19 Mart 2015 Perşembe

Banoffee Choux / Muzlu ve Karamelli Şu Topları (Eklerler)





Biriken tarifleri yayınlamaya devam :) 

Banoffee denilen şey banana + toffee  den geliyor. Yani muz ve karamel diyebiliriz. Sanırım herkes gibi ben de çok seviyorum banoffee denen şeyin her halini. Keki olur, payı olur, böyle ekler gibi toplar olur, bana fark etmez. Bence size de fark etmez :D 

Bunlar için önce mümkünse bir gün önceden vanilyalı bir pasta kreması hazırlıyorsunuz. 
Ertesi gün choux/şu toplarını yaparsınız ve içlerini doldurup üzerilerine de karamel dökersiniz. Şu an yazarken ben sanki birden yiyor gibi oldum, hasta olmasam kalkıp yapacağım. 




Ihtiyacınız olacaklar:


  • Choux topları
  • Pastacı Kreması (mümkünse 1 gün önceden yapılmış veya en az 2-3 saat dolapta dinlendirilmiş)
  • Karamel Sos (Ben ezbere ve ölçüsüz yapıyorum, bunun için sizi çok güvendiğim ve detaylı, fotoğraflı anlatmış dünya tatlısı bir insanın bloguna yönlendirmek istiyorum. Gökçe'nin blgunda tarifi mevcut. Buraya tıklayıp göz atabilirsiniz)
  • 2-3 tane muz ( dilimlenmiş)
  • Benim gibi üstünü karamelize bisküvi ile süslemek isterseniz biscoff veya benzeri baharatlı bisküvi
  • Hamurları düzgün sıkabilmek için krema sıkma torbası ve uçları (bunlar yoksa 2 tane tatlı kaşığı ile de yapabilirsiniz veya buraya tıklayıp kağıttan kendiniz yapabilirsiniz. .)
  • Pişirme kağıdı. 

Banoffee Choux / Muzlu ve Karamelli Toplar



Choux Hamuru

125 gr tereyağ
250 gr su
5 gram tuz
5 gram toz şeker
220 gr yumurta
150 gr un

Su, şeker, tuz ve tereyağını bir tencerede kaynayana kadar eritin.
Ocaktan alın ve üzerine elenmiş unu ekleyin. Un topağı kalmayıp pürüzsüz bir hamur elde edene kadar güçlü bir şekilde karıştırın. 1-1.5 dakika kadar daha karıştırıp biraz soğutup, nemini ve sıcaklığını biraz  bırakmasını sağlayın, çırpabilceğiniz bir kaba alın ve 1-2 dakika kadar biraz daha soğuyana kadar çırpın. Yumurtaları yavaş yavaş ekleyip, her eklemeden sonra iyice karıştığından emin olana kadar çırpın, kalan kısmın birazını tekrar ekleyin ve yine çırpın. Bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Arada çırpma kabının dibini karıştırıp, tamamen karıştığındna emin olun. 
Hamur pürüzsüz ve elastik bir kıvam alınca bırakın. (Yumurtaların hepsini kullanmanız gerekmeyebilir, bu kıvamı aldıysa ve hala yumurta kaldıysa eklemenize gerek yok. )

Hamuru sıkma torbasına alıp istediğiniz büyüklükte, tercihen yarım ceviz kadar toplar halinde,  ama aralarında en az 5-6 cm boşluk olacak şekilde pişirme kağıdı veya silpat serilmiş tepsiye sıkın. (Bu aşamadan sonra isterseniz bir yumurtanın sarısı ve 2 yemek kaşığı sıvı kremayı omlet için çırpar gibi çırpıp bu karışımı şu hamurlarının üzerine hafifçe sürebilirsiniz, mecburi değil.) 
Bir çatalla üzerlerini boylamasına çizin ve 200-210 C fırında yaklaşık 20 dakika, hamurlar iyice kabarıp üzerleri hafif kızarana kadar pişirin. 
Daha sonra fırın ısısını 160C'ye düşürün ve imkan varsa fanlı programı çalıştırın. Fırının kapağına bir tahta kaşık sıkıştırıp, içerinin hava almasını sağlayarak 15-20 dakika kadar daha altın sarısı gibi kızarana kadar ekler toplarını pişirin.
İçlerini doldurmadan önce tamamen soğutun.


Pastacı Kreması

4 yumurta sarısı
500 ml süt
50 gram nişasta (6 yemek kaşığı)
75 gr toz şeker (yaklaşık 5 yemek kaşığı)
2 yemek kaşığı tereyağ

Yumurta sarılarını şekerin yarısı ile çırpın. Rengi açıldıktan sonra nişastayı ekleyin ve 1 dakika kadar daha çırpın ve pürüzsüz bir hal almasını sağlayın.
 Süte şekerin kalan yarısını ve vanilyayı ilave edip, karıştırarak ısıtın. 
Süt ısınınca, sütten 1 kaşık yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın. Bu işlemi 4-5 kez tekrarlayarak yumurta sarılarını ılıtın. Yumurta sarılarını ocaktan aldığınız tencereye yavaş yavaş ekleyin, ekleme sırasında karıştırmaya devam edin. 
Tencereyi tekrar ocağa alın ve muhallebi kıvamı alınca ocaktan alıp tereyağını ilave edin. 
Düşük devirde çırparak kremayı soğutun. Daha sonra bir kaba alıp, streç filmle sarın ve dolaba kaldırıp ertesi gün kullanmadan önce çırpıp pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın. 


Karamel Sos

1 bardak şeker
90 gram tereyağ
1 paket (200 ml sıvı krema)
Vanilya


Görsellerle adım adım anlattığı karamel sos tarifi Gökçe'nin blogundan içiniz rahat şekilde yapabilirsiniz.  Tarif için buraya tıkayın. 

Banoffee Toplarının Yapılışı

Dinlenmiş pastacı kremanızı soğukken mikser ile 2-3 dakika hızlı devirde çırpın. 

Topları enine ikiye bölüm krema ile doldurun ve üzerlerine dilimlediğiniz muzları yerleştirin. Muzların üzerine 1-2 çay kaşığı daha krema sürün (üst kat hamuru tutsun diye) ve hamurun diğer yarısı ile kapatın. 

Üstlerine karamel sos dökün veya her üst katı karamel sosa batırın. 

Ellerinize Sağlık!

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...