5 Temmuz 2015 Pazar

Ev Yapımı Organik Nutella


ev yapımı nutella, ev yapımı fındık ezmesi, kakaolu fındık ezmesi, nutella tarifi

Nutellayı hem içeriği hem de beni çok baymasından dolayı pek sevmesem de ev yapımı olanlarının resmen hastasıyım. Zaten blogda da bir tane David Lebovitz tarifi mevcut. Boş kaldıkça bir şeyler denediğimden birkaç çeşit daha ev yapımı fındık ezmesi denedim. Bunların arasında 2 favorim oldu. Biri pralinle yapılıyor, diğeri de bu verdiğim tarif. Daha önceki tarifin içinde süt olduğundan dayanma süresi buzdolabında 1-1.5 haftayken bunda kullandığınız malzemelerin raf ömürleri kadar bir dayanma süresi bekleyebilirsiniz. Kendi kendine ortaya çıkan devşirme bir tarif bu. İlk yapmaya başladığımdan beri de bittikçe yapıyorum yeniden, herkes severek yiyor. Hatta o zamandan beri hiç marketten bu tarz bir ürün almadık.

Tamamen organik olmasını istediğim zaman ben çikolatayı, fındığı ve yağı organik kullanıyorum. Şu anda bana göre piyasadaki tüm ürünlerden görece sağlıklı bir ürün bu. Bu tarz şeker ve yağ deposu bir yiyeceğe, içeriği istediği kadar organik olsun, sağlıklı demek dalga geçmek olur tabii ki ama market ürünleriyle kıyaslayınca daha sağlıklı, hem de çok daha lezzetli (bence).

İçinizi baymıyor.
Pürüzsüzce sürülüyor.
Oda sıcaklığında saklayabiliyorsunuz.
İçinde kakao değil çikolata var.
%45 kadarı fındık.
Palm yağı değil kakao yağı ve sizin seçeceğiniz bir sıvı yağ içeriyor.
Nutella kullandığınız her yerde gönlünüz rahat kullanabilirsiniz. Sadece içinde çikolata olduğundan çok soğutursanız biraz koyulaşacağını unutmayın.

Bu tarifin tek eksi tarafı kaşık kaşık yeseniz de doymayacak olmanız. O kadar güzel. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var, içeriğine ne kadar dikkat etsek de fazlası zararlı.

ev yapımı nutella, ev yapımı fındık ezmesi, kakaolu fındık ezmesi, nutella tarifi

Eh, kimse organik malzeme kullanmak zorunda değil ama çocuklarınız nutella canavarı ise veya siz daha temiz beslenmeye dikkat ediyorsanız ya da bir parça ekmeğe biraz çikolatalı fındık ezmesi sürünce daha az suçluluk hissetmek istiyorsanız bu ev yapımı nutella tarifi sizin için harika bir seçenek olabilir.



Tarifte işinizi kolaylaştıracak bir şey var: iyi bir gıda öğütücü. Bu rondo olabilir veya kahve/baharat öğütücü olabilir. Benim emektar öğrenci işi rondomu severim, her işimi görür ama kahve değirmeni parçalama işinde çok daha verimli. Öyle güzel öğüttü ki fındığı fotoğrafta da göreceğiniz gibi adeta fındığı krema yaptı. Benim kullandığım öğütücünün markası Arnica. Fiyatı da uygundu alırken.
Böyle bir alet yoksa da hiç dert etmeyin, rondoyla fındığı ufalayabildiğiniz kadar ince ufalayın. Daha sonra buzdolabı poşetine alıp poşetin havasını alarak ağzını bağlayın. Poşetin üzerinden merdane ile geçip minik fındık parçalarını da olabildiğince ezin. Hatta bunu da yapmanıza gerek yok, fındık parçacıkları belliyken de gayet güzel oluyor.

Çikolatayı organik kullanmak isterseniz Macro Center'da çeşitli markalarda organik çikolatalar var. Metro gibi büyük marketlerde de vardır. Bulunduğunuz şehirde böyle yerler yoksa tazedirekt.com'dan da temin edebilirsiniz. Ayrıca ben en son agave şurubu ile tatlandırılmış organik çikolata ile yaptım, onla bile güzel oluyor :)

%70 kakaolu organik bitter çikolata ve organik sütlü çikolata ile veriyorum tarifi. Siz sadece sütlü, sadece bitterle de yapabilirsiniz ama itiraf edeyim sütlü çikolata ekleyince daha lezzetli oluyor.

Diğer bir konu ise kullanılacak sıvıyağ. Çikolata, eridikten sonra oda sıcaklığındayken katılaşması oldukça uzun zaman alıyor ama ertesi günekatılaşmış oluyor. Bunu engellemek ve sürülebilir bir fındık ezmesi yapmak için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyeceksiniz. Nötr tadı olan herhangi bir yağ olabilir bu.

-Kanola veya ayçiçek yağı kokusuz yağlara örnek.
-Aynı zamanda fındık yağı da kokulu olmasına rağmen bu tarifte kullanılabilir zaten yapacağınız ev yapımı nutella tarifinin yarısını fındık oluşturuyor.
-Hindistancevizi yağı da bir seçenek, yazın oda sıcaklığında sıvı oluyor genelde organik hindistancevizi yağı.
-Organik sızma zeytinyağı ile yaptım bir kere, hafif bi zeytinyağı kokusu oluyor ama seviyorsanız sorun etmeyebilirsiniz. Ben sevmiştim o halini de.

Yine de 2.gün hafif bi kıvamlanma oluyor. 2 gün sonra bu kıvam size koyu gelirse kavanozun kapağını sıkıca kapayıp, kavanozu sıcak suyun içinde 10-15 dakika bekletirseniz eski kıvamına döner. Açınca biraz karıştırıverin tamam.

Fındıklara gelince. Kavrulmuş fındık kullansanız bile fırında kavurma işlemini es geçmeyin, kokusu daha güzel oluyor.

Ben bazen yaparken süt tozu da ekliyorum, daha lezzetli oluyor. Siz de eklemek isterseniz tarife ekledim, istemezseniz o adımı es geçin. Organik süttozu yok piyasada. Eğer süt tozu eklerseniz sıvıyağ miktarını 1 yemek kaşığı artırın.

Ev Yapımı Organik Nutella (Organik Çikolatalı Fındık Ezmesi)






































Ev Yapımı Organik Çikolatalı Fındık Ezmesi Tarifi (nutella)


1 kavanoz, yaklaşık 460 gr için

200 gr organik fındık
150 gr organik bitter çikolata
100 gr organik sütlü çikolata
2-3 yemek kaşığı kokusuz sıvıyağ
1/8 çay kaşığı deniz tuzu
2 yemek kaşığı süttozu (tercihen)

Fırını 175C'ye ayarlayıp fırın tepsisine fındıkları yayın. 10-15 dakika fındıkları kavurun. Arada fırını açıp, tepsiyi sallayarak fındıkları alt üst edin. Renkleri hafif kızarınca çok bekletmeden fırından alın ve ılıtın.

Çikolataları küçük parçalara ayırın ve benmariye alıp eritin.

Fındıkları öğütücüye alıp mümkün olduğunca küçük çekin.

Benim öğütücüm böyle kremamsı bir kıvama sokuyor fındığı.
Daha sonra öğütücünün haznesine yağı, çikolatayı, kullanacaksanız süt tozunu ve tuzu ekleyip tekrar çalıştırıp iyice karışmasını sağlayın.

                         

Ev yapımı nutellanızı steril edilmiş bir kavanoza alıp oda sıcaklığına gelene kadar ağzı açık bekletip, daha sonra ağzı kapalı şekilde saklayın.

ev yapımı nutella, ev yapımı fındık ezmesi, kakaolu fındık ezmesi, nutella tarifi

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...