2 Aralık 2016 Cuma

AYVA REÇELİ NASIL YAPILIR



AYVA REÇELİ NASIL YAPILIR?
AYVA REÇELİ TARİFİ
AYVA REÇELİ
Ayva reçeli veya ayva tatlısı yapacaksanız  ayvaları mutlaka sert ekmek ayvasından sekiniz...İçi çekirdekli ayva  olsun... Çekirdeksiz ayva doğal değildir...Her ayvanın cinsine göre renk değişiyor..

Ayvanın çiğ olarak yenmesi ve sindirilmesi güçtür... Bu nedenle, komposto gibi pişirilerek ya da reçeli yapılarak yenmesi tavsiye edilir
 Ayva çekirdekleri kaynatılıp elde edilen su, içilirse ses kısıklığı ve öksürüğe iyi gelir; saçlara sürülürse parlaklık verir; egzama ve basur memelerine sürülürse şikâyetleri azaltır... Yüz ve boyun kırışıklığını giderir... Ayva yapraklarından çay yapılıp içilirse gerginliğe iyi gelir...




·         
MALZEMELER:
·         2 kilo ayva
·         6 su bardağı toz şeker
·         7-8 adet karanfil
·         1 limon suyu
·         8,5- 9 su bardağı su
·         YAPILIŞI:
·         Ayvaları güzelce yıkayalım ve kabuklarını soyun.
·         Küp küp doğrayın.
·         Geniş bir tencereye suyu koyun ve ayvaları küp küp doğramaya başlarken kararmaması için suyun içine atın.
·         5- 6 adet ayva çekirdeği ve 7-8 adet karanfili koyun.
·         Orta hararetli ateşte su kaynayıncaya kadar pişirin.
·         Su kaynayınca hemen şekeri ekleyin.
·         Ara ara karıştırın.
·         Rengi dönüp pembeleşmeye başladığında reçel olmaya yakındır.
·         Çok suyunun çekmesini beklemeyiniz.
·         Biraz yoğunlaşıp kıvama geldiğinde limon suyunu ekleyin 1-2 dakika daha pişirdikten sonra altını kapatın.
·         Eğer suyunu çok çektirirseniz reçel soğuduğunda yoğun olur
·         NOT: Karanfil ayva reçeline ayrı bir tat katıyor, çok yakışıyor. Ama yine de karanfil sevmeyenler kullanmayabilirler.
·         NOT: Ayva çekirdeğini çok fazla eklemeyiniz, çünkü çekirdeği suyu jöle kıvamında yapıyor.Bir dilim kadar ayvanın kabuğunu da ekleyebilirsiniz. Ayrı bir güzel renk veriyor. 



·         AFİYET OLSUN

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...