25 Aralık 2014 Perşembe

Tahinli ve Cevizli Kartopu Kurabiyeleri



Tahin pekmezi küçükken nasıl sevmemişim anlayamıyorum. Tahin yahu, dünyanın en lezzetli şeylerinden biri :D Neyse ki artık kendimi bu lezzetten mahrum bırakmıyorum.

Tahinli kurabiyeyi biz küçükken annem yapardı ama ben "ıyy tahin, ıyy pekmez" kafasında olduğum için tahinli kurabiyenin yanından bile geçmezdim. Hazır tahin de yemeye başlamışken son yıllarda bol bol da tahinli tarifler deniyorum. Tahinli sufle, tahinli kek var daha sırada. Bu kurabiyeler tahinli ve cevizli. İçinde yumurta ve kabartma tozu olmadığı için ağızda dağılıyor. Zaten ahinli cevizli kurabiye tarifi için pek de öyle teferruatlı malzemeye, zahmete gerek yok. Oldukça kolay bir kurabiye tarifi.

Üst kısmı un kurabiyesi gibi ağızda dağılan, altlar biraz daha kurabiye kıvamında. Çay yanına da kahve yanına da çok yakışıyor. Hatta ben türk kahvesi yanına lokum niyetine koyuyorum bu miniklerden. Bir kötü yanı var, ne kadar yerseniz yiyin yediğinizi anlamıyorsunuz, çok lezzetli ve yedikçe yiyesi geliyor insanın.





Ben daha önce bu kurabiyeden çok yaptım, yalnız bir sıkıntı oluyo. Genel olarak önerilen süre 10 dakika kadar pişirmek, ben ne zaman 10 dakika kadar pişirdiysem çiğ kaldı. Bu yüzden bence 10 dakika normal pişirip, 4-5 dakika da kontrollu olarak fırının üst gözünde, üstleri de hafif kızarana kadar 150derecede pişirmek. En azından ben böyle bir çözüm ürettim kendimce. Bakın, eğer 10-12 dakika sonra altları pişmiş üstleri hala çok hamur duruyorsa bunu deneyebilirsiniz. Belki sizde öyle bir sorun olmaz, ya da ben çok takığım bana hamur kalıyor gibi geliyor.

"Aldığı kadar un." Hiç sevmem bunu. Ama tam bir ölçü ben de çıkaramadım ne yazık ki ben de bu tahinli kurabiye tarifinde. Yumuşak ama yapışmayan bir hamur olacak, çok hafif dağılıyor elde.

Kabartma tozu kullanmıyoruz.



Tahinli ve Cevizli Kartopu Kurabiyeleri


(yaklaşık 24 tane 1-2 lokmalık kurabiye için)

1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı pudra şekeri
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı kırılmış ve kavrulmuş ceviz içi
Aldığı kadar un
Kurabiyeleri kaplamak için yaklaşık 1 çay bardağı kadar pudra şekeri

Cevizleri tavada 4-5 dakika kadar arada sallayarak veya karıştırarak kavurun. Ilıyınca bir bıçakla veya rondoda iri şekilde kıyın.

Fırını 175C ayarlayın.

Yoğurma kabına tahin, pudra şekeri ve yağı ekleyip çırpma teli veya kaşıkla pürüzsüz bir kıvam alana dek karıştırın. Daha sonra unu kontrollü şekilde ekleyin. Ele yapışmayan, yumuşak ama kırılgan bir hamur olacak. Cevizleri ekleyin ve biraz daha yoğurun

Hamurdan  yaklaşık tek lokmalık toplar olacak şekilde parçalar koparıp yuvarlayın ve pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin.

Kurabiyeleri pişirip ılıttıktan sonra Bir kaseye pudra şekeri doldurun ve kurabiyeleri iyice pudra şekeri ile kaplanacak şekilde nazikçe pudra şekeri ile kaplayın.


23 Aralık 2014 Salı

Somon Şiş, Narlı Kinoa Salatası ve Fırında Havuç


Üst üste balık ve kinoa postları geliyor ama hazır üşenme çökmeden bana yazayım istedim bunu da, dursun burda. 

Her yapışımda fotoğraf çekmek aklıma gelmiyor ama arada çekiyorum, çekmişken de tarifleri yazayım diyorum ama sonra kalıyor öyle. Hazır makinadan fotoğrafları bilgisayara atmışken bunlar da aradan çıksın dedim. 








Bebek havuç bazen pazarlarda ve marketlerde oluyor, bulamazsanız küçük havuçlardan seçebilir veya büyük havuçları 5-6 cm uzunluğunda dilimleyip öyle pişirebilirsiniz. 

Kinoa yerine bulgur kullanabilirsiniz ama 1 su bardağı bulgurdan ne kadar salata çıkar bilmiyorum, kinoadan daha fazla çıkabilir. Hiç bulgur pişirmedim :( 

Somon ve soya sosu zaten beraberliğine alıştığımız lezzetler ama tabi ki kullanmak zorunda değilsiniz. Sadece sarımsak, zeytinyağı ve baharatla da çok güzel oluyor somon. 

Bal yerine şeker, esmer şeker, agave şurubu vs kullanabilirsiniz. Pekmez olmaz, pekmezin pişmesi sakıncalı biraz. 


Daha aylar önce yaptığım çörekotlu somon ve greyfurtlu kinoa salatası da var, onu da yazacağım. haha

Somon Şiş, Narlı Kinoa Salatası ve Fırında Havuç



Somon Şiş 
Kişi başı 2 şiş/ 4 kişilik

Yarım kilo somon fileto veya dilim somon
1 diş sarımsak(ince rendelenmiş)
Taze baharatlar (defne, reyhan, biberiye, kekik vs)

3 yemek kaşığı düşük sodyumlu soya sosu
1 tatlı kaşığı bal
2 yemek kaşığı zeytinyağı

8 ade çöp şiş/tahta şiş

Somonları derinlerinden ayırıp kuşbaşı şeklinde doğrayın. Bir kasenin içine rendelenmiş sarımsak, soya sosu, bal, zeytinyağını ekleyin ve bal eriyene kadar karıştırın. Daha sonra somonları bu karışım ile terbiye edin. 10 dakika dinlendirin ve şişlere dizin. Orta sıcaklıkta ve tercihen kalın tabanlı bir tava veya ızgarada her yüzü hafif kızarana kadar pişirin.


Kinoa Salatası

1 su bardağı kinoa
1.5 su bardağı su
Taze soğan
6-7 yemek kaşığı kırmızı nar, hafif ekşilerinden
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
Tuz
(Ben geçen seferden kalan garnitürü de kattım, isterseniz siz de ekleyebilirsiniz)


Kinoayı 1.5 su bardağı su ile tencerenin ağzını kapatıp, kinoalar suyunu çekene kadar pişirin. Taze soğanın yeşil kısımlarını küçük küçük doğrayın. Ilımış kionalar ile, soğan, nar ve zeytinyağını karıştırın. Dilerseniz tuz ilave edin. 

Fırında Havuç

12-16 adet bebek havuç (kişi başı 3 veya 4 tane) veya kişi başı 1 tane büyük havuç
1 diş sarımsak (ince rendelenmiş)
2 yemek kaşığı vişne, nar veya erik ekşisi
1 yemek kaşığı balzamik sirke
2 yemek kaşığı bal veya esmer toz şeker veya normal toz şeker
2 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
1 çay kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı taze öğütülmüş karabiber veya 1 çay kaşığı toz karabiber
Taze veya kuru kekik, fesleğen, defne, reyhan... (ne seviyorsanız artık)



Havuçları yıkayıp dışını kazıyın.  Büyük havuç kullanacaksanız enine ve boyuna 4 e bölün.
Büyük bir kasede tüm malzemeleri karıştırın ve havuçları kaseye alıp sosu yedirin.
Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin ve 200C önceden ısıtılmış fırında 8-10 dakika pişirin. 

Afiyet olsun.



22 Aralık 2014 Pazartesi

Yaban Mersini Soslu Somon, Sıcak Kinoa Salatası Yatağında

Yaban Mersini Soslu Somon, Sıcak Kinoa Salatası Yatağında

Balık ve yabanmersini mi? demeyin, lütfen demeyin. Beraber mükemmeller! Yabanmersini sosu garip gelebilir kulağa yemekte kullanım için ama inanın çok yakışıyorlar birbirlerine, bana güvenin bu tarifte yabanmersini kullanmak için. Ama derseniz ki benim elimde frenk üzümü var, onla da olur :) Keşke bende de olsa. Macro center çok uzak, başka yerlerde de bulamıyorum bir türlü. Neyse, dediğim gibi, içiniz meyve kullanmak konusunda rahat olsun. Kinoa salatasına bahar veya aroma verici herhangi bir şey eklenmediği için o zaten nötre yakın bir tada sahip kendi başına, somon hafif sarımsaklı ve soya sosundan dolayı tuz hissediliyor hafif hafif, yabanmersini sosu ise bu nötrlüğü ve tuzluluğu dengeleyecek kadar tatlı en fazla. Zaten meyvenin kendisi de tatlı değil çok, bu yüzden gayet dengeli oluyor yemek.




Nerden çıktı bu soslu somon derseniz, ben yemeklerde meyveye bayılıyorum. İkisinin çok yakışacağını düşündüm ve nette ufak bir araştırma yaptım, yapan var mı diye. Türk sitelerinde pek yok ama yabancı tarifler buldum biraz, herkes sosu başka yapmış neredeyse. Zaten hiçbiri de bildiğim bloglar/siteler değildi o yüzden birebir bir reçete uygulamak yerine kendi hayalgücümü kullandım. Çok da zorlamadım belki evdekilere fazla gelir diye ama böyle babamdan da onay aldı. Denerseniz umarım siz de çok seversiniz.

Yabanmersini artık eskisine göre daha çok bulunuyor. Ben genelde Macro Center veya Büyük Migros'lardan alıyorum ama diğer büyük marketlerde de vardır muhtemelen. Dondurulmuş halde Metro Marketlerde de var.

Somonu sosun içinde bekletebilirseniz daha güzel olur, ama vakit yoksa direkt pişirebilirsiniz. Soya tuzlu olduğu için ekleyeceğiniz 1-2 kaşık bal balığı tatlı yapmıyor, bu konuda da rahat olun.

Kinoayı kullanmadan önce 2-3 saat kadar suda bekletmek gerekiyor. Bunun için evvelden kinoaları derin bir kaseye alıp önce bir kere yıkayıp suyunu süzün. Daha sonra üzerini 3-4 parmak geçecek kadar oda ısısında suyla doldurun ve 2-3 saat kadar bekletin. Kullanmadan önce suyunu tekrar süzün ve iyice 3-4 kere yıkayın, süzün. ( Ben kinoaları tel süzgeçe alıp, orda bir güzel yıkıyorum bol su ile)

Garnitürü biz kendimiz hazırlar dondururuz hep, ev yapımı yoksa konserve veya dondurulmuş olarak marketten satınalabilirsiniz. Dondurulmuşlar pişmemiş oluyor diye biliyorum, dondurulmuş kullanırsanız önce haşlanamanız gerekebilir.



Yaban Mersini Soslu Somon, Sıcak Kinoa Salatası Yatağında 

Yaban Mersini Soslu Somon, Sıcak Kinoa Salatası Yatağında

Malzemeler

Sarımsaklı ve Soya Soslu Somon

2 kişilik
2 dilim somon balığı
1 çay bardağı soya sosu
2 diş sarımsak
1 dal biberiye
1 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı sirke (beyaz sirke veya elma sirkesi)

Önce somonları yarım saat kadar marine edeceğiz. Bunun için sarımsağı rendeleyin ve soya sosu, bal, sirke, biberiye ile beraber bir kaba alın, bal eriyene kadar karıştırın. Somonları içine bırakın. Arada bir çevirerek 30 kadar marine edin. (Bu aşamayı atlayıp, somonları direkt bu karışıma batırıp sonr ahemen de pişirebilirsiniz)

Somonları pişirmek için kalın tabanlı bir tavayı zeytinyağı ile hafif yağlayın ve somonları tavaya bırakın. İki tarafı da kızarana kadar pişirin.



Yabanmersini Sosu

En az yarım su bardağı yaban mersini (taze veya dondurulmuş)
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı balzamik sirke
2 yemek kaşığı bal/agave şurubu/akçaağaç şurubu (veya şeker)
1 tatlı kaşığı nişasta
1 orta boy mor soğan / yoksa normal soğan

Soğan ve sarımsağı küçük küçük doğrayıp tavada soteleyin. Daha sonra yabanmersini, bal, sirke, limon kabuğu rendesini ekleyin ve yabanmersinleri yumuşayıp suyunu iyice salana, karışımın rengi mor-koyu kırmızı olana kadar pişirin. En son 1 tatlı kaşığı nişastayı 3-4 yemek kaşığı su ile iyice karıştırıp topakçıklar kalmayınca sosun içine ekleyin ve 1-2 dakika daha pişirin.



Sıcak Kinoa Salatası

1 çay bardağı kinoa
1 bardak haşlanmış sebze garnitür (havuç, bezelye, patates. Tercihen evde yapılmış ama hazır da olur)
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Kinoayı 1.5 çay bardağı su ile tencereye alıp, tencerenin kapağını kapatın ve kinoalar suyunu çekene kadar pişirin. Yumuşamaları gerek. Kinolar haşlanıp yumuşayınca, garnitürü ve zeytinyağını ekleyip karıştırın.


Kinoa salatasını sıcakken bir tabağa alın, üzerine somonu bırakın. En son yabanmersini sosunu ekleyin.






20 Aralık 2014 Cumartesi

Gül Kremalı Fıstıklı Kurabiyeler




Bir ara güllü tariflere sardım, sonra o kadar yedim ve yaptım ki bir süre gül tadı almak istemedim ama neyse ki geçti. 

Gül ve fıstığı çok yakıştırdığım için bu kurabiyeleri de bi denedim, sonuç gayet güzel olunca yapalı çok olmasına rağmen ancak yayınlayabiliyorum. Kurabiyeler için daha önce çokça yaptığım ve zaten blogda detaylı tarifi olan fıstıklı kurabiyelerden yaptım. Ayrıntılı okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz, ben yine tarifi tekrar yazacağım. 

Güllü krema için de butter cream yapıp gül suyu ile incelttim. biraz da gıda boyası ekledim ki pembe olsunlar. Aslında daha açık pembeydi amacım ama boyası biraz çok kaçtı bu renk oldular, ben de yeniden yapmadım kaldı öyle. 

Gül aromasını/tadını seviyorsanız mutlaka öneriyorum bu kurabiyeleri. Hem görüntüleri hem de tatları harika. 



Gül Kremalı Fıstıklı Kurabiyeler

Malzemeler
:

(Yaklaşık 24 adet kurabiye için)

2.5 su bardağı un (un daha fazla gerekebilir)
1-1.5 çay bardağı toz fıstık (isterseniz yarı yarıya kavrulmuş fıstık da kullanabilirsiniz)
125gr yumuşak tereyağ
2 yemek kaşığı tereyağ (unu kavurmak için)
1.5 çay bardağı pudra şekeri (şekeri az gelirse artırabilirsiniz)
1 yumurta beyazı
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz


1.5 su bardağı unu tavada 2 yemek kaşığı yağ ile kavurun. Ilımaya bırakın.

Ayrı bir kapta 125 gr tereyağı, tuz ve  pudra şekerini krema haline gelene dek çırpın. (veya yağ şekeri yiyene kadar yoğurun) İçine 1 bardak kavrulmamış unu, fıstığı ve kabartma tozunu ekleyin ve karıştırın. Daha Sonra kavurduğunuz  ve ılıttığınız unu,  yoğurdu, yumurta beyazını ekleyip iyice yoğurun. (Unu az gelirse normal un ekleyebilrisiniz) Hamuru 2 ye ayırıp silindir biçiminde şekil verin ve dolapta yarım saat kadar dinlendirin. Dolaptan aldığınız hamur silindirlerini bıçakla 1 cm kalınlığında kesin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 170C önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü hafif kızarana kadar yaklaşık 10-12 dakika pişirin.
daha detaylı anlatımı için tıklayabilirsiniz: fıstıklı kurabiye detaylı anlatım.

Güllü Krema

125 gr yumuşak tuzsuz tereyağ
4-5 yemek kaşığı pudra şekeri (kıvamına göre azaltıp artırbilirsiniz)
3-4 yemek kaşığı gül suyu
renklendirmek için pembe veya çok az miktarda kırmızı gıda boyası

Tereyağını 15-20 saniye kadar orta devirde kremamsı olana dek çırpın ve gülsuyu, pudra şekeri ve gıda boyasını ekleyin. 20-30 saniye kadar daha pürüzsüz olana kadar tekrar çırpın. 


Kurabiyeleri güllü krema ile kaplayın ve çekilmiş fıstık ile süsleyin. 

16 Aralık 2014 Salı

Sürülebilir Ton Balığı ve Avokado ile Ekmek Üstü

Sabah sabah canım ton balığı çekince böyle bir şey yaptım. Evdekiler sevince sizlerle de paylaşmak istedim.

Tabi ki amacım burda ton balığı ezmesinin tarifini vermek ama benim yaptığım gibi ekmek üstüler hazırlamak isterseniz kullandığım malzemeleri ve asıl yaptığımı da yazacağım.


Ton Balığı ezmesinin olmazsa olmazı mayonez. Mayonez sayesinde sürülebilir güzel bir kıvam kazanıyor. Her markanın light mayonezi var mı bilmiyorum, ben light mayonezde Heinz, klasik mayonezde de Hellmann's kullanıyorum. Bu tarifte zaten balık yağlı olduğu için ligt kullandım ama siz normal mayonez de kullanabilirsiniz.



Ayrıca genel bir kanı vardır, yiyeceklerin light versiyonları ile klasik versiyonları arasınd açok bir kalori farkı olmaz diye. Mayonezde, en azından benim kullandığım markalar arasında, oldukça yüksek ve kayda değer fark var. Bu yüzden mayonez seviyorsanız ve light kullanmak isterseniz Heinz Light mayonezi gözüm kapalı öneririm.

Sürülebilir Ton Balığı ve Avokado ile Ekmek Üstü





4 kişilik

Ton Balığı Ezmesi

320 gr konserve ton balığı (tercihen bütün dilim)
4 yemek kaşığı mayonez ( Ben Heinz mark
2 diş sarımsak
Tercihen taze baharat (ben 5-6 yaprak biberiye kullandım)

Ton balığını iyice süzüp mutfak robotuna alıp üzerine mayonezi ve 4 er parçaya böldüğünüz sarımsakları ve kullanacaksanız baharatı ekleyin ve kremamsı bir kıvam alana kadar robotta çekin. (veya el blendrı ile) Sürülebilir ama çok hafif pürüzlü bir kıvam alıyor, humus gibi biraz. Sürülebilir ton balığı ezmeniz hazır.

Ekmek üstü hazırlamak için


Ton balığı ezmesi
Tercihen tam tahıllı ekmek dilimleri
1 küçük boy mor tatlı soğan (veya taze yeşil soğan)
1 tane avocado
cherry domatesler
taze baharat
mısır
varsa yaban mersini veya frenk üzümü

Ekmekleri tavada, fırında veya makinada çok fazla olmadan, iyice kurutmadan kızartın.
Avocadoyu soyup dilimleyin. Domatesleri dilimleyin. Ton balığı ezmesine 2 yemek kaşığı mısır karıştırın.
Ekmeklerin üzerine avocado dilimlerini yerleştirip ton balığı ezmesi sürün. Üzerine domatesleri bırakın ve minik minik doğradığınız soğanı serpiştirin. Taze baharatlar ve meyvelerle süsleyin.



14 Aralık 2014 Pazar

Sarımsak ve Tereyağlı Düğümler


 


Günaydın!!!!

Dün denediğim bu tarifi hemen paylaşmak istedim çünkü hem çok lezzetliler hem de yapımı kolay.

Tarif Simply Recipes'ten. Ben bu hamuru yapmak yerine hazır satılan pizza hamurlarından kullanabilirsiniz yazısını okuduktan sonra hamuru değişik yapmaya karar verdim çünkü pizza hamurunu sevmiyorum. Benimki daha poğaçamsı oldu yani, isterseniz siz orijinal tarifi de uygulayabilirsiniz ama benim tarifini verdiklerim pofuduk pofuduk oluyorlar eğer üstüne yumurta sürerseniz. Sürmezseniz üstü daha çıtır içi yumuşacık oluyor. 2 tepsi 1 saat içinde bitti bizim evde, öyle söyleyeyim.

Bir de... Ben hamuru mayalanması için fazla bırakmıştım, o sırada panna cotta sosu hazırlıyordum ve dalmışım kalmış öyle. O yüzden şekillendirirken az biraz sıkıntı çektim, benimkiler düğümden ziyade şekilsiz oldu :D siz  buradan nasıl düğümleyeceğinize bakabilirsiniz.


Hamur mayalamayı pek sevmiyorum, her seferinde korkuyorum kabarmayacak diye ama hiç kabarmadığı da olmadı şansıma. Bir de ben çok abartıyorum mayalamaya bırakırken, önce streç filmle sarıp bir poşetin içine alıyorum onu da sıkı sıkı bağlıyorum. Sonra kendi yün hırkalarımdan birine sarıyorum kabı :) Hatta mayalarken de mayalarla konuştuğum oluyor, "bak lütfen kabarın tamam mı, zaten çok minik minik tatlı tatlı şeylersiniz. kabarın lütfen:((" en son annemin dediğine göre bu haldeymişim mayalama yaparken ahaha. Bilmiyorum,  artık neden böyleyim.

Tarifi yazmama da pek gerek kalmadı aslında ama yine de hem daha yumuşak, pofuduk bir sonuç elde etmek isterseniz hem de türkçe olsun isterseniz buyrun:

Sarımsak ve Tereyağlı Düğümler





Hamur

1 su bardağı el yakmayacak kadar sıcak su
2 yemek kaşığı/ 1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz

1 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağ
3.5-4 su bardağı un
2 yemek kaşığı süt tozu (varsa, yoksa mayalı suyu yarı yarıya süt ile yapabilirsiniz veya hiç süt kullanmayabilirsiniz)




Sıcak suya mayayı ekleyin ve 5 dakika kadar karıştırmadan bekleyin. 5 dakika sonra  şeker ve tuzu ekleyip  hafifçe karıştırın ve 7-8 dakika daha aktif hale gelmesi için bekleyin.

Unu ve süt tozunu bir yoğurma kabına alıp üzerine mayalı suyu, yağ, yumurtayı ekleyip karışırın. Ele yapışmayacak ama yumuşak bir hamur olacak, eğer çok yapışkansa biraz daha un ekleyebilirsiniz.

Hamurun ağzını streç film ile kaplayıp oda ısısında bir yerde en az 1 saat mayalanmaya bırakın.
Hamur yükselip, kabarınca parçalar koparıp, örgü, düğüm gibi şekiller verip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerlerine bir fırça yardımı ile hafif hafif zeytinyağı sürün. Tepsiyi çok bastırmadan streç film ile kaplayın ve yaklaşık 1 saat daha fırında bekletin, kabarmaları için. (ben bunu yapmadım, bunu yerine fırını 75C'y ayarlayıp içinde 10 dakika kadar beklettim. yine de kabardılar. )

Hamurların boyutu hemen hemen 2 katına çıkınca 200C fırında 12-15 arası üzerleri kızarana dek pişirin.

Hamurlar pişerken siz tereyağlı sosu hazırlayabilirsiniz.



Tereyağ ve Sarımsaklı Sos

4 yemek kaşığı tereyağ
4 diş sarımsak
8-10 dal maydonoz (veya severseniz daha fazla)

Sarımsak ve maydonozu minik minik doğrayıp tereyağında 1-2 dakika kavurun. Pişen poğaçaların üzerine gezdirin veya sürün.







13 Aralık 2014 Cumartesi

Ekşi Süt ve Karamelize Muzlu Pankek


Artık üşenmeyi bırakıp blogla daha çok ilgilenmeye karar verdim. Kendimi ikna ettim bu postu sabaha kadar yayınlamış olacağım haha.



Özellikle kahvaltı için çok lezzetli ve sıradanlıktan uzak bir pankek tarifi. Eh, ben pankeki nutella veya reçelle falan hiç sevmiyorum. Taze yapılmış meyveli soslar veya sadece akçaağaç şuruu ile seviyorum.

Ekşi sütten kastım elbette bozuk süt değil. Limon veya sirke ile ekşitilen sütten bahsediyorum. Buttermilk içeren reçetelerde buttermilk yerine ekşitilmiş süt kullanıyoruz çoğunlukla Türkiye'de, çünkü buttermilk veya türkçe adıyla yayıkaltı sütü bulmak çok zor.

2-3 gün önce kahvaltıya yaptım bunları, herkes çok sevdi. Kahvaltıda değişik bir şeyler yemek isterseniz denemenizi tavsiye ederim, eminim sizinkiler de bayılacaklar.


Ekşi Süt ve Karamelize Muzlu Pankek Tarifi



MALZEMELER (yaklaşık 4-5 adet orta boy pankek için)


Pankek

3/4 su bardağı süt (180 ml)
2 yemek kaşığı elma sirkesi veya limon suyu
1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
1 yumurta
2.5 yemek kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tuz
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağv veya sıvıyağ
İsteğe bağlı vanilya


Süte sirkeyi ekleyip, yaklaşık 10 dakika sütün kesilip katılaşması için bekleyin. 
Süt kesilince karıştırıdığınızda süt kreması gibi yoğun bir kıvamı olacak, kullanmaya hazır demektir. 

Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın.
Başka bir kasede yumurta ve tereyağını bir çatal yardımıyla çırpın. Yumurtalara sütü ekleyip karıştırın. 
Kuru malzemelerin ortasına bir delik açıp sütlü karışımın yarısını ekleyin ve 1 dakika kadar karıştırın, pürüzsüz hale getirin. Daha sonra kalan sıvı karışımı ekleyin ve tekrar pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. 
Pankekleri çok hafif yağlanmış tavada pişirin. 
Ben her pankek için 1 kepçe hamur aktarıyorum tavaya. Yalzın kepçeniz çok derin veya büyükse fazla olabilir. Hamur akıttıktan sonra üst tarafı köpük köpük olmaya, kenarları kurumaya/pişmeye başlayınca diğer tarafını çevirebilirsiniz.


Karamelize Muz

3-4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
2 muz 

Üzerine serpiştirmek için
Badem, ceviz veya fındık
Dilerseniz akçaağaç şurubu


Toz şekeri kalın ve eşit tabanlı bir tavada şekerin rengi altın sarısı/amber renk alana dek karamel haline getirin. Daha sonra ocaktan alıp, oda sıcaklığındaki tereyağı ekleyin ve iyice karıştırın. Tekrar ocağa alıp 1.5-2 parmak kalınlığında dilimlediğiniz muzları ekleyin ve muzlar da altın sarısı/amber bir renk alana dek soteleyin. 

Pankeklerinizi karamelize muz ve kuru yemişlerle servis edin. 

Afiyet Olsun!

12 Aralık 2014 Cuma

Limon Kremalı Lavantalı Pasta







Instagram'da fotoğrafını paylaştığımdan beri çok soran oldu bu tarifi. Ama o kadar üşeniyorum ki son zamanalrda bloga yazmaya. Oysa hemen her gün de bir şeyler deniyorum, fotoğraflarını çekiyorum ve öylece kalıyor. Bugün birisi daha sordu ve ben de durumu anlatıp, en kısa sürede yazacağımı söyledim.

Pastayı yazın yaptım, düşünün üzerinden ne kadar zaman geçmiş. Ben yaza yakıştırıyorum limonlu tarifleri, şimdi yapsam limon yerine vanilyalı krema kullanırım sanırım. 


Lafı  çok uzatmadan geçeyim tarife.

Ben arası için Limonlu pastacı kreması yaptım, ama pastacı kremasını bir gün önceden hazırlayıp dolapta bekletmek gerek veya en azından 3-4 saat. Bu yüzden ben pastacı kreması tarifini vereceğim, bir de ek olarak beklemeden kullanacağınız bir butter cream/ yağlı krema tarifi yazacağım. Haliyle bu tarifte yaklaşık 500 gr tuzsuz tereyağına ihtiyacınız olacak butter cream de yapmak isterseniz. Bunun dışında, isterseniz toz krema da kullanabilirsiniz hem kaplama hem de arası için.

Ben bu işle uğraşmayı çok sevdiğim için 2 ayrı krema yapmak, gereken masrafı yapmak veya o kadar tereyağ kullanmak gözüme gelmiyor ama herkes bunu tercih etmeyebilir, imkanı vakti olmayabilir. Bu yüzden alternatifleri de yazmak istedim.

Eğer toz krema kullanmak isterseniz, dış kısmını sade, içini de limon kabuğu ile yapılmış krema kullanmanızı tavsiye ederim.

Butter cream yapmak isterseniz, dış kaplaması için verdiğim peynirli butter cream tarifini bir bucuk boy yapıp, içe dışa kullanabilirsiniz.



Limon Kremalı Lavantalı Pasta

Malzemeler:


Lavantalı Kek

4 yumurta
225 gr yumuşak tereyağ 
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı tam yağlı süt
Vanilya
3.5 su bardağı un (elenecek)
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı lavanta

Limonlu Pasta Kreması:300 ml süt
30 gr nişasta
45 gr toz şeker
3 yumurta sarısı
1 limonun ince rendelenmiş kabukları (2 yemek kaşığı)
1 tatlı kaşığı tereyağ

Dış Kaplama Kreması:250 gr tuzsuz tereyağ (oda sıcaklığında)
200 gr süzülmüş labne peyniri, soğuk
2 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi

Limonlu Şurup
2 limon suyu
1.5 çay bardağı su
4 yemek kaşığı toz şeker (veya damak zevkinize göre daha fazla)

 Metod:


Kek:

  1. 1 bardak süte 2 yemek kaşığı lavantayı ekleyip karıştırın ve ocakta kaynayana kadar ısıtın. Kaynayınca ocaktan alıp, oda sıcaklığına gelen kadar dinlendirin. Sonra sütü süzüp, lavantadan ayırın.
  2. Yumuşak tereyağ, tuz ile şekeri en az 3 dakika çırpın. Karışım biraz kabaracak, yağ kremamsı bir kıvam alacak. 
  3. Yumurtaları teker teker ekleyin ve her yumurtadan sonra en fazla 1 dakika orta devirde karıştırın. En son yumurtayı ekledikten sonra 3-4 dakika karışım iyice kabarıp hafif köpüğümsü bir yapı alana kadar yüksek hızda çırpın. 
  4. Vanilya (toz vanilin kullanacaksanız unla beraber eleyin) ve sütü ekleyin. 1 dakika kadar pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpın.
  5. Unu ve kabartma tozunu yumurtalı karışıma ekleyin. Düşük devirde mikserle veya el çırpıcısı ile un karışıma tamamen karışana kadar karıştırın. Karışım unu yedikten sonra çok çırpmamaya özen gösterin, kekin yapısını bozar. 
  6. Şimdi burda 2 seçeneğiniz var. Ya hamuru iki parçaya bölüp iki eşit kapta pişireceksiniz ya da tek kapta pişirip, eşit kabarmasını umacaksınız. Ben her zaman 2 ayrı kek pişiriyorum çünkü benim fırınım illa ki ortasını daha çok kabartıyor, keki 4 kata ayırmam neredeyse imkansız hale geliyor. Bu yüzden 2 kap kullanıyorum. Eğer 2 katlı yapmka isterseniz tek kapta yapıp direkt ikiye ayırabilirsiniz. 
  7. 2 adet en fazla 20 cm çapında kek kalıbının tabanını pişirme kağıdı ile kaplayın veya tereyağ ile yağlayıp un serpin. (16 cm ideal)
  8. Hamuru kaplara eşit miktarda bölüştürün. 
  9. Kalıplara boşalttığınız kek hamurunu önceden ısıtılmış 175C fırında 30-35 dakika pişirin. Bütün hamuru tek kalıpta pişirecekseniz 45-50 dakika kürdan ile kontrol ederek pişirin.
  10. Pişen keki fırından alıp ılımaya bırakın. 
Pastacı Kreması:
  1. Yumurta sarılarını şekerin yarısı ile çırpın. Rengi açıldıktan sonra nişastayı ekleyin ve 1 dakika kadar daha çırpın ve pürüzsüz bir hal almasını sağlayın.
  2.  Süte şekerin kalan yarısını ilave edip, karıştırarak ısıtın. 
  3. Süt ısınınca, sütten 1 kaşık yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın. Bu işlemi 4-5 kez tekrarlayarak yumurta sarılarını ılıtın. Yumurta sarılarını ocaktan aldığınız tencereye yavaş yavaş ekleyin, ekleme sırasında karıştırmaya devam edin. 
  4. Tencereyi tekrar ocağa alın ve muhallebi kıvamı alınca ocaktan alıp tereyağını ilave edin. 
  5. Düşük devirde çırparak kremayı soğutun. Daha sonra bir kaba alıp, streç filmle sarın ve dolaba kaldırıp ertesi gün kullanmadan önce çırpıp pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın. 


Kaplama Kreması (butter cream)
  1. Labne peynirini süzün. (Bunun için Hazırda süzülmüş labne peyniriniz yoksa, keke başlamadan önce peyniri süzülmesi için temiz bir tülbente alın. Tülbenti sıkıca bağlayıp bir süzgeçin ters çevirdiğiniz yüzeyine koyup, üzerine de ağırlık yerleştirin. (içi su dolu bir kap da olabilir) bu peyniri mümkün olduğunca hızlı süzmenize yardım edecek. )
  2. Tereyağını yaklaşık 30 saniye orta devirde çırpın ve kremamsı bir kıvam almasını sağlayın. Daha sonra içine süzülmüş labne peynirini ve pudra şekerini ekleyip yaklaşık 1.5-2 dakika daha pürüzsüz kıvam alana kadar çırpın. 2 dakikadan fazla ve çok yüksek devirde çırpmayın, bu tereyağının kesilmesine nedne olur.

Limonlu şerbet: 
  1. 2 limonun suyu, 1.5 çay bardağı suyu ve 4 yemek kaşığı şekeri 2-3 dakika karıştırak kanatın. Kullanmadan önce oda ısısına gelecek. 

Pastanın Yapılışı:

İlk kek katını şurupla ıslatın. Pasta kremasını mümkünse krema sıkma torbası ile, eşit şekilde ilk katın üzerine sıkın. (veya bir kaşık/spatula yardımı ile). Daha sonra 2. katı ekleyin ve tekrar surupla ıslatın. Kaplama kreması ile pastayı kaplayın. 

9 Aralık 2014 Salı

Greyfurt ve Chai Baharatlı Cupcakeler




Greyfurt bence hak ettiği değeri görmeyen bir meyve. Üstelik benim en sevdiğim meyvedir ama yiyen/seven çok olmadığı için pek kullanamıyorum tatlılarda. Ama bu cupcakelre herkes bayıldı. Chai baharatı ve greyfurt çok yakıştılar.






Nedense bu sefer kremayı katılaştırırken sıkıntı yaşadım biraz, bir türlü yeterli kıvamı almadı. Ben de içine biraz kremşanti tozu düktüm, bu sefer daha da kötü oldu :( Sonra başka paket bir krema ile beyaz çikolatalı ganaj yaptım artık. Eğer krema katılaştırmakta sorun yaşamıyorsanız ganaj yerine çırpılmış krema ile yapın, bence daha güzel oluyor.

Keki de böyle pofuduk, vanilyalı bir kek ama içinde greyfurt kabuğu rendesi ve greyfurt suyu var.

Chai baharatı olarak ben zencefil, kakule ve tarçın kullandım. Sanırım zencefille tarçın da kullansanız olur.


Greyfurt ve Chai Baharatlı Pofuduk Cupcakeler

MALZEMELER:


Vanilyalı Kek:

  • 2 bardak + 1 yemek kaşığı un
  • 1.5 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 bardak toz şeker
  • 2 büyük boy yumurta veya 3 küçük boy. 
  • 1 çay bardağı süt
  • 3/4 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı greyfurt kabuğu rendesi (rendenin ince rendeleyen kısmında, greyfurtun beyaz kısmına inmeden rendeleyin)
  • 1 çay bardağı greyfurt suyu


Chai Baharatlı Krema

  • 1 paket soğutulmuş süt kreması
  • 4 yemek kaşığı pusra şekeri
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı toz zencefil (ben taze rendeledim)


(veya süt kreması yerine krem şanti + baharatlar)

Greyfurt şurubu

  • 1 bardak greyfurt suyu
  • 6 yemek kaşığı toz şeker



METOD:

Kek:

Fırını 175Cye ısıtın. Cupcake kapsüllerinizi tepsiye dizin.

Unu, kabartma tozunu ve tuzu bir kaba eleyin. 
Ayrı bir kapta yumurta ve şekeri önce orta devirde, sonra yüksek devirde 3-4 dakika iyice kabarana kadar çırpın. Daha sonra süt, greyfurt suyu, vanilya, greyfurt kabuğu rendesi ve yağı ekleyin. 1 dakika kadar orda devirde karıştırın. Elediğiniz unu sıvı karışıma 3 seferde ekleyin ve her seferinde en fazla 30 saniye en yavaş devirde mikserle veya elde karıştırın. Cupcake kalıplarına paylaştırın. yaklaşık 20 dakika pişirin. 



Greyfrut Şurubu:

Greyfurt suyunu ve şekeri bir sos tenceresine alıp karıştırın. Orta ateşte şeker eriyip, şurup kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra 1 dakika kısık ateşte yine karıştırarak pişirin ve ocaktan alın. 

Krema:

Süt kremasını katılaşana kadar yüksek devirde yaklaşık 3 dakika çırpın. Daha sonra pudra şekeri ve baharatları üzerine eleyin, 1 dakika orta devirde çırpın. 

Krem şanti ile yapacaksanız: Krem şanti tozunu kaeye alıp, üzerine baharatları eleyin ve süt ile çırpın.

Cupcakelerin Yapılışı

Fırından aldığınız kekler oda sıcaklığına gelince, oda sıcaklığındaki şurup ile ıslatın. Krema sıkma torbasına doldurduğunuz krema ile kekleri kaplayın. 

Ben biraz gıda boyası kullanarak açık pembe ve koyu pembe krema da kullandım. Sprinkle yerine esmer şekerle süsledim. 

7 Aralık 2014 Pazar

Biscoff Ganajlı Brownie / Speculoss Brownies




Speculoos Belçika kökenli, baharatlı karamelize bir bisküvi. Yapmayı hiç denemedim çünkü bence Lotus bu işi benim yerime yapıyor gayet iyi bir şekilde. Hem de açıkçası öyle karamelize edebilir miyim emin olamıyorum. Bu yüzden her Macro Center ve Migros ziyaretimde paket paket alıyorum. Bizde çay-kahveyle çok seviliyor Lotus Biscoff.

Brownie ise çok ağır gelir bana, çok yiyemem. Çok da sevdiğim aradığım söylenemez, nadir canım çeker. Bu yüzden çok yaptığımı söyleyemem. Dün evdeki biscofflarla ne yapsam diye düşünürken brovni yapmak geldi aklıma. Biscoffları toz haline getirip, biraz yağ ile sürülebilir kıvama mı getirsem diye düşündüm önce ama sonra biscofflu ganaj yapmak geldi aklıma. Kurdum hepsini bir şöyle kafamda, tamam alt kısmı klasik, nemli brownie olacaktı üstü de biscofflu ganaj. Peki ya onun üstü? Acaba dedim Cafe Fernando tarzı bir dantel mi giydirsem ama vaz geçtim hemen çünkü ekrar bir kat daha çikolata ile bayamayacaktım kendimi.





Ganajı önce beyaz çikolata ile yapmayı düşündüm, benmariye aldım beyaz çikolataları. Eridiler bir güzel, sonra birden vazgeçip sütlü ve bitter çikolata ile yapmak istedim. Bence daha iyi oldu, iyi ki de böyle yaptım. Aslında yaparken endişelerim de vardı acaba katılaşmasında sıkıntı çıkar mı çikolatayı az kullandığım için diye ama neyse ki çıkmadı, tam kıvamında mükemmel bir ganajım oldu.

Beni asıl sıkıntıya sokan brownie yapmaktı aslında. Çünkü pek yaptığım bir şey değil ve en son yaptığım browniler kuru olmuştu, çok pişirdiğim için. Bu yüzden güvendiğim birkaç bloga göz attım ve Pınar Ablacığımın tarifinden yararlanmaya karar verdim. Orijinal tarifteki çikolata miktarının 1/3'ünü sütlü çikolata kullandım. Neden bilmiyorum.

Biscoff kreması için de bisküvileri robotta bir güzel toz haline getirdim, sonrası bildiğimiz ganaj. Ama ben o kremayı browniyi kaplamadan yarıladım diyebilirim. Biliyorum sanki Lotus'a ortakmışım gibi oluyor ama biscoff'un o hafif tuzlu, karamelize baharatlı tadı ile ganaj birleşince cennetlik oldu. Onunla bir de trüf yapmak var aklımda.

1 paket (250gr) biscoff gerekecek bu tarif için. Rossmann, Macro Center ve Migros'larda var benim bildiğim. Eminim diğer büyük marketlerde de vardır.

(Ben ölçüleri yarıya indirip küçük boy yaptım, fotoğraflardaki kek ondan küçük, siz tam boy yaparsanız yaklaşık 18 dilimlik brownieniz olur.)


Biscoff Ganajlı Brownie / Speculoss Brownies

MALZEMELER

Brownie:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı +1 yemek kaşığı un (140 gr)
  • 170 gram bitter çikolata
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 250 gr Tuzsuz tereyağ
  • 60 gram kakao
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı sıvı vanilya veya 1 paket vanilin

Biscoff Ganaj
  • 1 paket Biscoff (250gr)
  • 1 paket süt kreması
  • 40 gr sütlü çikolata
  • 40 gr bitter çikolata (%70 kakao olursa iyi olur)

METOD:


Fırını 190C ye ayarlayın ve ısıtın. Kalıba pişirme kağıdı serin veya tereyağ sürüp kakao serpin. Çikolataları ufak parçalara ayırın. (kolay erimesi için)

Tereyağını ufak parçalara ayırıp bir tencereye alın ve eritin. Eriyen yağa doğradığınız çikolataları, vanilyayı ve tuzu ekleyin. Bir çırpıcı veya mikser ile pürüzsüz bir kıvam alana dek 1 dakika kadar karıştırın. Daha sonra toz şekeri ve kakaoyu ekleyin ve aynı şekilde 1 dakika daha karıştırın. Yumurtaları teker teker ekleyin ve her seferde 1 dakika orta devirde karıştırarak hamurun pürüzsüz ve parlak bir kıvam almasını sağlayın. Son yumurtayı ekledikten sonra unu ELEMEDEN karışıma ekleyin ve 1 dakika kadar alt üst ederek bir spatula veya kaşık ile ya da mikserin düşük devrinde karıştırın. 




Hamuru tepsiye döküp fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin. 25. dakikadan sonra kontrollü pişirmenizi öneririm. Kürdan batırdığınızda kürdan nemli çıkacak ama hamur bulaşmamış olacak. minik kek parçaları bulaşmış gibi hafif kirli olacak, çok pişerse kurur. :(

Pişen keki oda sıcaklığına gelene kadar soğutun. 

Biskofflu Krema:


Bisküvileri robotta tamamen ufalanana, toz gibi olana kadar çekin. 
Kremanın yarısını bir sos tenceresine alıp ısıtın. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve doğradığınız çikolatayı ekleyip çikolata tamamen eriyene kadar karıştırın. Daha sonra bisküvileri ekleyin ve iyice karışana kadar karıştırmaya devam edin. En son kremanın kalanını ekleyin ve 20 saniye kadar orta hızda karıştırın. Kremayı Soğutun. 

Ganaj soğuyunca mikser ile 1-2 dakika önce orta sonra hızlı devirde çırpın. Rengi açılacak, parlak bir kahverengi olacak. 

Bu kremayı Brownie'ye sürün ve dilerseniz yien biscoff kırıntıları ile kaplayın. 



28 Kasım 2014 Cuma

Muzlu Trileçe / Karamelize Muzlu Kek





Pekala... Uzun zaman oldu. Pek güzel ve rahat günler geçirdiğimi söyleyemem son bir buçuk ay içinde. Ama bunlardan bahsedip sizi de ortak etmeye niyetim yok. Kendi kendine her şeyi dert eden, çok fazla düşünen bir insanım, kendimi üzüp duruyorum bu yüzden. Neyse ki toparladım çünkü yalnız yaşadığım evden çıkıp ailemin yanına taşındım. Şişli'nin iğrenç trafiğinden, kirli havasından, pencereden bakınca binadan başka bir şey görünmeyen manzarasından, huysuz ve resmen "moral bozma makinesi" ev sahibimden sonra burası bana cennet gibi geldi. En önemlisi yalnız değilim, annem babam yanımda. Zaten beni toparlayan da bu. Tabi bu bir yemek blogu, ben de kimseye öğüt verecek biri değilim ama şunu anladım ki insanın ailesi yanındaysa ve onu destekliyorsa geri kalan her şey önemsiz.


Tamam. Gelelim Muzlu Trileçeye. Trileçe hayranı değilimdir, hatta bir kere yaptım sırf denemek için bir kere de dışarda yemiştim arkadaş ısrarı ile. Kısacası normal karamelli triliçe bana göre değil. Frambuazlısını denemem bile. Zaten dışarda abuk subuk ne olduğu belli olmayan soslarla yapıyorlar. açıkçası lokma bile almam. 


Ama bu muzlu kek? Aslında buna trileçe demek zaten haksızlık. Nasıl anlatsam ki? 

Muzlu ve kahverendileştirilmiş tereyağlı kek, ki kendisi hayatımda yediğim en lezzetli muzlu kek diyebilirim.
Bu keke ıslaklığı veren yoğunlaştırılmış süt. 
Kekin üzerinde kalın bir kat çırpılmış krema
Ve derin bir nefes alın, en üstte de karamelize muz. 



Ben bu keki aslında kendim yiyeyim diye yapmamıştım, sırf denemek için yaptım. Bana çok tatlı gelir diye düşündüm. Fotoğrafladıktan sonra bir lokma alıp tadına bakmak gibi bir hata yapmamla o dilimin bitmesi bir oldu. Evdekiler yerken aynen magnum ve biskolata reklamlarındaki kadınlar gibi "mmmm, hmmmm, off" eşliğinde yediler. Gözlerini kapatanlar bile vardı, anlayın işte. Ben bile 2 dilim yedim üst üste.

Meşakatli gibi gelmesin size, biraz zaman alıyor ama kesinlikle aldığı zamana değiyor. Hatta az bile o zaman, helal olsun harcadığım enerji ve zaman bu keke. haha. 

Hmm...

Keki yaparken önemli bir nokta var,  yumurta beyazlar ayrı çırpılacak ve kar gibi olana kadar çırpılacak. 

Mümkünse esmer şeker gereken tariflerde esmer şeker kullanın. Yoksa zaten yapacak bir şey yok ama alabilecek/bulabilecek durumdaysanız mutlaka öneriyorum. 

Yoğunlaştırılmış süt sizi korkutmasın, tek yapmanız gereken süte şeker ekleyip, bir süre pişirmek, hepsi bu. 

Tereyağ kahverengileştirmek de oldukça kolay, yapmanız gereken bir mikar tereyağı derin ve kalın tabanlı bir tavaya alıp rengi koyulaşıncaya kadar onunla ilgilenip zamanında ocaktan almak. Açık renk tabanlı bir tava kullanırsanız ayırt etmek daha kolay olur. Bu işi ayrı bir postta detaylı olarak anlatacağım. 

Karamelize muz kısmı da yine zorlamayacak. Tereyağında muzlar biraz çevrilip üzerine esmer şeker eklenip biraz da öyle pişiriliyor. 

Tarif çok sevdiğim How Sweet Eats'ten adapte edildi. Orijinal tarifte kek burda bulunmayan birkaç malzeme ile ıslatılıyordu. Bunun yerine ben sadece yoğunlaştırılmış süt kullandım. 

MUZLU TRİLEÇE / MUZLU KEK



MALZEMELER:

Kek:
350 gr un (2.5 su bardağı)
2 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tarçın
1/4 çay kaşığı tuz
125 gr tereyağı (kahverengileştirilmiş)
2/3 bardak süt
1 çay bardağı (100 gr kahverengi şeker)
1/2 çay bardağı toz şeker (50 gr)
2 yumurta (sarısı ve beyazı ayrı)
4 muz (ezilmiş, püre, olgunlaşmışı makbul)
vanilya

Krema
1 paket süt kreması (önceden soğutulmuş)
2-4 yemek kaşığı pudra şekeri


Yoğunlaştırılmış Süt: 
600 ml süt 
1.5 su bardağı toz şeker

Karamelize Muz
3 muz (çok kahverengi olmasın, mümkünse de diri olanlardan)
3 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı kahverengi şeker
1 tutam tarçın ve 1 tutam tuz


METOD:

(bu tarifle klasik boylardaki borcamı dolduracak kadar hamur çıkıyor) 

Önce tereyağı kahverengileştirin. Bunun için 125 gram tereyağı açık renk tabanlı bir tavaya alıp orta ateşte eriyene kadar bekleyin. Eridikten sonra gözleriniz üzerinde olsun, bir süre sonra köpürmeye başlıyor, heh işte tam bu anda karıştırmaya başlayın. Renk koyulaşmaya başlayacak ve açık amber gibi bi renk alacak. Bir süre sonra bu kahverengiye dönüşecek ama çok tutarsanız da yakarsınız. Minik koyu kahve partiküller zararsızlar, lezzet veriyorlar. Onlardan korkmayın. Burda fotoğrafladım aşama aşama. bir dahaki sefere makinayla çekip bunun açin ayrı bir yayın yapacağım, o zamana kadar bunlarla idare edin. :/ Ben yarım ölçü yaptığım için keki yağ biraz az duruyor, görmezden gelin. :) 

Yağ hazır olunca tavadan alın ve oda ısısına yaklaşması için bir kupaya-kaseye boşaltın. 

Muzları çatalla veya mutfak robotu ile ezin. Çatalla da çok rahat püre yapılıyor. 

Borcamı veya kalıbınızı tereyağ ile yağlayıp, un serpin. ( ben pişirme kağıdı kullandım)

Bir kaba unu, kabartma tozunu, tarçını ve tuzu eleyin. 

Ayrı bir kapta Yumurta sarılarını ve şekeri kremamsı bir kıvam alana kadar çırpın. Muzu ve vanilyayı ekleyip iyice karışana kadar tekrar çırpın. Üzerine tereyağını 3 seferde, mikser orta seviyede çalışırken ekleyin. Her seferden sonra 30 saniye çırpın. Mikser düşük devirde çalışırken unlu karışımın yarısını ve sütü ekleyip 30 saniye kadar karıştırın. Daha sonra kalan unu ekleyip topaksız bir karışım olana kadar düşük devirde karıştırın.

Yumurta beyazlarını ayrı bir kapta kar gibi olana kadar yakşalık 3-4 dakika yüksek devirde çırpın. (Önce köpürüyor, sonra kıvam almaya başlıyor) Yumurta beyazları katılaşınca unlu karışımı ekleyin ve tahta bir kaşık veya spatula ile yumurta aklarını söndürmeden altan üste doğru hamur ve yumurta beyazını birbirine yedirin. Hamuru kalıba alın ve 25-30 dakika kontrollu olarak 175C fırında pişirin. 

Hamur pişene kadar ben yoğunlaştırılmış sütü yaptım. Sütü ve şekeri tencereye alıp karıştırın. Ocağın altını orta seviyede açıp kaynatın. Kaynayan süt taşacağı için, altını kısıp karıştırırsanız taşmaz ve o şekilde pişmeye devam eder. Yaklaşık yarım saat arada karıştırarak pişirin. Rengi ve kıvamı koyulaşacak. Kıvamı salep gibi yoğun ama akışkan bir hale gelince ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Kek soğuyunca fotoğraftaki gibi delikler açın. Ben bunun için bir çay kaşığının sapını kullandım ama kürdanla da yapabilirsiniz böyle geniş olmak zorunda değil. Kekin üzerine ılımış yoğunlaştırılmış sütü gezdirin. 30 dakika kadar bu şekilde bekletip sütü çekmesini sağlayın.    


Soğutulmuş süt kremasını bir kasede koyulaşıncaya kadar yüksek hızda çırpın ve içine önce 2 yemek kaşığı pudra şekerini ekleyin. Karıştırmaya devam edin ve tadına bakın, bana bu kadar şeker yeterli geldi çünkü hem yoğunlaştırılmış süt şekerli, hem kek hem de karamelize muz. Bu yüzden bu kremaya şekeri az koydum, siz çok tatlı seviyorsanız 4 kaşık ekleyebilirsiniz. 

Bir tavaya tereyağını alıp eritin. Biraz kızınca dilimlediğiniz muzları ekleyip bir iki kez çevirin. Daha sonra tuzu, tarçını ve şekeri ekleyip  3-4 dakika daha çevirin, karamelize olmasnı sağlayın. 

Çırpılmış kremayı kekin üzerine döküp keki kaplayın. Daha sonra üzerine karamelize muzu yayın. Dilimlediğiniz an yemeye hazır. 





23 Ekim 2014 Perşembe

Balzamik ve Vişne Ekşisi ile Fırınlanmış Havuç





Pasta ve tatlı yaptığım kadar yemek yapamıyorum. Tek başıma yemek yemeyi sevmediğimden sanırım, teksem çoğunlukla dışardan söylüyorum. Cheeseburger, çin yemeği... Bilmiyorum, iyi yapılmış bir cheeseburgeri birçok ev yemeğine tercih edebilirim sanırım, çok seviyorum. Hatta her gün yiyebilirim.  Hah, konumuz butik hamburgerler değildi pardon, size çok güzel bir garnitür-meze tarifi vereceğim. Yapılışı çok kolay, kendisi pek bir lezzetli. Ana yemeklerin yanına çok yakıştığı gibi sandviçlerinizin içinde de güzel gidecek.

Ben Kemal Kükrer Vişne Ekşisi kullandım, siz nar ekşisi, erik ekşisi veya sevdiğiniz benzeri bir şey kullanabilirsiniz. Balzamik yoksa normal sirke de kullanılabilir belki, çok emin değilim; denemek lazım.




Balzamik ve Vişne Ekşisi ile Fırınlanmış Havuç




Malzemeler:

  • 8-10 tane havuç
  • 1 yemek kaşığı balzamik sirke (normal sirke kullanacaksanız bence çok olur, 1 çay kaşığı yeter sanki)
  • 2 yemek kaşığı vişne ekşisi
  • 2 yemek kaşığı esmer toz şeker veya normal toz şeker
  • 1 büyük diş sarımsak (rendelenmiş)
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
  • 1 çay kaşığı deniz tuzu
  • 1 tatlı kaşığı taze öğütülmüş karabiber veya 1 çay kaşığı toz karabiber
  • Taze veya kuru kekik, fesleğen, defne, reyhan... (ne seviyorsanız artık)


Hazırlanışı:


  1. Havuçları yıkayıp dışını kazıyın. Enine ve boyuna 4 e bölün.
  2. Büyük bir kasede tüm malzemeleri karıştırın ve havuçları kaseye alıp sosu yedirin.
  3. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin ve 200C önceden ısıtılmış fırında 8-10 dakika pişirin. Afiyet olsun.


11 Ekim 2014 Cumartesi

3 Malzemeli Nutellalı Kurabiye Tarifi



Her şey gecenin bir yarısı kurabiye sayıklamamızla başladı. Kardeşim o saatte markete gidip, çikolata, yumurta ve nutella aldı ki aklımdaki "çikolata parçalı, muzlu ve nutellalı kurabiye"yi gecenin saat 2'sinde bile olsa yapalım, o saatte de yiyelim diye. Çocukcağız o saatte onları alıp geldi ama ben kurabiye yapmaya başlamak üzereyken fark etim ki pasta-kek yaparken kullandığımız market tipi tereyağı yerine sadece annemlerin yumurta ve pilav yapımında kullandıkları ağır kokulu, halis mulis köy tereyağı vardı, tuzlu.

Ne yapsak ne yapsak derken aklıma sadece tahin, un ve pudra şekeri ile yapılan tahinli kurabiye geldi ama onu da benden başka seven yok evde. Sonra dedim ki ha tahin ha nutella! haha, şöyle bir bakınıca 4 malzeme ile yapılan nutellalı muffinleri de görünce tamam dedim, bu iş olur.

Nutella.

Un.

Yumurta.

Kurabiye! İçi nutella dolu!

Kurabiye! Dışı ağızda dağılan, içi yumuşak ve nutella dolu. Eti Tutku'yu sevenler buna bayılacaklar. Kurabiyenin dığı biraz o kıvamda oluyor. Heralde Nutellanın içindeki yağ ve şekerden, bilmiyorum.

Kurabiye! Nutella sevmeyen bana bile nutella yediren kurabiye!

Seveceksiniz, emin olun.



Gelelim tarife, hmm... Dikkat etmeniz gereken ne var? Yok galiba bu sefer bir şey, çok kolay bu kurabiyeler.


Oh! Buldum, içini dolduracağınız için  dolduracağınız kadar nutellayı soğutursanız daha kola, bulaşmadan akmadan yaparsınız. Ben bunu düşünemedim, vıcık vıcık nutella ile çalışmak zorunda kaldım fotoğraflardan da görüldüğü gibi. Bir de 400 gr'lık kavanozlar yetmiyor, en az 1.5 kavanoz nutellaya ihtiyacınız var.

3 malzeme dedim diye illa 3 malzemeli olacak da değil ya! Fındık veya çikolata parçaları ekleyebilirsniz. Veya içini dolduruken bir dilim de muz koyabilirsiniz ki ben yaptım, tadı çok güzel oldu ama kurabiyelerin tabanını yumuşatıyor, onu belirteyim.

Fındık çok güzel olacak, onu da aşağıda anlatacağım eğer eklemek isterseniz.


3 MALZEMELİ NUTELLALI KURABİYE




Malzemeler:


15-18 kurabiye için


  • 4 dolu dolu yemek kaşığı oda sıcaklığında nutella. (Bu neredeyse 300 gram ediyor.) + Yine 3-4 yemek kaşığı kadar daha dolapta soğutulmuş nutella. Kısacası bol bol nutella. 
  • 2 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1/4 çay kaşığı tuz. ( bu 4. malzeme sayılır mı? Sayılmasın:(  herkesin evinde tuz var. Hem istemezseniz koymazsınız. Ben sevdiğim için koyuyorum.) 


(fındıklı iç harcı yapmak isterseniz 1 çay bardağı orta dövülmüş/çekilmiş fındık kırığı)

Tepsiye sermek için pişirme kağıdı.

Metod:


Oda sıcaklığındaki nutellayı büyük bir kaseye alıp, yumurtayı ve tuzu üzerine ekleyin ve iyice karışana kadar çırpın. Nutellanın kremamsı yapısı değişecek, daha yoğun, hafif pürüzlü bir dokusu oluyor.

Unu, karıştırdığınız nutella ve yumurtaya ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Karışım biraz koyulaştıktan sonra elinizle hamur unu tamamen yiyene kadar yoğurun. Sert ve bölünen bir hamur elde edeceksiniz.

Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, avucunuzda yuvarlayın ve parmaklarınızla bastırarak avuç içi kadar açın. İçine, 1 çay kaşığı soğuk nutella ekleyin ve hamuru kapatıp elinizle hafif yassı şekil verin.

Eğer bu zor geldiyse, cevizden daha küçük bri parça koparıp, aynı şekilde yassılaştırın ve üzerine daha küçük bir hamur parçasından yaptığınız diğer yassı hamuru kapayın. Kenarlarınu birleştirip, yuvarlayıp elinizle yine hafif yassı bir şekil verin.

Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.

175C önceden ısıtılmış fırında 8-10 dakika pişirin. Fırından ilk aldığınız hali yumuşak olacak ama biraz soğuyunca kurabiye kıvamına geliyor.


Fındıklı iç yapmak için, nutellayı dolaba koymadan önce 1 çaybardağı dövülmüş fındıkla karıştırıp öyle soğutun, kurabiye hamurlarının içini bu karışımla doldurun. En altta bir de içinde muz olan hali var. İsterseniz siz de bir dilim muz ekleyebilirsiniz nutellanın üzerine. 


           
            


 

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...