24 Temmuz 2015 Cuma

Keçi Peyniri ve Biberiyeli Yabanmersinli Galette

Keçi Peyniri ve Biberiyeli Yabanmersinli Galette Tarifi


Daha önce birkaç kez galette yaptık sanırım. Gerçi siz yaptınız mı bilmiyorum, ben yazıyorum ama :D Efendim bu galettemiz, biberiyeli ve yaban mersinli; bu ikisine çok yakışan süt kokulu keçi peynirli. Ahah, keçi peynirini sevin, çok güzel keçi peyniri. Her öğün yiyebilirim. Biberiye dediğin şey zaten neye koysan yakışıyor, yabanmersinine mi yakışmasın? Hem de öyle güzel oluyor ki beraber. 

Bu arada tereyağ ne güzel şey değil mi? Her şeyi çok lezzetli yapıyor. Lütfen siz de hangi tarif olursa olsun, margarin yerine tereyağ kullanın. Margarine göre hem daha sağlıklı hem de çok çok daha lezzetli. 

Aklıma gelmişken, facebook sayfamı aktifleştirdim. Buraya tıklayarak takip edebilirsiniz :)


Neyse bugün lafı çok uzatmaya niyetim yok, direkt konuya gireyim. Yabanmersini almak isterseniz en son Migros'ta indirimdeydi. Kışın biraz pahalı oluyor ama bu mevsimde paketi 4 lira civarı. Bu yabanmersinli galette tarifi için de 3 paket civarı yeterli olur, tabi daha çok alırsanız ne ala :) Bolca alıp dondurabilirsiniz de ama çıkarınca biraz formu bozluyor, bu yüzden pişirilen tariflerde kullanmanız daha iyi olur. 

Tereyağını kullanmadan önce küp küp dilimleyim 20 dakika kadar dondurucuda tutmanızı tavsiye ederim. Aynı şekilde suyu da iyice soğuk kullanın olabildiği kadar. 


Keçi peyniri diye keçi sütünden yapılmış ezine peyniri, tulum peyniri kullanırsanız aşırı tuzlu veya sevmeyeceğiniz bir şey çıkabilir. Daha yumuşak, hatta neredeyse sürülebilen keçi peynirleri oluyor onları deneyebilirsiniz. Ben Baltalı'nın keçi peynirini kullandım. yine Baltalı'nın Büş peyniri, belki Kecheese'in yörük peyniri de olabilir. Kısaca çok tuzlu ezine peyniri gibi bir şey olmasın işte :)  

Bu arada ben bu galetteyi kahvaltıda yemeyi çok seviyorum, çayla harika bir uyumları var bence :) 

Keçi Peyniri ve Biberiyeli Yabanmersinli Galette Tarifi



Galette Hamuru için

115 gr küp küp dilimlenmiş ve soğutulmuş tuzsuz tereyağ
1 1/4 bardak un
1/8 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker/esmer toz şeker
1/4 bardak soğuk su 

Hamurun kenarlarına sürmek için
1yemek kaşığu süt kreması (veya 1 yumurtanın sarısı+1 yemek kaşığı zeytinyağı)
1 yemek kaşığı şeker

Unu, şeker ve tuzu bir rondonun içine yerleştirin. Üzerlerine küp küp doğradığınız soğuk tereyağını ekleyin. Rondoyu kesik kesik, aralıklarla çalıştırın. Pürüzsüz bir hamur değil irili ufaklı, taneli bir hamur elde edeceksiniz. Daha sonra suyu az az ekleyerek yine kesik kesik çalıştırıp kıvamlı bir hamur elde edin. Hamuru elinizde 30 sn kadar toparlayıp, streç filme sarın, en az yarım saat dolapta dinlendirin.

Yabanmersini, Biberiye ve Keçi peynirli dolgu için


400 gr yaban mersini (3 paket veya daha fazla)
1 dal taze biberiye
3 yemek kaşığı esmer toz şeker/beyaz toz şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
100 gr keçi peyniri
50 gr tereyağ, minik minik doğranmış

Biberiye yapraklarını daldan ayırın ve minik minik doğrayın. 
Bir kaseye yabanmersini ve biberiye yapraklarını alıp, üzerine 2 yemek kaşığı mısır nişastası ve 2 yemek kaşığı esmer toz şekeri serpin ve iyice karıştırın. 

Galettenin Yapılışı

Fırını 175Cye ayarlayın.
Hamuru dolaptan alıp, yağlı kağıt serilmiş bir yüzeyde 0.5 cm kalınlığında açın. (Veya unlu yüzeyde açıp, daha sonra kağıda alabilirsiniz.)

Kenarlarını kesip, düzelterek veya büyükçe bir tabağı yerleştirip, tabağın çevresinden keserek mümkün olduğunca düzgün daire şeklinde bir hamur elde edin. 


Üzerine 1 tatlı kaşığı nişastayı her tarafına gelecek şekilde eleyin. Kenarlardan 4-5 cm boşluk kalacak şekilde yaban mersinini hamurun ortasına yayın. 

Hamuru kenarlarından fotoğraftaki gibi katlayın.


Üzerine keçi peyniri parçaları ve minik minik doğradığınız tereyağ parçalarını serpiştirin. 
Kenarlarına bir fırça yardımı ile kremayı (veya yumurta-zeytinyağı karışımını) sürün. Kenarlara şekeri serpiştirin. 

40-45 dakika kadar pişirin ve fırından alın. 


tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...