12 Aralık 2014 Cuma

Limon Kremalı Lavantalı Pasta







Instagram'da fotoğrafını paylaştığımdan beri çok soran oldu bu tarifi. Ama o kadar üşeniyorum ki son zamanalrda bloga yazmaya. Oysa hemen her gün de bir şeyler deniyorum, fotoğraflarını çekiyorum ve öylece kalıyor. Bugün birisi daha sordu ve ben de durumu anlatıp, en kısa sürede yazacağımı söyledim.

Pastayı yazın yaptım, düşünün üzerinden ne kadar zaman geçmiş. Ben yaza yakıştırıyorum limonlu tarifleri, şimdi yapsam limon yerine vanilyalı krema kullanırım sanırım. 


Lafı  çok uzatmadan geçeyim tarife.

Ben arası için Limonlu pastacı kreması yaptım, ama pastacı kremasını bir gün önceden hazırlayıp dolapta bekletmek gerek veya en azından 3-4 saat. Bu yüzden ben pastacı kreması tarifini vereceğim, bir de ek olarak beklemeden kullanacağınız bir butter cream/ yağlı krema tarifi yazacağım. Haliyle bu tarifte yaklaşık 500 gr tuzsuz tereyağına ihtiyacınız olacak butter cream de yapmak isterseniz. Bunun dışında, isterseniz toz krema da kullanabilirsiniz hem kaplama hem de arası için.

Ben bu işle uğraşmayı çok sevdiğim için 2 ayrı krema yapmak, gereken masrafı yapmak veya o kadar tereyağ kullanmak gözüme gelmiyor ama herkes bunu tercih etmeyebilir, imkanı vakti olmayabilir. Bu yüzden alternatifleri de yazmak istedim.

Eğer toz krema kullanmak isterseniz, dış kısmını sade, içini de limon kabuğu ile yapılmış krema kullanmanızı tavsiye ederim.

Butter cream yapmak isterseniz, dış kaplaması için verdiğim peynirli butter cream tarifini bir bucuk boy yapıp, içe dışa kullanabilirsiniz.



Limon Kremalı Lavantalı Pasta

Malzemeler:


Lavantalı Kek

4 yumurta
225 gr yumuşak tereyağ 
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı tam yağlı süt
Vanilya
3.5 su bardağı un (elenecek)
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı lavanta

Limonlu Pasta Kreması:300 ml süt
30 gr nişasta
45 gr toz şeker
3 yumurta sarısı
1 limonun ince rendelenmiş kabukları (2 yemek kaşığı)
1 tatlı kaşığı tereyağ

Dış Kaplama Kreması:250 gr tuzsuz tereyağ (oda sıcaklığında)
200 gr süzülmüş labne peyniri, soğuk
2 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi

Limonlu Şurup
2 limon suyu
1.5 çay bardağı su
4 yemek kaşığı toz şeker (veya damak zevkinize göre daha fazla)

 Metod:


Kek:

  1. 1 bardak süte 2 yemek kaşığı lavantayı ekleyip karıştırın ve ocakta kaynayana kadar ısıtın. Kaynayınca ocaktan alıp, oda sıcaklığına gelen kadar dinlendirin. Sonra sütü süzüp, lavantadan ayırın.
  2. Yumuşak tereyağ, tuz ile şekeri en az 3 dakika çırpın. Karışım biraz kabaracak, yağ kremamsı bir kıvam alacak. 
  3. Yumurtaları teker teker ekleyin ve her yumurtadan sonra en fazla 1 dakika orta devirde karıştırın. En son yumurtayı ekledikten sonra 3-4 dakika karışım iyice kabarıp hafif köpüğümsü bir yapı alana kadar yüksek hızda çırpın. 
  4. Vanilya (toz vanilin kullanacaksanız unla beraber eleyin) ve sütü ekleyin. 1 dakika kadar pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpın.
  5. Unu ve kabartma tozunu yumurtalı karışıma ekleyin. Düşük devirde mikserle veya el çırpıcısı ile un karışıma tamamen karışana kadar karıştırın. Karışım unu yedikten sonra çok çırpmamaya özen gösterin, kekin yapısını bozar. 
  6. Şimdi burda 2 seçeneğiniz var. Ya hamuru iki parçaya bölüp iki eşit kapta pişireceksiniz ya da tek kapta pişirip, eşit kabarmasını umacaksınız. Ben her zaman 2 ayrı kek pişiriyorum çünkü benim fırınım illa ki ortasını daha çok kabartıyor, keki 4 kata ayırmam neredeyse imkansız hale geliyor. Bu yüzden 2 kap kullanıyorum. Eğer 2 katlı yapmka isterseniz tek kapta yapıp direkt ikiye ayırabilirsiniz. 
  7. 2 adet en fazla 20 cm çapında kek kalıbının tabanını pişirme kağıdı ile kaplayın veya tereyağ ile yağlayıp un serpin. (16 cm ideal)
  8. Hamuru kaplara eşit miktarda bölüştürün. 
  9. Kalıplara boşalttığınız kek hamurunu önceden ısıtılmış 175C fırında 30-35 dakika pişirin. Bütün hamuru tek kalıpta pişirecekseniz 45-50 dakika kürdan ile kontrol ederek pişirin.
  10. Pişen keki fırından alıp ılımaya bırakın. 
Pastacı Kreması:
  1. Yumurta sarılarını şekerin yarısı ile çırpın. Rengi açıldıktan sonra nişastayı ekleyin ve 1 dakika kadar daha çırpın ve pürüzsüz bir hal almasını sağlayın.
  2.  Süte şekerin kalan yarısını ilave edip, karıştırarak ısıtın. 
  3. Süt ısınınca, sütten 1 kaşık yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın. Bu işlemi 4-5 kez tekrarlayarak yumurta sarılarını ılıtın. Yumurta sarılarını ocaktan aldığınız tencereye yavaş yavaş ekleyin, ekleme sırasında karıştırmaya devam edin. 
  4. Tencereyi tekrar ocağa alın ve muhallebi kıvamı alınca ocaktan alıp tereyağını ilave edin. 
  5. Düşük devirde çırparak kremayı soğutun. Daha sonra bir kaba alıp, streç filmle sarın ve dolaba kaldırıp ertesi gün kullanmadan önce çırpıp pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın. 


Kaplama Kreması (butter cream)
  1. Labne peynirini süzün. (Bunun için Hazırda süzülmüş labne peyniriniz yoksa, keke başlamadan önce peyniri süzülmesi için temiz bir tülbente alın. Tülbenti sıkıca bağlayıp bir süzgeçin ters çevirdiğiniz yüzeyine koyup, üzerine de ağırlık yerleştirin. (içi su dolu bir kap da olabilir) bu peyniri mümkün olduğunca hızlı süzmenize yardım edecek. )
  2. Tereyağını yaklaşık 30 saniye orta devirde çırpın ve kremamsı bir kıvam almasını sağlayın. Daha sonra içine süzülmüş labne peynirini ve pudra şekerini ekleyip yaklaşık 1.5-2 dakika daha pürüzsüz kıvam alana kadar çırpın. 2 dakikadan fazla ve çok yüksek devirde çırpmayın, bu tereyağının kesilmesine nedne olur.

Limonlu şerbet: 
  1. 2 limonun suyu, 1.5 çay bardağı suyu ve 4 yemek kaşığı şekeri 2-3 dakika karıştırak kanatın. Kullanmadan önce oda ısısına gelecek. 

Pastanın Yapılışı:

İlk kek katını şurupla ıslatın. Pasta kremasını mümkünse krema sıkma torbası ile, eşit şekilde ilk katın üzerine sıkın. (veya bir kaşık/spatula yardımı ile). Daha sonra 2. katı ekleyin ve tekrar surupla ıslatın. Kaplama kreması ile pastayı kaplayın. 

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...