24 Eylül 2015 Perşembe
Kinoa, Chia Tohumu ve Parmesanlı Protein Gevrekleri
Chia tohumu ve kinoa Aztek ve Maya'ların zamanında bol bol tükettiği, son yıllarda pek popüler olan ve süperyiyecek olarak adlandırılan, proteinli, aslında tahıla benzese de glutensiz tohumlar. İkisinin de tadı ve yapısı birbirinden farklı ama ikisi de çok ağır aromaya sahip değiller.
Özellikle kinoayı pirinç, bulgur kullandığınız yerlerde kullanabilirsiniz. Glutensiz beslenmeye çalışmıyorsanız ve "sağlıklı beslenme" ile özel olarak ilgili değilseniz çok da tercih edeceğiniz bir şey olduğunu sanmıyorum. Aslında genel Türk kanısı "mis gibi bulgur varken napayım kinoayı" tarzında. Kinoa gereksiz demek istemiyorum, yanlış anlaşılmasın. Ben dolma içi, yemek yanı olarak çok kullanıyorum. Yukarda bahsettiğim iki durumla alakam yoktu, ama kendimi daha iyi hissediyordum diyebilirim kinoa kullanınca :D
Chia ise benim de yeni yeni kullandığım bir şey, henüz sadece ekmekte, bu protein gevreklerinde ve pudingde kullandım. Bakalım daha neler çıkacak.
Bu aralar iyice cozuttum diyebilirim, yediğimin içtiğimin haddi hesabı yok. Biraz daha sağlıklı beslenmek istiyorum artık. Bu yüzden ekmeğe alternatif bir şeyler düşündüm öncelikle. Ben hamur yoğurmayı hiç ama hiç sevmem, aşırı sıkılıyorum. Bi kitchen aid'im de yok ki benim yerime yoğursun, hal böyle olunca mümkün olduğu kadar ekmek, poğaca vs tarzı uzun süre yoğurmak gereken şeyleri yapmamaya çalışıyorum. O yüzden ilk tercihim daha kraker tarzı bir yiyecek yapmak istedim.
Kahvaltıda ekmek yerine yenebilecek, aralarda üzerine biraz peynir ve meyve ile atıştırılabilecek çıtır gevrekler yaptım. Çorba ve salatalarda da crouton gibi kullanılabilir.
Ana malzeme olarak kinoa unu, chia unu, yulaf unu kullandım. Bu arkadaşları bir arada tutabilmek içinse yumurta. Tadı da güzel olsun diye parmesan ve kekik...
Kinoa, yulaf ve chia tohumunu un halinde bulamazsınız muhtemelen. Bu yüzden mutfak robotu veya baharat öğütücüde mümkün olduğunca öğütebilirsiniz.
Kinoa, Chia Tohumu ve Parmesanlı Protein Gevrekleri
The Iron You'dan ilham alındı bu tarifte :)
3 kaşık kinoa unu
2 yemek kaşığı chia tohumu
2/3 bardak yulaf unu veya glutensiz olsun isterseniz badem unu, glutensiz un vs
1 büyük yumurta
1 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
2/3 bardak taze rendelenmiş parmesan
1 çay kaşığı kekik
tuz
1 yemek kaşığı bal veya agave şurubu
Kinoa ve chiayı blender veya kahve değirmeninde öğütüp un haline getirin.
Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın ve 1-2 dakika yoğurun. Hamur kendini tutunca streç film ile sarıp en az yarım saat dolapta bekletin.
Fırını 175C'ye ayarlayın.
Hamuru yarım cm kalınlığında açın. İsterseniz kurabiye kalıpları ile kesebilirsiniz. Benim gibi üçgenler yapmak için hamuru dikdörtgene yakın şekilde açın ve kenarlardan keserek düzgün bir dökdörtgen elde edin. Daha sonra üçgenlere kesin.
Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisinde 15-20 dakika, kenarlardan kızardığı belli olana kadar pişiririn.
Afiyet olsun :) Yaparsanız benle de paylaşmayı unutmayın! :)
tavada kalkan ciğeri
Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...
-
Uzun zamandır ne bir tarif yayınlayabildim ne de blogla ilgilenebildim ama sanırım artık dönme vakti :) Bu süre boyunca da birçok blogger ar...
-
YEMEK BLOGLARI LİSTESİ CİMCİME YEMEK TARİFLERİ DÜDÜKLÜ TENCERE YEMEKLERİ HEVENK YEMEK TARİFLERİ IVIR ZIVIR YEMEKLER KLASİK TATLAR KLASİK ...
-
Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...
-
Aklımda bir sürü şey var ama bu aralar hiçbir şey yapasım yok, bahar depresyonu mudur nedir bilemedim. Baharda neden depresyona girilsin onu...
-
BAHARATLI PEYN İR TOPLARI MURATBEY PEYNİRLERİ Muratbeypeynir Sıra dışı Peynirlerle Sağlıklı Yaşam Buluşmaları etkinliğimizde Grand Hyatt Exe...
-
PORTAKALLI İRMİK HELVASI NASI YAPILIR PORTAKALLI İRMİK HELVASI Ben portakalı tatlılara çok yakıştırıyorum...Portakal kabuğu rendesini bir ç...
-
ISPANAKLI KİŞ NASIL YAPILIR? ISPANAKLI KİŞ TARİFİ ISPANAKLI MANTARLI KİŞ ISPANAKLI KREMALI KİŞ Ispanağı sevdirmenin bir yolu...Herkesi hoşn...
-
3 Peynirli Pembe Krep hem göze hem damağa hitap edecek! Muratbey’in yenilikçi peynirleri Burgu, Sürmeli ve Lor peyniriyle yapacağınız 3 Peyn...
-
Kafeye gelen vegan müşteriler için yaptığım ve çok sevdiğim kurabiyelerin tarifini yazmak istedim bugün. Bana sorsalar tereyağ olmadan kurab...
-
Beyaz Çikolatalı Muhallebi Tarifi İçin Gerekli Malzemeler ve Yapılışı Beyaz çikolata severler Muhallebiyi çok sevdiğimiz doğrudur ve efsane...