22 Ekim 2013 Salı

Muzlu ve Beyaz Çikolatalı Zebra Pasta







Böyle çok kişilik ve bütün pastalar yapma imkanım tek yaşadığım için pek olmuyor. Aslında çok seviyorum yapmayı ama o kadar pasa ne olacak? Ancak aile yanına gidince işte. Bu beyaz çikolatalı ve muzlu zebra pasta da bayram için yapılan pastalardan biriydi. Beyaz çikolatalı krema, muz, fındık ve zebra kek! Misafirlerden de ev halkından da geçerli not aldı. Hatta herkes bayıldı zebra pastaya. Hazır oluğunu düşünen misafirler çoğunluktaydı. Bayramlık ikramlarda her tabakta bitirilen hep bu oldu. Gaziantep'ten gelen tatlıları bile solladı. Onlar tabakta kalırken zebra pasta dilimleri bitmişti :)  Her yiyen övdü de övdü. Bu da benim öyle hoşuma gitti ki bitince 1 gün sonra aynısından bir daha yaptım. Bu fotoğraflardaki 2. zebra pastam oluyor. Bu sayede bu lezzetli bol muzlu ve beyaz çikolatalı pastayı sizinle paylaşma şansım oldu çünkü ilkinde nedense fotoğraf çekmemiştim.

İlk zebra kek denemem oldu benim de, yapımı oldukça basit, görüntüsü ise hayli güzel oluyor zebra pastanın. Beyaz çikolatalı krema, muz ve fındığın uyumuna da diyecek söz zaten yok.

Aslında zebra pastamın dışı fotoğraftakilerden daha güzeldi. Gece yaptım krema kaplama işini, kenarları da düzgünce süsledim ama dolaptayken pasta hasar görmüş, mecburen bu hali ile fotoğrafladım.

Bir de, zebra keki bir tane yapıp 2'ye bölmek yerine, tek malzemeyle iki zebra kek yaptım. Böylece hem her kat çok iyi kabardı hem de zebra deseni bozulmamış oldu. Kesme biçme derdi de kalmadı. Size de tavsiyem bu yönde. Zebra keklerin yapımını anlatacağım, göründüğünden çok daha basit bir tarifi var.

Keklerin ortasının daha fazla kabarmaması yani her tarafın eşit kabarması için
daha düşük ısıda pişiriyorum. Bizim fırında 175 derecede pişirince ortası daha çok kabarıyor ben bu yüzden 150-165 derece arası bir sıcaklıkta pişiriyorum ve her yer eşit oluyor. Eğer böyle bir sorununuz varsa bu yöntemi deneyebilirsiniz. Ne zaman yüksek ısıda pişirsem, ister cupcake olsun ister böyle düz tepsi kekleri ortaları hemen yükseliyor, kenarlar alçak kalıyor. Eğer Bundt veya ortası delikli diğer şekilli kalıpları kullanmıyorsanız ve bu düz kalıplarda keklerinizin ortası daha fazla kabarıyorsa ya fırının ayarında sorun vardır ya da sıcaklığında.


BEYAZ ÇİKOLATALI VE MUZLU ZEBRA PASTA 




Kullanılacak ekipmanlar:
En falza 20 cm çapında yuvarlak kalıp. (2 tane olursa daha iyi)
Pişirme kağıdı
Çikolatayı benmari usülü eritmek için gerekli malzemeler. (tercihen sos tenceresi, normal tencere ve kaynamış su.)

Malzemeler:

Önce kremadan başlayın.

Beyaz Çikolatalı Krema: (Bu malzemelerle yaptığım kremadan bir pastayı ucu ucuna kaplayacak kadar krema çıktı. Eğer malzeme varsa elinizde 1.5 boy yapın. )


  • 200 gr beyaz çikolata. Bulabiliyorsanız iyi kalitede küvertür veya lindt markalı tabletler. Yoksa diğerleri de olur. 
  • 200 ml soğutulmuş sıvı krema (tercihen tikveşli krema, çünkü katı ve sıvı kısmı ayrışmamış olduğundan kolay çırpılıyor
  • 50 gr yumuşak tereyağ
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri


-Arasına 2 adet muz (ince dilimlenmiş)
-Üstüne fındık veya ne isterseniz

Zebra kek:
  • 4 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1.5 su bardağı toz seker 
  • 200 gr yumuşak tereyağ
  • 1 su bardagi süt (ben sıvı krema kullandım)
  • 1 paket kabartma tozu kabartma tozu 
  • vanilya
  • 3 bardak un 
  • 3 yemek kasigi tercihen koyu renk kakao 
  • 4 yemek kasigi süt 
  • 1%4 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI:

Beyaz Çikolatalı Krema:

Çikolataları küçük parçalara ayırın ve benmari usulü eritin. Kabı 5 dakika kadar dinlendirin ve biraz ılıyınca yumuşak tereyağını ekleyip çırpın. Daha sonra kremadan 50 ml kadarını yavaş yavaş ekleyin ve bu sırada çırpmaya devam edin. Karışım iyice ılıyıp oda sıcaklığına gelmeli.

Kalan 150 ml soğuk süt kremasını 3 dakika kadar yüksek devirde çırpın. Krema biraz katılaşıp sertleşince yine yavaş yavaş çikolatalı karışımı ekleyin ve 1 dakika kadar daha çırpın. Çırpma işlemini 5 dakikadan fazla yapmayın, süt kreması kesilir ve tereyağına dönüşmeye başlar. Kremayı kekler pişip ılıyana kadar buz dolabında bekletin.

Zebra kek:

Şeker ve tereyağını bir kapta krema kıvamına gelene kadar çırpın. (yaklaşık 3 dakika) Daha sonra yumurtaları hep birlikte ekleyin ve iyice karışana kadar çırpın. Sütü ve vanilyayı ekleyin ve çırpın. Karışıma un, kabartma tozu ve unu eleyin ve 1 dakika kadar karışana dek çırpın. Hamuru  2'ye bölün ve yarısını başka bir kaba alın. 4 yemek kaşığı süt ve 3 yemek kaşığı kakaoyu bir kasede macun kıvamına gelene dek karıştırıp 2. kaptaki hamura ekleyin ve mikserle hamur tamamen kakaolu olana dek çırpın. 

1. kalıbın tabanını yağlı kağıt ile kaplayın ve kenarlarını yağlayın. Beyaz hamurdan 2 yemek kaşığı kalıbın tam ortasına koyun. Beyaz hamurun tam ortasına 2 yemek kaşığı kakaolu hamur koyun. Bu işlemi hamurlar yarılanana dek uygulayın. Kesinlikle hamuru kaşıkla düzeltmeye veya şekillendirmeye çalışmayın. Önce kenarlarda boşluk olacaktır ama siz kat ekledikçe hamur yayılacak.  (benimkinde yaklaşık 6 kat beyaz 6 kat kakaolu hamur oldu her tepside). 2. kalıp için de yanı işlemi tekrarlayıp beraber 175C önceden ısıtılmış fırına verin, veya 1. kalıptaki kek pişip ılıyıp kalıptan çıkarılınca hamurun kalan yarısını da aynı şekilde sırayla ekleyip pişirin. 

 Not: Keklerin ortasının daha fazla kabarmaması yani her tarafın eşit kabarması için daha düşük ısıda pişiriyorum. Bizim fırında 175 derecede pişirince ortası daha çok kabarıyor ben bu yüzden 150-165 derece arası bir sıcaklıkta pişiriyorum ve her yer eşit oluyor. Eğer böyle bir sorununuz varsa bu yöntemi deneyebilirsiniz. 

Pastanın yapılışı:

Zebra kek katlarınız ılıyınca, keklerden birini bir servis tabağına alın ve üzerine 3 yemek kaşığı krema ekleyin. Kremayı yayın ve üzerini ince dilimlenmiş muzla kaplayın. Daha sonra 2 kaşık daha krema ekleyin ve muzların üstünü kaplayın. Diğer katı koyun ve Kremanın kalanı ile pastayı kaplayın. Üzerine fındıkları dizin. (Yanlar düzgün olmuyorsa yanları kaplamak için hindistan cevizi, çekilmiş kabuksuz fındık veya beyaz çikolata rendesi kullanabilirsiniz.) Zebra Pastanız hazır!





tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...