9 Ekim 2014 Perşembe

Yaban Mersini ile Kurabiye Denemeleri: Lavanta veya Limonlu ve Beyaz Çikolatalı Kurabiye ve Yabanmersinli Çikolatalı Kurabiye

beyaz çikolatalı yaban mersinli lavantalı kurabiye


Fırından gelen kurabiye kokusu... 

Bir de beni böyle etkileyen pişen kek kokusu var. İkisine de bayılıyorum, o kokuyu almak apayrı bir zevk benim için. Çok kurabiyeci bir insan da değilim halbuki ama söz konusu çikolata parçalı bir kurabiyeyse işler değişiyor. Normalde kendim yemek için bir şeyler pişiren biri değilim, çok üşeniyorum onun için ama bu kurabiyeler... merhaba, tamam kendimdeyim. Bunları fotoğraflarken ne yazık ki kameram yanımda değildi, iphone kamerasıyla olduğu kadar artık. Görüntüleri de kokuları gibi harikaydı. Kokuları da haliyle tatları gibi. 

Ah, söylemeden geçmeyeyim ben çeşit  çeşit yaptım kurabiyeleri; lavantalı beyaz çikolatalı, sadece beyaz çikolatalı, bitter çikolatalı. Lavantayı sırf denemek için ekledim ve ilk ısırdığımda yakınlarda olsaydınız gözlerimde oluşan kalpleri de görürdünüz. Lavanta seviyorsanız en azından yarısını lavantalı deneyin siz de benim gibi. 

Limon? Neden olmasın, sadeye de lavantalıya da limon ekleyebilirsiniz seviyorsanız. Ben limonlu yabanmersinli, limonlu lavantalı kek yediğim için son günlerde limon eklemedim. Siz istiyorsanız ekleyiverin 1 limonun rendelenmiş kabuğunu. 

Siyah çikolata?  Onu da kattım, inanılmazdı. %70 bitter kullandım. 


Tarife gelince, size kurabiyenin sade halini yazacağım sonra da ayrı bir liste olarak eklenecek malzemeleri yazacağım. Kombin size kalmış :) 



Çikolataları iri doğrayın. 

Beyaz çikolataları kurabiyeleri fırından alır almaz üzerlerine batırmak en güzeli bu tarif için. 

Eğer bitter çikolatalı da yapmak isterseniz beyaz çikolata ve lavanta miktarını yarıya indirin, hamuru ikiye bölüp bir kısmına yabanmersini, limon kabuğu ve lavanta katın. Diğer yarısına yabanmersini ve çikolataları.

Dondurucuda yarım saat bekletme kısmı önemli. Bunu es geçmemeye çalışın.

Bitter ve sütlü çikolatalı yabanmersinli kurabiye


Çay. 

Kahve. 

Süt. 

Neyle isterseniz onla tüketin.


Yaban Mersini ile Kurabiye Denemeleri: Lavanta veya Limonlu ve Beyaz Çikolatalı Kurabiye ve Yabanmersinli Çikolatalı Kurabiye Tarifi


Malzemeler
  • 1 yumurta, oda sıcaklığında
  • 110 gr tereyağ, oda sıcaklığında olacak
  • 2 su bardağı+ 2 yemek kaşığı un
  • 1.5 çay bardağı esmer toz şeker (yoksa beyaz toz şeker)
  • 1 çay bardağı toz şeker(100gr)
  • yarım çay kaşığı tuz (mümkünse deniz tuzu)
  • yarım çay kaşığı kabartma tozu veya karbonat
  • vanilya

  • 160 gr beyaz çikolata
  • 1 su bardağı taze yaban mersini veya 1 çay bardağı kuru yaban mersini
  • 1 tatlı kaşığı yenebilir lavanta(rondoda toz haline getirilmiş) veya 1 limonun kabuğunun rendesi

**Yarısını bitter çikolatalı yapmak isterseniz üstteki malzemeleri yarıya indirin:
  • 80 gr bitter çikolata ve 40 gr sütlü çikolata kullanın. Bitter çikolatalı kurabiyeler için lavanta kullanmayacaksınız bu yüzden beyaz çikolatalılara 1 tatlı kaşığı yerine 1 çay kaşığı lavanta eklerseniz yetecek.




Hazırlanışı:

*-Çikolataları Doğrayın. Bunun için tırtıklı bir bıçak işinizi çok kolaylaştırcak. Bitter çikolatalı da yapacaksanız onları da doğrayın. Yabanmersinlerini yıkayıp 3-4 kat peçeteye veya temiz bir havluya sarıp kurumaları için bırakın. 


-Çırpma kabına tereyağını alıp 30 saniye kadar krema kıvamı alana dek çırpın. Daha sonra şeker ve tuzu ekleyip karışım pürüzsüz olana dek 2-3 dakika çırpın.


-Karışıma yumurtayı ekleyip iyice karışana dek tekrar çırpın. (2 boy yapacaksanız yumurtaları teker teker ekleyin) (sıvı vanilya veya çubuk vanilya kullanacaksanız bu aşamada ekleyin)

-Unu, lavanta tozunu,limon kabuğunu ve kabartma tozunu karışımın üzerine eleyin düşük seviyede karışım unu yiyinceye kadar yaklaşık 1 dakika karıştırın. (Vanilin kullanacaksanız bu aşamada unla beraber eleyin) 



*Eğer bitter çikolatalı kurabiyeler de yapacaksanız hamuru ikiye ayırın. Yarısına doğradığınız kakaolu çikolataları ve yabanmersinin yarısını ekleyip karıştırın. Diğer yarısına ise kullanacaksanız lavanta ve limonu ekleyip karıştırın, daha sonra yabanmersinlerini ekleyip karıştırın. Beyaz çikolataları kurabiye pişikten sonra kullanacağız. 


-Karışımı en az yarım saat dondurucuda bekleteceğiz, bunun için streç filmle kaplayın ve dondurucuya koyun. Bu aşamayı geçerseniz, hem hamur iyice oturmaz hem de yumuşacık hamurla çalışmak zor olur. Hamuru dolaba koyduktan sonra fırın tepsinize yağlı kağıt serin.

-Hamuru dolaptan alıp, fırını 180Cye ayarlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye eşit parçalar halinde hamuru bırakın. Bunun için dondurma kaşığı biçilmiş kaftan, ama yoksa bir yemek kaşığı ve tatlı kaşığı ile de yapabilirsiniz. Yemek kaşığı ile doluca hamur alıp tatlı kaşığı ile düzeltelerek tepsiye bırakın.



-Kurabiyeleri yaklaşık 12-15 dakika  üzerleri ve kenarları hafif kızarana dek pişirin. Fırından alınca lavantalı olanların üzerine irice doğradığınız beyaz çikolata parçalarını batırın. Fırından sıcakken yumuşak olacakları için bu işlemi çabuk halledin, soğuyunca kurabiyeye dönüşüyorlar :)






tavada kalkan ciğeri

Tavada kalkan ciğeri nasıl yapılır? Tavada kalkan balığını pişirmek için; kalkan ciğeri bol su ile yıkanır ve kurulanır. Tavada yapacağınız ...