8 Ağustos 2016 Pazartesi

Bol Çikolatalı Brownie Kurabiyeler



Amerika en güzel çikolata parçalı kurabiyeleri yiyebileceğiniz yerlerden biri olarak gösterilir hep. Zaten kökeni de buraya dayalı bir kurabiye çeşidiymiş çikolata parçalı kurabiye. Ruth Graves Wakefield, 1938 yılında restoranı Massachusetts'teki Toll House Inn için geliştirmiş ilk tarifi. Heralde o günden bu güne Amerikalıların, ve tabi ki dünyanın en çok sevilen tatlılalarından biri olmuş demek yanlış olmaz. 

9 aydır New York'tayım ve bulabildiğim bütün çikolatacıları, pastaneleri denedim diyebilirim. Burdakilerin öle bayıla yediği şeylerin çoğundan hiç hoşlanmadım çünkü bana her şey çok fazla tatlı geldi. Sanki sadece şeker yiyormuşum gibi. Sadece bir yerde yediğim damla çikolatalı kurabiyeye bayıldım. Aynı yerin fıstık ezmeli kurabiyesi ve çifte çikolatalı kurabiyesine de bayıldım. Üstelik bunlar da yine tatlı ama en azından mis gibi tereyağ kokan, dengeli tatlar olmuşlar. Bu müthiş kurabiyeleri yapan yerin adı Levain Bakery. Yolunuz düşerse uğramadan dönmeyin. 

Aralık 2015'te, yani 9 ay kadar önce bunların çifte çikolatalı kurabiyelerinden esinlenip kendim de yapayım dedim. O zaman kaldığım yerde fırın vardı :) Yalnız Levain Bakery kurabiyeleri çok çok büyük ve dolgun, ben 1 tanesini 2 günde falan bitiriyorum :D Bu yüzden daha ufak ve ince kurabiyeler yapmayı tercih ettim.


Bu seferlik pek fotoğrafı olmadı çünkü hem ilk yaptığımda anında bitti bu kurabiyeler hem de evdekiler tekrar tekrar istedikçe her yapışımda anında tükendi. Şöyle düşünün, büyük, 7 odalı bir evde, 6 kişi ve bir ev sahibi kalıyorduk. Kimseye ya bekleyin de fotoğrafını çekeceğim diye dert anlatmaya fırsat kalmadan bitiyordu. Bu fotoğrafı da kendi payıma düşenle, arkadaşımın payına düşeni birleştirip çekmiştim :)

Bu kurabiyelerin diğer güzel tarafı ise istediğiniz gibi modifiye edebilme şansınız. İster fındık kırığı ekleyin, ister beyaz çikolata. İsterseniz oreo kırıkları. Ne yaparsanız yakışıyor resmen :)



Tarifte esmer şeker ve beyaz şeker bir arada kullanılıyor ama esmer şekeriniz yoksa beyaz şeker kullanabilirsiniz. 

Bol Çikolatalı Brownie Kurabiye Tarifi

Simply Scratch'ten adapte edildi. 

225 gr tereyağ (oda sıcaklığında, yumuşak, küp küp doğranmış)
1 bardak beyaz toz şeker (200 gr)
3/4 bardak esmer toz şeker (150 gr)
2 büyük yumurta
1 bardak + 3 yemek kaşığı kakao (yaklaşık 120 gr) 
1. 5 bardak un ( yaklaşık 180 gr)
1 çay kaşığı kabartma tozu +1 çay kaşığı karbonat
1 ya da 1.5 bardak damla çikolata veya doğranmış çikolata (sadece bitter kullanabileceğiniz gibi beyaz ve bitter karışık kullanabilirsiniz)
1/4 çay kaşığı tuz

Fırını 175C'ye ayarlayın. Tepsinizin dibine pişirme kağıdı serin.

Bir kapta un, kakao, kabartma tozu, karbonat ve tuzu iyice karıştırın. 

Ayrı bir kapta tereyağ ve şekeri 3 dakika çırpıp kremamsı ve pofuduk bir karışım elde edin. Daha sonra önce bir yumurtayı ekleyip 1 dakika karıştırın ve daha sonra diğer yumurtayı ekleyip karıştırın. Yumurtalar iyice karışınca unlu karışımın yarısını ekleyin ve karıştırın. Topak kalmayınca kalan yarısını da ekleyin ve elle şekil alabilen, çok yapışkan olmayan bir hamur elde edeceksiniz. Çikolata parçalarını ve ekleyecekseniz fındık veya ceviz kırığını ekleyip tekrar karıştırın. 

Hamurdan birer yemek kaşığı dolusu parçalar koparıp elinizle biraz düzleyip tepsiye dizin. 
8-10 dakika pişirin. Pişerken kabaracaklar ama ılıyınca çökecekler. 

Süte banıp banıp hepsini bitirin :) Denerseniz burdan ve Instagram'dan paylaşmayı unutmayın, beni de etiketleyin ki göreyim :)

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...