26 Nisan 2015 Pazar

Yaza Hazırlık: 2 Malzemeli Nutellalı Muzlu Dondurma

Yaza Hazırlık: 2 Malzemeli Nutellalı Muzlu Dondurma
Resim yazısı ekle

Yaza hazırlık diye başlık atınca bi an sanki bi diyet programı veya egzersiz programı yazmışım gibi oldu di mi? Hadi en iyi ihtimalle diyet tatlı falan. Yok yok, alakası yok. Bu baya muzlu ve nutellalı dondurma tarifi. Hem de sadece 2 malzeme ile hemen hazır. Üstelik dondurma makinesine, sürekli karıştırmaya falan da ihtiyacını yok.

Yaza Hazırlık: 2 Malzemeli Nutellalı Muzlu Dondurma

Bu arada pek de sağlıksız değil, özellikle hazır dondurmalara kıyasla çok daha sağlıklı. Yani umarım.

Eğer bir mutfak robotunuz/parçalayıcınız ve bir de derin dondurucunuz varsa geriye kalan sadece biraz muz ve nutella.


Nutella düşkünü bi insan olmasam da muzlu nutellalı dondurmadan kaselerce yiyebilirim. Isterseniz sarelle, organik çikolatalı fındık ezmesi, evde yaptığınız nutella gibi alternatiflerle de yapabilirsiniz.

Sadece ufacık bir ön hazırlık gerek. Buzları 1 cm kalınlığında dilimleyip, bir tepsiye yayıp en az 2 saat derin dondurucuda iyice sertleşene kadar dondurmak. Onun dışında dediğim gibi, dünyanın en kolay dondurma tarifi.



2 Malzeme ile yapılan Nutella ve Muzlu Kolay Dondurma


Yaza Hazırlık: 2 Malzemeli Nutellalı Muzlu Dondurma

2 kişilik

3 orta boy muz
3 yemek kaşığı nutella (veya damak tadınıza göre artırabilirsiniz)

Muzları 1 cm kalınlığında dilimleyip dondurucuda 2 saat bekletin.

İyice donan ve sertleşen muzları mutfak robotuna/doğrayıcıya atın ve robotu yüksek devirde çalıştırın.

Önce ilk fotoğraftaki gibi parçalı bir görüntü elde edeceksiniz, çok normal. Sonra 2.deki gibi pürüzsüz ve kremsi olacak. Bu hale geldikten sonra 3 yemek kaşığı nutellayı da ekleyip 30 daniye kadar daha çalıştırın robotu. Tüm malzeme karıştıysa dondurmanız hazır. Yalnız dikkat edin, aşırı lezzetli. Kendinizi kaptırıp çok yemeyin :)




2 Malzemeli Nutellalı Muzlu Dondurma

22 Nisan 2015 Çarşamba

Balzamikli Karamelize Soğan ve Keçi Peynirli Tart


Istanbul'un içi nasıl bilmem, benim olduğum yerde hala kış gibi. Denizin üstüne sis çökmüş, adaları görebilebe aşk olsun. Böyle bir günde içinizi ısıtacak bir fincan çayın yanına çok yakışacak bir tarif vereyim istedim. Çay demişken normalde çay ve kahvede şeker midesini bulandıran bir insanım ama böyle tuzlu ve peynirli bir şey yiyeceksem çay yanında mutlaka biraz şeker veya balla tatlandırıyorum. Tamam tamam, sadece şeker. Ballı güzel olmuyor daha sağlıklı olsa da :)

Şu bi gerçek, karamelize soğanı, birçok şeyden çok daha fazla seviyorum. Yani benim bu tartı sevmeme imkanım yoktu zaten ama herkes çok sevince paylaşmak istedim.

Keçi peyniri yerine lor, beyaz peynir de güzel olur. Gravyer falan seviyorsanız hele...  Ben keçi peyniri ile yaptım. Siz istediğiniz peynirle değiştirin onu.

Bu arada peyniri sabitlemek isterseniz peynirli harca çırpılmış yumurta sarısı katabilirsiniz. Ben yapmadım.





Karamelize Soğan ve Ricotta Peynirli Tart

Tart Hamuru ile başlayın.

115 gram tereyağ (soğuk, küp küp doğranmış)
2 bardak un (amerikan kap ölçülerinde)
2 yemek kaşığı soğuk su
1/4 çay kaşığı tuz

Ekstra: Kenarlarına sürmek için 1 yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı sıvı süt kreması veya zeytinyağı.

Balzamikli Karamelize Soğan

750 gr -1 kg soğan
1-2 yemek kaşığı iyi kalitede balzamik sirke (damak tadınıza göre)
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz

Peynirli harç

Yaklanış 250-300 gr beyaz peynir, lor peyniri veya sevdiğiniz herhangi bir peynir.
2-3 kaşık zeytinyağ (eğer peyniriniz zaten çok yağlı ise kullanmayın)
biberiye 

Üzerine:
1 avuç Rendelenmiş parmesan, kaşar vs
Hazırlanışı

Önce hamuru yapıp dinlenmesi için buzdolabına alın. Rondoya un, tuz ve şekeri ekleyip karışırın. Daha sonra küp küp doğradığınız soğuk tereyağı ekleyin ve 5 er saniye aralıklarla, karışım toprak gibi dağılgan bir hal alana kadar çalıştırın. 2 yemek kaşığı soğuk suyu ekleyip, yine rondoyu 5 er saniye çalıştırarak hamur haline getirin. Kulak memesinden çok az koyu bir kıvamı olacak. 



Hamuru rondadan alıp, 1 dakika kadar kendini toplayana dek yoğurun. Buz dolabına dinlenmeye bırakın. 

Soğanlı harcı hazırlayın. Bu bunun için 750-1 kg  soğanı temizleyip tercihen julien gibi doğrayın. Tavaya sıvıyağ gezdirip soğanları bırakın. Üzerine balzamik sirke ve tuzu gezdirin ve ilk 10 dakika orta hararetli ocakta pişirin ve rengi biraz koyulaşmaya başlayınca altını kısıp üzerine 1 tatlı kaşığı toz şekeri serpin ve 25-30 dakika boyunca fotoğraftakiler gibi koyu bir renk alana kadar arada karıştırarak pişirin. Ocağın altının kısık olması burda önemli, yoksa soğanlarınız karamelize olmak yerine yanar. Tart için kullanmadan önce yağını süzün. 

Peynirli harç

Kullanacağınız peyniri bir kaseye alıp iyice ufalayın veya rendeleyin. Zeytin yağı ve biberiyeyi ekleyip karıştırın. 


Tart hamurunuz en az yarım saat dinlendikten sonra, bir tart kalıbınına yayın, tabanı düzleyin ve çatalla delikler açıp tart hamurunu 175C önceden ısıtılmış fırında, 20 dakika kadar hafif kızarana kadar pişirin. 

Fırından aldığınız tart tabanınına peynirli harcınızı serpip, parmaklarınızla biraz bastırarak düzleyin. Üzerine soğan katmanını yayın. ve üzerini bir kaşıkla düzeltin. En son bir avuç kadar rendelenmiş parmesan, kaşar, gravyer gibi eriyen bir peyniri üzerine serpiştirin ve 175C fırında, en üstteki peynir katmanı eriyip kızarana kadar pişirin. 





19 Nisan 2015 Pazar

Panna Cotta Tarifi

Mango panna cotta
Italyan mutfağına ait bir tatlı panna cotta. Türkçe'ye ne diye çevrilmiş veya çevrilmiş mi bilmiyorum. Orijinalinde yumurta beyazı, bal ve krema kullanılarak yapılsa da kıvamını jelatinle vermek sanırım daha kolay ve risksiz olduğundan bu yol çoğunlukla tercih ediliyor. Bir de fırınlamak da ayrı bir sıkıntı olsa gerek. 

Basit olarak anlatmak gerekirse pişmiş krema; biraz daha açarsak pişmiş ama kıvamlı kremanın soslarla, şuruplarla sunulması diyebiliriz. İçeriği de haliyle temel ve basit şeylerden oluşuyor. Ah bir de şu var, panna cotta sırf krema ve şekerden oluştuğu için ne yazık ki öyle yerken hissettirdiği hafifliğin altında yüksek bir yağ yüzdesi yatıyor. 

Ilk yediğimde Özsüt'de yemiştim ben panna cottayı ve çok sevmedim açıkçası, uzun da zaman önceydi. Bu tatlı, pasta işlerine biraz dadanınca neden denemiyorum ki diyip bir deneme yaptım bir süre önce sonra anladım ki ben panna cotta sevebilirim, eğer kendim yaparsam :D Birkaç farklı tarif denedikten sonra sonucundan en memnun olduğumu yapmaya devam ettim hep. Bu yüzden size orijinali the kitchnn'a ait olan temel bir panna cotta tarifi anlatacağım. Soslarla, malzemelerle zenginleştirmek size kalmış. Bu postta olmasa da ileriki tariflerde birkaç çeşit panna cotta tarifi de vereceğim ama hepsinin panna cotta kısmı bu tarifle yapılacak. 

Jelatin önemli bir konu ve bildiğiniz gibi hayvansal bir madde. Bu yüzden vegan seçeneği olan agar agar vegan veya vejetaryenler tarafından tercih edilebilir. Ben nasıl kullanıldığını bilmiyorum agarın, eminim internette bir sürü yazı vardır hakkında. Kendi adıma, ayda yılda bir yediğim gıda boyasını, jelatini vs çok önemsemediğimden direkt toz jelatin kullanıyorum. Dediğim gibi, isterseniz agar agar sipariş verebilirsiniz internetten. 

Jelatini kullanmadan önce ingilizcede bloom dedikleri, benim de buna türkçe bir karşılık bulamadım bir şey yapıyorlar. Soğuk suya jelatini serpip 5-10 dakika çözülüp hacim almasını sağlayan bir adım bu. Önemli ve atlanmaması gereken bir adım. 

Bunun dışında, jelatin çok yüksek sıcaklıklarda işlevini yitirebiliyor, bu yüzden jelatini kaynatmak istemezsiniz herhangi bir aşamada. Panna cotta yaparken sütle beraber ısıtılacağından şundan emin olun, süt buharlaşmaya veya kaynamaya başlamayacak. 

Krema, marketlerde rahatlıkla bulabileceğiniz süt kreması, toz kremşanti vs değil. Buraya tıklayarak daha önce süt kreması ile ilgili yazdıklarımı okuyabilirsiniz. Çırpma işlemi gerekmediğinden soğutmanıza gerek yok. Herhangi güvendiğiniz bir markanın kremasını kullanabilirsiniz. 

Kullanacağınız kalıplar için iki seçeneğiniz var önünüzde. Ya kokusuz bir sıvı yağ ile yağlayıp fazlasını bir peçete ile alacaksınız ya da suyla çalkalayacaksınız. Böylece ters çevirdiğinizde panna cotta kalıptan veya kaseden rahatlıkla çıkacak. Bardak veya kuplarda yapmak isterseniz bu işleme gerek yok. 

Panna cottayı vegan yapmak da mümkün. Bunun için ölçülere sabit kalarak soya sütü/kreması, hindistancevizi sütü/kreması gibi bitkisel ürünler de kullanabilirsiniz. 


Lavanta ve ballı panna cotta
Panna Cotta Tarifi

Aşağıdaki tarifle 4-6 kişilik sade panna cotta elde edeceksiniz. Ölçüler amerikan kap denen, yaklaşık 240-250 ml hacimli bardaklar ile. 

1.5 su bardağı tam yağlı süt.
1.5 su bardağı krema
1/3 bardak şeker
4 çay kaşığı jelatin
1 çay kaşığı vanilya 
1 tutam tuz


Sütü bir tencereye alıp jelatini üzerine serpin ve 5 dakika kadar hafiften çözülmesi için bekleyin. 
Jelatin tanecikleri ıslanıp, biraz şişince orta ocağın orta gözünü en kısık şekilde açın ve sürekli karıştırarak 2 dakika kadar sütü ısıtın. 2 dakika sonra ocağı kapatın ve tencereyi alın. Jelatinin çözülmüş olup olmadığını anlamak için parmağınızı süte batırıp iki parmağınızı birbirine sürterek tanecik var mı diye kontrol edebilirsiniz. 

Jelatin erimişse şekeri ilave edip çözülene kadar, yine karıştırarak 3-4 dakika daha kısık ateşte ısıtın. Aynı şekilde bu aşamada da sütün kaynamasına izin vermeyin. Buhar çıkmaya başlarsa hemen ocaktan alın. 

Şeker çözüldükten sonra krema, vanilya ve tuzu ekleyip karıştırın ve homojen bir karışım elde edince kalıplara eşit şekilde paynaştırın. Panna cotta bu aşamada çok sıvı görünebilir ama soğuyunca kıvam alacak. 

Daha sonra ters çevirmek istiyorsanız 1-2 dakika kadar kalıpları sıcak suya oturtup, tabağa ters çevirebilirsiniz.  
Baharatlı armut ile panna cotta




15 Nisan 2015 Çarşamba

5 Malzeme ile Yapılan Oreo Cheesecake



Oreo sanki artık resmi olarak burda satılmaya başlayalı biraz değişti. Sadece Migros'ta satıldığı dönemdeki ile, yurt dışından gelenler zaten farklıydı biraz ama bu son gelenler biraz daha özensiz sanki. Belki bana öyle gelmiştir bilmiyorum, ama bildiğim bir şey var o da herkesin Oreo'ya bayıldığı. Ben de seviyorum ama kremasını sıyırınca :D Kremasını pek sevdiğimi söyleyemem.


Normalde hep teferruatlı tarifler yazıyorum sanırım, aslında arada ufak tefek şeyler deniyorum böyle, zaten internet 3-4 malzeme ile yapılan, bisküviler, nutellalarla yapılan tariflerle dolu. Bundan sonra bunları da paylaşmaya karar verdim. Bu da onun ilk yazısı olsun. Zaten ben oreo ve biscoff bisküvilerle ufak tefek şeyler yapmaya bayılıyorum. Oreolu tarifler bundan sonra bol bol olacak çünkü artık hemen her büyük markette, hatta bakkallarda bile var :)


Oreolu cheesecake'e gelince, hem yapılışı çok kolay, hem az malzeme ile yapılıyor ama o kadar az zahmete rağmen son derece lezzetli.



Tabanı için sadece oreo ve tereyağ; peynirli kısmı içinse peynir, yumurta, krema ve şeker tek ihtiyacınız olan şeyler. O kadar kolay yani :)


Labne peyniri miktarı gözünüzü korkutmasın. Size tavsiyem A101, Bim veya Migros'un kendi ürünlerini tercih etmeniz. Zaten belirli markaların fabrikalarında üretiliyorlar bunlar da ve fiyat olarak yarısı kadar ünlü ve pahalı markaların. Klasik, marka ismi farkı ödüyoruz. Tabi bütün peynirler için söyleyemem bunu ama en azından labne veya krema peyniri alacaksanız, bu alternatifleri kullanalarak masrafı yarıya düşürebilirsiniz.

Labne peynirini kullanmadan önce labne peynirini süzmenizi tavsiye ederim, daha güzel bir kıvamı oluyor sonucun. Bir de, severseniz 1 çay bardağı süt kreması veya ekşi krema da ekleyebilirsiniz harca.

Bunun dışında, ben un veya nişasta kullanmadım, kıvamında bir sorun yaşamadım. Isterseniz yine de ekleyebilirsiniz. Yumurta, süzülmüş peynir ve tereyağlı harç kısmı yeterli pişip, dolapta dinlendirildikten sonra oturuyor ve gayet düzgün bir kıvamı oluyor. Zaten yumurta tutucu bir malzeme ama yorumlarda soran bir okuyucu olduğu için düzeltme olarak belirtmek istedim. Benim elde ettiğim doku en alttaki fotoğraftaki gibi. 

Ben oreoları migrostan, büyük paketlerle alıyorum. Ufak paketlere göre daha hesaplı oluyor tabi ki. Tarif için gerekli 36 oreo için  4 tane 10lu paketlerden almanız gerekecek.

Yaptıktan sonra oreolu cheesecakeinizi dinlendirmeyi unutmayın. Cheesecakein oturması için önemli, bu yüzden en azından sabahtan yapın, öğleden sonra veya akşama harika olacak.

Bu arada, diyelim bu oreolu cheesecake tarifini denemek istiyorsunuz ama oreo bulamıyorsunuz, hiç sorun değil. Eti negro veya sevdiğiniz herhangi kakaolu ve kremalı bisküvilerle de yapabilirsiniz.

5 Malzemeli Oreolu Cheesecake! 




22 cmlik çember kalıp için

26 oreo +3 yemek kaşığı tereyağ (taban için)
10 oreo (üstü için)

750 gr labne peyniri (oda sıcaklığında, süzülmüş)
4 yumurta (oda sıcaklığında)
2/3 bardak toz şeker
4 yemek kaşığı tereyağ,  oda sıcaklığında
*4 yemek kaşığı mısır nişastası veya un (tercihen, çok daha yoğun bir kıvam isterseniz, ben kullanmadım)

Fırını 175Cye ayarlayın.

26 tane oreoyu mutfak robotunda iyice ufaltın. Tereyağını tavaya alıp eritin ve ufalanmış oreoları ekleyip 1 dakika kadar karıştırarak orta ateşte kavurun ve ocağı kapatın. 2 dolu yemek kaşığı kadarını ayırıp 22cmlik çember kalıbın tabanına dökün ve biraz ılıyınca parmaklarınızla veya bir bardağın altı ile bastırarak tabana yayın, ve düzleyin.

Tereyağını ve labne peyniri 30-40 saniye kadar çırpıp pürüzsüz bir hal almasını sağlayın. Şekeri ekleyip 1 dakika daha çırpın ve yumurtaları teker teker ekleyerek, her eklemeden sonra 15 -20 saniye çırparak homojen bir karışım elde edin. Sıvı olacak muhtemelen, bunda bir sorun yok, pişince toparlanıyor. Bu aşamadan sonra eğer çok yoğun kıvamlı bir cheesecake istiyorsanız un veya nişastayı ekleyip, karıştırabilirsiniz. Ben eklemedim, kıvamıyla ilgili bir sorun yaşamadım.

Chesecake tabanının üzerine diğer 10 tane oreoyu dizin. (isterseniz parçalara bölebilirsiniz, ben bütün halde ekledim. Size az gelirse oreo miktarını artırabilirsiniz.)

Cheesecake harcını tabanına oreo ile kapladığınız ve bütün oreoları dizdiğiniz çember kalıbınıza dökün. Ayırdığınız ufalanmış oreoları üzerine serpin ve çatalla alt üst ederen dağıtın. Bu aşamada dipdeki bütün oreolar yukarıya çıkacak, burda da bir sorun yok, aynen öyle olması gerek. :)

Fırın ızgarasını en alt kata yerleştirin ve 175C'de 45-60 dakika kadar üzeri kızarana kadar pişirin.

Fırından fırına fark olduğu için, üst kısım hemen kızarırsa, kalıbın üzerini alüminyum folyo ile kaplayıp pişirmeye devam edebilirsiniz.

Fırından aldığınız cheesecake oda sıcaklığına gelince dolaba alın ve servisten önce en az 4-5 saat dinlendirin.

Ben üzerine biraz çırpılmış krema sıkıp, yine oreo ile süsledim. Siz de isterseniz, krema veya kremşanti ile servis edebilirsiniz.





9 Nisan 2015 Perşembe

Espresso ve Çikolatalı Yulaflı Toplar / Swedish Chocolate and Espresso Balls


Isveç kültüründe "fika" diye bir sözcük var, kısaca "mola vermek, kahve molası vermek." gibi bir anlamı var.  Fika, bir fincan kahve alıp yanına da biraz hamurişleri veya atıştıracak sandviç, ekmek üst gibi şeylerle kendine biraz vakit ayırmak. Hatta fika, kahvenin kendisi. 

Kahve, Isveç kültüründe önemli. Hatta kimilerine göre insan ilişkileri için de önemli. 
Kahvenin İsveç kültüründeki yerin önemli olmasının sebebi halkın kahveyi çok sevmesi ve bu kahve molalarının onları sosyalleştirdiklerini düşünmeleri.  Bir de, ufak bir parça atıştırmalıktan da öte aslında, bizde nasıl günlerde kadınlarımız kendilerini aşıyorsa orda da "fika" kahve yanına taze pişmiş en az 7 çeşit hamur işi, minik kek demek biraz da. Yani bazen biraz süslü, bazen de ayak üstü, iş yerinde, okulda iki üç insanla biraz muhabbet biraz kahve...

Genelde de ufak sandviçler, semla, çikolata topları tercih ediyorlar kahve yanına. 
Aslında İsveç ve süslü kelimeleri bana pek uzak, her zaman "less is more" mantığıyla hareket eden bir toplum gibi gelir bana, süslü demek benim için ya daha oryantal kültürler ya da ingilizler geliyor. 

Ikea'da sötsak kakaoboll diye satılan çikolatalı toplar var. Bunları ilk yurtta, yakın arkadaşım Püren'in ikram etmesi ile denemiştim. Hmm, hmm diye yiyip anlamaya çalşırken bi baktım en başta garip gelen dokusunu ve tadını çok sevdim. sonra da bir iki kere daha öyle denk geldikçe yedim ama Ikea'ya nadir gidebildiğim ve gittiğimde de bulamadığım için çok yeme fırsatım olmadı. 

Yine yakın bir arkadaşım olan Tuğçe'nin evindeyken konusu açıldı, o da çok seviyormuş meğer. O günden sonra aklımdaydı, evde yapacağım. Çünkü en son Ikea ziyaretimde almadan önce içindekilere baktım ki margarin, yapay aromalar, koruyucular... Sonra o güzel dokuyu verenin ne olabileceni düşündüm, tabi ki yulaf! Derken telefonuma ana malzemeleri not ettim ve kafamdaki "ilk  denenecekler listesi"ne ekledim. 

Böyle tariflerin güzel tarafı şu, biraz modifiye edip orijinalden daha lezzetli şeyler ortaya çıkarabileceğiniz gibi sadece içeriği alternatifleri ile değiştirp daha sağlıklı hale getirebiliyorsunuz. Sağlıklı diyemem tabi ki, o konu biraz tartışılır ama en azından reyon ürünlerinden çok daha sağlıklı diyebilirim. Ben de tarifi daha sağlıklı çikolata topları yapabilmek için biraz alternatif tatlandırıcılara ve yağlara yöneldim. 


Tatlandırmak için şeker yerine bal, agave şurubu, akçaağaç şurubu kullanabilirsiniz. Pekmez bence tadını bozar. 

Yağ olarak orijinalde margarin kullanılıyor, tereyağ veya hindistancevizi yağı/coconut butter kullanabilirsiniz. 

Ikea'da satılanların dışı çikolata kaplı değil, siz de isterseniz dışını çikolata kaplamadan direkt hindistancevizine bulaabilirsiniz. 

Yulaf ununuz yoksa, yulafı robota veya kahve değirmeninde öğütebilirsiniz. 
Bir de, orijinalin içinde crumble vardı, ben bunun için daha önce yağtığım kurabiyeleri ufaladım, siz de böyle bir şey yapabilir veya hiç eklemeyebilirsiniz. 

Espresso eklemeyebilirsiniz veya 1 yemek kaşığı granül kahveyi 2 yemek kaşığı su ile karıştırıp ekleyebilirsiniz. 

Espresso ve Çikolatalı Yulaflı Toplar


Espresso ve Çikolatalı Yulaflı Toplar 

Yaklaşık 24-26 tane çikolata topu için

4 bardak yulaf unu (3.5 bardak + ekstra olarak yarım bardak)
4 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı espresso 
8 yemek kaşığı veya damak tadınıza göre daha az veya çok bal/agave şurubu/pudra şekeri
1/4 çay kaşığı deniz tuzu
1/2 bardak süt veya alternatif hindistacevizi, badem veya soya sütü
125 gr tereyağ veya coconut butter/ hindistancevizi yağı (tereyağ ise ufak parçalara ayrılmış)
1.5 bardak kurabiye kırığı (tereyağlı, kakaolu, hindistancevizli, yulaflı... size kalmış)

Kaplamak için: Eritilmiş ve tercihen temperlenmiş çikolata (ben 300 gr bittere 100 gr sütlü çikolata kullandım)
1 su bardağı hindistancevizi rendesi


Büyük bir kasede 3.5 bardak yulaf unu, kakao, tuzu karıştırın. (Pudra şekeri ile yapacaksanız bu aşamada bu karışıma ekleyebilirsiniz.)

Tereyağını ve balı yulafunu karışımına ekleyip yuğurarak veya hamur keseceği ile yedirin. Sütü, espressoyu ve kurabiye kırıklarını ekleyin ve yoğurulup şekil verecek bir kıvam alana kadar karıştırın. (Eğer kıvam cıvık gelirse kalan yarım bardak yulaf ununu da ekleyebilirsiniz.)

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp toplar haline getirin.

Bu aşamada ister hepsini hindistan cevizine bulayın, isterseniz de erittiğiniz ve tercihen temperlediğiniz çikolatalara batırın ve üzerlerine hindistancevizi serpiştirin. 

4 Nisan 2015 Cumartesi

Fıstık Kremalı Kakaolu Kurabiyeler




Antepfıstığı bana hep kızkardeşimi hatırlatır. Daha ufacıkken "ben fıstıkçıyla evlenicem" dediğini haırlıyorum, o kadar çok severdi. 1 kilo fıstık verin, yerdi. Bir de Gaziantep'te taze fıstık var, hele onun hastasıdır. Gaziantep'te doğup büyüyünce insanların sizden hep bir fıstık ve baklava düşkünlüğü beklentisi oluyor. Sanki doğuştan fıstıksever olmak lazım gibi. Ben de tam tersi, çok aramıyorum fıstığı, biri önüme getirirse yerim, yoksa aklıma fıstık yemek gelmez.

Baklava demişken, gerçekten benim küçükken Gaziantep'te yediğim baklavalarla bırakın Istanbuldaki o ünlü saçma baklavacıları, memleketteki çoğu baklavacının bile alakası kalmamış. Herkes basıyor şurubu, içinde azıcık fıstık. 1 tane baklava yiyorsun sanki 3 kilo şeker şurubu içmişsin gibi ağır geliyor. Istanbul'da pek meşhur olan Güllüoğlu, inanın iyi baklava yapmıyor. İyi yaptıkları ne var bilmiyorum, boş reklam. Aklınızda olsun, eğer Gaziantep'ten gelenlerden veya sipariş yolu ile baklava, şöbiyet gibi şeyler isteyecekseniz size önereceğim birkaç yer var.

Şöbiyet için Zeki Inal, Baklava için Koçak ve Imam Çağdaş. Bir de bu zincir Güllüoğlu furyasının dışında Abdulkadir Güllüoğlu var, onların da baklavaları, şöbiyetleri iyi.

Istanbul'da ise ilginç şekilde, Güllüoğlu furyasının yanında sönük kalmış ama bence çok daha iyi olan bir yer var: Pendik'te Gaziburma. Bence, bakın ben baklavanın memleketinde büyüdüm, Istanbul'daki Güllüoğullarının şeker şurubundan insanı komaya sokan baklavaları ve diğer fıstık fakiri tatlılarının yanında gayet iyiler.

Şeker şurubunun olayı da tahmin edebileceğiniz baklavanın terazide ağır çekmesi, işgüzarlık.

Tamam, bu kadar baklava muhabbeti yeter.

Fıstığa geri dönelim. Fıstık ve çikolatayı sevmeyen var mı aranızda? Bence yok. Ben de seviyorum bazen. Direkt yemektense, böyle kurabiyelerde, kremalarda veya kekin kendisinde fıstığı kullanmak daha çok hoşuma gidiyor. Bu kurabiyeler de o sevdiğim bazenlerden biri. Bol fıstıklı kremaları var ve kendileri kakaolu ve bademliler. Yalnız şimdiden söyleyeyim, biraz kalorililer. ama hangi tatlı gerçekten masum ki? Neyse siz bana kalırsanız 150 kilo olur çıkarsınız, bu yüzden ben baştan uyarımı yapayım. Ha yine de ben bunlardan yapıp, çayın yanında kendimden geçerek yemek istiyorum derseniz buyrun tarifi yazıyorum.


Bu tarifle yaklaşık 30-32 tane tek parça kurabiye çıkıyor, benim gibi sandviç şeklide yapmak isterseniz yaklaşık 15-16 kurabiyeniz olacak sonuçta.

Krema olarak, fıstıklı buttercream/yağlı krema yaptım.

Ben kremasını çok kalın sürdüğüm için bana biraz ağır gelirken evdekilere gayet yerinde geldi. Bu yüzden isterseniz siz benim kadar kalın katmanlar halinde sürmeyin ağır gelebileceğini düşünürseniz.


Fıstık Kremalı Kakaolu Kurabiyeler


Kakaolu Kurabiye

225 gram tereyağ (oda sıcaklığında)
1 yumurta sarısı
1.5  su bardağı +1 yemek kaşığı un
1/2 su bardağı kakao
2/3 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı kavrulmuş ve ufalanmış badem
1/4 çay kaşığı tuz

Bir kabın içinde un ve kakaoyu iyice karıştırın.

Bir çırpma kabına tereyağı ve şekeri alıp kremamsı bir kıvam alana kadar yaklaşık 1.5 dakika orta devirde çırpın. Yumurta sarısı, tuz ve vanilyayı ekleyin ve pürüzsüz olana kadar orta devirde çırpın. Un-kakao karışımı ve badem kırıklarını ekleyin ve yine orta devirde, hamur topak topak, topraksı bir hal alana kadar karıştırın. Bu aşamadan sonra biraz yoğurmanız ve unu yedirmeniz gerekecek. 2-3 dakika, hamurunuzu yoğurun ve un topakları kalmadığına emin olun. Bu aşamada eğer hamurun kıvamı size cıvık gelirse biraz daha un ekleyebilirsiniz.

Hamuru 2 parçaya ayırın streç film ile sarıp en az 1 saat dolapta bekletin.

Bekleme süresinin sonunda ilk parçayı bir merdane ile yarım santim kalınlığında açıp, tercihen çember şeklinde kurabiye kesici veya kahve finacı ağzı ile daireler kesin. Kestiğiniz daireleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 175C önceden ısıtılmış fırında 12-14 dakika kontrollü pişirin. Kalan yarısı için de aynı işlemi uygulayın.

Aralarına krema sürmeden önce iyice soğuttuğunuzdan emin olun.



Fıstıklı Krema

150 gr oda sıcaklığında tereyağ
3 yemek kaşığı soğutulmuş süt kreması
1 çay bardağı ince çekilmiş fıstık içi
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1/4 çay kaşığı deniz tuzu

150 gram yumuşak tereyağını 30 sn kadar  çırpın ve pürüzsüz bir hal alınca pudra şekeri ve tuz ile tekrar bi 45 saniye kadar daha çırpın ve satenimsi bir görüntü almasıı sağlayın. Fıstık tozunu ve süt kremasını ekleyin, 1 dakika kadar daha çırpıp fıstığın iyice dağıldığından emin olunca çırpmayı bırakın ve oda ısısındaki kurabiyelerinizin arasını doldurmak için kullanın.


3 Nisan 2015 Cuma

Beyaz Çikolata ve Misket Limonlu Cheesecake / No bake White Chocolate and Lime Cheesecake



Beyaz Çikolata ve Misket Limonlu Cheesecake / No bake White Chocolate and Lime Cheesecake

Misket limonunu limondan daha çok seviyorum diyebilirim, daha ferah bir aroması var bana göre. Cheesecake için bana limondan daha iyi bir alternatif gibi gelir genelde ama pek fazla sayıda yaptığım söylenemez. Bu da nerden esti bilmiyorum, elimin altında hazır lime (misket limonu) varken yapayım dedim.

Tarifte de göreceğiniz gibi, 1 kat taban ve 3 kat harç var. Kalın bir peynir katı, üzerine yeşil bir meyve katı ve en üstte beyaz çikolatalı kat. Ben bir de en üste biraz pudra şekeri ile çırptuğım süt kremasından sıktım.


Tabanı için ben evde yaptığım kurabiyeleri ve biraz da biscoff kullandım. Siz de bayatlamış kurabiyelerinizi veya herhangi bir bisküvi kullanabilirsiniz içinize sinen. Ben burçak bisküvinin tadını pek sevmediğim için mecbur kalmazsam kullanmıyorum ama genelde taban için en çok tercih edilen bisküvilerden biri.

Bu cheesecake'in peynirli kısmı pişmediği için kıvam konusunda sıkıntı yaşamamak için labne peyniri mümkün olduğunca süzün, diğer peyniri süzmenize gerek yok. Peynir tadını hafifletmek için çırpılmış krema kullandım. Sabitlemek için bir miktar jelatin var, daha önce jelatinsiz de yaptım, oldu.

Labne peynirini süzmek için 3-4 kat kağıt havunun üzerine labne peynirini alıp, havlu ile kaplayıp bekletebilirsiniz. Yaklaşık 45 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır. Zamanınız varsa daha çok da bekletebilirsiniz. Pınar beyaz derken, normal kalıp beyaz peynir değil :) Sürülebilir, mavi pakette olanlar var ya, onlardan işte. Yerine herhangi bir az tuzlu krema peyniri de kullanabilirsiniz.

Misket limonlu kat için curd yapabilirsiniz ama ben içindeki yumurta sarısı miktarı ve tadından dolayı tercih etmiyorum. Bu yüzden jelatin kullandım. Jelatin kullanmayacaksanız nişasta miktarını 1 kaşık artırabilirsiniz veya yumruta sarıları ile curd yapabilirsiniz.


Beyaz çikolatalı kat için yine az bir miktarda jelatin kullandım, ama kullanmasanız da olur ben sadece tam sabitlensin istedim fotoğraf için. Öyle bir amacınız yoksa kullanmayın gitsin.

Jelatin demişken, hep toz jelatin kullandığımdan yaprak jelatin ile ilgili bir fikrim yok. Bu yüzden bu konuda bir şey söyleyemeyeceğim. Eğer bitkisel kıvam verici kullanmak isterseniz agar agar deneyebilirsiniz.

Bütün katları da jelatinsiz yapabilirsiniz. Ganaj da, pelte de zaten kıvam alacak. Peynirler de kendinden kıvamlı. Daha önce jelatinsiz yaptığım çizkeklerde biraz yumuşaklık dışında hiçbir sorun yaşamadım. Jelatin kullanmadan yapmak isterseniz, jelatin kısmını atlayıp yapın.

Misket limonlarının hepsinin kabuğunu rendeledim ve sularını yeşil katman için 2 tanesinin kabuğu ile birlikte kullandım. Diğer 1 tanenin kabuğunu da peynirli harçta kullandım.

En üste çırpılmış krema sıktım.

Kalıplanmış bütün cheesecakeler için geçerli bir kural var, en az 12 saat dinlendirmek kekin oturmasını sağlıyor. Zaten bu bu kek de pişmediği için bu dinlendirme aşaması önemli.

Bahsetiğim gibi, taban üzerine 3 kattan oluşan bir çizkek bu. Bu yüzden her bir kattan sonra  mutlaka dolapta dinlendirin. Yoksa siz diğer katı dökerken karışabilirler.

En güzeli bunu bir gün önceden hazırlayıp, ertesi gün tüketmek. Aynı gün tüketmek istiyorsanız sanırım erkenden başlamanız gerekecek yapmaya.

Beyaz Çikolata ve Misket Limonlu Cheesecake / No bake White Chocolate and Lime Cheesecake

Beyaz Çikolata ve Misket Limonlu Cheesecake 


Cheesecake tabanı

2 su bardağı robotta çekilmiş, ufalanmış bisküvi ( Eti burçak, biscoff, petibör veya bayatlamış kurabiyeleriniz de olur)
4 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı süt

100 gr tereyağı bir tavaya alıp eritin ve içine ufalanmış kurabiyeleri ve şekeri ekleyin. 3-4 dakika hafif karamelize olana kadar karıştırarak kavurun. Sütü ekleyin ve 1 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Kullanacağınız çember kalıbın tabanını bisküvi ile kaplayın ve elleriniz veya bir bardağın altı ile düzleyin. Tercihen 20-22 cm çapında kalıp kullanabilirsiniz.

Peynirli harcı hazırlayana kadar dolapta bekletin.

Peynirli kat

400 gr labne peyniri (kullanmadan önce süzülecek)
300 gr pınar beyaz peynir veya herhangi bir taze krema peyniri
200 ml buz dolabında en az 2-3 saat soğutulmuş süt kreması
100 gram tereyağ
6 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı misket limonu rendesi, ince çekilmiş
1 çay kaşığı vanilya ekstresi
1.5 yemek kaşığı kaynamış su + 3 çay kaşığı toz jelatin

Kaynamış suyu küçük bir kaseye alıp üzerine toz jelatini serpin. Bir çatalla karıştırıp, jelatnin çözülmesini sağlayın. Ilıması için kenara alın.

Süzülmüş labne peyniri, tereyağ, beyaz peyniri, vanilya, misket limonu kabuğunu ve pudra şekerini çırpın ve kremamsı bir kıvam elde edin.
Jelatini ekleyip, jelatin iyice karışana kadar çırpın.

Soğuk kremayı mümkünse cam ve dondurucuda soğutulmuş bir kaba alın ve 1 dakika orta 2-3 dakika boyunca en yüksek devirde katılaşana kadar çırpın. Peynirli harca ekleyin ve orta devirde sadece tamamen soğuyana kadar karıştırın.

Tabanına bisküvi yaydığınız kalıba dökün. Üzerini düzeltin ve dolapta 2-3 saat dinlendirin.

Misket Limonlu Kat

3 misket limonu suyu + 2 misket limonunun ince rendelenmiş kabuğu
6 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı toz jelatin + 2 yemek kaşığı soğuk su

2 yemek kaşığı soğuk suya 1 çay kaşığı toz jelatini serpin ve çözülmesi için kenara alın.

3 misket limonunun kabuk suyunu sıkın ve bir küçük tencereye alıp üzerine suyu ekleyin.
Toz şeker ve nişastayı ekleyip, pürüzsüz olana kadar karıştırın. Ocağın altını orta dereceye getirip, karıştırarak kaynatın. Ocağın altını kapatın ve jelatini ekleyip iyice karıştırın.

5 dakika sonra cheesecakein üzerine dökün ve dolaba alın.

Beyaz çikolatalı kat

100 gr beyaz çikolata
150 ml süt kreması
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı jelatin + 2 yemek kaşığı soğuk su

1 çay kaşığı jelatini, 2 yemek kaşığı soğuk suyun üzerine serpin ve bir kenarda çözülmesi için bekletin.

Beyaz çikolatayı küçük küçük doğrayın.
Kremayı ve tereyağı bir sos tenceresine alıp krema kaynamaya başlayana kadar ısıtın, kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatın ve çikolatayı ekleyip çikolatalar eriyene kadar karıştırın. Karışım pürüzsüz bir kıvam alınca jelatini ekleyin ve 1 dakika kadar, jelatin iyice karışıncaya dek karıştırın.

Son kat olarak, misket limonlu katın üzerine dökün ve 1-2 saat daha dolapta dinlendirin.

Servis etmeden önce çırpılmış krema veya kremşanti ile süsleyebilirsiniz.


Beyaz Çikolata ve Misket Limonlu Cheesecake / No bake White Chocolate and Lime Cheesecake

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...