30 Ocak 2017 Pazartesi

ÇAY KEYFİNİ OFÇAY İLE MÜKEMMEL YAŞAYIN


                                 ÇAY KEYFİNİ OFÇAY İLE MÜKEMMEL YAŞAYIN

Biz çayın tiryakisiyiz. Bizde çaysız olmaz! Çünkü " Çayı koy geliyorum "dur.Yani önceliklidir." Ne içersiniz?"  diye sormayız " Bir  çay al gel" dir. Yani teklifsizdir." Çayı demledin mi "dir. Yani sohbetin başlangıcıdır. Bir demlik etrafında döner sohbetlerin en içteni.Çarşı pazarda  çok mu gezindin "Ver bir çay molası.Çok mu üşüdün soğuk havada? İç bir çay için ısınsın.Çok mu bunaldın yaz güneşinden? İç bir  bardak hararetini alsın. Çay sıcağı Ana Evi sıcağıdır, Kuzinenin  üzerinden fokurtusu ve kokusu gelir. Çay içmek için bahane gerekmez bizim topraklarda aslında; iyi günümüzde-kötü günümüzde,yazda-kışta,gecede-gündüzde,ömrümüzün her halinde ÇAY.


Hafta sonu kahvaltısında misafirlerimi ağırladım. Kahvaltı sofraları keyifli sohbetler ve çay keyfini uzunca yaşadığımız öğündür. Tam bir çay tiryakisi olan misafirlerim her zamanki gibi çayımı yine çok beğendiler.


Laf aramızda herkes benim çayımı çok beğenir :) Sırrım Ofçay Efsane siyah demleme çay. Onlar çay bu Ofçay dedim. Misafirlerim  çaya doydular." Gerçek çay içtiğimizi anladık" dediler.


Çay bir yaşam biçimidir.Hele onu üretmek başlı başına bir ustalıkmış. Üstün kalitede çay yüksek dağlardan gelir. Çay üretmeyi çayı toplamaktan ibaret sanırdık oysa çay üretimi ne çok emek isteyen zor bir işmiş.Yaprakları toplamakla bitmiyor toplanan yaprakların vakit kaybetmeden fabrikaya taşınması,yanmadan (dalından koparıldıktan sonraki birkaç saat içinde işleme konmazsa soluyor, bozuluyor, yani yanıyor, tadı mükemmel olmuyor). İşte bu yüzden çay fabrikaları çay bahçelerine  en yakın yerlerde kurulur. Toplanan çayın  fırınlanması,özel olarak harmanlanması gerekiyor. Harman ustasının eli değmeden çay evlerimize gelmiyor.


Ofçay’ın farkı işine özünü katması,her bir adımı ince eleyip sık dokuması. Ofçay çayı özenle, her bir aşamasına hak ettiği emeği vererek, geleneklerinden taviz vermeden üretiyor. Bu kadar emek ve özenin sonunda lezzeti de mükemmel. Ofçay’ın dökme siyah çaylarının, kendine özgü bir lezzeti ve harmanı var. Emek verenlerden biri eksik olsa Ofçay mükemmel olmaz.

Lezzetin arkasındaki sır da buymuş, çay toplayan kadınlardan demleyenlere kadar biri eksik olsa mükemmel olmaz.

Kardeşim bir Karadeniz turunda çay hasadına katılmış ve şöyle anlatmıştı:

" Yemyeşil çay bahçelerinde rengarenk baş örtülerini ve peştemallerini giyinmiş Karadeniz kadınları bir yandan türkülerini söyler bir yandan makas ile yaprak yaprak çayı toplar.Tüm doğallıklarıyla doğanın muhteşemliğini bir kez daha görmenizi sağlarlar. Görüntü öyle muhteşem ki çaya bir kez daha aşık olursunuz".Kardeşimde Karadeniz'e aşık olup defalarca Karadeniz turlarına katılanlardan.

Çayın evlerimize gelmeden önceki bu mükemmel yolculuğuna bir gün bende katılmak isterim

Yaşamımızın en keyifli içeceğini en mükemmeliyle bize ulaştıran Ofçay'a teşekkürler









tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...