10 Ocak 2015 Cumartesi

Eton Mess


eton mess tarifi eton mess nedir nasıl yapılır

Eton Mess isminin bu tatlıya nerden geldiği hakkında çeşitli söylentiler var. :) Ufak bir google aratması ile çeşitli rivayetlere ulaşmak mümkün. Kimi demiş ki Eton College'de yapılan geleneksel kriket oyunlarında tatlı sunulurken, ki sunulan tatlı pavlovaya yakın bir tatlı imiş, tatlıyı düşürmüşler ve pavlovanın karışığı hale gelmiş. Wikipedia ise Eton Mess'in ilk başlarda böyle pavlovanın düşüp de karman çorman hali olmuş gibi değil de, dondurma ve meyve ile sunulduğunu, merengin sonradan eklendiğini söylemiş. Hangisi doğru bilmiyorum tabi.

Eton Mess kaotik bir pavlova denebilir. Çeşitli meyvelerle yapılabilirmiş ama geleneksel olanı çilek ile yapılanı. Ben de çilekle yaptım. Benim yaptığım versiyon klasik eton mess tariflerinden biraz farklı. Klasik bir eton mess kırık mereng parçaları, şekerle tatlandırılmış çilek ve çırpılmış süt kreması demek aslında. Ama sırf çırpılmış krema biraz ağır olacağından ben yarı yarıya süzme yoğurtla yaptım. Çileği de balzamik sirke ile marine ettim. Merengleri beyaz değil de çook hafif kahverengileşmiş kullandım, çünkü bence tadı daha güzel oluyor böyle merengin.

Hazır mereng/beze kullanabileceğiniz gibi kendiniz de hemencecik yapabilirsiniz. Çok kolay. Tarifi yazdım.


eton mess tarifi eton mess nedir nasıl yapılır


Siz süzme yoğurt ile yapmak zorunda değilsiniz tabi ki. Sadece krema da kullanabilirsiniz.

Eton mess'i benim gibi bardaklarda, kaselerde, şampanya bardaklarında sunabileceğiniz gibi bir bütün halinde yapıp, servis ederken tabaklara da koyabilirsiniz.

Bence kolay ve lezzetli bir tatlı. Yaparsanız afiyet olsun :)



Eton Mess Tarifi


4-6 kişilik

1 paket (200 ml) iyice soğutulmuş süt kreması
1 su bardağı süzme yoğurt
Yaklaşık yarım kilo temizlenmiş çilek (ufak ufak doğranmış)
4 yemek kaşığı kaliteli balzamik sirke
6 yemek kaşığı şeker veya 4 yemek kaşığı bal
Mereng parçaları
Dilerseniz vanilya (ben kullanmadım)

Mereng için
3 yumurta beyazı (oda sıcaklığında)
150 gram robotta iyice çekilmiş toz şeker
1/4 çay kaşığı tuz veya krem tartar



eton mess tarifi eton mess nedir nasıl yapılır
Eton Mess'ten arda kalanlar :)


Mereng

Fırını 150C dereceye ayarlayın. Mümkünse fanlı çalıştırın.

Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin.

150 gram toz şekeri rondoyu 15-20 kez 5 sn aralıklarla çalıştırarak veya tamamı iyice ufalana kadar çekin.

Yumurta beyazlarını temiz ve kuru bir kaba alın ve mikserle çırpmya başlayın. Köpürmeye başlayınca tuzu veya krem tartarı ekleyin. Yumurta beyazlarını kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek, yani olduğu gibi kalacak kıvamı alana kadar çırpın. Kar gibi olacak. :)

İstenilen kıvamı alınca, yumurta beyazlarını çırpmaya devam ederken şekeri kaşık kaşık ekleyin ve çırpmaya devam edin. 7-8 dakika boyunca, merengi parlak beyaz bir renk alana kadar çırpın.

Merengden kaşık dolusu alıp tepsiye dökün ve üzerine kaşıkla bastırarak hafifçe yayın. Aralarında 3-4 cm boşluk kalacak şekilde mereng bitene kadar hepsini bu şekilde tepsiye kaşık ile dökün.

Yaklaşık 45 dakika-1 saat arası pişirin. Kenarlarından kaldırdığınızda kağıttan kolayca ayrılıyor olmaları gerek, bu hale gelince fırından alabilirsiniz.

Merengleri kullanmadan önce soğutun. Eğer ertesi gün kullanacaksanız hava almayan bir kapta saklayın.


Eton Mess Yapımı

Çilekleri doğrayın ve bir kaseye alın. Üzerlerine şekeri serpin ve balzamik sirkeyi döküp karıştırın. Çilekler suyunu salana kadar yaklaşık 20-130 dakika bekleyin.

Kremayı kuru bir çırpma kabına alın ve 3 dakika kadar kabarana kadar çırpın. Süzme yoğurdu ekleyip 30-40 saniye daha düşük devirde, süzme yoğurt iyice karışıp karışım pürüzsüz olana kadar karıştırın.

Krema kasesinin içine merengleri irili ufaklı ufalayın ve karıştırın. (İsterseniz çilekleri de bu aşamada ekleyip, hepsini bardaklara paylaştırabilirsiniz.)

Servis yapacağınız bardaklara 2 -3 yemek kaşığı krema döküp, üzerine 1-2 yemek kaşığı krema ekleyin. Daha sonra bu işlemi dilediğiniz kadar veya bardaklar dolana kadar tekrarlayın.

İsterseniz yine kırık mereng parçaları ve çilek ile süsleyip sunabilirsiniz.


eton mess tarifi eton mess nedir nasıl yapılır

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...