Ben bu aralar cok sade seyler sever oldum. Sizde de oluyor mu bilmem ama belirli donemler belirli yiyecekleri sevip sonra hic yemek istemeyebiliyorum ben. Keci peyniri mesela, aslinda cok sevdigim bir peynirken birden bire hic yiyemez oldum. Eskiden cikolatali muzlu fistikli profiterollu pasta 10 degisik malmeleli super karisik pastalar bile verseniz bana, butun bir pastayi yiyebilecek kadar severken simdi ya sadece cikolatali, ya sadece vanilyali pastalar tercih ediyorum. Heralde yas kemale yaklastikca insanin zevkleri de sadelesiyor. Ah ne bileyim ben.
PS: Ehm, pms doneminizdeyseniz bu pasta en yakin arkadasiniz olabilir laf aramizda.
Pastayi daaslinda sadece cikolatali yapacaktim ama elimin altinda birazcik marshmallow kremasi vardi, onu da ekledim. Sicak cikolata gibi olsun diye. Neyse ki cok guzel oldu :)
Marshmallow kremasini yapmak cok kolay, eger seviyorsaniz sadece pasta icin degil de meyve, biskuvi vs batirip batirip yemek icin de kullanabilirsiniz.
Aslinda cok klasik, cok cooook cikolatali, yogun bir pasta bu. Marshmallow kremasi eklemeden de cok cok guzel, belki daha da guzel ama denemek isterseniz diye yazdim ben onu da. Keki blogdaki diger kakaolu keklere yakin bir recete ile hazirlaniyor ama bu sefer icine yagli suzme yogurt ekliyoruz. (yurtdisindaysaniz eksi krema (sourcream) kullanabilirsiniz.)
Pastayi servis etmeden once yaklasik 30-45 dakika oda isisinda bekletmenizi oneririm. Ganaj krema dolapta cok sertlestigi icin en guzel kivam biraz oda sicakliginda bekleyip hafif yumusayinca elde ediliyor.
Bu pastaya neredeyse sevdiginiz butun meyveler yakisacaktir. Eger meyve eklemek isterseniz muz dilimleri, visne, cilek, frambuaz gibi meyveler ekleyebilirsiniz katlara. Antep fistigi ve ince kirilmis findik da cok yakisir. Ama sadece kekin kendisi bile cok guzel bir yapida ve cok lezzetli. Kremaya nutella eklemek de baska bir secenek. Ben sade haliyle cok seviyorum.
Benim fotograflardaki gibi temiz gorunen bir dilim kesmek icin kullandiginiz bicagi sicak suda bir sure bekletip ne cabucak kurulayin. Sicak bicakla hem daha rahat hem de daha temiz gorunen dilimler kesebilirsiniz.
Benim fotograflardaki gibi temiz gorunen bir dilim kesmek icin kullandiginiz bicagi sicak suda bir sure bekletip ne cabucak kurulayin. Sicak bicakla hem daha rahat hem de daha temiz gorunen dilimler kesebilirsiniz.
YOGUN CIKOLATALI PASTA
CIKOLALATALI KEK KATLARI
Benim gibi ince ince bir suru kat yapmak isterseniz hamuru iki firin tepsisine esit yayin. Pisirip sogutun ve kek cemberinizle yapmak istediginiz kadar kat kesip kullanin.
Daha kalin katlar yapmak isterseniz hamuru 2 tane 18-20 cm cember kalipta pisirip 2 kat olarak kullanin, veya her keki 2 kata ayirin ve 4 kat olarak kullanin.
Benim gibi ince ince bir suru kat yapmak isterseniz hamuru iki firin tepsisine esit yayin. Pisirip sogutun ve kek cemberinizle yapmak istediginiz kadar kat kesip kullanin.
Daha kalin katlar yapmak isterseniz hamuru 2 tane 18-20 cm cember kalipta pisirip 2 kat olarak kullanin, veya her keki 2 kata ayirin ve 4 kat olarak kullanin.
- 5 buyuk boy yumurta (kabuksuz hali 250gr)
- 375 gr seker (2 kaptan 2 yemek kasigi eksik))
- 350 gr yagli suzme yogurt veya labne peyniri (1+3/4 kap)
- 150 gr siviyag (3/4 kap)
- 490 gr un (3+ 1/2 kap)
- 150 gr kakao (1+ 1/2 kap)
- 10 gr karbonat (3 cay kasigi)
- 2 gr tarcin (tercihen) (bir cimdik)
- 1 cay kasigi vanilya
- 1/2 cay kasigi tuz
- 350 gr dokundugunuzda yakmayacak kadar sicak su veya kahve (1+ 3/4 kap)
Firini 175Cye isitin.
Kullanacaginiz kaliplari veya tepsiyi hazirlayin. (Kaliplari yaglayip unlayin veya tepside yapacaksaniz tepsiye pisirme kagidi serin)
Bir kaba un, kakao, karbonat, tuz, tarcini eleyin.
Ayri bir mikser kabinda yumurtalar ve sekeri 5-6 dakika boyunca yuksek devirde cirpin. rengi acilip kivami kabarip koyulasacak.
Yagi ve suzme yogurdu ekleyin, yavas devirde 30-40 saniye karistirin.
Elediginiz kuru malzemeleri ekleyip hamura yedirin. Topak kalmamasina ozen gosterin.
Ilik suyu ekleyip tamamen karistirin.
Benim gibi ince ince bir suru kat yapmak isterseniz hamuru iki firin tepsisine esit yayin. Pisirip sogutun ve kek cemberinizle yapmak istediginiz kadar kat kesip kullanin.
Daha kalin katlar yapmak isterseniz hamuru 2 tane 18-20 cm cember kalipta pisirip 2 kat olarak kullanin. Veya her keki 2 kata ayirin ve 4 kat olarak kullanin.
Cikolatali Ganaj Krema icin
(Bu olculerde ganaj krema ince krema katlari yapmaya ve pastayi ince sekilde kaplamaya yetecek kadar krema elde edeceksiniz. Eger daha bol cikolatali olsun isterseniz malzemeleri 1.5 kat olarak kullanin. 2 katli pasta yaparsaniz bu krema oldukca yeterli, dekorasyon bile yapabilirsiniz)
- 400 gr bitter cikolata
- 400 gr sut kremasi
- 1 cimdik tuz
- 2 yemek kasigi bal
- 2 yemek kasigi yumusak tereyag
Cikolatayi kucuk kucuk dograyin. Buyukce bir kaseye alin.
Krema, tuz ve bali karistirip kaynamaya getirin. Cikolatanin uzerine dokun ve 1 dakika bekletin. Daha sonra kasenin ortasindan karistirmaya baslayarak bir spatula veya tahta kasikla puruzsuz ve parlak bir krema elde edene kadar karistirin. 2 yemek kasigi yumusak tereyagini da ekleyin ve iyice yedirin. (ganaj cok sicak olmadigi icin hemen erimeyecek, karistirarak yedirin)
Ganaj kremasini ara katlarda en verimli ve rahat sekilde kullanabilmek icin oda sicakliginda 1-2 saat bekletmeniz (daha az veya fazla surebilir ortamin sicakligina gore) ve ara ara karistirmaniz gerek. Nutella gibi surulebilir bir kivam aldiginda pastanizi yapmaya baslayabilirsiniz. Bu kadar beklemek istemezseniz kremayi dolaba alip kisa araliklarla karistirarak sogutabilirsiniz. Bu asamada eger fazla soguturasiniz fazla katilasacak ve surulebilir kivami gidecek. Bu yuzden dikkat edin, eger kivam almaya basladiysa dolaptan alip disarda sogumaya devam ederek garantiye alabilirsiniz. Ama oldu da tamamen katilasti diyelim, hic sorun degil; mikrodalda da 30 sn araliklarla yumusayana kadar karistra karistira isitabilirsiniz. Benmari uzerinde bir sure bekletip, ara ara karistirmak da baska bir cozum.
Marshmallow Kremasi
Bu kremayi hemen kullanmaniz gerekecegi icin pastayi birlestirmeye basladiginizda yapin. 30-40 sn suruyor zaten yapmak :)
- 100-150 gr marshmallow
- 1 yemek kasigi bal veya misir surubu
- siviyag
Mikrodalgaya girebilir bir kabi hafifce yaglayin. Tahta veya slikon bir spatulayi da ayni sekilde yaglayin.
Marshmallowlari hafif yagladiginiz kaba alip uzerine 1 yemek kasigi bali gezdirin.
Mikrodalgada 30 sn isitin. Marshmallowlar hala normal gorunebilirler ama aslinda onlar eridiler bu asamada :) Hafifce yagladiginiz spatula ile karistirip kremsi bir hale getirin. (Eger hala tam erimedilerse 10-15 sn daha isitabilirsiniz)
Pastanin Yapilisi:
Marshmallow kremanizi surmek istediginiz kata gelince yapin. Malzemeleri onceden hazirlarsaniz yapimi 30-40 sn bir sey suruyor :)
Kek katlariniz ve kremaniz hazir oldugunda, pastayi yapacaginiz tepsiye veya tabaga alin. Ilk kati yerlestirip ince bir kat ganaj krema surun. Daha sonra diger katlar icin de ayni islemi tekrarlayin. Marshmallow kremasi surecekseniz dilediginiz kata surun. Benim fotograflardaki pastam 5 katli, ben orta kata surdum. Tum kek katlari bitince pastanizi kalan ganaj ile kaplayin.
Benimki gibi parlak goruntu isterseniz kaplayacaginiz ganaji mikrodalga veya benmaride fazla isitmadan eritin. 10 dk dinlendirin, hafif kivam alinca pastanizin uzerine dokerek pastayi kaplayin.
Dolapta en az 1-2 saat pastanin sabitlenmesi icin dinlendirin. Kullanmadan 30 dk kadar once dolaptan cikarip servis edin.
Benimki gibi parlak goruntu isterseniz kaplayacaginiz ganaji mikrodalga veya benmaride fazla isitmadan eritin. 10 dk dinlendirin, hafif kivam alinca pastanizin uzerine dokerek pastayi kaplayin.
Dolapta en az 1-2 saat pastanin sabitlenmesi icin dinlendirin. Kullanmadan 30 dk kadar once dolaptan cikarip servis edin.