17 Ekim 2018 Çarşamba

Yogun Cikolatali Kurabiye





New York'ta Levain Bakery diye bir firin var. Kurabiyeleri ile oldukca unlu. O kadar unlu ki, oraya gidip de sokagin sonlarina tasan siraya girmeden kurabiye alamadim hic. Bunlarin kurabiyesini ozel yapan da kocaman, normal kurabieyelerin 2-3 kati, ve cok tombik kalin olmalari ama buna ragmen icleri yumusacik. fudgy denen kivamda. Yani ben bir kurabiyeyi 2-3 gunde bitiriyordum genelde oyle soyleyeyim siz anlayin. O zamanlar ev arkadasim olan Gulin (ozledim) ile siklikla alirdik bu kurabiyelerden. (Bir de magnolia puddingler ve shake shack kacamaklarimiz vardi ki...)

Amerikalilarin bizimkine oranla sekere daha toleransli bi damak tatlari var ve haliyle her sey fazla sekerli. O yuzden burdan aldigim kurabiyeden en falza 2-3 lokma alabildim hep, kalani yarina kaldi. (pms donemleri haric :D)  Bana gore de bu kurabiyelerin tek kusuru asiri tatli olmalariydi ama tabi ki onlar icin normaldi bu seker miktari. O yuzden cikolata parcali-cevizli kurabiyelerinden ziyade yogun cikolatali ve yer fistigi ezmeli olanlar favorim oldu. Bu postta da sizlerle bu kurabiyelerin tarifini paylasacagim cunku instagramda ne zaman benzer bi kurabiye paylassam onlarca mesaj aliyorum sizlerden :)

Bu kurabiyeler icin onerilen, toplam unun 140 gr kadarini kek unu kullanmak ama bizdeki kek unlarinda kabarticilar oldugu icin normal un kullanmaniz gerekiyor. Eger kabarticisiz kek unu (pastacilik unu) bulabilirseniz kullanabilirsiniz. Bu unun ozelligi cok daha hafif yapida olmasi ve dusuk oranda protein icerigi. Bu sayede kurabiyeler agirlasmadan, corek gibi olmadan kati ama yumusacik oluyor. 

Bulabildiginiz en iyi ve koyu renkli kakaoyu kullanmanizi tavsiye ederim. En son hatirladigim kadari ile Ulker marka kakao oldukca koyu renkliydi. Belki su an baska markalarin da vardir.  Damla cikolata olarak ben sutlu ve bitter karisik kullanmayi seviyorum, siz zevkinize gore ekleyebilirsiniz. Damla cikolata bulamazsaniz tablet cikolatalari irili ufakli kesip de kullanabilirsiniz.

Diger bir puf nokta ise kurabiyeleri yuksek isida az sureli pisirmek. 210 C firinda resmen kurabiyelerin yuzey kisimlarini sokluyoruz, ici de fudgy denen suflemsi yumusak kivamda kaliyor.  Bu tarif 8 tane kocaman kurabiye yapiyor. Daha kucuk kurabiyeler yaparsaniz daha az pisirin. Fotograftaki gibi icinin yumusacik olmasini istiyorsaniz buyuk yapmanizda fayda var :)

Hem gramaj hem bardak olcusu verecegim kolaylik olmasi icin ama bardaklar american kap denilen 236ml hacimli bardaklardan.

Denedikten sonra sonuclari instagramdan benimle de paylasmayi unutmayin! 


Yogun Cikolatali Kurabiye


Modern Honey tarifinden adapte edildi.




8 tane kocaman kurabiye icin

230 gr tereyag, soguk, kup kup dogranmis
200 gr kahverengi seker (1 kap)
100 gr seker (1/2 kap)
2 yumurta (100 gr)
60 gr koyu renkli kakao (1/2 kap)
350 gr un (2+1/2 kap)
1/2 cay kasigi karbonat
2 cay kasigi nisasta
1 cay kasigi deniz tuzu
175 gr damla cikolata (bitter) (1 kap)
100 gr sutlu damla cikolata (2/3 kap)



  1. Firini 210 C'ye isitin.
  2. Bir kasede un, kakao, nisasta, karbonat ve tuzu karistirin.
  3. Soguk tereyag ve sekeri 4 dakika boyunca cirpin. (Arada mikseri durdurup kasenin kenarlarindaki tereyagi spatula siyirin ve onlarla birlikte tekrar cirpmaya devam edin.)
  4. Yumurtalari ekleyin ve tamamen karisana kadar cirpmaya devam edin. (Bu sirada kenarlardan bir spatula yardimi ile siyirarak butun tereyagin yukurtalara karistigindan emin olun)
  5. Unlu karisimi ekleyip, yavas devirde un topaklari kalmayana kadar karistirin. 
  6. Cikolatayi ekleyip 10 sn kadar daha karistirip durun. (Eger el mikseri ile yapiyorsaniz unu bir tahta kasik veya spatula ile yedirmenizi, cikolatayi da ayni sekilde kasikla hamura yedirmenizi oneririm. Biraz daha zaman alacak ama kurabiye hamurunu fazla karistirmamis olacaksiniz.)
  7. Kurabiye hamurunu dolapta 10 dakika dinlendirin.
  8. Hamurdan 3 ceviz buyuklugunde (yaklasik 150 gr) toplar yapip, pisirme kagidi serilmis tepsiye dizin. Bu kurabiyeler normal kurabiyelerden buyuk olacagi icin bir tepsiye en fazla 4 tane dizmenizi oneririm.
  9. Her tepsiyi 8-10 dakika pisirin. (bu hamur 8 tane kocaman kurabiye yapiyor. Eger daha kucuk yaparsaniz pisirme suresini dusurun.)
  10. Firindan aldiginizda hala yumusak olacak. Kurabiyeleri tepsiden almadan once en az 15 dakika dinlendirin.





17 Eylül 2018 Pazartesi

Elmalı İncirli Sombahar Keki / Brown Butter Apple, Fig and Walnut Cake





*Türkçe Tarif için biraz aşağı inin. *


This cake is my favorite lately. It's great with coffee, it's great with tea, for breakfast, for midday snack... I just love it although I don't like apples so much. By the way, this is my first recipe in english! haha.
Browning butter is not complicated at all. All you should do is just keeping your eyes on the pan for not burning it.




You can add some other spices like ginger, cardamom, cloves etc.





Browned Butter Apple, Fig and Walnut Cake


2 eggs
6 tablespoons butter
1/2 cup olive oil
4 cups of finely grounded/diced peeled apples
10 dried figs, diced
1/2 cups milk
1 cup toasted and chopped walnuts
1.5 teaspoon grounded cinnamon
2/3 cup granulated sugar
2/3 cup granulated brown sugar
1 1/2 cup all purpose flour
1 teaspoon baking soda
2/3 teaspoons sea salt



First of all, brown the butter.


Place the butter in a small pan over medium heat and begin whisking. Stir until it bubbles, in about 2
or 3 minutes you should see brown dots appearing on the bottom of the pan. (Don't afraid them, they're your friends, they give the caramelized flavor) Remove from heat immediately and continue to whisk for 30 seconds or so. Let it cool before using it.


In a small bowl, combine the figs and the milk. Let them stand while you are preparing the remaining ingredients.






Preheat an oven to 350F/175C. Generously butter a 9-inch/ 22 cm square pan.


In a bowl, whisk together the flour, baking soda, cinnamon, and salt. Set aside.


In a large bowl, using a hand mixer, beat together the browned butter, the oil, the granulated sugar and brown sugar on medium speed until light and fluffy. Add the eggs one at a time, beating well after each addition. Reduce the speed to low and beat in the flour mixture. Add the apples, walnuts and stir just until combined. Pour the batter into the prepared pan and smooth the top.
Drain he figs and sprinkle them on to the cake batter. Fold into cake slightly.
Bake until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean, about 1 hour. Transfer the pan to a wire rack and let the cake cool completely in the pan.


Cut the cake into squares to serve, or cover tightly with plastic wrap and store at room temperature for up to 3 days.


I served them with homemade caramel sauce.


Adapted from William and Sonoma's brandied fig and apple cake. I used milk instead of brandy and I used half half oil and browned butter.



 Elmalı ve İncirli Kek







Bu kek benim son zamanlardaki favorim. Yumuşacık, nemli, pofuduk, elmalı, incirli, cevizli... Kahverengi tereyağının o karamelimsi tadı... Bilmiyorum ki nasıl anlatsam keki.


Çayla, kahveyle, kahvaltıda ne zaman isterseniz yiyebileceğiniz bir kek. Özellikle fırından ilk çıktığında ılıkken yemeye bayılıyorum ben.



Kahverengi Tereyağı ile Elmalı, Cevizli ve İncirli Kek

2 yumurta
6 yemek kaşığı tereyağ
1/2 bardak zeytinyağı
4 bardak küçük ve küp küp dilimlenmiş elma ( ortalama 4 elma)
10 kuru incir, küçük doğranmış, küp küp
1/2 bardak süt
1 bardak kavrulmuş ve doğranmış ceviz
2/3 bardak toz şeker
2/3 bardak esmer toz şeker
1 1/2 bardak un
1 çay kaşığı kabartma tozu
2/3 çay kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı tarçın



Önce tereyağı kahverengileştirin. Bunun için 6 yemek kaşığı tereyağı açık renk tabanlı bir tavaya alıp orta ateşte eriyene kadar bekleyin. Eridikten sonra gözleriniz üzerinde olsun, bir süre sonra köpürmeye başlıyor, heh işte tam bu anda karıştırmaya başlayın. Renk koyulaşmaya başlayacak ve açık amber gibi bi renk alacak. Bir süre sonra bu kahverengiye dönüşecek ama çok tutarsanız da yakarsınız. Minik koyu kahve partiküller zararsızlar, lezzet veriyorlar. Onlardan korkmayın.
Bir küçük kasede sütü ve doğranmış incirleri birleştirin ve kek hamuru hazır olana kadar bekletin. Kullanmadan önce süzün.

Fırını 175C ayarlayın. 22 cm kare kabı bol tereyağ ile yağlayın. 

Bir kapta un, tuz, tarçın ve kabartma tozunu karıştırın.

Bir çırpma kabında zeytinyağı, şekerler ve oda sıcaklığına gelmiş tereyağı 1 dakika kadar çırpın.
Yumurtaları teker teker ekleyin ve her seferinde iyice karıştırın.
Un karışımını ekleyip 1 dakika kadar yavaş devirde karıştırın.
Elma ve cevizi ekleyip karıştırın.
Kalıba döküp üzerine incirleri serpin. Çatalla incirleri hafif al üst edin, ama çok karıştırmayın.
175C fırında 45-55 dakika pişirin. Benim kekimin pişmesi 55 dakkayı buldu, fırından fırına fark eder sanırım. Bu yüzden kontrollü pişirmekte fayda var.


Ben karamel sosla servis ettim.

William and Sonoma'nın brandili incirli ve elmalı kekinden adapte ettim. Brandi yerine süt, tereyağ yerine yarı yarıya sıvıyağ ve kahverengi tereyağ kullandım.







6 Eylül 2018 Perşembe

MANTAR KURABİYE TARİFİ


MANTAR KURABİYE TARİFİ
MANTAR KURABİYE NASIL YAPILIR?
MANTAR KURABİYE 
Gerçek mantar değil :) Kurabiye
Bazı kurabiye hamurlarını tutmak, yoğurmak zordur..Ama bu hamuru yoğurmak çok keyifli..Hani derler ya sakız gibi...işte öyle bir hamur :)
5 çayı veya kalabalık davetler için bereketli bir kurabiye..35 adetten fazla çıkıyor...Nişastalı olduğundan kıyır kıyır... Günlerce kalablir, bayatlamıyor...
  • MALZEMELER:
  • 250 gr oda sıcaklığında tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • Alabildiği kadar un (3,
  • 5 su bardağı civarında )
  • 200 gr nişasta ( Ben Buğday nişastası kullandım).
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • ÜZERİ İÇİN:1 çorba kaşığı kakao
  • YAPILIŞI:
  • Yağ ve pudra şekerini güzelce karıştırın.
  • Yumurtayı ekleyip karıştırın.
  • Nişasta,vanilya ,un ve kabartma tozunu ilave edin. ( Unu önce 2,5 su bardağı koyunuz ve yavaş yavaş un ekleyiniz).
  • Kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
  • Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla dizin. ( Tepsiye sık sık dizmeyin, kabarınca hem birbirine yapışır hem her tarafı eşit pişmez.)
  • Soda veya küçük su şisesinin ağız kısmını kakaoya batırın.
  • Sonra hamurların tam ortasına bastırıp mantar şeklini almasını sağlayın. ( Her kurabiyede şişe ağzını kakaoya batırın).
  • Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında üzeri beyaz olarak pişirin



AFİYETLER OLSUN

9 Temmuz 2018 Pazartesi

Cikolatali ve Mangolu Entremet Mus Pasta



Ne zaman bu tarz bi pasta paylassam sizden onlarca mesaj aliyorum tarifi icin. Simdiye kadar paylasmamanin sebebi biraz detayli olmalari ve benim de teknik anlatacak cok vaktim olmamasi. Herkesin evinde olmayacak ekipmanlar veya malzemeler gerektiren tarifler vermek istemiyorum ama her paylasimda bir suru mesaj geliyor. O yuzden bugun size temel bi tarif verecegim. Bu sekilde siz istediginiz gibi cesitlendirebilirsiniz.



Jeli ananas, limon, kivi ve tutku meyvesi disinda istediginiz meyve ile yapabilirsiniz. Bu meyvelerle yaparsaniz tutmayabilir.  Jelatin olarak ben yaprak jelatin kullaniyorum ama siz toz jelatin de kullanabilirsiniz. Hayvansal kaynakli yerine bitkisel jelatin de kullanabilirisniz ama dokusu ayni olmayacaktir. Mesela agar agar kullanirsaniz kivami ve yapisi daha farkli olacak. Jelatin daha elastikken agar daha kirilgan bir yapiya sahip.

Musu istediginiz cikolata cesidi ile yapabilirsiniz. Likor eklemek isterseniz 10 gr likor ekleyebilirsiniz.

Glazin parlak olmasi icin glukoz veya misir surubu ne yazik ki sart. Pasta malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz.

Pastayi kullanmak istediginiz gunden bir gun once hazirlamaya ozen gosterin cunku sos ile kaplamadan once tamamen donmus olmasi gerekli.


Ekipman:
25x35 cm (veya yakin olculerde) firin tepsisi
20 cm capinda, mumkunse 5 cm yuksekliginde cember (kek montaji icin)
16 cm capinda cember (mango puresi icin)
strec film
palet spatula
pisirme kagidi

Cikolatali ve Mangolu Entremet Mus Pasta


Mango jel

200 gr mango puresi (veya sevdiginiz herhangi bir meyve puresi)
20 gr seker
4 yaprak 200 bloom jelatin (toz jelatin kullanacaksaniz 8 gr 200 bloom)

16 cm cemberin altini ve yanlarini strec film ile sikica kaplayin ve duz bir tepsiye yerlestirin. (icine sivi koyacaginiz icin tabandan sizmamasi gerek)

Yaprak jelatini soguk su dolu orta boy bir kasede 15 dakika bekletin. Kaseye hepsini bir arada degil, teker teker koyun jelatinleri birbirlerine yapismamalari icin. (Toz jelatin kullanacaksaniz minik bir kasede 50 gr (5 yemek kasigi) soguk su ile jelatini birlestirin. 10-15 dakika bekleyin ve tamamen yumusayip hicbir kuru alan kalmamasina ozen gosterin)

Mango puresinin yarisini kucuk bir sos tenceresinde sekerle beraber kaynamaya baslayana kadar isitin ve ocaktan alin. 1 dakika bekleyip daha onceden hazirladiginiz jelatini ekleyin ve iyice karistirin. Kalan mango puresini ekleyin ve iyice karistirin. Hazirladiginiz cembere yerlestirin dondurucuda tamamen donup, sertlesene kadar bekletin.

 Kakaolu Kek

150 gr seker
4 yumurta sarisi
5 yumurta beyazi
1 cimdik tuz veya krem tartar
20 gr koyu renkli kakao
30 gr un

Firin tepsinize pisirme kagidi serin. Firini 175C'ye ayarlayin.

Yumurta beyazlarini ayri temiz bir kasede krem tartarla beraber cirpmaya baslayin ve beyazlasip kopuk olmaya baslayinca kalan sekeri kasik kasik (15 saniyede bir) ekleyin. Bu sekilde cirpmaya devam edin ve cok kati olmayan bir mereng yapin.

Yumurta sarilarini merenge ekleyip iyice karistirin. (30 sn), elenmis un ve kakaoyu ekleyin ve nazikce alt ust ederek merengi sondurmeden yedirin.

Hamuru firin tepsinize dikkatli sekilde yayin ve 12-13 dakika tamamen pisene kadar pisirin. (gerekenden fazla pisirmemeye ozen gosterin ki kurumasin kek)

Pisince firindan alir almaz pisirme kagidi serili bir yuzeye ters cevirip tepsiden ayirin. Taban kisimdaki pisirme kagidini soguyunca cikarin ve 20 cmlik bir cember kesin.

Cikolatali Mousse

650 gr krema
300 gr bitter cikolata (%50-%60 arasi kakao orani)


Cikolatayi benmari uzerinde tamamen eritin. Kremayi mikser yardimi ile tamamen katilastirmadan (civik yogurt kivami gibi) cirpin. Goruntusu kati gibi olacak ama kasikla alinca akacak yine de.

Kremanin ucte biri ile cikolatayi tamamen karistirin. Daha sonra spatula yardimi ile kalan krema ve cikolatali karisimi birbirine yedirin.

Glaze

140 gr su
240 gr krema
100 gr glukoz
250 gr seker
120 gr kakao
7 yaprak jelatin (200 bloom)

Su, seker. krema ve glukozu kaynatin. Kakaoyu ekleyip iyice karistirin, tekrar kaynatin. Ocaktan alip jelatini ekleyin, tamamen karistirin. Karisimi ince bir suzgecten gecirin ve strec film sosa tamamen temas edecek sekilde kaplayin. Kullanmadan once 32Cye getirin.


Pastanin birlestirilmesi:

Cemberi duz bir yuzeye yerlestirin ve icine kekinizin ilk katini yerlestirin. Daha sonra bir miktar cikolatali mus koyup, cemberin kenarlarini mus ile kaplayin.


Uzerine donmus ve tamamen sert olan mango jeli koyun. Ustten hafifce bastirarak kendi etrafinda bir tur cevirin ve biraz daha mus ekleyip musu tamamen yayin.
Kekin ikinci katini yerlestirin. Uzerini tamamen mus ile kaplayin. Fazlaliklari siyirmak icin uzun bir spatula veya cetvel kullanarak cemberin uzerinden gecin ve musu cember seviyesine getirin.


Dondurucuda 1 gun dondurun.

Parlak sos icin:

Bir tepsiyi strec film ile kaplayin.
Uzerine firin izgarasi yerlestirin.
Pastayi cemberden cikarmak icin cemberin kenarlarini isitmaniz gerekecek. Bunun icin purmuz veya sicak havlu kullanabilirinisiniz.
Cemberi dikkatlice cikarin.
32Cdeki sosu pastanin uzerine dokun ve kenarlarin tamamen kaplandigindan emin olun. Istediginiz gibi susleyin.








9 Haziran 2018 Cumartesi

Dogumgunu Pastasi (Milkbar)


Milkbar'in en unlu pastalarindan biri bu dogum gunu pastasi. Adi dogum gunu pastasi ama siz ne zaman isterseniz yersiniz tabi ki. Sprinkle denen pasta susleri ile renkli renkli ve degisik dokularin bir arada kullanildigi bir pasta. Cok suslu, luks bir pasta degil. Gordugunuz gibi kenarlari bile kaplanmamis. (Tarif sahibi Cristina Tosi bunu zaman kaybi olarak goruyor :D ) Milkbar'da denedigimde begenmistim ama yine de bana asiri tatli gelmisti. 2 yil sonra gecen hafta canim bu pastadan isteyince yapayim dedim aklima gelmisken. Instagramda sizden de oldukca istek gelince tarifi paylasmak istedim.



Tarifin orijinalinde shortening denen vitayag benzeri yag kullaniliyor ama ben kullanmadim. Tereyag kullandim sadece.

Orijinal tarifte saf vanilya yerine vanilin yani yapay vanilya kullaniliyor.  Benim gibi gercek vanilyanin kokusu, aromasini her seyden cok seven bir insan icin biraz dusundurucu oldu en basta ama yine de Christina Tosi oyle uygun gormusse oyle yapayim dedim ve ben de yapay vanilya kullandim.


Pastanin kenarlarini krema ile kaplamiyoruz bu sefer! Dedigim gibi ben tarife oldukca sadik kaldim orijinali gibi olmasi icin ama kenarlari krema ile kaplayip kaplamamak size kalmis tabi ki. Eger kenarlari kaplamak isterseniz kremayi 1.5 tarif olarak yapabilirsiniz. 

Pastayi kek kalibinda degil de firin tepsisinde pisirip daha sonra cember kalipla daireler kesiyoruz. Bu pastayi yapmak icin asetata ihtiyaciniz olacak. Cemberin icine sereceksiniz ki pasta kaliptan rahat ciksin. (Yerine ne kullanabilirsiniz veya nerden alabilirsiniz bilmiyorum acikcasi.)

Vanilyali Dogum Gunu Pastasi




Dogumgunu pastasi kirintilari:

100 gr seker
25 gr kahverengi seker
90 gr un
2 gr kabartmatozu
2 gr salt
20 gr pasta susu
40 gr sivi yag (kokusuz)
12 gr vanilya 


Yag ve vanilya haric butun malzemeleri bir karistima kabina (veya mikser kasesine) alin ve karistirin. Daha sora yag ve vanilyayi ekleyin. Topak topak ve topraksi bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamuru pisirme kagidi serilmis bir tepsiye yayin ve ellerinizle bastirin.

165C onceden isitilmis firinda 20 dakika pisirin. Iliyinca kirarak kirintilar yapin.


Dogumgunu pastasi keki:

115 gr tereyag
250 gr seker ( ben 175 gr kullandim)
50 gr kahverengi seker
3 yumurta
110 gr sut + 1 yemek kasigi taze limon suyu
65 gr siviyag
2 cay kasigi vanilin
245 gr un
6 gr kabartma tozu
3 gr tuz
75 gr pasta susu

Sut ve limon suyunu karistirip 10 dakika bekletin.
Bir kasede un, kabartma tozu, tuzu karistirin.

Mikser kasesinde tereyag ve sekerleri 3 dakika boyunca cirpin. Yumurtalari teker teker ekleyin ve iyice karistirin. Sutu, yagi ve vanilyayi ekleyip 4-6 dakika yuksek hizda cirpin. Beyaz, homojen bir karisim elde etmeniz gerek. Daha sonra unlu karisimi 3 seferde yavas devirde cirparak ekleyin. En son pasta susunu ekleyin sadece susler hamura karisana kadar yavas devirde karistirin.

yaklasik 35x25cm olculerine sahip bir firin tepsisine pisirme kagidi serin ve kek hamurunu yayin. 175C onceden isitilmis firinda 25-30 dakika kek tamamen pisene kadar pisirin.

Kek oda isisina gelince, tezgaha veya masaya pisirme kagidi serin. Kekin kenarlarini bicak veya spatula yardimi ile tepsiden ayirin. Keki kagit serilmis yuzeye ters cevirin ve pisirme kagidini cikarin.

15 cm capinda cemberle 2 daire kesin. Bunlar kekinizin en ust iki kati olacak. En alt kat ise artiklardan yapilacak. Bu yuzden kalan kenarlari vs atmayin.

Vanilyali Krema

165 gr tereyag
50 gr krem peynir
1 yemek kasigi bal
1 yemek kasigi vanilya
200 gr pudra sekeri
1 cimdik tuz
1 cay kasigi limon suyu

Tereyag ve krem peyniri 3 dakika boyunca yuksek devirde, tamamen kremamsi olana dek cirpin. Bal, vanilya, tuz, limon suyunu ekleyin ve karistirin. Pudra sekerini ekleyip once yavas devirde 2 dakika. sonra hizli devirde 1 dakika cirpin.


Islatma surubu:
1/2 bardak sut
2 cay kasigi vanilya


Pastanin yapilisi:

Kek cemberinin icine asetat yerlestirin. Ilk kat olarak kek artiklarinizi cemberin icine yerlestirin ve ellerinizle bastirarak sikistirin. Islatma surbu ile islatin. Kremanin ucte birini bu katin uzerine yayin. Kirintilarin ucte birini kremanin uzerine serpistirin ve 2. kat kek haklasini yerlestirip ayni islemleri tekrarlayin.

En ust kati yerlestirdikten sonra kremayi yayin ve kalan kek kirintilari ve tercih ettiginiz yenebilir pasta susleriyle dekor edin.

Pastayi en azin 12 saat dondurucuda bekletin ve kullanmadan 3 saat once dondurucudan cikarin.

Afiyet olsun.





11 Nisan 2018 Çarşamba

SILVERLİNE FLOW-IN TEK YÜZEY İKİ PERFORMANS



                FLOW-IN TEK YÜZEY İKİ PERFORMANS
Sizlerle harika bir ürünü tanıştırmak istiyorum. Öncelikle şunu belirtmem lazım! Silverline Ankastre Flow-in ile #tekyüzeyikiperformans sayesinde artık mutfaklarda 1 dolap daha kazanıyoruz

Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve tüketicilerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda inovatif ürünler geliştiren Silverline, ilk hibrit tasarımı Flow-in’i Soho House Pera' da gerçekleşen lansman ile Türk tüketicisiyle buluşturdu. Bizler Flow-in'e hayran kaldık.

Teknoloji insanların ihtiyaçlarını, alışkanlıklarını, yaşam stillerini hızla değiştirmeye devam ediyor. Bilgiye erişim kolaylaşıyor, hız artıyor ve fiziksel yorgunluklar azalıyor. Hayatın her alanı teknolojiden nasibini alırken mutfaklar, teknolojiyi keyif ve konforla buluşturan en özel alanlar olarak öne çıkıyor. Yemek yapmak bir keyif, estetik unsurlarla donatılmış mutfaklar ise yaşam alanlarında yaratılan ayrıcalık duygusunun simgesi oluyor. Bu ayrıcalıklı dünya, yeni nesil yaşamın en önemli parçası olarak geleceğe göz kırpan teknolojileri hayatımıza sokuyor.

Tüketici aynı anda birkaç ürünü kullanmak, hızlı olmak istiyor. Yemek pişirirken koku mutfağa yayılmadan yok edilsin istiyor. Dar alanda şık bir tasarım görmek istiyor.  Ve en önemlisi bilinçli tüketici artık çevreye duyarlı ve enerji tasarruflu ürün kullanmak istiyor. Teknolojiyi yakından takip eden ve tüm bu beklentileri dikkate alan Silverline, uzun AR-GE çalışmalarından sonra Flow-in’i geliştirdi. Önce Avrupa’da satışa sunulan, tasarım ve teknolojisi ile tüketicilerden tam not alan Flow-in artık Türkiye genelindeki mağazalarda tüketiciyle buluşuyor. Silverline Ankastre’nin mutfaklar için ürettiği ilk hibrit ürün özelliğini taşıyan Flow-in, tek gövdede 2 fonksiyonu birleştiriyor. Ocak ve davlumbazın mükemmel bir entegrasyonu olan ürün, formlandırılmış üst paneli ile ocağa ve mobilyaya bütünsel bir uyum sağlıyor.

Markaların başarıları artık “yeni ürün veya iyi kampanya” ile değil yarattıkları inovasyon, teknoloji, tasarım ile ölçülüyor diyen Silverline Ankastre Marka Direktörü Dilek Kosova sözlerini “artık tüketici sadece ihtiyacının karşılamasını değil daha fazlasını bekliyor. Bugün her üründe tasarımın satın alma kararında büyük etkisi var. İyi bir tasarım pek çok faydayı da beraberinde getiriyor; konfor, kullanım kolaylığı, keyif, şıklık… Silverline olarak bizler de trendleri, tüketici alışkanlıklarını yakından takip ediyoruz. Pazar ihtiyaçlarına yaratıcı çözümler, yenilikçi ürünler sunmak için çalışıyoruz. Bugün tüketiciyle buluşturduğumuz Flow-in’de bu çalışmaların meyvesi… Detaylı pazar analizleri ve uzun AR-GE sürecinden sonra ortaya çıkardığımız Flow-in Avrupa’da yoğun ilgi gördü. Türk tüketicilerden de olumlu tepkiler alacağımızdan eminiz. Ankastre teknolojisindeki geleceği bugünden yazıyoruz. Türkiye’de ve dünyada teknoloji, tasarım ve fonksiyona yönelik yeniliklerde öncü olmaya devam edeceğiz” şeklinde tamamladı.


Pişirme sırasında kokusuz, mükemmel ortamlar…

Tek bir yüzey üzerinde birleşen ocak ve davlumbaz; pişirme alanına fonksiyonel bir güç sağlarken, aynı zamanda mutfaklara estetik bir değer kazandırıyor. Flow –in, pişirme sırasında buharın doğrudan tahliye edilmesini sağlayarak, pişirme alanında mükemmel bir ortam oluşturuyor. A enerji sınıfında olan çevre dostu bu ürünün açılı panelleri her iki göz için de çekiş performansını en üst seviyeye çıkarıyor.


Mutfağımda değişik yapacağım bu günlerde Flow-in ile tanışmaktan son derece mutlu oldum.

Teşekkürler SİLVERLİNE

SELMA MOLLAOĞLU

27 Şubat 2018 Salı

HACI ABDULLAH ZORLU



HACI ABDULLAH LOKANTASI
HACI ABDULLAH LOKANTASI ZORLU CENTER
TÜRK MUTFAĞI
SARAY MUTFAĞI
OSMANLI MUTFAĞI

Eşimle Zorlu Center ' da bir toplantı sonrası öğle yemeği için tercihimiz @haciabdullahzorlu oldu.

Türk Mutfağını geçmişten günümüze taşıyan Hacı Abdullah lokantası bizim damak tadımıza çok uygun... Günde 120 çesit yemek sunuluyor.30 çesit komposto ve 15 çeşit turşu mevsimindeki sebze ve meyvelerle hazırlanıyor... Renk renk çesit çeşit komposto ve turşu kavanozları mekânın vitrininde ... tıpkı ananelerimizin evindekiler gibi...
Zorlu Center'ın  bahçe katında bulunan Hacı Abdullah lokantasının lezzetlerini mutlaka deneyimlemelisiniz...Yemeklerin tadı tuzu yerinde..ön yargılı olup tatmadan tuz ve baharat eklememenizi öneririm..
Araştırmalar sonucu menüye yeni eklenen saray mutfağından Kuzu Pancari' yi denemenizi tavsiye ederim. Lezzet ve sunum olarak bizim favorimiz oldu bile...


Hacı Abdullah Zorlu Center 250 kişilik yemek salonu, bahçesi, VIP odası ve özel günler, iş toplantıları için hem lezzet hem lokasyon olarak doğru bir tercih.

Rezervasyon için 0212 353 63 80


Hacı Abdullah yemeklerinin lezzet sırrını merak ediyor musunuz?
  • Tüm yemekler eski usül bakır kazanlarda pişiriliyor. Bu kazanlar 2 haftada bir kalaylanıyor.
  • Tüm yemekleri içme suyu ile yapıyor. Asla terkoz/çeşme suyu kullanılmıyor.
  • Yemeklere kullanılan yağlar Urfa'dan geliyor.
  • Yöresel bir çok sabit lezzet bulunuyor.
  • Dağ Kekiği / Zahter Denizli'den geliyor, Maş Fasulyesi, Kuru Dolma, Salça ve Baharatlar Gazi Antep yöresinden vb.
  • Kompostolar için meyveler; Kayısı Malatya'dan, Şeftali ve Armut Bursa'dan, Sarı kiraz, Erik Ege Bölgesi, Ayva Sakarya'dan getiriliyor...
  • Günlük gelen manda sütü ile yoğurtlarını yapıyorlar.
  • Günlük olarak zeytinyağlı çeşitleri bulunuyor. Yemeklerde kullanılan zeytinyağı uluslararası ödüle sahip, fiyat olarak da piyasanın %50 üzerinde ücret ödenerek alınıyor.
  • Tatlı vitrini sürekli yenileniyor. Samsa, Kadayıf, Muhallebi, Haşhaş Tatlısı olmazsa olmazlar :))
  • Eski Osmanlı Saray Mutfağı yemekleri ile ilgili Osmanlı Arşivini izin alarak incelemek isteniyor. Bir takım girişimleri oldu, izin bekleniyor. 500'e yakın kaybolmuş lezzet ve yemeği tekrar canlandırmak ve halka sunmak istiyorlar.
  • Turşu ve kompostolar çok meşhur. Tıpkı eskiden köylerde annelerimizin yaptığı gibi zamanında taze meyveleri alıp kaynatıp kavanozlarda saklanıyor. Bu sayede kışın bile taze meyveyi komposto şeklinde yeme şansı oluyor. Mesela,Ege'den parti parti kaliteli enginar topluyor, konserve yapılır kış için..

Menüden Seçtiklerimiz:


KURU BAMYA ÇORBASI
Bamya sevmeyenler dahi bu çorbaya bayılacaklar...Üzerine bol limon ile tadına doyum olmuyor...

SARAY ŞERBETİ
35 çeşit baharattan yapılan nefis bir şerbet...

 KURU DOMATES SALATASI

 MAŞ FASULYESİ SALATASI


 TURŞU
Türk mutfağının olmazsa olmazı...



KOMPOSTO
Hacı Abdullah' ın hangi şubesine giderseniz gidin ama  mutlaka kompostosunun tadına bakın...


Eskiden her yemekte mutlaka komposto ya da hoşaf içilirdi, bu ikilinin Türk mutfağındaki yeri ayrı! Özellikle Türk yemeklerin yanında servis edilen komposto veya hoşaf, serin suyuyla ferahlatır içindeki meyve sayesinde de ağır yemekleri hafifletir, sindirimi rahatlatır.
Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez bir içeceği olan kompostonun lezzetinin püf noktası ise; Komposto yapacağınız meyveler taze olmalıdır. Malzemenin en iyisini kullanmak işin sırrı, her biri z mevsiminde satın alınıp yapımına başlanıyor.
Hepsi güzelce yıkanarak usulüne göre -doğranması gerekenler- doğranıyor. İçme suyu ile kaynatılarak, şekeri ilave ediliyor. Bu sayede 365 gün çeşit çeşit komposto taptaze olarak misafirlerine ikram ediliyor.
Hacı Abdullah’ta Komposto çeşitleri: Ayva, Sarı Kiraz, Mürdüm Eriği, Şeftali, Armut, Kızılcık , Kayısı v.s



Komposto Müzesi
120 yıllık Hacı Abdullah Lokantası'nın duvarlarını tam 40 yıllık komposto kavanozları süslüyor. Yemeğinizin yanında mis gibi kompostonuzu içerken, duvarları incelemeyi sakın unutmayın! 
ETLİ  VE ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA
Hayır diyen olabilir mi :)


 KEŞKEK
Özel günlerin ve düğünlerin vazgeçilmezi...


Saray mutfağından KUZU PANCARİ



KUZU KAPAMA


ELBASAN TAVA
Tek kelimeyle muhteşemdi...

BEĞENDİLİ TAS KEBABI
Çok başarılıydı...Fotoğraftan da anlaşılıyordur...Beğendisi bembeyaz...Tas kebabı yumuşacık...



KUZU TANDIR VE İÇ PİLAV
Ne yazılabilir ki bu lezzete; olaydı :)


REVANİ
Revani, geleneksel tatlılarımızdan ve 10 numaraydı...


HAŞHAŞ TATLISI
Çok hafif... Herkes tarafından çok beğenildi...



Veee EKMEK KADAYIFI
Yaz- kış herzaman tercimdir...


TÜRK KAHVESİ
Leziz ve keyifli günün finali elbette Türk kahvesi ile yapılır :)

HACI ABDULLAH LOKANTASI 
Hacı Abdullah Lokantası’nın asırlık tarihi “Ahilik Teşkilatının” devamıdır. Köklü kuruluşların geçmişi, ya babadan oğula geçer, ya da para ile şirketler tarafından satın alınarak el değiştirir. Hacı Abdullah’ta ise iki kural da geçerli değildir. Hacı Abdullah'ın 1888 yılında başlayan serüveni “Ustadan Çırağa” devralınarak gelmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Karaköy Rıhtımı’nda “Abdullah Efendi” adıyla bir lokanta açılır. Lokantanın işletme ruhsatı bizzat “Sultan II. Abdülhamit ” tarafından verilir. Ülkeleri adına İstanbul’u ziyaret eden resmi ve özel heyetler, Abdullah Efendi’de ağırlanır. 1915 yılında ise  Abdullah Efendi Lokantası, Karaköy Rıhtımı’ndan Beyoğlu’na taşınır.İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Rumeli Han zemin katında hizmetine devam eder. “Abdullah Efendi” burada da Usta’dan Çırağa devredilmiştir.

1940 yılında ise “Abdullah Efendi”, Rumeli Han’da 25 yıl yerli yabancı çok sayıda ünlü misafirlerini ağırladıktan sonra yine “Usta Çırak” nöbet değişimiyle, eski adı Bursa Sokak ve Ahududu Sokak yeni adıyla Sadri Alışık olan, Türk Sinemasının kalbinin attığı sokağa taşınır ve “Hacı Salih” ismini alır.

“Abdullah Efendi” ve “Hacı Salih” adıyla kalitesinden hiç taviz vermeden Osmanlı-Türk Mutfağının bütün özelliklerini taşıyan lokanta, 1958 yılında şimdiki bulunduğu yerine, Ağa Camii yanındaki Sakızağacı Caddesi’ne taşınır. Lokantaya adını veren “Hacı Salih” ilerleyen yaşını göz önünde bulundurarak, O’da 1888′den bu yana sürdürülen geleneğe uyar ve yetiştirdiği çıraklarına, yani hizmetin emekçilerine, ustalarına devreder.

Kalite ve hizmetin gurur veren onurunu, güzelliğini bugüne taşıyan “Hacı Salih” ismi, resmi prosedür gereği değişmek zorunda kalır. 1983 yılında bir tevafuk sonucu yine 1888′li yıllardaki ismine rücu eder ve “Hacı Abdullah” ismini alır.

Sultan II. Abdülhamit 'in resmi müsaadesi ile açılan lokanta o günden bu güne aynı tadı muhafaza ettiğini, 90 yıl önce yemek yiyen ve bugün de lokantayı şereflendiren Osmanlı torunlarının, şeref defterine yazdıklarından öğrenmek mümkündür.

ZORLU CENTER -  Zincirlikuyu - İSTANBUL 

Konukseverliği için HACI ABDULLAH ZORLU' ya  çok teşekkür ederim...
SELMA MOLLAOĞLU

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...