Kimse alınmasın lütfen, gücenmesin ama mesela cupcake kreması yaparken "süt kreması" kullanıldığında özellikle belirtiyorum, soğuk olacak, en az 12 saat soğutulmuş olacak, en az 3 dakika yüksek devirde çırpılacak gibi. Bunları önemsemeyip, es geçtiğinizde sonuç olarak elinizde cıvık bir krema oluyor, haliyle sıkma torbası şekil vermiyor, akıyor.
Bir diğer örnek yumurta. Eğer tarifte yumurta sarıları ile beyazları ayrı kullanılıyorsa lütfen siz de öyle kullanın, tek tek eklenecek yumurtalar denmişse tarifte tek tek ekleyin. Hamuru dinlendirin diyorsa dinlendirim. Zaten reçetede öyle isteniyorsa bunun sebebi vardır. Bu sizden en fazla 5 dakika fazla alır ama son üründen memnun kalırsınız, kekiniz sönmez, dokusu istediğiniz gibi çıkar vs.
Bunları da sadece kendim için demiyorum, bütün tarifler için bu söylediklerime dikkat etmek, tarife uymak önemli. Özellikle de ilk kez deneyeceğiniz şeyler için. Hah, ben bunu yapıyor muyum hep? Hayır. Bazen sabırsızlığım tutyor, tarifi üstün körü okuyup amaan ben bunu biliyorum zaten diye başlıyorum işe, sonra bi bakıyorum ya bir şeyi eksik yapmışım, ya hamurum cıvık olmuş, 1 dakika fazla bekletmişim... Ama artık dikkat ediyorum, siz de edin. Çok önemli bunlar elde edeceğiniz son ürün için.
Yine de ben uğraşamam derseniz, yabanmersinli sosla kremşantiyi bile çırpabilirsiniz.
Yabanmersini ve Zencefilli, Yabanmersini Dolgulu Vanilyalı Cupcake
Vanilyalı kekler
1.5 su bardağı un
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz veya 1/2 çay kaşığı krem tartar
1 bardak toz şeker
2 büyük boy yumurta. (sarısı ve beyazı ayrılmış)
1 çay bardağı sıvı krema / veya yağlı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 çay kaşığı vanilya ektresi
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz veya 1/2 çay kaşığı krem tartar
1 bardak toz şeker
2 büyük boy yumurta. (sarısı ve beyazı ayrılmış)
1 çay bardağı sıvı krema / veya yağlı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 çay kaşığı vanilya ektresi
Fırını 170C'ye ayarlayın.
Bir kapta yumurta sarıları ve şekerin yarısını 3-4 dakika, yüksek devirde çırpın. İyice kabarıp beyazlaşınca yağı ve kremayı ekleyip karıştırın.
Ayrı kapta yumurta beyazlarına 30 saniye kadar çırpıp hafif köpürtün. Köpürünce üzerine krem tartar veya tuzu serpin. Daha sonra yaklaşık 3 dakika iyice kabarıp, kar haline gelene kadar çırpın. Kabı ters çevirdiğinizde akmamalı. Şimdi şekerin kalan yarısını kaşık kaşık ekleyerek, her kaşığı ekledikten sonra en az 30 sn çırptığınızdan emin olup şeker bitene kadar bu işleme devam edin ve bir mereng oluşturun. Mereng hazır hale gelince ilk karışımı merenge katıp vanilyayı ekleyin ve yumurta sarılı karışımı merenge karıştırmadan, alt üst ederek yedirin. Bu işlem bitince unu ve kabartma tozunu karışıma eleyip, yine karıştırmadan sadece karışım unu yiyene kadar alt üst edin. Kapkek kapsüllerine doldurum 170C fırında pişirin.
Yabanmersinli dolgu
1 bardak yabanmersini
4 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı tereyağ
Yabanmersinlerini ufak bir sos tenceresine alıp üzerine şekeri serpin. Ocağın altını açıp, orta hararete getirin. Bir süre arada karıştırarak pişirin. Yabanmersinleri suyunu salıp, renk verince daha sık karıştırmaya başlayın. Kıvam almaya başlayınca 5 dakika dah apişirin ve tereyağı ekleyip karıştırın. Altını kapatın ve soğumaya bırakın. 2 yemek kaşığını ayırın ve kalanı ile keklerin içini doldurun.
Yabanmersinli Krema
110 gr tereyağ (yumuşak)
200 ml süt kreması (kullanmadan önce mutlaka soğutun. Ben en az 1 saat buzlukta da soğutuyorum kullanmadan)
2 yemek kaşığı yabanmersini sosu
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı ince rendelenmiş taze zencefil
1 çay kaşığı ince rendelenmiş taze zencefil
Tereyağına 30 saniye kadar orta devirde çırpın. Daha sonra pudra şekeri, zencefil ve yaban mersini sosunu ekleyip 30 sn daha çırpın.
Süt kremasını mümkünse buzlukta soğutulmuş cam bir kasenin içinde hacminin 3 katını alıp, katılaşana kadar çırpın. Katılaşınca 2 kaşık kremyı tereyağına yedirin ve daha sonra yağlı kremayı soğuk katı kremaya karıp sadece 10-15 saniye orta devirde karıştırın. Karışmaları yeterli, fazladan çırpmaya gerek yok.
Cupcakelerin yapımı
Kekler soğuduktan sonra içlerini oyun ve sos ile doldurun. Üzerlerini krema ile kaplayın.
Örnek için tıklayın. http://bulutagaci.blogspot.com.tr/2013/03/cupcake-nasl-doldurulur.html
Süt kremasını mümkünse buzlukta soğutulmuş cam bir kasenin içinde hacminin 3 katını alıp, katılaşana kadar çırpın. Katılaşınca 2 kaşık kremyı tereyağına yedirin ve daha sonra yağlı kremayı soğuk katı kremaya karıp sadece 10-15 saniye orta devirde karıştırın. Karışmaları yeterli, fazladan çırpmaya gerek yok.
Cupcakelerin yapımı
Kekler soğuduktan sonra içlerini oyun ve sos ile doldurun. Üzerlerini krema ile kaplayın.
Örnek için tıklayın. http://bulutagaci.blogspot.com.tr/2013/03/cupcake-nasl-doldurulur.html