22 Nisan 2015 Çarşamba

Balzamikli Karamelize Soğan ve Keçi Peynirli Tart


Istanbul'un içi nasıl bilmem, benim olduğum yerde hala kış gibi. Denizin üstüne sis çökmüş, adaları görebilebe aşk olsun. Böyle bir günde içinizi ısıtacak bir fincan çayın yanına çok yakışacak bir tarif vereyim istedim. Çay demişken normalde çay ve kahvede şeker midesini bulandıran bir insanım ama böyle tuzlu ve peynirli bir şey yiyeceksem çay yanında mutlaka biraz şeker veya balla tatlandırıyorum. Tamam tamam, sadece şeker. Ballı güzel olmuyor daha sağlıklı olsa da :)

Şu bi gerçek, karamelize soğanı, birçok şeyden çok daha fazla seviyorum. Yani benim bu tartı sevmeme imkanım yoktu zaten ama herkes çok sevince paylaşmak istedim.

Keçi peyniri yerine lor, beyaz peynir de güzel olur. Gravyer falan seviyorsanız hele...  Ben keçi peyniri ile yaptım. Siz istediğiniz peynirle değiştirin onu.

Bu arada peyniri sabitlemek isterseniz peynirli harca çırpılmış yumurta sarısı katabilirsiniz. Ben yapmadım.





Karamelize Soğan ve Ricotta Peynirli Tart

Tart Hamuru ile başlayın.

115 gram tereyağ (soğuk, küp küp doğranmış)
2 bardak un (amerikan kap ölçülerinde)
2 yemek kaşığı soğuk su
1/4 çay kaşığı tuz

Ekstra: Kenarlarına sürmek için 1 yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı sıvı süt kreması veya zeytinyağı.

Balzamikli Karamelize Soğan

750 gr -1 kg soğan
1-2 yemek kaşığı iyi kalitede balzamik sirke (damak tadınıza göre)
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz

Peynirli harç

Yaklanış 250-300 gr beyaz peynir, lor peyniri veya sevdiğiniz herhangi bir peynir.
2-3 kaşık zeytinyağ (eğer peyniriniz zaten çok yağlı ise kullanmayın)
biberiye 

Üzerine:
1 avuç Rendelenmiş parmesan, kaşar vs
Hazırlanışı

Önce hamuru yapıp dinlenmesi için buzdolabına alın. Rondoya un, tuz ve şekeri ekleyip karışırın. Daha sonra küp küp doğradığınız soğuk tereyağı ekleyin ve 5 er saniye aralıklarla, karışım toprak gibi dağılgan bir hal alana kadar çalıştırın. 2 yemek kaşığı soğuk suyu ekleyip, yine rondoyu 5 er saniye çalıştırarak hamur haline getirin. Kulak memesinden çok az koyu bir kıvamı olacak. 



Hamuru rondadan alıp, 1 dakika kadar kendini toplayana dek yoğurun. Buz dolabına dinlenmeye bırakın. 

Soğanlı harcı hazırlayın. Bu bunun için 750-1 kg  soğanı temizleyip tercihen julien gibi doğrayın. Tavaya sıvıyağ gezdirip soğanları bırakın. Üzerine balzamik sirke ve tuzu gezdirin ve ilk 10 dakika orta hararetli ocakta pişirin ve rengi biraz koyulaşmaya başlayınca altını kısıp üzerine 1 tatlı kaşığı toz şekeri serpin ve 25-30 dakika boyunca fotoğraftakiler gibi koyu bir renk alana kadar arada karıştırarak pişirin. Ocağın altının kısık olması burda önemli, yoksa soğanlarınız karamelize olmak yerine yanar. Tart için kullanmadan önce yağını süzün. 

Peynirli harç

Kullanacağınız peyniri bir kaseye alıp iyice ufalayın veya rendeleyin. Zeytin yağı ve biberiyeyi ekleyip karıştırın. 


Tart hamurunuz en az yarım saat dinlendikten sonra, bir tart kalıbınına yayın, tabanı düzleyin ve çatalla delikler açıp tart hamurunu 175C önceden ısıtılmış fırında, 20 dakika kadar hafif kızarana kadar pişirin. 

Fırından aldığınız tart tabanınına peynirli harcınızı serpip, parmaklarınızla biraz bastırarak düzleyin. Üzerine soğan katmanını yayın. ve üzerini bir kaşıkla düzeltin. En son bir avuç kadar rendelenmiş parmesan, kaşar, gravyer gibi eriyen bir peyniri üzerine serpiştirin ve 175C fırında, en üstteki peynir katmanı eriyip kızarana kadar pişirin. 





tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...