7 Şubat 2013 Perşembe

Limonlu Kremalı Kek ( Tercihe göre Tambuğday unlu)




Bir tambuğday unudur gidiyor; daha önce beyaz unla yaptığım ne artık tambuğday unuyla deniyorum. Sonuçsa şimdiye kadar hep başarılı.

Bu kekin dışı kıtır kıtır içi pofuduk. Üzerindeki krema ise cheesecakelere yakışır cinsten. Bu limonlu kekin beyaz un ile yapılan halini defalarca yaptım ve deneyen herkes çok beğendi. Hatta limonlu kek sevmeyen ama buna bayılanlar oldu. Çünkü kendisi klasik bir limonlu kek değil. Bir kere ağızda dağılıyor ve limonun tüm aromasını hissettiriyor. Aynı zamanda içindeki kremanın keke verdiği yumuşacık doku ve labne peynirinin verdiği tat alt notalardan hafif hafif kendini hissettiriyor, ama baskın olmadığı için sadece "bunun içinde ne var?" diye sordurtuyor yiyenlere. Farkındayım, sanki projeye çıkmış ürünümü tanıtıyorum gibi hissettim ben de ama bu kesinlikle sıradan bir limonlu anne keki değil.

Tarifin orijinalinde beyaz un kullanıldığı için haşhaş tohumu ekleniyordu, ama ben tambuğday unu ile yaptığım için rengi zaten koyu olacağından haşhaş tohumu kullanmadım. Eğer siz de tambuğday unu kullanmak isterseniz, 1 veya 1.5 bardak tam buğday unu kullanıp kalanını beyaz unla tamamlayabilirsiniz.

Kek fırından çıkıp ılıdıktan sonra, ters çevirip üzerini süt ile ıslattım. Daha sonra kremayı sürüp rengli glazürlerle süsledim.

Kremayı kek soğuduktan sonra sürmeniz gerekiyor bunu unutmayın. Yoksa üzerinde erir kalır.

Bu keki kremasız da yapıp çayın kahvenin yanında bayıla bayıla yiyebilirsiniz. Limonlu glazürle de güzel olacaktır.

Kalıp olarak normalde baton kalıp kullanıyordum ama bu sefer kremalı yaptığım için kare bir borcam tercih ettim. Herhangi bir kalıpla olur yani, bir zorunluluk yok.


Yumurtalar, tereyağı ve kremanız oda sıcaklığında olmalı. Ayrıca Limonlu kekinizi yapmaya başlamadan önce limon kabuklarını rendelemeyi unutmayın.

Limonlu Kek

Malzemeler:



2 subardağı + 1 yemek kaşığı un
1 subardağı +1 yemek kaşığı toz şeker
yarım paket kabartma tozu
2 tutam tuz
4 yumurta
150 gr hafifçe eritilmiş tereyağı
1 çaybardağı zeytinyağı
1/2 paket (100 ml) süt kreması
1/2 paket (100gr) labne peyniri
2 limonun rendelenmiş kabuğu
4 kaşık limon suyu
Vanilya
2-3 kaşık haşhaş tohumu


Hazırlanışı:

Öncelikle Fırınızı 180 C'ye ayarlayın. Kalıbınız düz ise tabana pişirme kağıdı serin, şekilli kalıp kullanacaksanız (dilimli vs) yağlayıp, üzerine un serpin.

1. Bir kapta unu, kabartma tozunu, tuzu ve ekleyecekseniz haşhaş tohumunu karıştırın.




2. Başka bir kapta veya mutfak robotu haznesinde yumurtayı, şekeri ve tuzu kabarıncaya kadar mikser yardımı ile çırpın.
3. Çırptığınız karışıma kremayı, labne peynirini, tereyağını, zeytinyağı, vanilya özütünü, limon kabuğu ve limon suyunu ekleyip çırpmaya devam edin.
4. Unlu karışımın yarısını sıvı karışıma eleyin ve düşük devirde 30 saniye kadar karıştırın, üzerine diğer yarısını eleyerek 1 dakika kadar daha düşük devirde çırpın.



4. Önceden hazırladığınız kek kalıbınıza limonlu kek hamurunuzu dökün.



Keki 40-45 dakika pişirin.


Kekiniz pişerken Peynirli Krema hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

Yarım paket süt kreması,
Yarım paket labne peyniri,
4 yemek kaşığı limon suyu,
1 limon kabuğu rendesi,
3 yemek kaşığı pudra şekeri
Yarım çay kaşığı vanilya özütü
Renkli süsler ve limon dilimleri

Hazırlanışı

1. Süt kremasını mikserde hızlı devirde 2-3 dakika kabarana kadar çırpın. Daha sonra labne peynirini ekleyip düşük devirde homojen bir karışım olana kadar çırpmaya devam edin.

2. Karışıma pudra şekeri, limon suyu, vanilya ve limon kabuğunu ekleyip önce yavaş sonra hızlı devirde 1 dakika daha çırpın.

Kekiniz pişip soğuyana kadar buzdolabında bekletin.


---
Soğuyan keki kalıptan alıp tersini çevirin ve süt ile nemlendirdikten sonra kremayı düzgünce sürün. Renkli süslerle, limon kabuğuya ve limon şekerlemesiyle süsleyebilirsiniz.






tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...