26 Mart 2012 Pazartesi

Kartolên Pîvazan




Düşünüyorum da bu bloga, “annemin gizli tarifleri”, “halamın köy lezzetleri” gibi bir ad koymuş olsaydım işim çok daha kolay olurdu. İşim niye zor diye sorarsanız! Tarifler resmen doğum sancılarıyla geliyor. Şu resim devamlı gözümün önünde: Zelal (kardeş) ya da Ebru (kuzen) arkadaşlarını çağırmışlar yemeğe, Kürt yemekleri yapmışlar, tarifi de buradan almışlar hani garanti olsun diye. İşte onlar o akşam o masa da gururlansınlar diye resmen atomlarıma ayrışıyorum ben bunları hazırlarken. Ayrıca karar verdim benden korkunç bir yönetmen olurmuş, hani o huysuzluğuyla meşhur olanlarından, istediğini alana kadar terör estiren cinsten...

Bugünkü tarif için de çok badire atlattık ama kazasız belasız bitirdik çekimleri. Fotoğraflardaki eller bundan 8,5 ay önce hayatımı birleştirdiğim canım Jeff’e aittir. Tüm kaprislerime (elinde bıçak olmasına rağmen) oldukça sakin kalarak katlanan sevgili asistanım, yemeğin bitmiş fotoğrafını çekmeye çalışırken saç baş yolmalarımı görmüş, makineyi elimden kapmış, tek kare çekmiş ve o fotoğraf da yukarıya yerleşmiştir!

E o kadar uğraşıp yorulunca güzel bir yemeği hakeder insan. 
Önceki akşam çok sevdiğimiz arkadaşlarımız Ekrem ve Yasemin (fotoğraftaki tabak da onlardan hediye) için burritos yapmıştık ve iki tane tortilla ekmeğimiz artmıştı. Çekim bitince, erittik rendelenmiş kaşarı patateslerin üzerinde, ısıttık tortilla ekmeklerini yaptık birer güzel dürüm, indirdik mideye..Sonra da baharın unuttuğumuz çiçek ve renklerini görmek için vurduk kendimizi yollara..






Malzemeler:
5 adet orta boy patates (1 kg)
1 büyük soğan (200 g)
2 kibrit kutusu kadar kavurma (50 g)
Yarım çay bardağı sıvı yağ (50 g)
1 yemek kaşığı salça (40 g)
1,5  tatlı kaşığı tuz (yarım kaşığı patates haşlarken kullanılacak)
Yarım yemek kaşığı tereyağı
3 bardak su (600 ml)

  1. Patatesleri yıkayıp soyun. Daha sonra dörde bölüp bir tencereye yerleştirin, üzerine suyu ekleyin, yarım çay kaşığı tuz atın ve 25-30 dakika haşlayın. Bir çatal yardımıyla patateslerin ortasının pişip pişmediğini kontrol edin. Bu sürenin sonunda suyunu süzün, soğutun.
  2. Soğanı soyup yemeklik doğrayın. Geniş bir tencereye sıvıyağı dökün, yağ ısınınca soğanları ekleyin ve 5 dakika kavurun. Soğanlar pembeleşsin.
  3. Salçayı da ekleyin ve 2 dakika kavurun.
  4. Kavurmayı da doğrayarak salçanın üzerine ekleyin 2 dakika daha kavurun. Tuzun kalanını ve tereyağını  ekleyin.
  5. Ilımış patatesleri küp küp doğrayıp, tenceredeki salça-kavurma karışımının üzerine boşaltın ve tümünü kavurun. Karıştırmaktan ziyade, altını üstüne getirirseniz patatesleri ezmemiş olursunuz.
Bu, tarifin orjinal halidir. İsterseniz, kimyon veya acı kırmızı biber kullanabilirsiniz. Veya bizim yaptığımız gibi üzerinde beyaz/kaşar peynir eritip tabağa koyabilirsiniz olmadı dürüm/ekmek arası yapar yanına da namuslu bir çay demlersiniz!


Afiyet, bal şeker olsun!

27 Şubat 2012 Pazartesi

Gêrmiya Êrişte


      Erişte çorbasının video çekimleri 2 gün sürdü. Hatta toplamı birkaç saati geçmedi. Ama montaj kısmı bir felaketti. Tam iki kez en baştan montajladım  Sayısını unuttuğum kez de yarısını sil baştan yaptım. Sonra, gecenin bir yarısı aklımda bir çözüm belirdi ve nihayet beklediğim o an, blogda paylaşma anı geldi!

      Bu çorbaya bayılırım. Çorbada kullanılan kurutulmuş erişte hamurlarının yapımı da ayrı bir güzelliktir. Çocukluğumda neredeyse tümü köyde geçen yaz tatillerimin unutulmaz ve keyifli anları olarak aklımda kalmıştır erişte günleri. 
     
     Şöyle olurdu: Erişte açacak evde akşamdan tatlı bir koşuşturma başlardı. Köydeki diğer kadınlara haber verilir, mümkünse masa ve oklavaları ile birlikte erişte açmak üzere davet edilirlerdi kadınlar. Sabah olduğunda kaç leğen hamur yoğrulur, kaç kadın damın üzerinde hamur açar, kaç çocuk oklavaları taşırdı sayısını takip edemezdim. En ince hamuru, yırtmadan açabilen, takdir ve itibar kazanırdı. Biz çocuklar ekmeği serebilmek için iz süren atmaca gibi oklavaları takip ederdik. Bugün bu gelenek halen yaşamakta ve yaşatılmaktadır. Peki bu eriştelerden nasıl bir çorba yapılır? Onun cevabı da burada, aşağıdaki tarifte ve videoda!!


Malzemeler:
  • 8 su bardağı un (1,1 kg, pastalık-böreklik)
  • 1 çorba kasesi yoğurt (400 g, tatlımsı)
  • 1 yemek kaşığı tuz (15-20 g)
  • 3 adet yumurta
  • 300 g margarin
Hazırlanışı:
  1. Yoğurt, yumurta ve tuzu birlikte çırpın.
  2. Unu geniş ve derin bir leğene boşaltın.  İyice çırptığınız yoğurt-yumurta-tuz karışımını unun üzerine döküp hamuru yoğurmaya başlayın.
  3. Bir tavada erittiğiniz margarini de hamurun üzerine dökerek  hafif sert bir hamur elde edene kadar  yoğurma işlemine devam edin. 35 cm çapında bir tepsinin alt kısmını yağlayıp hamuru tepsiye yayın ve işaret parmağınızla 5er cm aralıklarla delikler açın.
  4. Fırını 200 derecede 10 dakika ısıttıktan sonra tepsiyi fırına sürün. 50 dakika pişirin. Bir 10 dakika daha parxaçın içinin çekmesi için fırında bekletin.
Arzu ettiğiniz gibi dilimleyin. Afiyetle yiyin!!İkram etmeyi ihmal etmeyin!!




tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...