24 Ekim 2015 Cumartesi

Karamelli Çikolata Kremalı Muzlu Pasta



Karamel. 
Muz.
Çikolata?!
Tereyağlı kek !???

Bunların ikili kombinasyonları bile mükemmelken hepsini bir arada düşünebiliyor musunuz? Ben de. 

Bizim evde pasta yaptığımda, sipariş değil de yemek için yapıyorsam genelde bütün gece gergin olurum. Çünkü muhtemelen  ben o pastayı yapmaya gündüz de başlasam akşama doğru bitiririm ve akşam da fotoğraf çekmediğimden yine ertesi günü bekler. Bu sırada tabi dolapta... 
Ya biri ellerse? 
Ya tadına bakmak isterlerse? 
Ya keserlerse?



Bunlar olmayan şeyler değil. Fotoğrafı beklediğini bildikleri halde sırf benle eğlenmek için bile keki kesiyormuş, kurabiyeyi ağzına atıyormuş gibi yapan aile fertlerim var :D Şakası bile kötü :D 

Karamel dedik, çikolata dedik, muz dedik yanında da tereyağlı kek var dedik. Bu bence tam bir sonbahar-kış pastası. Yazın bana ağır gelebilir ama bu mevsimde tam da yemelik.

Tamamen görseldeki gibi yapmak isterseniz mereng yani bezelere ihtiyacınız olacak. Bunları yapmak yerine satın da alabilirsiniz. Bende genelde yapılmışı sürekli olduğundan ve elimin altındaki malzemelerle dekor etmeyi sevdiğimden beze kullandım. Siz istediğiniz gibi dekor edin. 

Malzemelere baktığınızda karamel sos, karamelli ganaj, karamel şerbeti vs göreceksiniz, gözünüzü korkutmasın. Karameli bir kere yapıp, 2 kaşığı ile şerbet, 4-5 kaşığı ile de ganaj yapıyorsunuz. Kalanını da pastanın üstüne boca edin bol bol. 



Ben dışını ev yapımı kremşanti ile kapladım, siz isterseniz hazır kremşanti ile kaplayabilirsiniz. Veya naked kek gibi bırakabilirsiniz. Veya ganajınızla ince bir kat kaplayabilirsiniz. 




İhtiyacınız olacaklar:

Tereyağlı kek
Karamelli çikolata ganaj
Karamel Sos
4-5 Tane muz
Dekor için: Karamel sos ve mereng veya siz ne isterseniz.


Tereyağlı Kek

4 yumurta 
225 gr yumuşak tereyağ 
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı (240ml) tam yağlı yoğurt veya buttermilk(yapımı aşağıda) veya süt
Vanilya
3.5 su bardağı un (elenecek)
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz

 

Buttermilk yapacaksanız 1 su bardağı süte 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu veya elma sirkesi ekleyip karıştırın. 5 dakika kenarda kesilmesi için bekletin.

Yumuşak tereyağ 1 dakika kadar çırpıp kremamsı bir kıvam verin. Tuz ile şekeri ekleyip, 1-2 dakika çırpın. Karışım kabaracak, kremamsı ama pofuduk bir kıvam alacak. 
Yumurtaları teker teker ekleyin ve her yumurtadan sonra en fazla 1 dakika orta devirde karıştırın. En son yumurtayı ekledikten sonra 3-4 dakika karışım iyice kabarıp hafif köpüğümsü bir yapı alana kadar yüksek hızda çırpın. 
Vanilya (toz vanilin kullanacaksanız unla beraber eleyin) ve kestirdiğiniz sütü ekleyin. 1 dakika kadar, pürüzsüz bir karışım elde edene dek çırpın.
Unu ve kabartma tozunu yumurtalı karışıma ekleyin. Orta devirde pürüzsüz bir karışım olana kadar 2-3 dakika çırpın. (Kıvamı çok koyu gelirse bir yarım bardak daha süt, buttermilk veya yoğurt ekleyebilirsiniz.) Normal kek hamurundan daha farklı bir yapısı olabilir, merak etmeyin.


Şimdi burda 2 seçeneğiniz var. Ya hamuru iki parçaya bölüp iki eşit kapta pişireceksiniz ya da tek kapta pişirip, eşit kabarmasını umacaksınız. Ben her zaman 2 ayrı kek pişiriyorum çünkü benim fırınım illa ki ortasını daha çok kabartıyor, keki 4 kata ayırmam neredeyse imkansız hale geliyor. Bu yüzden 2 kap kullanıyorum. Eğer 2 katlı yapmak isterseniz tek kalıpta yapıp direkt ikiye ayırabilirsiniz. 

2 adet 16 cm çapında kek kalıbının tabanını pişirme kağıdı ile kaplayın veya tereyağ ile yağlayıp un serpin. 
Hamuru kaplara eşit miktarda bölüştürün. 
Kalıplara boşalttığınız kek hamurunu önceden ısıtılmış 175C fırında 30-35 dakika pişirin. Bütün hamuru tek kalıpta pişirecekseniz 45-50 dakika kürdan ile kontrol ederek pişirin.

Pişen keki fırından alıp ılımaya bırakın. 

Karamel Sos:

1 kap şeker
90 gr tereyağ (oda sıcaklığında, küp küp doğranmış)
1/2 kap krema (oda sıcaklığında veya ısınmış)
1 fiske tuz

Karamel için: Şekeri tercihen dibi yapışmayan bir tavaya koyun ve altını açıp erimeye bırakın. Şeker ilk önce kenarlardan erimeye başlayacak. Bu aşamada kaşıkla karıştırmak yerine tavayı yavaşça sağa sola sallayarak erimeyen kısımlara eriyen kısımların gelmesini sağlayarak tüm şekeri eritin. Karıştırabilirsiniz de ama ben hiç kaşık vurmuyorum. 

Şeker tamamen eriyince rengi koyulaşmaya başlayacak, bildiğimiz o karamel rengini alıncaya kadar bekleyin ve içine yumuşak tereyağını ekleyip karıştırın. Bu aşamada köpürebilir, dikkatli olun. Karıştırın ki pürüzsüz bir kıvamı olsun. Tereyağı da tamamen eriyince ocaktan alıp sıvı kremayı ve tuzu ekleyip seri bir şekilde karıştırarak pürüzsüz bi sos elde edene kadar karıştırın. Eğer şekerin katılaşan kısımları varsa ocakta 1-2 dakika kayn
atabilirsiniz kremalı karışımı.

Karameli soğumaya bırakın.


Dilerseniz buraya tıklayarak sevgili arkadşım Gökçe'nin (Çikolata Kavanozum) adım adım görselli tarifine bakabilirsiniz.

Karamelli ıslatma şerbeti

2 yemek kaşığı karameli 1 kap ılık süt ile iyice karıştırın.

Karamelli Çikolata Ganaj
4-5 yemek kaşığı karamel sos
200 ml süt kreması
200 gr bitter çikolata (tercihen %70 kakao oranı)

Çikolatayı küçük küçük doğrayın. Kremayı küçük bir tencerede kaynatmadan iyice ısıtın. Krema ısınınca ocağı kapatıp, çikolatayı ekleyin ve tüm çikolata eriyene kadar iyice karıştırın. Karameli ekleyin ve iyice karıştırın. Oda ısısına gelince dolaba kaldırın ve en az 2-3 saat soğutun.

Kullanıma hazır hale getirmek için, soğutma işleminden sonra kremayı 2 dakika kadar mikserle çırpın. Rengi açılıp kabaracak. Fazla çırparsanız krema çökmeye başlar.


Kaplama Kreması

*Dilerseniz bir poşet kremşantiyi süt ile çırparak kullanabilirsiniz.

Kendiniz yapmak isterseniz:

150ml öneceden iyice soğutulmuş süt kremasını 2-3 dakika kadar yüksek devirde, iyice katılaşana kadar çırpın. 4-5 yemek kaşığı pudra şekerini ekleyin ve 20-30 sn daha karıştırıp, topaksız bir krema elde edin ve kremayı bekletmeden pastayı kaplayın.

Pastanın Yapılışı

Keklerinizi katlara ayırın. 
Her katı bir fırça yardımı ile karamelli şerbetle ıslatın.
Ganajın 3'te birinden 2 kaşık eksiğini ilk kata yayın ve muzları dizin. Kalan 2 kaşık kremayı muzların üzerine yayın ve 2. kat keki yerleştirin ve aynı işlemleri kek katları bitene kadar tekrarlayın.

Katların tamamını bitirince pastayı krem şanti ile kaplayın. Pastanın üstünü bir spatula ile düzleştirin ve karamel sosu kenarlara kaşıkla dökün. Isterseniz ortayı da karamel ile kaplayabilirsiniz veya benim gibi beze  ile dekor edebilirsiniz. Marshmallow da aynı pofuduk etkiyi verecektir.


Pastayı denerseniz geri bildirimlerinizi bekliyorum. Hatta paylaşıp beni de etiketlerseniz çok da tatlı olur. Şimdiden afiyet olsun :)

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...