4 Ağustos 2017 Cuma

Glutensiz Bademli Erikli Kek




Herhangi bir sebepten dolayı gluten tüketemiyorsanız veya özellikle uzak duruyorsanız bu tarif tam size göre. Üstelik "glutensiz un" gibi bir ürüne de ihtiyacınız yok.

O kadar nemli ve yumuşacık ki adeta ağzınızda eriyor. Diğer güzel yanı ise uzun süre yumuşacık kalması. Tabi ki bolca kullanılan bademden dolayı da oldukça lezzetli. İçinde bademin kendi yağı dışında fazladan yağ olmadığından tatmin edici olduğu kadar hafif bir hissi var ve baymıyor da.


Ben erikli keki kahvenin yanına çok seviyordum ama çalıştığım menüye glutensiz ama tatmin edici, bol lezzetli ve kahveyle harika gidecek olan bir lezzet eklemek isteyince bu tarifi denedim. Tabi tutturmak için 3-5 deneme yanılma yapmam gerekti ama bu son hali dükkanın en çok satan ürünlerinden biri oldu.


Kayısı yerine şeftali, kayısı, kiraz veya vişne kullanabilirsiniz. Denerseniz sonuçları intagramdan bekliyorum. Şimdiden afiyet olsun :)

Badem unu bulmakta sorun yaşarsanız, soyulmuş bademi mutfak robotunda öğütebilirsiniz. Ama rondoda uzun süre çekince badem yağını salacaktır, bu yüzden içine 4-5 yemek kaşığı pudra şekeri ekleyebilirsiniz. Kek için kullanacağınız toz şekeri 3 kaşık azaltın.

Badem yerine fındık da kullanabilirsini ama ben denediğimde fındık tadını çok baskın ve ağır bulmuştum.

Glutensiz Bademli Erikli Kek



MALZEMELER

6 büyük yumurta (300 gr)
1 bardak+ 3 yemek kaşığı toz şeker (230gr)
2 1/2 bardak badem unu (250 gr)
1 çay kaşığı vanilya
1 portakalın rendesi

3-4 kırmızı, tatlı orta boy erik
4 yemek kaşığı portakal suyu
1 çay kaşığı tarçın +2 yemek kaşığı toz şeker

METOD

22-24 cm çapında çember kalıbın tabanına pişirme kağıdı serin.
Fırını 175C'ye ısıtın.
Erikleri dilimleyin. Tarçın ve 2 kaşık şekeri karıştırın.
Yumurta beyazlarını sarılarından ayırın.

Sarıları 3 yemek kaşığı şekerle, mikser ile 5 dakika kadar rengi açılıp, kabarana kadar çırpın. (Stand mikser kullanacaksanız balon aparat ile)


Badem unu, vanilya ve portakal kabuğunu yumurta sarılarına slikon spatula veya tahta kaşık yardımı ile yedirin.


Yumurta beyazlarını orta devirde çırpmaya başlayın. Köpük köpük olunca 1 bardak şekerden 2 yemek kaşığı ekleyin, hızı artırın. Beyazlaşmaya başlayınca şekerden biraz daha ekleyin ve şekerin sadece yarısı kalana kadar azar azar ekleyerek yumurtaları çırpmaya devam edin. Yumurta aklarınız traş köpüğü gibi bir görünüm alacak, şekerin kalan yarısının hepsini birden ekleyin ve 1 dakika hızlı devirde çırpın.



Bu aşamadan sonra, mereng haline getirdiğiniz beyazları ve yumurta sarısı-badem unu karışımının kıvamlarını yakın hale getirmek için yumurta beyazlarının dörtte birini sarılı karışıma ekleyin ve karıştırın. Daha sonra kalan yumurta beyazını ekleyip, spatula yardımı ile merengi söndürmeden alt üst ederek badem unlu karışıma yedirin.

Kek hamurunuzu kek çemberine dökün ve üzerine dilimlediğiniz erikleri dizin. Tarçın şeker karışımını eriklerin üzerine serpiştirin ve daha sonra portakal suyunu kekin üzerine gezdirin.

Kekiniz önceden ısıttığınız fırında 40-50 dakika pişirin. Kürdan testi yaptığınızda kürdanda minik parçacıkalr olması normal.

Glutensiz bademli kekiniz önce oldukça kabaracak, fırından çıkarınca ise çökecek. Olmasını istediğimiz şey de tam bu :)

Kek ılıyınca servis edebilirsiniz ama ertesi güne kadar bekleyebilirseniz çok daha güzel oluyor.

Afiyet olsun :)

tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...