11 Ekim 2013 Cuma

Beyaz Çikolatalı Kurabiye



Çok kurabiye düşkünü bir insan değilimdir ama bu çikolata parçalı olanlara karşı bi zaafım var sanırım. Beyaz Çikolata Parçalı Çikolatalı Kurabiye demek daha doğru olacak bu kurabiyelere çünkü hamuru zaten çikolatalı. Beyaz çikolatalar fantazi olsun diye eklenmiş. 2 tepsi kurabiyeyi annemle 2 günde yedik resmen. Kahvaltı, çay yanı, kahve yanı, ara öğün, tatlı krizi derken bitti kurabiyeler :)

Gelelim benim gibi çikolata delilerinin ağzını sulandıracak beyaz çikolatalı kurabiye tarifine. Yapmadan önce bilmeniz gereken bir iki şey olacak:



- Yapınca yiyorsunuz, "ay ben yapayım çocuklar yesin, misafir yesin" durumu olmuyor. O kurabiye yenecek onu bilin.

- Beyaz çikolatalar kakao katı maddesi açısından zayıf olduğundan, pişerken ya karamelize oluyorlar (ki bu mükemmel bir şey bence) ya da bitter çikolataya göre daha fazla eriyorlar. Bu yüzden fırından çıkar çıkmaz kurabiyelere biraz daha beyaz çikolata tepiştirebilirsiniz isterseniz.

-Beyaz çikolata bulmak normal çikolatadan daha zor biliyorum, marketlerde satılanlar arasından alabileceğiniz en iyi beyaz çikolata Lindt markalı olanlar. Bunların da paketi 8 lira civarında. Bu yüzden daha uygun alternatiflere yönelmek isterseniz Milka, Ülker ve Nestle'nin beyaz çikolataları da raflarda mevcut oluyor genelde. Hershey's Kisses da güzel bir seçim olabilir. Bir de hemen her ilde bulunan Kahve Dünyası da küvertür vari çikolatalar satıyor bunlar da işinize yarayabilir.


-Ben bu tarifte sonradan eklenenler olarak Milka'nın yeni çıkardığı, eskinin Luflee'si şimdinin bubbly'si köpük çikolatalardan kullandım. Çünkü markette görür görmez Luflee hastası olarak hemen her çeşidinden 3 er paket kaptım ( sanki kıtlık var di mi?) ve kullanmazsam biliyorum ki bir paketin birazı yenmiş şekilde annem atana kadar duracaktı o çikolatalar. Milka'nın çikolatalarını çok lezzetli bulmuyorum ama bu köpük çikolataların yerken verdikleri o hisse bayılıyorum ondan aldım. Ama kötü değildi kesinlikle zaten badem, fındık falan eklenmiş katmanlar halinde. Bulursanız denemek için bi tadına bakın. Benim kullandığım beyazında fındık vardı, kurabiyelerim fındıklı da oldu aynı zamanda.

- Hamurun dinlenmesi önemli. En azından yarım saat dolapta dinlendirin ama dinlenme süresi ne kadar artarsa o kadar iyi olacak. Bu yüzden vaktiniz ve sabrınız varsa 2 saat ile 1 gün arasını tavsiye ediyorum. Yoksa yarım saatle de  oluyor gayet, hiç merak etmeyin :)

-Esmer şeker yoksa beyaz şekerle tamamlayabilirsiniz.

BEYAZ ÇİKOLATALI KURABİYE


Malzemeler:


  • 120 gr bitter çikolata ( %70 kakao oranına sahip olanları tercih edebilirsiniz.)
  • 160 gr beyaz çikolata 
  • 200 gr oda sıcaklığında (yumuşak) tereyağ
  • 1.5 çay bardağı toz şeker
  • 1.5 çay bardağı esmer şeker 
  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığından biraz az kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Vanilya


HAZIRLANIŞI:


  1. Bitter çikolataları rendeleyin veya soğukken bıçak yardımı ile iyice kıyın.
  2. Beyaz çikolataları soğutup iri ve kalın parçalar halinde doğrayın.
  3. Bir karıştırma kabında unu, kakaoyu, tuzu ve kabartma tozunu karıştırın.
  4. Başka bir kapta yumuşak tereyağını mikserle 1 dakika kadar çırpın ve şekerleri ekleyip 2-3 dakika daha çırpıp krema kıvamına getirin. Daha sonra yumurtaları teker teker  ekleyip tamamen karışana kadar iyice çırpın ve vanilyayı ekleyin çırpmaya devam edin. 
  5. Çırpıcıyı yavaş ayarda tutup unu 2 vey 3 seferde ekleyerek karıştırmaya devam edin. 
  6. Un tamamen karışınca tahta kaşık yardımıyla kıyılmış bitter çikolatayı hamura tamamen karışana dek yedirin. Daha sonra beyaz çikolata parçalarını ekleyin ve karıştırın. 
  7. Hamuru en az 30 dakika boyunca buzdolabında dinlendirin.
  8. Soğumuş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın. Hamur toplarının tepesine biraz bastırarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralarında 4-5 cm kalacak şekilde dizin. 
  9. 10-11 dakika önceden ısıtılmış 180C fırında pişirin.


tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...