27 Haziran 2015 Cumartesi

Arpacık Soğan Kebabı / Roasted Balsamic Onions and Meatballs (Turkish Onion Kebab)

Arpacık Soğan Kebabı Tarifi
* Baked Balsamic Onions With Meatballs, Scroll down for the English recipe*





*Scroll down for English*

Soğan kebabı en sevdiğim yemeklerden biri. Tepsinin dibine yapışmış, o karamelize olmuş soğanlar ve minik minik köftecikler... İtiraf edeyim, tepsinin dibine ekmek banmayı da çok seviyorum. Soğan ya, soğan! Dünyadaki en lezzetli şeylerden biri. Biz Gaziantep'te yaşarken bunun usulü bir tepside kebabı hazırlayıp fırına götürmekti. Onlar pişirir verirlerdi veya eve yollarlardı. Hatta istersen sen de hazırlamazdın, soğanı ve kıymayı verirdin onlar hazırlayıp pişiriri, sonra da evine yollarlardı. Yanında da tırnaklı pide tabi ki... Of. Neyse, Istanbul'da böyle bi imkan yok tabi. Neyse, benim için sorun yok ben ev fırınında pişmiş olanını da yeterince çok seviyorum zaten. 



Büyük soğanları yarıp kullanmaktansa ben her zaman arpacık soğanı tercih ederim. Temizlerken az uzun sürüyor diğerine göre ama hem tadı hem de görüntüsü daha güzel. Güzel de karamelize oluyorlar. Size de tavsiyem çok azıcık zahmete katlanıp arpacık soğan kullanmanız.

Kıyma kousu bence çok önemli, benim gibi eti çok seçen biriyseniz özellikle. Et gibi kokan etten nefret ederim. Et gibiden kastım bence koyun veya dananın kendisi kokan et. Dışarda ve başkasının evinde yediğim etlerin çoğu. Yağlı et. Bu yüzden ben antrikot veya biftekten çektiriyorum, olabildiğince az yağlı olması için. Siz nasıl seviyorsanız artık, bana bakmayın. Bunun köftesine kuyruk yağı bile koyan var. Genel kanı orta yağlı kıymayla köfte daha iyi olur yönünde, kuru olmaması için. Az yağlı kıyma ile de gayet güzel bence.

Ve asıl önemli kısım sosu. Nar ekşisine ihtiyacınız olacak. %100 nar ekşisi satılıyor çoğu markette. Hatta örnek vereyim, kemal kükrer nar ekşisi var en basitinden. Ama bulamıyorsanız nar ekşili soslardan da kullanabilirsiniz. Bu sosların %10 kadarı nar, kalanı glikoz, su, kıvam verici vs.

Balzamik sirkeye ihtiyacınız olacak ama şart değil, yoksa bunun için almayın illa ki. Alacaksanız da iyi kalitede olanından alırsanız daha sonra kullandığınızda da sizi tatmin eder.

Yemeğin pek zor bir yanı yok aslında, köfteyi yapıp, soğanlarla tepsiye diziyorsunuz, 40-45 dakka piştikten sonra sosunu döküp 15 dakika kadar daha fırınlıyorsunuz tamam. İkinci fırınlama için alüminyum folyo kullanırsanız daha iyi olur.


Arpacık Soğan Kebabı 


500 gr az yağlı (veya orta yağlı) kıyma
1 çay kaşığı tercihen taze çekilmiş karabiber
damak tadınıza göre tuz

1 kg arpacık soğan
3 yemek kaşığı nar ekşisi/pekmezi
1 yemek kaşığı balzamik sirke
1 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz

Soğanların köklerini ve başlarını temizleyip kabuklarını hafif soyun.
Kıymayı tuz ve karabiber ile yoğurun ve minik köftecikler yapın.

Fırını 200Cye ısıtın.
Fırın tepsisi veya borcama bir köfte, bir soğan olacak şekilde veya benim yaptığım gibi bir sıra soğan bir sıra köfte olarak dizin. Tepsiyi fırına alıp, 40*45 dakika kadar pişirin. (Soğanlar yumuşamış, köfte pişmiş olmalı. Her fırın farklı olduğu için daha erken veya daha geç pişebilir.)

Bu sırada sosunu hazırlayın. Bunun için bir kase veya bardakta nar ekşisi, sirke, su ve zeytinyağını karıştın.

Soğanlar hafif karamelize olup, köfteler de pişince tepsiyi fırından alın. Sosu kebabın üzerine kaşıkla eşit miktarda gezdirin. Alüminyum folyo ile kaplayıp tekrar fırın averin ve 10-15 dakika kadar daha fırında tutun.

Fırını kapattıktan sonra servis edene kadar fırında bekletirseniz yemeğiniz daha dinlenmiş olur.

Afiyet olsun.

Roasted Balsamic Pomegranate Onions and Meatballs (Turkish Onion Kebab)



I was in Gaziantep, we used to have many foods cooked in local bakeries. The progress was like this: you prepare your ingredients, give them to the bakery people and go to take your baked food in an hour. Since their bakery has big stone ovens, the food baked in their ovens tastes better than the food you bake in your house type ovens. Unfortunately, you can't do it in Istanbul. However, you can still bake this delicious food in your oven.

If you like roasted/caramelized onions as a side dish, you will love this a lot and it is great for dinner or lunch as a main course. It's one of my favorite foods ever. You can serve it with some rice (pilav).

We call it soğan kebabı, which means onion kebab. It's basically a combination of caramelized small onions and meatballs. If you use pearl onions/shallots it's better, if you can't find them, that's ok too.

You'll also need ground/minced beef for meatballs.

Pomegranate molasses is not grenadine syrup. It's sweet and tart. I think you can find it in middle eastern or ethnic groceries. If you can't find any, you can use 2 tbs maple syrup or cranberry sauce with some lemon juice. Also, I strongly suggest that to buy a bottle if you can find it. You can use it in salads, in drinks or seasoning vegetables, marinating meat and more...



For the meatballs
500 gr (1 pound) minced beef
1 teaspoon grounded black pepper
Salt, to taste

For the onions
1 kg (2 pounds) pearl onions/scallions or small onions
3 tbs of pomegranate molasses
1 tbs good quality balsamic vinegar
1 tbs olive oil
1 tbs water
Salt to taste


Preheat the oven 400F /200C.

Make the meatballs: place the minced beef, salt and blackpepper in a bowl and mix or knead them well. Make small meatballs set them aside.

Cut the ends of the pearl onions and slightly peel them. Place the onions and meatballs in an oven pan. You can arrange them as one onion, one meatball, one onion one meatball... or you can place them like the picture below. When you are done with arranging, place the pan into the oven and roast them for around 40-50 minutes.

Meanwhile, place the pomegranate molasses, balsamic vinegar, oil and water and mix them well.
After the onions slightly caramelized and meatballs roasted, take the pan from the oven and drizzle the molasses mixture over the onions and meatballs. Sprinkle the salt. Cover the pan with foil and place it into the oven again. Let it cook for around 10 minutes more.

The more caramelized onions, the tastier result.
You can turn the oven off and keep the kebabs in the oven after it's baked. This will rest your kebab.  
Bon apetite!


tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...