27 Şubat 2012 Pazartesi

Gêrmiya Êrişte


      Erişte çorbasının video çekimleri 2 gün sürdü. Hatta toplamı birkaç saati geçmedi. Ama montaj kısmı bir felaketti. Tam iki kez en baştan montajladım  Sayısını unuttuğum kez de yarısını sil baştan yaptım. Sonra, gecenin bir yarısı aklımda bir çözüm belirdi ve nihayet beklediğim o an, blogda paylaşma anı geldi!

      Bu çorbaya bayılırım. Çorbada kullanılan kurutulmuş erişte hamurlarının yapımı da ayrı bir güzelliktir. Çocukluğumda neredeyse tümü köyde geçen yaz tatillerimin unutulmaz ve keyifli anları olarak aklımda kalmıştır erişte günleri. 
     
     Şöyle olurdu: Erişte açacak evde akşamdan tatlı bir koşuşturma başlardı. Köydeki diğer kadınlara haber verilir, mümkünse masa ve oklavaları ile birlikte erişte açmak üzere davet edilirlerdi kadınlar. Sabah olduğunda kaç leğen hamur yoğrulur, kaç kadın damın üzerinde hamur açar, kaç çocuk oklavaları taşırdı sayısını takip edemezdim. En ince hamuru, yırtmadan açabilen, takdir ve itibar kazanırdı. Biz çocuklar ekmeği serebilmek için iz süren atmaca gibi oklavaları takip ederdik. Bugün bu gelenek halen yaşamakta ve yaşatılmaktadır. Peki bu eriştelerden nasıl bir çorba yapılır? Onun cevabı da burada, aşağıdaki tarifte ve videoda!!