İZMİR KÖFTE NASIL YAPLIR?
İZMİR KÖFTE TARİFİ
İZMİR KÖFTE
Köfte, patates ve biber...Bu üç sevilen lezzetin güzel bir şehrin adıyla buluşması...
- MALZEMELER:
- Yarım kilo kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 tutam maydanoz
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı galeta unu veya 2-3 dilim ıslatılmış bayat ekmek içi
- Tuz
- 1 çay kaşığı Karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kekik
- SOSU İÇİN:
- 1 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- su
- tuz
- karabiber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- ( Veya kızartmayı yaptığınız yağdan 1 çay bardağı yağ)
- GARNİTÜR İÇİN:
- 1-2 adet domates
- 4-5 adet sivri biber
- 4- 5 adet patates
- KIZARTMAK İÇİN:
- sıvı yağ
- YAPILIŞI.
- Yoğurma kabına kıymayı alın.
- Üzerine rendelenmiş kuru soğan, yumurta, galeta unu, ince kıyım doğranmış maydanoz ve baharatları ekleyip güzelce yoğurun.
- Vaktiniz varsa bir kaç saat köfteyi dinlendirin.
- Köftelere uzun ve oval şekil verin.
- Patateslerin kabuklarını soyun ve elma dilimi şeklinde kesin
- Biberleri patateslerin büyüklüğünde doğrayın.( Köfte, patates ve biber aynı boyutlarda olursa görsellik daha şık oluyor)
- Kızdırılmış yağda yarı yarıya kızaracak şekilde önce patatesleri, daha sonra köfteleri ve son olarak biberleri kızartın.
- Bir fırın kabına köfte , patates ve biberleri yan yana sıralayın.Aralarına dilimlenmiş domatesleri koyun.
- Bir tencereye zeytinyağını alın.
- Üzerine rendelenmiş domatesi koyup biraz kavurun.Salçayı üzerine ekleyip 1-2 çevirin.3- 3,5 su bardağı kadar suyu ve tuz ve karabiberi ekleyip 1-2 taşım kaynatın.( Ben kızartmanın yağından 1 çay bardağı kadar yağı süzüp kullanıyorum. daha lezzetli oluyor).
- yemeğin üzerine gezdirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırın da yemeği pişirin ve sıcak servis yapın.
- AFİYET OLSUN