24 Eylül 2015 Perşembe
Kinoa, Chia Tohumu ve Parmesanlı Protein Gevrekleri
Chia tohumu ve kinoa Aztek ve Maya'ların zamanında bol bol tükettiği, son yıllarda pek popüler olan ve süperyiyecek olarak adlandırılan, proteinli, aslında tahıla benzese de glutensiz tohumlar. İkisinin de tadı ve yapısı birbirinden farklı ama ikisi de çok ağır aromaya sahip değiller.
Özellikle kinoayı pirinç, bulgur kullandığınız yerlerde kullanabilirsiniz. Glutensiz beslenmeye çalışmıyorsanız ve "sağlıklı beslenme" ile özel olarak ilgili değilseniz çok da tercih edeceğiniz bir şey olduğunu sanmıyorum. Aslında genel Türk kanısı "mis gibi bulgur varken napayım kinoayı" tarzında. Kinoa gereksiz demek istemiyorum, yanlış anlaşılmasın. Ben dolma içi, yemek yanı olarak çok kullanıyorum. Yukarda bahsettiğim iki durumla alakam yoktu, ama kendimi daha iyi hissediyordum diyebilirim kinoa kullanınca :D
Chia ise benim de yeni yeni kullandığım bir şey, henüz sadece ekmekte, bu protein gevreklerinde ve pudingde kullandım. Bakalım daha neler çıkacak.
Bu aralar iyice cozuttum diyebilirim, yediğimin içtiğimin haddi hesabı yok. Biraz daha sağlıklı beslenmek istiyorum artık. Bu yüzden ekmeğe alternatif bir şeyler düşündüm öncelikle. Ben hamur yoğurmayı hiç ama hiç sevmem, aşırı sıkılıyorum. Bi kitchen aid'im de yok ki benim yerime yoğursun, hal böyle olunca mümkün olduğu kadar ekmek, poğaca vs tarzı uzun süre yoğurmak gereken şeyleri yapmamaya çalışıyorum. O yüzden ilk tercihim daha kraker tarzı bir yiyecek yapmak istedim.
Kahvaltıda ekmek yerine yenebilecek, aralarda üzerine biraz peynir ve meyve ile atıştırılabilecek çıtır gevrekler yaptım. Çorba ve salatalarda da crouton gibi kullanılabilir.
Ana malzeme olarak kinoa unu, chia unu, yulaf unu kullandım. Bu arkadaşları bir arada tutabilmek içinse yumurta. Tadı da güzel olsun diye parmesan ve kekik...
Kinoa, yulaf ve chia tohumunu un halinde bulamazsınız muhtemelen. Bu yüzden mutfak robotu veya baharat öğütücüde mümkün olduğunca öğütebilirsiniz.
Kinoa, Chia Tohumu ve Parmesanlı Protein Gevrekleri
The Iron You'dan ilham alındı bu tarifte :)
3 kaşık kinoa unu
2 yemek kaşığı chia tohumu
2/3 bardak yulaf unu veya glutensiz olsun isterseniz badem unu, glutensiz un vs
1 büyük yumurta
1 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
2/3 bardak taze rendelenmiş parmesan
1 çay kaşığı kekik
tuz
1 yemek kaşığı bal veya agave şurubu
Kinoa ve chiayı blender veya kahve değirmeninde öğütüp un haline getirin.
Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın ve 1-2 dakika yoğurun. Hamur kendini tutunca streç film ile sarıp en az yarım saat dolapta bekletin.
Fırını 175C'ye ayarlayın.
Hamuru yarım cm kalınlığında açın. İsterseniz kurabiye kalıpları ile kesebilirsiniz. Benim gibi üçgenler yapmak için hamuru dikdörtgene yakın şekilde açın ve kenarlardan keserek düzgün bir dökdörtgen elde edin. Daha sonra üçgenlere kesin.
Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisinde 15-20 dakika, kenarlardan kızardığı belli olana kadar pişiririn.
Afiyet olsun :) Yaparsanız benle de paylaşmayı unutmayın! :)
tavada kalkan ciğeri
Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...
-
Peki ya yoresel tuzlu yoğurt kavurmasına ne demeli💯💯 Hataylı olmak her türlü yöresel lezzeti kapsar ♨️♨️♨️soğan, kırmızı ve yeşil bi...
-
Malzemeler: Yarım kilo istiridye mantarı 1 adet kuru soğan 1 diş sarımsak 3 adet eşil biber 2 adet domates Tuz Karabiber Yarım su bardağı re...
-
Benim bir tariften beklediğim 3-5 malzeme ile çabucak yapılmasından ziyade malzemesi, süresi ne olursa olsun elde ettiğim şeyin yeterince iy...
-
Şöyle hafif ekşili bir kahvaltı önerisi isteyen Patates Salatası Tarifi Ben yalnızca patates kullandım ama karnabahar, havuç, kabak ve ben...
-
Evde kalmış bayat ekmeği bu şekilde bir lezzet patlamasına dönüştürmeye ne dersin ? Bayat Ekmek Nasıl Değerlendirilir , Bayat Ekmeği Değerle...
-
Brownie bence Amerikalıların bulduğu en güzel şeylerden biri. Üstelik bence modifiye edilmeye de oldukça uygun. Zaten bol çikolata ve tereya...
-
Orkinos balığı veya diğer adıyle ton balığı nasıl pişirilir? Bilirsiniz, orkinos balığı oldukça iri bir balıktır. Bu yüzden, balık pazarında...
-
Cupcake sevmeyen var mı bilmiyorum ama ben bayılırım. Özellikle de içi dolgulu olanlara :) Bazen üşenip içini doldurmadan direkt süsleme aşa...
-
Bildiğiniz gibi Algida’nın vazgeçilmez lezzeti Carte d’Or’un tüm ürünleri tatlı gibi pek çok tarifte kullanılmaktadır. Bu yazımızda ise sizl...
-
AL Dan ışmanlık’tan, başarı için kulağa küpe 10 altın öğüt! Markalara danışmanlık yapan, yüzlerce yönetici yetiştiren ve eğitimler veren AL ...