13 Aralık 2014 Cumartesi

Ekşi Süt ve Karamelize Muzlu Pankek


Artık üşenmeyi bırakıp blogla daha çok ilgilenmeye karar verdim. Kendimi ikna ettim bu postu sabaha kadar yayınlamış olacağım haha.



Özellikle kahvaltı için çok lezzetli ve sıradanlıktan uzak bir pankek tarifi. Eh, ben pankeki nutella veya reçelle falan hiç sevmiyorum. Taze yapılmış meyveli soslar veya sadece akçaağaç şuruu ile seviyorum.

Ekşi sütten kastım elbette bozuk süt değil. Limon veya sirke ile ekşitilen sütten bahsediyorum. Buttermilk içeren reçetelerde buttermilk yerine ekşitilmiş süt kullanıyoruz çoğunlukla Türkiye'de, çünkü buttermilk veya türkçe adıyla yayıkaltı sütü bulmak çok zor.

2-3 gün önce kahvaltıya yaptım bunları, herkes çok sevdi. Kahvaltıda değişik bir şeyler yemek isterseniz denemenizi tavsiye ederim, eminim sizinkiler de bayılacaklar.


Ekşi Süt ve Karamelize Muzlu Pankek Tarifi



MALZEMELER (yaklaşık 4-5 adet orta boy pankek için)


Pankek

3/4 su bardağı süt (180 ml)
2 yemek kaşığı elma sirkesi veya limon suyu
1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
1 yumurta
2.5 yemek kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tuz
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağv veya sıvıyağ
İsteğe bağlı vanilya


Süte sirkeyi ekleyip, yaklaşık 10 dakika sütün kesilip katılaşması için bekleyin. 
Süt kesilince karıştırıdığınızda süt kreması gibi yoğun bir kıvamı olacak, kullanmaya hazır demektir. 

Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın.
Başka bir kasede yumurta ve tereyağını bir çatal yardımıyla çırpın. Yumurtalara sütü ekleyip karıştırın. 
Kuru malzemelerin ortasına bir delik açıp sütlü karışımın yarısını ekleyin ve 1 dakika kadar karıştırın, pürüzsüz hale getirin. Daha sonra kalan sıvı karışımı ekleyin ve tekrar pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. 
Pankekleri çok hafif yağlanmış tavada pişirin. 
Ben her pankek için 1 kepçe hamur aktarıyorum tavaya. Yalzın kepçeniz çok derin veya büyükse fazla olabilir. Hamur akıttıktan sonra üst tarafı köpük köpük olmaya, kenarları kurumaya/pişmeye başlayınca diğer tarafını çevirebilirsiniz.


Karamelize Muz

3-4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
2 muz 

Üzerine serpiştirmek için
Badem, ceviz veya fındık
Dilerseniz akçaağaç şurubu


Toz şekeri kalın ve eşit tabanlı bir tavada şekerin rengi altın sarısı/amber renk alana dek karamel haline getirin. Daha sonra ocaktan alıp, oda sıcaklığındaki tereyağı ekleyin ve iyice karıştırın. Tekrar ocağa alıp 1.5-2 parmak kalınlığında dilimlediğiniz muzları ekleyin ve muzlar da altın sarısı/amber bir renk alana dek soteleyin. 

Pankeklerinizi karamelize muz ve kuru yemişlerle servis edin. 

Afiyet Olsun!

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...