekleyebilirsiniz.

Son olarak, lütfen kremalarda kullandığınız süt kremasını en az 12 saattir dolapta tutuyor olun. Şuradaki yazımı okumadıysanız bir göz atarsanız krema ile ilgili daha detaylı bir yazı var. İşinize yarayacaktır.

YABANMERSiNi SEFTALi VE ANTEPFISTIKLI ÇiKOLATALI NEMESiS PASTA

Sıralama olarak şu şekilde yaparsanız işiniz kolaylaşır:
Kek
Şeftali kompostosu
Yabanmersinli mousse
Fıstıklı krema


Unsuz, Çikolatalı Nemesis Kek
Keki fırından alınca ortası böyle çökecek.


4 yumurta
200 gr bitter çikolata
100 gr tereyağ
150 gr toz şeker
vanilya
1/4 çay kaşığı deniz tuzu

20-22 cm çapındaki çember kalıbın tabanına pişirme kağıdı serip kenarlarını tereyağ ile yağlayın.
Fırını 175C'ye ayarlayın.

Tereyağı ve çikolatayı benmariye alıp, çikolatalar tamamen eriyene kadar ısıtın. Toz şekeri ekleyip iyice karıştırın.

4 yumurtayı vanilya ile birlikte 5 dakika yüksek hızda, iyice kabarıp rengi açılana kadar çırpın.

Tereyağı yumurtaya ekleyip 1 dakika kadar yavaş devirde karıştırıp kalıba alın ve 40 dakika kadar pişirin.


Şeftali Kompostosu

3 tatlı ve sert şeftali veya nektarin
4 yemek kaşığı kahverengi toz şeker veya beyaz toz şeker
100 ml içme suyu
1/8 çay kaşığı zencefil

Şeftalileri yarım cm kalınlığında dilimleyin ve küçük bir tencereye alıp kahverengi şekeri üzerine serpin. Suyu ve zencefili ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapayıp, kısık ateşte şeftaliler yumuşayıncaya kadar pişirirn. (15-20 dk). Şeftaliler yumuşayınca kapağı açın ve suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin. Suyu, kıvamlı bir şurup haline gelecek.

Yabanmersinli Mousse

200 gr yabanmersini
5 yemek kaşığı toz şeker
150 ml süt kreması (en az 12 saat buzdolabında soğutulmuş)
1 yemek kaşığı toz jelatin

Küçük bir kaseye 2 yemek kaşığı soğuk su koyup üzerine jelatini serpin ve 10 dakika kadar jelatinin aktif hale gelmesi için bekleyin.

Bu sırada yabanmersinini rondoya alıp püre haline gelene kadar parçalayın. Küçük bir tavaya şeker ve yabanmersini püresini alıp 5-6 dakika pişirin. Ocaktan alıp ılıtın. Ilıyınca (elinizi yakmayacak ama hala biraz sıcak olacak) jelatini mikrodalga (5-6 sn) veya benmaride eritin. Yabanmersini püresine ekleyin ve iyice karıştırın. Oda sıcaklığına gelene kadar arada karıştırarak soğutun.

Süt kremasını katılaşana dek 3 dakika kadar yüksek devirde çırpın. Katılaşınca oda ısısına gelmiş püreyi ekleyin ve tahta bir kaşık veya spatula ile alt üst ederek birbirine yedirin. Krema sıkma torbasına doldurup dolaba kaldırın. (kullanmadan önce 45-60 dk dinlendirin.



Antepfıstıklı Creme Chantily 
100 ml süt kreması
4 yemek kaşığı pudra şekeri
30 gr ince çekilmiş antep fıstığı
50 gr yumuşak tereyağ

Tereyağı pudra şekeri ile çırpıp kremamsı bir kıvam elde edin.

Süt kremasını 3 dakika boyunca çırpıp koyulaştırın. Tereyağ ve antepfıstığını ekleyip 15-20 sn daha daha çırpın.


Pastanın Yapılışı

Kek ılıyınca, üzerine çatalla delikler açın ve şeftalileri dizin.
Üzerine tencerede kalan şurubu gezdirin.
Yabanmersinli mousse ile üzerini kaplayın.
2. kat olarak antepfıstıklı kremayı eşit şekilde yayın.
En üste kakao eleyin.



5 Temmuz 2015 Pazar

Ev Yapımı Organik Nutella


ev yapımı nutella, ev yapımı fındık ezmesi, kakaolu fındık ezmesi, nutella tarifi

Nutellayı hem içeriği hem de beni çok baymasından dolayı pek sevmesem de ev yapımı olanlarının resmen hastasıyım. Zaten blogda da bir tane David Lebovitz tarifi mevcut. Boş kaldıkça bir şeyler denediğimden birkaç çeşit daha ev yapımı fındık ezmesi denedim. Bunların arasında 2 favorim oldu. Biri pralinle yapılıyor, diğeri de bu verdiğim tarif. Daha önceki tarifin içinde süt olduğundan dayanma süresi buzdolabında 1-1.5 haftayken bunda kullandığınız malzemelerin raf ömürleri kadar bir dayanma süresi bekleyebilirsiniz. Kendi kendine ortaya çıkan devşirme bir tarif bu. İlk yapmaya başladığımdan beri de bittikçe yapıyorum yeniden, herkes severek yiyor. Hatta o zamandan beri hiç marketten bu tarz bir ürün almadık.

Tamamen organik olmasını istediğim zaman ben çikolatayı, fındığı ve yağı organik kullanıyorum. Şu anda bana göre piyasadaki tüm ürünlerden görece sağlıklı bir ürün bu. Bu tarz şeker ve yağ deposu bir yiyeceğe, içeriği istediği kadar organik olsun, sağlıklı demek dalga geçmek olur tabii ki ama market ürünleriyle kıyaslayınca daha sağlıklı, hem de çok daha lezzetli (bence).

İçinizi baymıyor.
Pürüzsüzce sürülüyor.
Oda sıcaklığında saklayabiliyorsunuz.
İçinde kakao değil çikolata var.
%45 kadarı fındık.
Palm yağı değil kakao yağı ve sizin seçeceğiniz bir sıvı yağ içeriyor.
Nutella kullandığınız her yerde gönlünüz rahat kullanabilirsiniz. Sadece içinde çikolata olduğundan çok soğutursanız biraz koyulaşacağını unutmayın.

Bu tarifin tek eksi tarafı kaşık kaşık yeseniz de doymayacak olmanız. O kadar güzel. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var, içeriğine ne kadar dikkat etsek de fazlası zararlı.

ev yapımı nutella, ev yapımı fındık ezmesi, kakaolu fındık ezmesi, nutella tarifi

Eh, kimse organik malzeme kullanmak zorunda değil ama çocuklarınız nutella canavarı ise veya siz daha temiz beslenmeye dikkat ediyorsanız ya da bir parça ekmeğe biraz çikolatalı fındık ezmesi sürünce daha az suçluluk hissetmek istiyorsanız bu ev yapımı nutella tarifi sizin için harika bir seçenek olabilir.



Tarifte işinizi kolaylaştıracak bir şey var: iyi bir gıda öğütücü. Bu rondo olabilir veya kahve/baharat öğütücü olabilir. Benim emektar öğrenci işi rondomu severim, her işimi görür ama kahve değirmeni parçalama işinde çok daha verimli. Öyle güzel öğüttü ki fındığı fotoğrafta da göreceğiniz gibi adeta fındığı krema yaptı. Benim kullandığım öğütücünün markası Arnica. Fiyatı da uygundu alırken.
Böyle bir alet yoksa da hiç dert etmeyin, rondoyla fındığı ufalayabildiğiniz kadar ince ufalayın. Daha sonra buzdolabı poşetine alıp poşetin havasını alarak ağzını bağlayın. Poşetin üzerinden merdane ile geçip minik fındık parçalarını da olabildiğince ezin. Hatta bunu da yapmanıza gerek yok, fındık parçacıkları belliyken de gayet güzel oluyor.

Çikolatayı organik kullanmak isterseniz Macro Center'da çeşitli markalarda organik çikolatalar var. Metro gibi büyük marketlerde de vardır. Bulunduğunuz şehirde böyle yerler yoksa tazedirekt.com'dan da temin edebilirsiniz. Ayrıca ben en son agave şurubu ile tatlandırılmış organik çikolata ile yaptım, onla bile güzel oluyor :)

%70 kakaolu organik bitter çikolata ve organik sütlü çikolata ile veriyorum tarifi. Siz sadece sütlü, sadece bitterle de yapabilirsiniz ama itiraf edeyim sütlü çikolata ekleyince daha lezzetli oluyor.

Diğer bir konu ise kullanılacak sıvıyağ. Çikolata, eridikten sonra oda sıcaklığındayken katılaşması oldukça uzun zaman alıyor ama ertesi günekatılaşmış oluyor. Bunu engellemek ve sürülebilir bir fındık ezmesi yapmak için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyeceksiniz. Nötr tadı olan herhangi bir yağ olabilir bu.

-Kanola veya ayçiçek yağı kokusuz yağlara örnek.
-Aynı zamanda fındık yağı da kokulu olmasına rağmen bu tarifte kullanılabilir zaten yapacağınız ev yapımı nutella tarifinin yarısını fındık oluşturuyor.
-Hindistancevizi yağı da bir seçenek, yazın oda sıcaklığında sıvı oluyor genelde organik hindistancevizi yağı.
-Organik sızma zeytinyağı ile yaptım bir kere, hafif bi zeytinyağı kokusu oluyor ama seviyorsanız sorun etmeyebilirsiniz. Ben sevmiştim o halini de.

Yine de 2.gün hafif bi kıvamlanma oluyor. 2 gün sonra bu kıvam size koyu gelirse kavanozun kapağını sıkıca kapayıp, kavanozu sıcak suyun içinde 10-15 dakika bekletirseniz eski kıvamına döner. Açınca biraz karıştırıverin tamam.

Fındıklara gelince. Kavrulmuş fındık kullansanız bile fırında kavurma işlemini es geçmeyin, kokusu daha güzel oluyor.

Ben bazen yaparken süt tozu da ekliyorum, daha lezzetli oluyor. Siz de eklemek isterseniz tarife ekledim, istemezseniz o adımı es geçin. Organik süttozu yok piyasada. Eğer süt tozu eklerseniz sıvıyağ miktarını 1 yemek kaşığı artırın.

Ev Yapımı Organik Nutella (Organik Çikolatalı Fındık Ezmesi)






































Ev Yapımı Organik Çikolatalı Fındık Ezmesi Tarifi (nutella)


1 kavanoz, yaklaşık 460 gr için

200 gr organik fındık
150 gr organik bitter çikolata
100 gr organik sütlü çikolata
2-3 yemek kaşığı kokusuz sıvıyağ
1/8 çay kaşığı deniz tuzu
2 yemek kaşığı süttozu (tercihen)

Fırını 175C'ye ayarlayıp fırın tepsisine fındıkları yayın. 10-15 dakika fındıkları kavurun. Arada fırını açıp, tepsiyi sallayarak fındıkları alt üst edin. Renkleri hafif kızarınca çok bekletmeden fırından alın ve ılıtın.

Çikolataları küçük parçalara ayırın ve benmariye alıp eritin.

Fındıkları öğütücüye alıp mümkün olduğunca küçük çekin.

Benim öğütücüm böyle kremamsı bir kıvama sokuyor fındığı.
Daha sonra öğütücünün haznesine yağı, çikolatayı, kullanacaksanız süt tozunu ve tuzu ekleyip tekrar çalıştırıp iyice karışmasını sağlayın.

                         

Ev yapımı nutellanızı steril edilmiş bir kavanoza alıp oda sıcaklığına gelene kadar ağzı açık bekletip, daha sonra ağzı kapalı şekilde saklayın.

ev yapımı nutella, ev yapımı fındık ezmesi, kakaolu fındık ezmesi, nutella tarifi

4 Temmuz 2015 Cumartesi

Hindistancevizi ve Misket Limonlu Kuplar

Hindistancevizi ve Misket Limonlu Kuplar


Hemen hazırlayabileceğiniz hem ferah hem de çoook lezzetli bir tarifim var. Hindistancevizi ve misket limonlu kuplar tam yazlık. Iftardan sonra tatlınızı yerken kendinizi tropik bir adada hissedebilirsiniz haha. Şaka bir yana, gerçekten 10 dakikanızı almayacak hafif bir tatlı.

Normalde hazır toz ürünleri kullanmayı tercih etmesem de Creme Ole Vanilyalı hoşuma gidiyor, hem de çabucak hazırlandığından çok pratik oluyor. Eğer kullanmak istemezseniz vanilyalı bi puding yapın ve oda sıcaklığına gelene kadar arada karıştırıp kaymak tutmasını engelleyin.

Ben puding kısmını vanilyalı, hindistancevizli ve lime (misket limonu) ile yaptım. Aralara tereyağında kavrulmuş kurabiye parçaları, ananas parçaları serpiştirdim. Hmm, sanırım bu kadar. Benden alışık olmadığınız kadar basit bir tatlı.

Hindistancevizi ve limelı kupların tarifini yazarken ben olduğu gibi yazacağım, parantez içinde de alternatiflerinizi. İstediğiniz gibi modifiye edip yapabilirsiniz ama bu haliyle nefis.

Hindistancevizi ve Misket Limonlu Kuplar


3 kup tatlı için

1 paket Dr Oetker  Vanilyalı Creme Ole
250ml hindistancevizi sütü + 200 ml soğuk süt (veya sadece 450 ml süt, badem sütü, soyasütü vs)
6 yemek kaşığı hindistan cevizi  (Ben taze rendelediğim hindistancevizini kullandım)
1 misket limonunun ince rendelenmiş kabuğu
1 misket limonunu suyu

12-15 tane bisküvi (ben organik bebe bisküvisi kullandım, siz de glutensiz bisküviden, light bisküviye ne isterseniz kullanabilirsiniz.)
2 yemek kaşığı tereyağ veya hindistancevizi yağı

Ananas, rende hindistancevizi, lime dilimleri

Bisküvileri irili ufaklı parçalayın ve tereyağ ile biraz kavurun.

Dr Oetker Creme Ole'yi soğuk süt ile çırpıp gereken kıvamı alınca hindistancevizi, lime suyu ve lime rendesini ekleyip iyice karıştırın.

Kuplarınızın dibine bisküvi serpiştirip ananas dilimleri dizin. Üzerine 2-3 kaşık pudingten ekleyip, biraz daha bisküvi ve ananas ekleyin. Puding ile kupun kalanını doldurun ve üzerlerine hindistancevizi, lime ve bisküvi serpiştirin.


1 Temmuz 2015 Çarşamba

Mis Gibi Yasemin Kokan Çay Kurabiyeleri

Mis Gibi Yasemin  Kokan Çay Kurabiyeleri tarifi

Yasemin kokusu bana yazlığı hatırlatır. Denize giden yolda, sitelerin bahçelerinde yürürken sıcak havada ferah ferah kokan yasemin çiçekleri vardı Mersin'de. Biz yazlığa gitmeyeli yıllar oluyor, ben de yasemin özlemimi çayla gideriyorum haha. Şimdi bir de kurabiyeleri eklendi :)

Yaseminli çayla yaptım bu kurabiyeleri. Doğadan markasının Büyülü Bahçe adı ile sattıkları çayları çok seviyorum ben. Güllü yeşil çay, chai tea, yaseminli yeşil çayları favorim. Tavsiye ederim :)

Yiyeceklerdeki çiçek tatları hep çok hoşuma gider. Lavanta, gül, mürver... Bu kurabiyeleri istediğiniz çayla yapabilirsiniz. Bergamotlu da pek güzel oluyor.

Mis Gibi Yasemin  Kokan Çay Kurabiyeleri tarifi



Çayları ufaltmak için rondo veya baharat/kahve değirmenine ihtiyacınız var.
Yoğun bir çay tercih ederseniz daha güzel kokulu kurabiyeleriniz olur. Bu yüzden Doğadan'ı öneririm.

Tereyağı oda sıcaklığında olacak ama çok bırakırsanız iyice yumuşuyor tamamen krema gibi yumuşamış olmamalı.

Kurabiyenin malzemeleri çok basit ve az, sonunda da ağızda dağılan yasemin kokan kurabiyeleriniz olacak.

Yaseminli Çay Kurabiyeleri

Mis Gibi Yasemin  Kokan Çay Kurabiyeleri tarifi

115 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1 bardak + 2 yemek kaşığı un (140 gr)
3/4 bardak pudra şekeri (85 gr)
1 tutam deniz tuzu
4 poşet yasemin çayı/yaseminli yeşil çay (tercihen Doğadan Gizli Bahçe)
1 çay kaşığı vanilya özütü veya 1/2 çubuk vanilyanın çekirdekleri veya vanilin


Yasemin çayınızı rondo veya kahve değirmeninde olabildiğince ufak hale getirin.

Rondonuza un, tuz ve çayı ekleyip 3-4 saniye çalıştırıp karıştırın. Daha sonra tereyağ, pudra şekeri ve vanilyayı ekleyip malzemeler hamur haline gelene kadar rondoyu çalıştırın. (Veya hepsini beraber yoğurun, ben rondoda yapıyorum hep, çok kolay oluyor.)

Hamuru 2 parçaya bölüp her parçayı 5-6 cm çapında bir silindir haline getirin ve streç film ile sarıp dondurucuda yarım saat kadar bekletin. (Kolay dilimlemeniz için.)

Fırını 175C'ye ayarlayın. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin.

Hamuru 1-1.5 cm kalınlığında dilimleyip fırın tepsisine dizin ve 10-12 dakika hafif kızarana kadar pişirin.

Ilıyınca pudra şekeri eleyerek servis edin.

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...