26 Ekim 2013 Cumartesi

Antep Fıstıklı Kurabiye


Antep Fıstıklı Kurabiye Tarifi

Benim ara ara antep fıstığı krizim tutar. Antep fıstıklı ekler, antep fıstıklı dondurma, antep fıstıklı pasta, fıstıklı kek ne gelirse aklınıza... Hepsini yiyesim gelir. Böyle durumlarda ne yazık ki sadece 2-3 fıstık yiyerek geçiremiyorum bu fıstık krizlerini :) Bu yüzden fıstıklı muhallebi veya fıstıklı kek yaparım genelde kolay oldukları için. Geçenlerde de yine böyle bir günde ve dışardayken Komşu Fırın'ın önünden geçiyordum, içeri girip fıstıklı kurabiyelerden aldım biraz. Eve gelince de çayın yanında yedik annemle beraber. Fark ettik ki kavala kurabiyesi gibi yapmışlar ama fıstıklı. Sanırım da biraz yanmıştı acı çalıyordu kurabiye. Biz daha güzelini yaparız dedik ve koyulduk işin başına.



Ama tariften önce bir de Gaziantep'te satılan fıstıklı kurabiyelerden bahsetmek isterim. Onlar çok başka şeyler, başka şehirlerde bulamazsınız. Belki Maraş'ta olur. Bunu yaptık, onu da yaparız. Bitmedi daha fıstıklı tarifler gelecek. Yakında bir Fıstıklı Mekik Kek tarifi de var ki küçüklüğümden beri favorimdir.

Fıstıklı kurabiye tarifine geçmeden önce her zamanki gibi bilmeniz gereken şeyler var.

1- Fıstıkları toz almak yerine kendiniz çekerseni hem daha güvenilir hem de daha lezzetli olur. Toz fıstığın kilosu marketlerde 105 lirayı bulmuşken de tuzsuz taze fıstıktan çekmek daha mantıklı gibi. Yine de toz fıstık da olur, biz toz fıstıkla yaptık zaten.

2. Unu kavurma aşamasını abartmamanız gerekiyor. 3-4 dakika kavrulup, un helvası gibi gibi hafif bi koku almanız lazım.

3. Kurabiyelerin içine kavrulmuş bütün tuzsuz fıstık eklerseniz muhtemelen zirveye oynarlar. Biz koymadık, çünkü evde kalmamıştı. Benim de bir huyum var, aklıma esti mi yapmalıyım. O gece yaptım o kurabiyeyi.

4. Süzgeç yardımı ile kurabiyelerin üzerine eleyeceğiniz pudra şekeri kesinlikle lezzetini artırıyor.



6- Kapalı kutuda, buzdolabında 1-1.5 hafta ve derin dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
7- Kalorili ama çok lezzetli ona göre :)

ANTEP FISTIKLI KURABİYE TARİFİ


Malzemeler:

(Yaklaşık 24 adet kurabiye için)


  • 2.5 su bardağı un (un daha fazla gerekebilir)
  • 1-1.5 çay bardağı toz fıstık
  • 125gr yumuşak tereyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağ (unu kavurmak için)
  • 1.5 çay bardağı pudra şekeri (şekeri az gelirse artırabilirsiniz)
  • 1 yumurta beyazı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tutam tuz


Hazırlanışı:

1.5 su bardağı unu tavada 2 yemek kaşığı yağ ile kavurun. Ilımaya bırakın.

Ayrı bir kapta 125 gr tereyağı, tuz ve  pudra şekerini krema haline gelene dek çırpın. (veya yağ şekeri yiyene kadar yoğurun) İçine 1 bardak kavrulmamış unu, fıstığı ve kabartma tozunu ekleyin ve karıştırın. Daha Sonra kavurduğunuz  ve ılıttığınız unu,  yoğurdu, yumurta beyazını ekleyip iyice yoğurun. (Unu az gelirse normal un ekleyebilrisiniz) Hamuru 2 ye ayırıp silindir biçiminde şekil verin ve dolapta yarım saat kadar dinlendirin. Dolaptan aldığınız hamur silindirlerini bıçakla 1 cm kalınlığında kesin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 170C önceden ısıtılmış fırında altı ve sütü hafif kızarana kadar yaklaşık 10-12 dakika pişirin.
Soğuyan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri eleyin.



tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...