*Scroll down for the English recipe
Sonbahar yavastan serinligini hissettirmeye başlamıştı ki havalar birden bire tekrar ısındı ve bugun 30 derecenin ustundeydi. Tam da ne guzel yapraklar kızarmaya baslamış, ben sonbahar moduna girmiştim oysa.
Neyse, biliyorsunuz bir süredir Kanada'da ikamet ediyorum ve iş, okul derken artık pek vakit ayıramıyorum tarif yayınlamaya. Ben bile blogumu unutmuşken blogum vasıtası ile çok tatlı Kanadalı biri ulaştı bana ve beni Bonne Maman marka reçellerle yapılacak, kokteyl tarzı bir yemeğe davet etti. Şimdi siz tabi bilmiyorsunuz ben bayaaaa bi içine kapanık bir insanım ve haliyle önce gitmek istemedim ama sonra şefle tanışacağımı öğrenince atladım. Hazırlanan menüdeki her şey reçellerle eşleştirilmişti. Bir kısmı (etli olanlar) benim damak tadıma çok hitap etmese de denedim hepsini. Bu arada ben daha önce hiç incir reçeli yememişim onu fark ettim. Halbuki çok da sevdim :) Hemen sonra eve giderken kendime biraz rokfor alıp evde incir reçeli ile hüplettim. Bu arada tabi ordan ayrılırken bir sürü reçel verdiler bize. Bana 2 yıl yeter sanırım o reçeller :D
Bir süredir de kuru meyveli ve baharatlı kekleri çok seviyorum. Bu yüzden hazır elimde bir sürü incir reçeli varken neden bunla kek yapmayayım dedim kendi kendime. Zaten daha önce çok yaptığım bir tarife reçelden ekledim, hurma yerine de kuru incir ve kayısı... Yumuşacık mükemmel bir kek oldu. Reçelle gelen incir çekirdekleri de haşhaş gibi ağızda minik minik patlaması benim çok hoşuma gidiyor. Daha önce incirli mus yapmıştım ve o zaman da böyle mutlu etmişti beni :) Sonra yetmedi biraz da üzerine boca ettim yerken. Umarım bütün kavanozları bitirmem ki aslında çok da reçel yiyen biri de değilim ama hadi bakalım.
Incir reçeli kullanmak istemezseniz şeker miktarını 1 yemek kaşığı artırabilirsiniz. (110 gr şeker)
150 gr doğranmış kuru incir
100 gr doğranmış kuru kayısı
75 (1/4 bardak) gr sıvıyağ
1 bardak kaynar su
1 1/2 çay kaşığı karbonat
110 gr şeker
2 yumurta
2 yemek kaşığı incir reçeli2 yumurta
230 gr (1 3/4 bardak) un
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tarçın (2.5 gr)
1/4 çay kaşığı öğütülmüş karabiber
Fırını 175 C dereceye ayarlayın.
Baton kek kalıbınızı yağlayıp unlayın.
Doğranmış kuru meyveleri, sıcak suyu, karbonat ve yağı büyükçe bir kasede karıştırıp 15 dakika meyvelerin yumuşaması ve suyun ılıması için bekletin.
Bu sırada, un, tuz ve baharatları ayrı bir kasede karıştırın.
Meyveler yumuşayıp, su ılıyınca içine yumurtaları, şeker ve reçeli ekleyip karıştırın. (su sıcakken eklerseniz yumurtayı pişirirsiniz dikkat edin :) )
Kuru malzemeleri de bu karışıma spatula, tahta kaşık veya el çırpıcısı ile yedirin. (Mikser kullanmayın) Un topakları kalmayınca kek hamurunuzu kalıba doldurup 50-55 dakika pişirin.
Kürdan testinden temiz çıkınca fırından alın ve ılıtıp servis edin.
Bu kek ilk 3 gün yumuşacık taze kalıyor, 4 gün tazeliğini yitirmeye başladığı hissediliyor.
Afiyet olsun :)
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Spiced Fig and Apricot Loaf Cake
With the first days of fall, I have started to feel somewhat nostalgic. Leaves changing colours, leaving the trees and lying on the earth... Well, I think I am ok with the colour changing part but seeing the leaves under my feet is a little sad to me. At least it's not cold yet though, the weather is still like summer in Ottawa. Sun is still there and warm, and I can still smile up to the sky.
Early fall is also time for figs, right. In my home country, Turkey, I used to eat the figs from the branches. You know, I'd just climb up to the tree, get the fig and eat it there. And of course I grew up and left my fig tree in my memories. So yes, I actually mis figs and its hard to find in here. Since I was craving figs, I couldn't, help making my favourite fig bread. It's a tender, moist cake with the warmness of the spices. I usually make this cake with dried figs, dried apricots, and sometimes dates. This time I also added fig jam, because why not? I already had a jar of fig jam from Bonne Maman Canada event that I was invited to taste a great chef's creations paired with Bonne Maman jams at Bar Laurel. Loved everything I ate there by the way. The chef did a very good job and it was my first time to taste fig jam and I really liked it. Bread, fig jam and blue cheese. OMG. Seriously people, you should eat fig jam and blue cheese and taste the heaven.
So anyway, yes I made a fig cake with fig jam. I was thinking icing the cake with fig jam then I changed my mind to add it into my cake because I wanted a poppseed effect in my cake. YES, the seeds of the figs can pop in your moth like poppyseed do. It's fun! I also added dried apricots to my cake. You can add nuts, if you like.
This cake is perfect with cup of black tea or coffee to my taste. I also like to eat at breakfast too. But the top point is eating this cake when its slightly warm with, some fig jam spread on it.
150 gr (1 cup) dried figs, chopped
150 gr (1 cup) dried apricots, chopped
75 gr (1/4 cup) oil, I used canola oil but butter works too
240 gr (1 cup) boiling water
1 1/2 tsp baking soda
100 gr (1/2 cup ) sugar
2 eggs
2 tbs fig jam (I used Bonne Maman)
230 gr (1 3/4) cup flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1/2 tsp cinnamon
1/4 tsp grounded black pepper
Heat your oven to 350 F (175C)
Prepare your loaf cake pan.
Combine figs, apricots, boiling water and baking soda in a bowl, stir well and let it stand in room temp for 15 min.
Combine dry ingredients in another bowl.
When the figs and apricots ready, add oil, fig jam, sugar and eggs, mix well. Fold in dry ingredients and pour the batter into a loaf pan. Bake it at 350 F (180 C) 45-60 min. Trasfer the cake onto a cooling rack and let it cool down for 15 min. Remove the cake from the pan and enjoy!
Recipe adapted from William Sonoma