25 Aralık 2014 Perşembe

Tahinli ve Cevizli Kartopu Kurabiyeleri



Tahin pekmezi küçükken nasıl sevmemişim anlayamıyorum. Tahin yahu, dünyanın en lezzetli şeylerinden biri :D Neyse ki artık kendimi bu lezzetten mahrum bırakmıyorum.

Tahinli kurabiyeyi biz küçükken annem yapardı ama ben "ıyy tahin, ıyy pekmez" kafasında olduğum için tahinli kurabiyenin yanından bile geçmezdim. Hazır tahin de yemeye başlamışken son yıllarda bol bol da tahinli tarifler deniyorum. Tahinli sufle, tahinli kek var daha sırada. Bu kurabiyeler tahinli ve cevizli. İçinde yumurta ve kabartma tozu olmadığı için ağızda dağılıyor. Zaten ahinli cevizli kurabiye tarifi için pek de öyle teferruatlı malzemeye, zahmete gerek yok. Oldukça kolay bir kurabiye tarifi.

Üst kısmı un kurabiyesi gibi ağızda dağılan, altlar biraz daha kurabiye kıvamında. Çay yanına da kahve yanına da çok yakışıyor. Hatta ben türk kahvesi yanına lokum niyetine koyuyorum bu miniklerden. Bir kötü yanı var, ne kadar yerseniz yiyin yediğinizi anlamıyorsunuz, çok lezzetli ve yedikçe yiyesi geliyor insanın.





Ben daha önce bu kurabiyeden çok yaptım, yalnız bir sıkıntı oluyo. Genel olarak önerilen süre 10 dakika kadar pişirmek, ben ne zaman 10 dakika kadar pişirdiysem çiğ kaldı. Bu yüzden bence 10 dakika normal pişirip, 4-5 dakika da kontrollu olarak fırının üst gözünde, üstleri de hafif kızarana kadar 150derecede pişirmek. En azından ben böyle bir çözüm ürettim kendimce. Bakın, eğer 10-12 dakika sonra altları pişmiş üstleri hala çok hamur duruyorsa bunu deneyebilirsiniz. Belki sizde öyle bir sorun olmaz, ya da ben çok takığım bana hamur kalıyor gibi geliyor.

"Aldığı kadar un." Hiç sevmem bunu. Ama tam bir ölçü ben de çıkaramadım ne yazık ki ben de bu tahinli kurabiye tarifinde. Yumuşak ama yapışmayan bir hamur olacak, çok hafif dağılıyor elde.

Kabartma tozu kullanmıyoruz.



Tahinli ve Cevizli Kartopu Kurabiyeleri


(yaklaşık 24 tane 1-2 lokmalık kurabiye için)

1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı pudra şekeri
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı kırılmış ve kavrulmuş ceviz içi
Aldığı kadar un
Kurabiyeleri kaplamak için yaklaşık 1 çay bardağı kadar pudra şekeri

Cevizleri tavada 4-5 dakika kadar arada sallayarak veya karıştırarak kavurun. Ilıyınca bir bıçakla veya rondoda iri şekilde kıyın.

Fırını 175C ayarlayın.

Yoğurma kabına tahin, pudra şekeri ve yağı ekleyip çırpma teli veya kaşıkla pürüzsüz bir kıvam alana dek karıştırın. Daha sonra unu kontrollü şekilde ekleyin. Ele yapışmayan, yumuşak ama kırılgan bir hamur olacak. Cevizleri ekleyin ve biraz daha yoğurun

Hamurdan  yaklaşık tek lokmalık toplar olacak şekilde parçalar koparıp yuvarlayın ve pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin.

Kurabiyeleri pişirip ılıttıktan sonra Bir kaseye pudra şekeri doldurun ve kurabiyeleri iyice pudra şekeri ile kaplanacak şekilde nazikçe pudra şekeri ile kaplayın.


tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...