6 Ekim 2013 Pazar

Karaorman Cupcake (Vişneli ve Çikolatalı Cupcakeler)




Blogun çekiliş telaşı bir yana elimde biriken tarifler var. Onlardan biri de karaorman cupcakeler. Karaorman pastası, Almanya kökenli vişneli ve çikolatalı bir pasta. Orijinal adı ise Schwarzwälder Kirschtorte. 

Karaorman pastası tarifi çeşitlendirilebilir. Muzlu, fıstıklı veya benzeri çeşitlerde yapan da oluyor vişne yerine ama hiçbiri bence vişnelisi kadar güzel olmuyor. Pastanın orijinalinde vişneli brendi veya vişne likörü kullanılıyor, severseniz siz de kullanabilirsiniz ama yerine vişne suyu da iş görür. Tabi burda ben onun cupcake uyarlamasının tarifini vereceğim. Umarım pastasının tarifi başka güne. 

Yoğun kakaolu bir kek hamuruna, çikolatalı krema, vişne, sade krema ve ıslatmak için vişne likörüne ihtiyacınız var. Mümkünse önce kremaları yapıp dolapta soğutun ve kullanacağınız kremanın soğuk olduğuna emin olun. 



Karaorman Cupcakeler (Vişneli ve Çikolatalı Cupcakeler)



Kakaolu kek:

Malzemeler:
  • 100 gr yumuşak tereyağ veya 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 2.5-3 su bardağı un
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çimdik tuz
  • vanilya

Çikolatalı Krema:
150 gr %70 kakaolu bitter çikolata
150 ml sıvı krema (1.5 çay bardağı)(soğuk)
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Sade Krema:
100 ml sıvı krema (1 çay bardağı)(soğuk)
1 çay bardağı pudra şekeri
100 gr mascarpone veya labne peyniri( kullanmasanız da olur, orijinal tarifte yok ama ben sevdiğim için ekliyorum)


Hazırlanışı:

  1. Tereyağ ve şekeri krema kıvamı alana dek çırpın. Daha sonra 2 yumurtanın sarısını, sütü ve vanilyayı ekleyip iyice karıştırın.
  2. Karışıma un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyin ve hamur kıvamı alana dek çırpın.
  3. Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını kar haline gelene kadar 1 fiske tuzla yüksek devirde çırpın.
  4. Yumurta beyazını unlu karışıma ekleyip bir spatula yardımı ile fazla karıştırıp yumurta aklarını söndürmemeye özen göstererek karıştırın.
  5. Hamuru cupcake kaplarına eşit miktarda döküp, 180C önceden ısıtılmış fırında 12-18 dakika kontrol ederek pişirin.
Çikolatalı Krema:

Çikolataları benmari usülü eritin. (aynı kapta eritin ve karıştırın)
50 ml kremayı(yarım çay bardağı) benmari usülü erittiğiniz çikolata ile iyice karıştırın ve 3 dakika çırpın.

Kalan 100ml kremayı soğukken 3-4 dakika hızlı devirde krema katılaşana dek çırpın. Daha sonra çikolatalı karışımı bir yandan eklerken bir yandan da çırpın. Tamamen karışınca hazır. Diğerlerini hazırlayana kadar dolapta soğutabilirsiniz. Dolaptan çıkınca çok katı gelirse azar azar süt ekleyip çırparak kıvamlandırabilirsiniz.


Sade Krema:

Kremayı soğukken yüksek devirde 4-5 dakika çırpın ve katılaşınca içine pursra şekerini ve kullanacaksanız peyniri ilave edip 1 dakika kadar çırpın.

Cupcakelerin Yapılışı:

Soğuyan cupcakeleri burada anlatıldığı gibi oyun ve beyaz krema ile doldurup 1 tane vişne koyun. Daha sonra Kapatın ve vişne likörü veya vişne suyu ile mutfak fırçası yardımıyla kekleri ıslatın. Üzerini çikolatalı krema ile kaplayıp, kremaların tepesine bir kaşık beyaz kremadan koyun ve vişne ile süsleyin.



tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...