18 Mart 2015 Çarşamba

Strawberry Chiffon Cake / Çilekli Şifon Kek




Türkçe için biraz aşağı bakabilirsiniz.

I baked this strawberry chiffon cake a while ago. I simply love the texture and the taste of the cake. It is just fluffy, moist and yummy and...Cloudy! Oh! And the cream. I can't even tell how tasty it is.

For learning how to bake a chifonny chiffon cake, I read many recipes, wikipedia articles, blogs, comments. I am glad I did, I had nice cakes with nice textures and fluff enough.

I explained all details in Turkish version of the recipe because I couldn't find any good Turkish recipe. I will post an English version too but I'm trying to figure out how to choose the most correct words for being clear enough. Since English is not my native language, it is some tricky for me to find the perfect right words. I am still learning. But at least, I will post the recipe of this perfect cream which tastes like pure strawberry ice cream. Until then, goodbye!


Şifon keki deneyli çok oldu, instagramda da paylaşmıştım fotoğrafını. Nasıl güzel, nasıl puf puf bi kek anlatamam. Yumuşacık. Çileklinin tarifini vereceğim bugün ama ben baya çeşit yaptım ilk denememden beri. Vakit buldukça diğerlerini de ekleyeceğim.

Yapmadan önce de çok sayıda tarif okudum. Türkçe tarifler çok az ve detaya inilmeden üstün körü anlatılmış. Yabancı site ve bloglarda daha detaylı anlatılmış. Ben hem okuduklarımdan, hem de yaparken öğrendiklerimden size nelere dikkat etmeniz gerektiğini tek tek anlatacağım, böylece kek fırından çıktıktan sonra hayal kırıklığı olmayacak diye umuyorum.















Şimdi kekin mantığı şöyle,
önce yumruta sarıları ile tutucu bir harç hazırlıyoruz, sonra bu harcı yumurta beyazları ile yaptığımız merenge yediriyoruz. Pofudukluğu, o havayı veren mereng yani.

Merenginizin güzel tutması ve kekin şekeri tam yemesi için size tavsiye normal toz şeker yerine çekilmiş toz şeker kullanmanız. Pudra şekeri değil. Evde, kendiniz çekeceksiniz. Rondo veya kahve değirmeni işinizi görür. Hem kahve değirmeni de işe yaramış olur. Toz şeker de olur, ama bunun dokusu daha güzel oluyor. Bu yüzden siz 1 su bardağı toz şekeri çekin, sonra ölçerek ekleyin.

Çileği çiğ eklemek yerine püreyi pişirip ekledim ben, çiğ ekleseniz de olur zannediyorum ama denemedim.

Dikkat etmeniz gereken diğer bir şey, kek kalıbı yağlanmayacak.

Bir de, eğer kalıbını varsa şifon kek için özel "şifon kek kalıbı/chiffon cake pan" kullanmanız kekin kalıptan çıkarılması için oldukça önemli.
Ben benimkini Paşabahçe'den aldım. Eminim başka yerlerde de vardır. Yalnız alırken dikkat edin, sabit tabanlılardan değil tabanı çıkanlardan alacaksınız.

Kalıbın ortasındaki borunun kek kalıbının yüksekliğinden falza olmasının sebebi, keki kalıbı ters çevirip soğutacak olmanız. Hangi kalıbı kullanırsanız kullanın ters çevirip soğutmanız önemli. Bu sayede kek çökmek yerine uzayacak.

Eğer kek kalıbınınızın borusu kalıba göre daha yüksek değilse, bir şişeyle geçirip öyle de ters soğutabilirsiniz.




Kek piştikten sonra, en az 2 saat soğutmanız gerek, ve baş aşağı olması lazım. Bunun sebebi merengin kabarttığı dokuda çökme yerine uzama sağlanmak istenmesi.

Tariflerimi denerseniz benimle de paylaşın sonuçları. Hatta instagramdan da beni etiketleyip #bulutagaci tagi ile paylaşırsanız çok çok mutlu olurum.

Bu arada okul başvurularım başladı, bana şans dileyin. Bu yüzden biraz instagramdan takipçi artırmaya çalışıyorum etiketler ekleyip, deneyenlerden paylaşmalarını rica edip. Şimdiden herkese çok teşekkür ederim desteği için :)

Strawberry Chiffon Cake / Çilekli Şifon Kek

Malzemelerin hepsi oda sıcaklığında. 

Unu iki kere kabartma tozu ile beraber eleyin. 


75 gram çekilmiş şeker
3/4 cup çilek püresi
6 yumurta sarısı
1/2 bardak sıvıyağ
1-2 damla pembe gıda boyası

1 su bardağından 1 yemek kaşığı eksik un
1.5 çay kaşığı kabartma tozu

6 yumurta beyazı
60 gram çekilmiş şeker
1/2 çay kaşığı krem tartar


*Çilek Püresi

10-12 tane çilek
2 yemek kaşığı şeker

Çileği rendeleyin veya rondoda çekip püre haline getirin. 2 yemek kaşığı şeker ile, ufka bir sos tenceresinde 10 dakika kadar pişirin ve soğutun.

-

Fırını 175C ye ayarlayıp, ızgarayı en alt kata yerleştirin.

Yumurta sarılarına 75 gr şekeri ekleyin ve şeker çözülene kadar 4-5 dakika çırpın. Yumurta sarılarının rengi açılacak, beyaza dönecek.

Yumurta sarılarının içine yağ, çilek püresini ve gıda boyasını ekleyin ve iyice karıştırın.

Önceden elediğiniz unu, yumurtalı karışımın içine de eleyerek ekleyin ve yavaş devirde iyice karıştırın.

Ayrı bir çırpma kabında, yumurta beyazlarını köpürene kadar çırpın. Köpürünce krem tartarı serpin ve hacminin 3 kaını alıp iyice kar gibi olana kadar çırpın. Kabı ters eçvirdiğinizde dökülmemesi lazım.

Bu aşamadan sonra, yumurta beyazlarını çırpmaya devam ederek  60 gr şekeri sırayla önce bir kaşık serpin ve bir müddet daha çırpın ve sonra diğer kaşık, sonra diğer kaşık... her kaşıktan sonra 15-20 saniye çırpın, sonra diğer kaşığı ekleyin. En son kaşıktan sonra yine 15-20 saniye çırpın ve bırakın. Çok fazla çırparsanız mereng söner.


Yumurta beyazlarını unlu karışıma 3 seferde, çırpmadan ama alttan üst ederek yedirin.


Hamuru şifon kek kalıbına alıp, 45-55 dakika arası pişirin. 40. dakikadan sonra kürdan ile test edebilirsiniz. Benim fırınımda 55 dakikayı buldu pişmesi.

Keki en az 2 saat, tamamen soğuyana kadar baş aşağı bekletin. Bunun için bir kasenin üzerine kalıbın borusunu yerleştirebilirsiniz.



Kekin tamamı soğuyunca kenarlarından bıçak yardımı ile ayırın. Kalıbın tabanı ayrı olduğu için işiniz daha kolay olacak, kenarları ayırdıktan sonra tabanda da ayırın.




Çilekli Krema

10-12 tane çilek
2  yemek kaşığı toz şeker
150 gr oda ısında tereyağ
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket sıvı krema (önceden buz dolabında iyice soğutulmuş)


Çilekli mümkün olduğunca küçük doğrayın ve bir küçük sos tenceresine alın. Üzerine 2 yemek kaşığı toz şeker serpip, 5-6 dakika orta ateşte pişirin. Çilekler ölmeden, şekeri yanmadan pişmeli. Dikkatli olun.  Suyu kıvam alacak ama reçel gibi kopkoyu olmayacak. Ocaktan alın ve içine tereyağı ekleyin, tamamen eriyene kadar karıştırın ve oda sıcaklığına gelene kadar kenarda bekletin.


Kremanın 1/4 ü nü ayırıp kalanını pudra şekeri ile 3 dakika boyunca, yüksek devirde çırpın. Hacminin 3 katını alacak ve katılaşacak.

Ayırdığınız kremayı çilekli ve tereyağlı sosa ekleyin ve 1 dakika boyunca yüksek devirde çırpın.

Yaptığınız iki kremayı bir kapta 30-40 saniye orta devirde çırpın. Çok çırparsanız çökmeye başlar, kıvam size iyi geldiyse bırakabilirsiniz.


Kremanızla kekinizi kaplayın ve benim yerime de bol bol yiyin :)


tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...